Vedia v lekárni vymeniť liek na recept?
Ahojze, mam n apredpis jeden liek, ktory sa podava peroralne, ale ja potrebujem vaginalne, lebo peroralne mi nevyhovuje. Je to na recept. Mozu podla vas vymenit?
@stellarstar progesteron. Som v zahranici. Vypisali mi oralne utrogestan, ale nerobi mi dobre. Potrebujem vaginalny. Viem, ze na sk je 100mg kombinovatelny. Avsak pozerala som pribalovy, je to to iste ako na sk kombinovatelny.
Nemôžu, musí dr predpísať nový recept
Slovak: Čo UTROGESTAN obsahuje
Liečivo je mikronizovaný progesterón. Jedna kapsula obsahuje 100 mg mikronizovaného progesterónu.
Ďalšie zložky sú: slnečnicový olej rafinovaný, sójový lecitín, glycerol, želatína, oxid titaničitý, čistená voda.
Ved ten si môžeš dávať aj vaginálne
Zahranicny :aké chemikálie sú v tomto produkte?
Liečivo je progesterón v mikronizovanej forme ekvivalentný 100 alebo 200 mg na mäkkú kapsulu.
UTROGESTAN 100 mg mäkké kapsuly obsahuje 100 mg progesterónu v kapsule. UTROGESTAN 200 mg mäkké kapsuly obsahujú 200 mg progesterónu v kapsule.
Ďalšie zložky v tomto produkte sú rovnaké pre dve dávky: sójový lecitín - slnečnicový olej - oxid titaničitý - želatína - glycerín - čistená voda qs na výrobu kapsuly.
Utrogestan sa môže aj vaginálne. Pokiaľ je to v zahraničí, poradila by som sa v lekárni. Môže byť rozdiel v pomocných látkach a nemusí to byt vhodne na vaginálnu aplikáciu
Sú to tie mini guľôčky? Lebo ak áno tie som mala aj ja a mohla som užívať aj aj
Ok, už som to Dočítala do konca. Podľa mňa si to môžeš dávať aj vaginálne, malo by to byt v poriadku. Ale nech o tom dr vie
Tak zavolaj dr kt ti to predpísal a opýtaj sa resp pýtaj rezept na vaginálny. Otvorené začaté lieky ti v lekárni nezoberú
@stellarstar iba 1 mam otvore, druhe nie je rozbalene. A mame aj blocek.
No neviem musíš sa tam opýtať ale napr na SK a ja žijem v AT lieky naspäť neberú lebo nemajú už potom garanciu.
@stellarstar ach, ani do 24 hodin?
Zabudni, už keď vyjdeš s nohou z lekárne nemusia zobrať. Žiaľ je to tak
@stellarstar a tento peroralne je bezpecne aj ustne v tehotenstve? Pretoze na slovensku praveze neodporucaju, iba vaginalne.
@stellarstar zobrali a vratili peniaze, za ten neotvoreny.
Peroralne uzivanie je rovnako bezpecne v tehotenstve, ako vaginalne. Vaginalne podavanie sa odporuca preto, lebo pri nom nie su neziaduce ucinky (co naopak pri oralnom uzivani vyssich davok byvaju vyrazne) a hlavne pri skracovani krcka a celkovo indikacii v tehotenstve je cielom vyuzit jeho lokalne ucinky. Ked ti oralne nevyhovuje, urcite urobis dobre, ked budes ziadat o vaginalne tablety, zatial uzivaj oralne. 🍀
Super . No neviem ja som dávala aj aj, nemala som žiadne ťažkosti
Ale oboje užívanie je bezpečné
@anavixy
@stellarstar Aha, takze v letaku preto neodporucaju oralne v tehotenstve v prvom trimestri, lebo robi taketo problemy u matky? U mna hnacku.
Pre plod ale nema negativne ucinky?
Samozrejme, pre plod je uplne bezpecny, ved je to hormon progesteron, ktory sa prirodzene tvori v zltom teliesku a placente pocas tehotenstva. Koniec koncov, dava sa zenam pri problemoch kvoli tomu, aby ten plod mal vyssiu sancu prezit. 🍀
@anavixy hmmm, ved presne to! Ale preco potom aj v slovenskom vyzdvihuju, ze teeehotne len a len vaginalne. Je to zavadzajuce.
Môžu. Mne vymenili. Ale za liek s rovnakým zložením
Pretoze to ma lepsi ucinok, kedze sa dava napr pri skracovani krcka, tak ho chceme mat co najblizsie ku krcku aby mohol najviac posobit lokalne priamo nan. Kdezto systemovo (ked ho vezmes per os) sa vstrebe s relativne nizsim ucinkom priamo na krcok. Nema to nic spolocne s bezpecnostou, ta je rovnaka.
@anavixy aha, ja napriklad potrebujem iba kvoli progesteronu. Krcok mam v poriakdu.
Nie v lekárni nezamenuju nikdy žiaden liek musíš mať nový recept.

Treba nový recept, o aký liek sa jedna?