icon

Váš názor na vlastníctvo darovanej veci

20. apr 2021

Predstavte si situáciu a skúste mi ju na konci vyhodnotiť, zaujíma ma názor inych ľudí.
Pestujete šport, ste v ňom dobrá/ý. Ķúpite si výbavu, zveľaďujete ju, vylepšujete.. jedného dňa z rodinných dôvodov skončíte so športom. Váš kamarát, ktorý v ňom pokračuje obdivuje výbavu, aj by ju chcel ale je drahá ..a tak v dobrej vôli mu ju darujete, veď nech si užije ten šport. O pár mesiacov Vám bez hanby povie že ju predal za 1000e. Ako by ste sa zatvárili?

Strana
z2
martina1201
20. apr 2021

Ahoj, ak si ju darovala a on to pomaly ako dar tak si s ním mohol robiť čo chce. Ak si ju len požičala tak ti ju má nahradiť.

Čo sa týka kamarátstva, asi to až taký dobrý kamarát nebol, keď bol schopný toto urobit.

Nabudúce si treba dobre rozmyslieť či niečo požičiaš alebo darujem. Máš poučenie z prvej ruky.....

hviera81
20. apr 2021

no ako pisu, tak z "pravneho" hladiska je to uplne ok, ale z toho ludskeho to podla mna nie je ok, mna by to vyslovene nastvalo

maminkasisa
20. apr 2021

@pavucikvet mohla povedat, ze mu to poziciava a potom ked to nebude potrebovat, nech to vrati....

janetinka27
20. apr 2021

keby bol k čomu, tak tu vybavu vrati povodnemu majitelovi, ked sa ju on sam rozhodol nevyuzit.

lucia147852
20. apr 2021

Sklamalo by má to, ale darované sa stáva jeho. Čo s tým urobil, to urobil. Bohužiaľ charakter slaby ale...

zzzuska
20. apr 2021

@elanor nesúhlasím, ak dostanem od kamaráta/známeho drahé veci na šport darované s tým úmyslom, že ich budem využívať a náhodou prestanem s tým športom, určite by som sa pôvodného majiteľa spýtala, čo s vecami- či ich chce vrátiť alebo či ich môžem predať a dohodnúť sa na peniazoch. Veď (skoro) všetko je o komunikácii. Nie je to o tom, že pôvodná majiteľka je "drzgroška nevyrovnaná", ako popisuješ ty, 99% ľudí v tejto situácii by sa zdvihol tlak !

zzzuska
20. apr 2021

@pavucikvet súhlasím

sasanka605
20. apr 2021

To nie je kamarat, to je proste hajzel, ktory mal plan.

elanor
20. apr 2021

@zzzuska nezalezi na cene veci. Bol to dar. Hotovo. A obdarovany s tym moze robit co chce, lebo je to jeho. Bez ohladu na umysli darcu, bez ohladu na cenu veci.
Darca nema ziadne pravo si narokovat na danu vec, ci jeho cenu po dalsom predaji, len preto, ze za danu vec ako prvy zaplatil. Narokovat by si na nu mohol len vtedy, keby si ju nechal, a bol by to jeho majetok. On sa sam slobodne rozhodol toho majetku vzdat a teda aj tych panazi, ktore investoval. Nema na vec ziadne pravo, ani prednostne, ani spatne ani nic.
Preto musi byt clovek, ktry nieco daruje s tym darovanim stotozneny a vyrovany. Takeho taketo malichernosti netrapia. A je jedno ci daroval vec za par centov, alebo x tisic. Princip je stale rovnaky. Ak s tym stotozeneny nieje, nech nedaruje. Lebo to potom takto dopadne, ze sa bude citit podvedeny, oklamany, zneuzity. Aj ked sa nic take nestalo.
A dost sa obavam, ze vela zien si tu pletie darovanie s pozicanim alebo vymenou niecoho za nieco. Ked poziciam - tak to chcem naspat, ak sa znici / pokazi / preda / strati atd.. , tak chcem nahradu. Ked vymienam tak nieco za nieco - teda ja ti dam X, ty mi zato daj Y. Ale ked raz darujem, tak to tomu cloveku davam nech si s vecou robi co chce a co uzna za vhodne, bez naroku na hole nic.

zuzudrnda
20. apr 2021

@elanor zaujimava diskusia. Rozumiem, ako to myslite, ale neda sa suhlasit. Je darovat a darovat. Rozdiel je ucel, na aku vec darujem. Velmi sa drzite slova " darovat" a vsetko okolo ide mimo- kamarat nekamarat. Priklad - mate bicykel, ktoremu sa venujete a postupneho ho zlepsite tak, ze jeho hodnota sa znasobi, na trhu zrejme podobny nie je a uz k veci mate aj osobnejsi vztah. Z roznych dovodov nebicyklujete. Bicykel vsak nepredate. Kamoska sa Vam zveri, ze by sa rada cyklistike venovala, ale nema na to. V dobrej viere si spomeniete na Vas bike v pivnici a date jej ho. Nech sa sportu moze venovat. A ona sa Vam po case pochvali, ze ho strelila. Bola by ste stale tak velkorysa? Ak by autorka vec chcela predat, moze tak urobit aj voci kamaratovi. Za symbolicku cenu. To, ze ho dala do uzivania na zaklade dovodov obdarovaneho, bola dobra vola. On prejavil zaujem o vec za ucelom sportu, na ktory nema financie. Kedze to predal, ten zaujem nebol asi prilis velky. Cize kamarata zavadzal. Pre mna je taky clovek spekulant. Vy by ste danu vec, ktoru Vam daju za ucelom pomoci a podpory v cinnosti, na ktoru nemate prostriedky predali? Ja osobne nie.

zuzudrnda
20. apr 2021

@elanor viete, o tom su aj overene financne zbierky. Aby nedoslo k tomu, ze niekto darovane peniaze nevyuzije na ucel, na aky boli dane. A je jedno ci ide o 1 eur alebo 100 eur. To je princip. Ak niekomu darujete peniazens tym, ze ich pyta na lieky, necakate, ze si za to kupi alkohol.

hefo
20. apr 2021

Ako už povedali ostatní, dar je dar a obdarovaný si s ním môže robiť, čo chce.

Ale zároveň, darca teraz zistil dôležité informácie o charaktere "kamaráta" a stálo ho to "len" nejaké peniaze (aj to nie priamo, ale len ako ušlý budúci príjem). Horšie by bolo, keby sa takýto charakter ukázal až niekde, kde ide o život či zdravie...

elanor
20. apr 2021

@zuzudrnda preto peniaze nedarujem, ak mam pochybnosti o ich vyuziti - napr. bezdomovci alebo ine podozrive pochybne individua na ulici, ktore tvrdia, ze potrebuju 2e na vlak, ale pritom niesme na vlakovej stanici ale presne opacnom konci mesta.
Pomoc ponuknem, nemam problem, ale rovno sa opytam, ci je ten clovek hladny, smedny, nech sa paci tam su potraviny, idem nakupit, donesiem, ale peniaze do ruky nedam. Lebo na 99% viem, ze by si zato udajny rozok, alebo listok na vlak/bus nekupil, ale utekal by do prveho senku na poharik ci potravin po prvu najlacnejsiu flacu cuca. A to podporovat nemienim.
A ked pisete, ze je darovanie a darovanie. Ok, tak povedzme, ze by to tak bolo. V tom pripade su aj kamarati a kamarati. Resp. dobry kamos a ostani znami.
Naj kamoske by som bola ochotna dat prve posledne, a viem, ze ked by potrebovala cokolvek, tak nato nato povie. Pri kamosovi, resp. znamom, s ktorym sa vidim raz za 10 rokov, neviem ako by som sa zachovala, ale skor by som nedarovala, lebo je to pre mna v podstate cudzi clovek, akurat ze poznam ako sa vola, to ale nieje dostatocne nato, aby som v neho mala az taku doveru. Cize bud by som odporucila bazar, alebo ak by som ponukla vlastnu mnou nevyuzivanu vec, tak za nejaku protihodnotu, ci uz financnu alebo ak on nieco vie robit, tak napr. zeby mi opravil co ja viem vymyslim si pracku, alebo vymaloval byt, alebo neviem.
Ak sa rozhodnem darovat, tak darujem, a nehladim uz nato, co s tym ten clovek urobi. Lebo uz to nieje moje, a uz ma to netrapi.
Ale ok, dajme tomu, zeby som takto pomohla osobe velmi blizkej, v dobrej viere, ako jej pomaham, ako to vyuzije a blablbablba, a ta osoba by sa mi za mesiac pochvalila, ze to uz nema, lebo predala, nuz asi by som v prvom momente nadvyhla obocie, ci si zo mna robi srandu, ked sa zbavila niecoho, co odomna silou mocou drankala. To ano, priznavam. Mozno by som ziadala vysvetlenie, neviem. Mozno by sa do buducna rozhodnola, ze tej osobe uz nic nedam, nepoziciam, neverim. Tazko povedat.
Preto na nic ine nemam pravo. Vec som dala ja sama lebo som chcela, bez naroku na nic.
Ale zase asi by aj zalezalo, akym sposobom a tonom by to ta osoba povedala. Lebo je ine, ak by nato mala vazne dovody. A je ine, ak by sa isla nejak vystatovat, alebo darcu chcel obdarovany urazit, ze haaaa ty somar sprosty, ty si to dal zadarmo a ja som to strelil za tisicku, ty mal holu rit a ja prachy na ucte.

judar
20. apr 2021

Zo zasady kamaratom nic hodnotne nedaruvavam, v minulosti som pozicala drahy fotoaparat, viedne 2€ vraj chybalo na splatku le dotycna ich prefajcila, filmy a mnoho dalsieho..a ani jedno z toho sa mi do do dnes nevratilo a je mi to prikladom ze kamarat nekamarat nedarujem ani nepozicam

patricia2288
20. apr 2021

Neviem ako by som sa zatvárila, ale mala by som o kamaráta menej

78787878
20. apr 2021

U mna by ako kamarat skoncil. Jeho konanie by som vnimala ako zneuzitie situacie. Ja sa chcem obklopovat ludmi rovnakej moralky a slusnosti ako mam ja.

dager
20. jún 2023

Keby som bola ozaj kamoška, tešila by som sa z toho, že som dopomohla k tisícke rovnako, ako som sa tešila, keď som mu dávala tie veci. Lebo asi tu tisícku potreboval alebo chcel viac a keď ich ma "zo mňa", v podstate odo mňa, ako chceš, tak to je super, nie? Asi sa ti chcel poďakovať keď ti to aj oznámil.

Strana
z2