Veľa žien neovláda gramatiku
Viem, že to sem nepatrí. Ale musím to napísať. Prečo niektoré ženy neovládajú gramatiku. Mäkké i, tvrdé y, skloňovanie, časovanie niektorým nič nehovoria. U niektorých platí doslova a do písmena pravidlo : Píš ako počuješ. Ide ma poraziť keď čítam napríklad : dala my, poviem ty, lubym ťa, vztach, neake, niake, robily sme, povedaly my a podobne. Ženy ako chcete učiť svoje deti slovenský jazyk, keď základy neovládate?
@lenkacalikova nie, ja sa nehnevám, ani netvrdím, že som v gramatike úžasná, ale mne išlo hlavne o tie slová, čo som spomínala, bodky a čiarky až tak neriešim, aj keď sú dôležité, viem.
ja mám 23 a veru aj mne to vadí 😀
ja sa samozrejme tiež pomýlim a nie raz ale niekedy keď čítam príspevky na MK alebo aj FB tak niekedy mám čo robiť aby som tam niečo nenapísala lebo hneď sa supy pustia že ale veď pravopis je nepodstatný ... mne napr. vadí aj to keď sa niekto s malou rozpráva hatlaninou. Napríklad: "No ďe ti ši bóla?" alebo použiva zdrobneniny ... raz sa mi stalo ze som vonku s malou a suseda začala sa s malou "rozprávať" jej hovorím že teta ale s Barborkou sa treba normálne rozprávať a teta hovorí smerom k malej ze s Tebou ako s dospelou sa rozprávajú už? 😀
@obsadenemeno ty si presne vystihla svojim príspevkom pointu tejto diskusie. Presne také chyby aké si uviedla ma rozčuľuju.
@rika76 toto dva & dve si mýlia vraj východniari najviac 😀 teda používajú na všetko "dve" 😀
a som z Košíc sama som používala "dve" kým nás na to učiteľka neupozornila 😀
@janulik2008 no nie som si ista, stretla som vela ludi zo stredneho a zapadneho Slovenska a tiez si mylia dva a dve.....ja si stale spomeniem na mojho otca, co nas ako deti stale natahoval a vravel: "ked nevies, ci dva ci dve, povedz tri......" 😀
@obsadenemeno nám na ZŠ vravela učiteľka že vraj na východe 😀
@erikavesela Veď to, že média, politici, ľudia čo ich počúvame dá sa povedať denne, asi by mali robiť nejaké skúšky, keď sa tam chcú uplatniť...mám jednu známu, ktorá je ukrajinka, ale tu sa vydala, tu žije, má detí, tohto času už dospelé, ale vždy sa zlostila, že jej dcéra nikdy nebude mať jednotku zo slovenčiny, lebo mama je ukrajinka, divné, však, pokiaľ dcéra na to mala, ved ona nemohla za to, akú ma mamu, ale žiaľ, nezmeníme to...takých príkladov by bolo viac, preto by sme mali začať od seba, veď niekedy sa to naozaj zle číta a počúva, hlavne tie skomoleniny, detské výrazy (napr. idem malému urobiť miko, brr, ved ja nemam 3 roky 🙂, má tam bobo (čo to je?), osobne som s deťmi takto nikdy nerozprávala, žiadne zdrobneniny a napodobeniny, ale teraz je to trend aj medzi dospelými: peniažky, kávičku, koláčik, piesoček, je toho veľa, a najnovšie keď počujem slovo "eury", wau, kde to sme....a perlička "prišla som zos dochtora" ...tak by sme mohli pokračovať
@maria584 nechápem pointu tejto diskusie. Ideme sa tu pozastavovať nad gramatikou druhých, nad niečím, čo nikto z nás nemôže zmeniť, ani ovplyvniť. Takéto sťažujúce, posudzujúce diskusie nemajú logiku, lebo k ničomu nevedú. Mne lezie na nervy keď ľudia do viet vkladajú anglické výrazy, používajú 5 smajlov v jednom príspevku, ale necítim potrebu zakladať diskusiu o tom, lebo nemám možnosť to nijako ovplyvniť. Áno, gramatika sa tu často vyťahuje, ľudia na to zvyknú poukazovať, ale to nemení nič na fakte, že keby toho dotyčného stretli a hovoril im, čo ho trápi, alebo s čím potrebuje pomôcť, tam by tento problém nebol, bol by iný, človek by mohol byť odsúdený na základe oblečenia, farby pleti a pod. . Ľudia si vždy nájdu niečo, čo môžu okomentovať a odsúdiť a byť v pozícii - ja som ten lepší a pozastavovať sa nad druhými. Tak, ako sa ja pozastavujem nad touto diskusiou.
@janulik288, ja viem, že si to mýlia, ale keď to tak divne znie, nás tiež v škole učili, že keď nevieš rýchlo si povedz: ten dva, ta dve (teraz už bude vedieť každý 🙂) ten zošit, dva zošity, atď. Tiež sa mi stalo, že to nevedela ani učiteľka a opravila svojho manžela, ktorý povedal dobre, ten chcel zavtipkovať a povedať nárečím, a vyznelo to ešte horšie.... nevadí, a inak ta detská reč, keď sa tak ozve ku mne moja rovesníčka, šušlavo, tak pozeram či je v poriadku a to už má deti veľké, akurát, že si tak zvykla a tak s nimi komunikuje,...veď aj v niektorí odborníci to neodporúčajú, lebo deti sa tak nenaučia rozprávať, treba s nimi normálne po slovensky, potom sa čudujeme, že dieťa napíše "kolásik" v diktáte, a matka ho zvozí ako píše, no veď tak ako počuje, ako hovorí a ako hovorí aj matka 🙂
píš ako počuješ 😀😀😀
@rika76 neviem ci je to tym ale napr mala ma rok a pol a uz nejake slova vie hoci este taka detska rec ale mozno nam bude rozpravat na 2 roky ale napr nocnik ma hlboko v pazi 😀 plienka lepsia 😀
@obsadenemeno ja som zo stredného Slovenska, nikdy dom nepočula, ze by si niekto mýlil dva dve, to je fakt vyslovene špecialitka východu. Dva piva prosím! 🍻
@janulík2008 v pohode, dieťa sa vždy naučí po svojom, veď sa učí postupne hlásky, spoluhlásky, spájať slová vety, to je v poriadku, to im neberme, veď to je na nich pekné, a za to ich máme aj radi a tešíme sa keď niečo povedia, aj keď po svojom 🙂 tu ide len o rodičov, a hlavne v komunikácií s dospelými,...takisto ako som písala vyššie neriešim chyby, preklepy, stáva sa, skôr ide o to, že niekedy to dáva iný význam... a neboj naučí sa aj na nočník, keď príde jej čas 🙂
@rika76
Ja som zo zapadu a podla toho dva..dve.. sme vzdy rozlisovali ci ide o vychodniara alebo nie..a samozrejme este este zavazil aj prizvuk...
@sisaka ja som poznala kocku zo ziliny, co nikdy na vychode ani nebola a ona si dva/dve stale mylila...... 😨
@moni244, kde sa zmieňujem o tom, že na koník môžu chodiť len "jednoduchšie ženy neovládajúce gramatiku"? Keď sa v diskusiach opakovane píše, že 80% uživateliek gramatiku neovláda, logicky z toho vyplýva - väščina tých, ktoré ju ovládajú, MK nenavštevuje. Nie sme národ negramotných ľudí, ktorí nevedia gramatiku a čítať s porozumením. Neberiem prispievateľky MK za vzorku...
@obsadenemeno No ja som zo ZA a teda ani ja, ani moja rodina a priatelia si to nikto nemylime.😉 Nikoho takého nepoznam a tomu ver,ze poznam hromadu ludi. Tu som to citala prvykrat.😀
@evittam tak potom neviem, odkial to mala. Bolo to az smiesne, ako to furt motala.
@maria584 suhlas. ale tak na co je nam materinsky jazyk, ked mame od 1. rocnika ZS anglictinu.🙄
ja sa priznam, ze po 14 rokoch denneho pouzivania nemeckeho jazyka, dostava moja vetna skladba zabrat. a hej, obcas pouzijem slovny zvrat ako "bolo nie"...
ale niektore prispevky su fakt katastrofa... internet tie zeny maju, ale aby si pozreli, co sa ako pise, to uz nie.
Svoje deti ucit ja gramatiku nebudem, naucia sa to v skole, samozrejme ak nieco nebude jasne vysvetlim ak budem vediet...prepac toto je pre mna uplne trapna a zbytocne vytvorena tema. Naco? Pomoze ti to k niecomu? Ok napisat lubym ta je silna kava aj pre mna ale zase uprimne taketo do oci bijuce chyby robia povacisnou ludia s nizkym vzdelanim alebo s inou farbou pleti... aj ja sa niekedy zamyslim ake y ci i tam patri, nemam pocit zeby mi to ale uberalo na inteligencii alebo stastnom zivote..a dokonca ked pisem taketo texty cez mobil nikdy si po sebe necitam, lebo scrollovanie je cez mobil tazsie a nechce sa mi..potom ked si to precitam si poviem ze boze ako madar, ale co uprimne je mi jedno ci si niekto pomysli ze neviem gramatiku, hlavne ze pochopi podstatu a diakritiku pouzivam len v praci nikde inde a nemyslim si ze je to chyba.. A navyse inak pisem na mk a inak si dam zalezat v praci ked pisem nieco dolezite..niekto nemusi vediet gramatiku ale v matematike alebo inom obore by si nemala sancu...
ja si naopak myslim, ze tema je ok... ako beriem,ze je mylit sa ludske, kazdemu sa stane, ze v zapale pisania ak si neskontroluje chybicka sa najde, ale v tak jasnych veciach ako je by a slovesa, mnozne cislo, ktore su na zakladnej skole prizvukovane ako otce nas..no je to podla mna hanba....a to o uradnych prejavoch ani nevravim, tam je to otrasne, ak sa stane...neraz som sa v praci aj za druhych hanbila, ked som nasla chyby a teraz to daj tretej strane...odvtedy vzdy kontrolujem..proste je to odraz vzdelania..gramatika to je zakladka...niekto potrebuje viac venovania a vysvetlovania...skola to vsetko cloveku neda, proste musia aj rodicia, ak viem, ze to mojmu dietatu nejde pisem diktaty..za mna nie je nic horsie ako clovek v istej pracovnej pozicii, ale ked otvori usta a pise nula bodov..a tu na mk...no pochybujem, ze je tu vacsina, ktorych robi zavazne gramaticke chyby nejak dysfunkcna...jednoducho nevedia neucili sa, nebolo sa im venovane...za mna, soplik, zla nalada a ine ospravedlnenia neovplyvnuju iste znalosti ako gramatika..
Odpoveď na tému je jednoduchá. Nie všetky sme v škole boli výborné, či veľmi dobré. Poniektoré sme mali z materinského jazyka napr. aj dostatočnú. A práve tu je to na tých tvrdých chybách vidieť. Buď to vieš, alebo nie. Ani mobil, ani tablet na tvrdej chybe nič nezmení. Nikto mi nevyvráti môj názor, že to odpovedá o výške IQ človeka.
gramatika je zaklad vseobecneho vzdelania. uplne to minimum čo by mal kazdy slovak ovladat. moj manzel zvykne pouzivat slovne spojenie ten pištol. a jeho odôvodnenie ? lebo zbrane patria chlapom a chlap je mužsky rod :D
Uplne suhlasim s tym, ze gramatika je zakladna..ved sme slovaci a vlastny jazyk by sme mali ovladat...gramaticke chyby su obrazom IQ..pretoze kazdy inteligentny clovek chape, ze vediet pisat spravne po slovensky je vlastne uplne lahke...skola nie je tlaciaren mudrych deti...na vychovu a pomoc pri vzdelani su tu rodicia

@rika76
Keby len v mediach...by ste neverili..ale podla jednej redaktorky v exprese existuje krvacajuca horucka...boze, kde na to chodia?...ale nasi politici...mame ram jedneho, ktory je lepsie ako generator nahodnych slov