Veľa žien neovláda gramatiku
Viem, že to sem nepatrí. Ale musím to napísať. Prečo niektoré ženy neovládajú gramatiku. Mäkké i, tvrdé y, skloňovanie, časovanie niektorým nič nehovoria. U niektorých platí doslova a do písmena pravidlo : Píš ako počuješ. Ide ma poraziť keď čítam napríklad : dala my, poviem ty, lubym ťa, vztach, neake, niake, robily sme, povedaly my a podobne. Ženy ako chcete učiť svoje deti slovenský jazyk, keď základy neovládate?
@obsadenemeno no nie som tam vobec spokojny, najradsej by som tam vobec nechodil 😀
@tiper24 no tak treba zacat liezt na iny kopec.....😀
@guiseppinka ked uz, tak "pri stenu", sklonovat vieme 😝
Pri more, pri vytah, ale pri pokladnu. 😀
uz sam sebe pisem to uz co je? 😅😅😅😅😅😅😅😅
@obsadenemeno jak som sa zasmiaaaal 😅😅😅😅😅😅 no ved praveze hladam iny kopec, len zatial same rovinky 😅😅😅😅😅😅😅
@moonlight1210 treba dbat o to aby manzelska laska neodchadzala ake jednoduche 😀
@majka99999 niektori ani nesklonuju 😂 ver, ze uz som to pocula aj tak 😂 a este ma napadlo bratislavske "ja som tu neni" 😂 podla prejavu sa da pekne lokalizovat odkial clovek pochadza 🙂
@guiseppinka no moja mama povie "chod pri vytah", ja poviem tiez, hoci som polku zivota v BA, a moj starsi to tiez hovori obcas, proste pochytil, snazim sa ho opravovat, ale sama to nevedomky tak vravim. 🤐
@tiper24 ale dbat o to musis nejakymi prostriedkami. Spravanim, pristupom, atd. A to spravanie a pristup urcuje nase dusevne nastavenie. A to si mozes zlepsovat napriklad aj vzdelanim.
Pretoze tu nejde o jednotlive veci, ale suvislosti. Ziaden detail nie je sam o sebe ten najpodstatnejsi. Ale v suvislosti s ostatnymi by sa jeho vynechanie mohlo ukazat ako chyba.
@moonlight1210 prepac ale vzdelanie nema nic spolocne s dusevnym zdravim, psychicky chorí su aj VS vzdelaní ludia, doktori, inzinieri atd 😀
@guiseppinka
A co tak idem vonku..alebo...pridi tu?...neni je len slangove nie je..zatial co pridi tu je uplne gramaticky zle..ale to uz spominane idem pri vytah..ved to je gramaticky uplne zle...
@erikavesela poc tu 😀😀😀😀😀😀
@tiper24
😂😂😂
@tiper24
Nechapem ako niekto moze prist tu..ked tu znamena, ze uz som tam...😛
Dievcata mat tak len Vas problem s gramatikou a prezidentov plat. NAOZAJ zemrem o com vsetkom sa da pisat, co vsetko sa da kritizovat a hodnotit. Posledne: na kazdeho z nas musi slniecko svietit.
@erikavesela alebo mozno nevie kde je kde bol 😂😂😂😂😂😂😂😂
@maria584 keby len ženy....myslím si, že tento fenomén gramatických chýb je aj preto, že veľa ľudí už nečíta. Nedostanú tak správne tvary " do očí "/ do mozgu. Niekedy bola na školách povinná mimočítanková lietaratúra, ktorá je doteraz, len s tým rozdielom, že dnes tie obsahy nájdu študenti na nete, takže knihu nečítajú, načo ? A výsledok je potom :" kohút kykyrýkal, vlci vily, dievčatá vyly vence a pod. " 🙂. Je to smutné, pretože ovládanie správnej slovenskej gramatiky patrí k všeobecnej inteligencii jedinca.
...veľa ľudí si aj myslí, že na " čiarke " vo vete nezáleží, nedávajú ju. No " čiarka " zachránila život 🙂 :
Väzeň čakal na rozhodnutie súdu. V jeden deň prišla do väzenia táto správa :" Popraviť, nie prepustiť ." Správu si prečítal správca väznice a posunul čiarku :" Popraviť nie, prepustiť ." A tak väzňovi zachránil život..vlastne jedna čiarka 🙂.
@tiper24 co s clovekom, ktory vedome naschval obchadza podstatu, ale zamerne vypichuje prave detaily (ktore inak poklada za nepodstatne, lebo su to detaily a nemaju podla neho vahu v celku)?
si chodiaci paradox. vsimol si si to? 🙂
na druhej strane si zase chodiaci dokaz svojho tvrdenia, ze vzdelanie z teba lepsieho cloveka neurobilo.
ale ja som nepovedala, ze IBA vzdelanie z nas urobi lepsich ludi. iba to, ze je to jedna z casti tohto procesu.
nuz, u teba nezabrala. s tym ti nepomozem. 😉
😀😀😂 zabila si
@moonlight1210 to patrilo tebe 😎
@moonlight1210 to ze som chodiaci paradox mam brat pozitivne ci negativne? neviem ako si to myslela no, teraz som na pochybach 😁😁😁😁😁😁😁
@erikavesela tu nejde o "neni" ale o spojenie "neni som". Je to totalne absurdne... pritom staci povedat "nie som"
@moonlight1210 no este si budem mysliet ze som zly clovek 😃😃😃😃😃😃😃😃
@tiper24 nerob zo seba zamerne este vacsieho hlupaka ako si, zlatko. 😉 ibaze by si fakt chcel byt za miestneho šaša. potom nic proti, mas karierne nasliapnute.

vsetko bagatelizujeme ako detaily.
ano, ako detaily, su to vseko take prkotiny, ktore riesi len hlupak.
ale vsetko zacina v detailoch.
aj manzelska laska odchadza po kvapkach na detailoch. neodide bum-bac zo sekundy na sekundu.
ani zena, co doma trpi pod tyranskym manzelom, sa do tej pozicie nedostala od vecera do rana.
tak pre priklad tych detailov, kedze sa tu bavime o slovencine:
obycajny sloh v skole. no, kto kedy, preboha, bude potrebovat sloh!
ibaze: skoncipovat obycajny list, tak aby mal hlavu, aj patu a myslienku - to predsa vyzaduje usporiadat si myslienky. premysliet si, co idem pisat. ako, komu, preco. byt dosledny, udrzat naslednosti, ...
blbosti?
ani nie. uz keby sem isla zena pisat problem a nedala by to iba ako okamzity citovy vybuch (s dôvetkom: odspravedlnujem sa, ze pisem chaoticky), sama by bola nutena zamysliet sa. nad tym, kde to zacalo, ako to pokracovalo. co urobil on, co urobila ona. kedy, za akých okolnosti, podmienok.
veci, co vidíme optikou okamzitych emocii, ake citime vo chvili pisania prispevku, by zrazu nabrali aj iny odtienok. nieco by sme museli pripustit, ze sa mylime a mame na tom svoj podiel, nieco by bolo este cernejsie. nieco by pochopil aj sama aurtorka, prv ako by to dala sem. v iných veciach by sa pytala na viac konkretne nazory.
dalsi prinos slohu: vyhneme sa nedorozumeniam. aby v tom neboli zavadzajuce alebo nedostatocne informacie. vediet si uvedomit, ze ja poznam pozadie, ale ostatni nie. tak skusit priblizit pozadie tak, ako sa da (v ramci moznosti).
a aj dalsie zeny, co pisu prispevky k nastolenemu problemu - kolkokrat sa tu par ludi pohada na ozaj hluposti, len preto, ze to zacalo nedorozumenim a pokracovalo príkrou stiplavou poznámkou k tomu nedorozumeniu. a dalej nasledovala prestrelka stiplavych komentárov (odhliadnuc od trollov, ktori provokuju zamerne).
a toto nas ucil sloh na skole (este kedysi davnejsie retorika). tak kto ho kedy potrebuje?
gramatika - obycajny pocit zahanbenia za chyby nas motivuje k slusnosti voci druhym. akoby sme nedoniesli k sviatku ako darcek nejaku trapnu talafatku, len aby sme oslavenca odbavili, tak by sme mali vediet prejavit slusnost voci nemu textom, ktory ma hlavu a patu a je aj bez chyb.
lebo na druhej strane sa tak ucime vediet vyzadovat slusnost voci sebe.
ako ja tebe, tak ty mne.
ked toto vieme uplatnit v negativnych veciach (oplatit ublizenie ublizenim), preco nie v pozitivnych?
dalsi maly detail, co nas uci mat sebavedomie. (samozrejme, nie podstatny, ale kazda kvapka sa rata.)
da sa pokracovat este dlho. toto len pre priklad, ze aj tie otravne detaily (pod znackou: "kto ich kedy bude potrebovat" a "co to riesis") maju svoju moc. ked si clovek domysli, kam az siahaju.