icon

Vaše návraty na Slovensko zo zahraničia po rokoch

wewerka01
23. jún 2020

Chcela by som vedieť vaše názory po návrate zo zahraničia. S manželom sme sa rozhodli, že na buduci rok sa vrátime na Sk. Po 15 rokoch. Nemáme vysoké školy budeme bez hypotéky. Nevidím všetko ružovo ale z tej našej bavlnky sa mi nechce. Robíme toľko hodín koľko chceme. Máme veľa voľného času. Tu máme krásny slnečný dom.
Lenže cítim, že tu nepatrím. Že som len prisťahovalec.Anglické jedlo neobľubujem vôbec iba ak breakfast. Spúšťačom bolo narodenie syna. .Chybame na grilovackach, narodeninach, pohreboch a cítim sa tu sama. Dieťa nevidí našu veľkú rodinu ( som z 8 deti).
Veľké životné rozhodnutie= stres a nespavosť. Či vlastne rozhodnutie bude správne.

vlucifuk
23. jún 2020

@alenamihal Ja som sa veľmi obávala tej byrokracie,lebo všetci ma strašili,aké je to na slovenských úradoch strašné a na dlhé lakte.Na počudovanie išlo všetko hladko.Všade mi boli nápomocní,všetko sa hneď vybavilo...Bez známostí. Možno sme mali šťastie.😉

selest
23. jún 2020

@wewerka01 no je to take male mesto aj tam sme vtakom mestecku zili ale porovnat sa to neda..

diewcatqoo
23. jún 2020

@wewerka01 zijeme v zahranici a mame dieta. Obcas ma premoze slaba chvilka a pride mi luto, ze syn nevidi babky, dedkov, tety, ujov.. ze nemoze behat po dvore, po lese, neuziva si take detstvo, ake sme mali my. Chyba mi aj zahrada, to, ze si posedim na terase s mamou pri kave a pod.
A potom pridem na dva tyzdne na Slovensko a po par dnoch si hovorim, ze je super, ze som prec a uz by som asi nedokazala existovat na slovensku - na vychode, odkial pochadzame. Nechcem, aby to vyznelo, ze si seriem do vlastneho hniezda, ale neznasam to malomestianstvo, ktore tam panuje. A to, ze clovek pride na urad, do obchodu, k lekarovi.. snazi sa byt mily a uctivy a ludia sa k nemu spravaju ako k odpadu. Mozno mam len ja stastie na takychto ludi, ale, bohuzial, vzdy ak potrebujem nieco vybavit, natrafim na niekoho takeho.
Je na tebe, ako sa rozhodnes. Nikto ti neda spravnu odpoved.

lenuliatko84
23. jún 2020

@wewerka01 robi v doprave,kamionista ani nic podobne nie je

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
wewerka01
autor
23. jún 2020

@vlcik1 rozumiem....my máme k moru 2h 😔
ak by som sa mala zadlzit na Sk a platiť hypo 30r-€250 isto by som tu nepísala tento status a sedela na zadku v Uk.Či vyzijeme z vyplat po uhradení stravy a šekov....neviem. Nie sme nároční. A určite nebudeme jazdiť na Audi čo nemáme ani tu. Počítam 3 členná rodina na všetko asi €800 určite potrebuje bez ziadnej pôžičky ani leasingu atd.....je to ťažké.

1andrea111
24. jún 2020

@wewerka01 no 800 eur na mesiac pre troch máš skromný život má SR, všetko je tu veľmi drahé najmä potraviny tých 400 eur dáš len zane pri skromnosti

lenuliatko84
24. jún 2020

@wewerka01 z 800 € budes zit velmi velmi skromne.aspon 1500 treba na slusny zivot.tym myslim pestry a zdravy jedalnicdk,sem tam restika a celodenne výlety a nejaky wellnes

1andrea111
24. jún 2020

@wewerka01 a to máš ešte energie, bývanie cestovanie, tiež je to všetko drahé, aj za lieky sa dopláca, taký zubár stojí

vlucifuk
24. jún 2020

@wewerka01 My sme štvorčlenná rodina a cca 1200 eur potrebujeme...Ale v tom sú aj extra výdavky, čo si myslím, že je priemerne 150 eur...Tu zubár,tu lieky, tu nová tlačiareň, výlet, wellnes, knihy, nejaká súčiastka do auta, ja si robím školu, takže aj precestujem kopec prachov...Máme mesiac, že vydáme extra 300, máme mesiac, že nevydáme extra nič. My bývame v byte, takže nemáme časté opravy, v dome je to iné, tam je stále čo vylepšovať, plus záhrada. Ja mám napr. nastavenú platbu za byt viac, ako je potrebné, lebo na začiatku sme platili viac, potom nám to znížili, ale ja som to nemenila. No a teraz dostávame slušný preplatok, takže je hneď na poistky a poplatky za byt daň a smeti, na sporenie, ale nestarám sa, že na to nebude 🙂...Jasné, nedá sa to z finančného hľadiska ani porovnať so zahraničím, ale my sme v UK za prenajatý dom platili 1400 libier ( žili sme v Cambridge) a tiež to bolo dosť z nášho platu...Zasa, boli sme s mužom dvaja, určite sme menej minuli ako teraz, keď sme štyria...Hmm...Moja kolegyňa hovorila...Žiť sa dá všade, aj v Hornej Dolnej, len to závisí od tvojho prístupu. Ak do toho ideš s tým, že nebude dobre, lebo toto, hento, tamto, tak nebude dobre. Vtedy by som ostala tam, kde som a nepokúšala...

wewerka01
autor
24. jún 2020

@lenuliatko84 záleží kde....v BA by to bolo strašne málo-200-energie, 400-strava 200-ostatné výdaje. Tu dávame okolo 500-strava, tankovanie plus extra výdaje.

wewerka01
autor
24. jún 2020

@1andrea111 ver mi v Uk je cestovanie drahšie napr.lístok do mesta vlakom od £3 a vyššie. Daleke mestá napr. Manchester -£80-100 😔

beronsche
24. jún 2020

@1andrea111 inak zubar je u nas praveze este ok... 🙂 V UK su za zuby ine palky... Pripadne cakas celu vecnost na NHS zubara..

1andrea111
24. jún 2020

@wewerka01 tých 500 eur za stravu dáš aj tu, 3 eura len cesta do práce platím aj ja. 200 eur na ostatné výdaje je málo, to ani nevieš ako minies. Aj keď je doprava lacnejšia ale zase sa dosť jazdí autami lebo spoje sú slabe. Záleží v akej oblasti by ste žili. Vsak príď, myslím že máš predstavu že sa tu žije lacnejšie ako je realita.Držím palce 😉

wewerka01
autor
24. jún 2020

@beronsche presne, pre deti je zubár zadarmo, ale 2 úkony u zubára £70, ale keď chceš urobit zuby to stojí 3x ako na Sk.

kiki68
24. jún 2020

@beronsche zuby su palky aj na sk, na poistovnu sa robi malo a teda mna jeden zub vyjde rovnako ako vo Wien okolo 100/200 eur. Implantat od 1000 eur/ zub. Ked to preratam na sk platy, tak su to palky

1andrea111
24. jún 2020

@wewerka01 ja dám za dve blomby u zubára 60 eur a platia aj deti

beronsche
24. jún 2020

nuz ano, toto zalezi aj od konkretneho zubara.. Ja mam relativne lacneho, ale chodim za nim 200km.. V UK som mala aj pomerne dobre pripoistenie a zubar mi tam prosto vychadzal drahsie ako ked som prisla na SR ako samoplatca.. Osetrenie beznych kazov, nic extra.. Ale verim, ze niekto ma aj inu skusenost.. 🙂

Ono v kontexte rozhodovania ci sa vratit, ci nie, je nezmysel to takto preratavat na jednotlive vydaje.. Pretoze do rovnice vstupuju aj nepocitatelne faktory.. Plus ani sposob zivota nebude uplne, uplne totozny.. A este jedna vec, vzdy tu bude to - co ak by som sa vtedy rozhodla inak? Taka zvedavost, mozno trosku spojena s lutostou.. Ale ta by zrejme prisla aj pri opacnom rozhodnuti.. Mne sa paci, co napisala @vlucifuk - vsetko je o pristupe a o pohlade na vec 🙂

wewerka01
autor
24. jún 2020

@1andrea111 nie je to pravda, že mám skreslené predstavy. Ale asi je ťažké vypočítať náklady keď človek tam 15r nežil. Skôr chcem vedieť koľko treba minimálne na život na Sk, lebo tu nam stačí jeden plat na pokrytie všetkého, druhá výplata ide bokom- mám ročný rozpis koľko"musím" zaplatiť. Rok tu stojí s pôžičkou okolo 15 000, bez pôžičky 10 000- nie sú v tom zarátané dovolenky a výlety. Viete jak to je 1 týždeň nakupis viac druhý menej, sem-tam nejaký fastfood, žiadne restiky. Tých 15 000 musí ísť prec na život.....tzn.že v reali ak poistku na auto (500 rocne) , smeti,(1500 )pôžičku ( 5000) odratam zvyšok mi treba na Sk.To činí spolu € 8000 ročne pokryť na Sk bez extra výdajov.
8000:12= 700 zaokruhlene.
Ak by sme chodili do práce a dieťa na obed 5x v týždni odpadá varenie obeda= tzn.menej na stravu. Dochadzanie tu mám zadarmo a na Sk okolo €50 dám mesacne. Zabudla som na niečo? Zuby máme zdravé, urobene, nie sme chorľavy.

wewerka01
autor
24. jún 2020

@kiki68 tak to máš drahého zubára, 1000 libier stojí tu 1 implantat 😳 Sk zubari si pýtajú hory-doly za zuby, lebo od zahraniciarov si zvykli , že im zaplatia aj 200 za zub 🙏
Môj muž robil zuby....jeden zubár pytal toľko že ušiel od neho keď za nič zaplatil €2000, našiel ineho dokončil mu tesaky 😉 a ľutoval že nešiel hneď k nemu. Ja zaplatila za vytrhnutie koreňa €200 🙏 bez poistenia 😠

wewerka01
autor
24. jún 2020

Zienky napíšte mi vaše realne výdaje ročne/mesačne. Severovýchod.......tam sú zimy kruté ale krásne, lebo napr.v Blave je drahší život ale teplejšie.

kiki68
24. jún 2020

@wewerka01 to je pomaly vsade v Bratislave takto. Mozno niekde v hornej dolnej su ine ceny. Tu to zmykaju. Kamoska si v Bratislave predplatila 5 tis eur na klinike a robili jej potom zuby. Ja mam relativne normalneho zubara, ziadna luxusna klinika, ale zase zachranil mi zuby. Ale aj keby to stoji 60 eur tak sk plat je max do 1000 eur vacsinou. Ked nepocitam par stastnych ludi, co maju dobre platene pozicie. A to uz je dost masaker. Ako moj muz povedal, ze Bratislava je cenovo ako Vieden. Zil so mnou v Bratislave 3 mesiace este v roku 2016 a nemali sme pocit ani pri potravinach, ze je to lacnejsie.a najomne za byty, akoze 600 eur za 2 izbak vypytaju aj tu vo Wien. Cize tiez ziadny rozdiel.

wewerka01
autor
24. jún 2020

@alenamihal v Tatrách je drahý život 😉 dochadzanie atd. rýchlo si našla prácu a muž? Si spokojná v práci? Robíš office, hotel alebo fabrika?

1andrea111
24. jún 2020

@wewerka01 zaloz si túto diskusiu kolko stojí život na sk samostatne aby to čítali viacerí. Za mňa tých 15000 eur ročne pre troch je ok

eliska13
24. jún 2020

@wewerka01 vždy bude x dovodov prečo sa vratit a prečo nie.Skor vidím problém v práci nepíšeš čo robíte, ale dvaja bez VS...ale možno je muž kuchár, automechanik len strielam a uchytite sa hned.Inych veci by som sa nebála niekto tam píše byrokracia, úrady veď nejdeš podnikať žiadať z EU granty ja som na úrade nebola roky, ak idete prestavovať aj stavebné povolenia sa už vybavujú rýchlo oproti tomu, čo voľakedy.Ja si myslím, že doma je doma vyskúšali ste zahraničie, ale nikdy tam človek nebude patriť sú ľudia, ktorým to vôbec nevadí.Co si myslím, že je u nás drahé sú zubári, ale tak to všade, služby kaderníčka a pod, ale ja porovnávam Ba ceny.Najvacsiu položku dávame za stravu.Asi by som sa odpichla od toho aké máte povolania a pozrela koľko sa cca zarába na SK, ale je to úplne nevyspytateľné.Kamaratka nemá VŠ a pracuje v realitke a plat má ako dvaja VŠ spolu.Myslim, že ste rozhodnutí sa vrátiť ostatné poriesis za pochodu.Nikde nie je písané, že vyskúšate a vrátite sa o pár rokov do zahraničia.Len rob zmeny pokým dieťa nemá kamarátov vrstovnikov...

janulla1
24. jún 2020

Bývame vo veľkom meste na východe, spoločný príjem mame 1300 v čistom, jeden celý plat ide iba na najom+hypo a všetky také poplatky, tak 400 eur strava, škola všetko sa platí + ešte družina, deti chodia na ZUŠ, krúžky, zubár robil mi kanáliky 100eur, implantát 800 eur, bola som synom vŕtať prvýkrát zub 2x pustil vŕtačku mini plomba 25eur - zatvárila som sa asi hrozne lebo hneď na mňa vyblakol že to bola stolička, manzel ešte chodí na brigády ináč neviem asi by sme ani raz za čas nemohli vziať deti do kina a na výlet, ale zase ja si neviem predstaviť bývať v zahraničí, mam tu rodinu plno kamarátok, susedia vedľa našich na dedine sa vrátili po 10 rokoch z UK, prerobili dom a po 2 rokoch sa vrátili aj s detmi späť, že tu zivorit z takých platov nebudú, záleží kde pôjdete bývať a ako z prácou, a ja mam asi šťastie na ľudí, ale v okolí aj v práci mám super ľudí 🙂

wewerka01
autor
24. jún 2020

@eliska13 pravda, chceme ísť do štátnej správy hasiči obidvaja 💝 moja srdcovka od malička. Mne bude jedno aká práca hlavne skĺbiť škola-práca. Chlap má viac možností od jazdenia až po sbs.Nie malý nemá kamarátov iba 1 aj to už sa vratil do Pl

wewerka01
autor
24. jún 2020

@janulla1 z 1300 platu ešte ze zvladate pôžičku platiť 🙏😞

beronsche
24. jún 2020

@wewerka01 ja neviem.. podla mna ti je info, kolko inych stoji zivot, na nic.. 😉 Pretoze aj ak si to spriemerujes, bude to vystihovat len tu vybranu - dobrovolne prihlasenu vzorku, nie realitu v danej oblasti.. Plus ty teraz este ani nevies, kde by si sa mohla nachadzat v danej skupine (vyssie vydavky, ci nizsie..) Este dalsia vec , co tu pozorujem, do takychto obdobnych tem prispievaju najma zeny s lepsim prijmom.. Cize znova ziadna vypovedna hodnota..

Skor sa orientuj na vase prac. moznosti.. Co robite teraz a ako to mozete zurocit na SK.. Ake su prac, prilezitosti v danej lokalite? Pre mna napr. nebolo prijatelne dochadzanie do prace viac ako pol hod. Plus ako byva ohodnotena praca, ktoru pravdepodobne budete vykonavat?
Co syn? Pisala si, ze by ste mali dom na dedine, si ok s tym, ze ho budes vyvazat - kruzky a pod.? Toto su veci, ktore je potrebne zohladnovat.. 😉

janulla1
Autor odpoveď zmazal