icon

Veľmi aktívna susedka doučovateľka v bytovom dome

amigad
30. okt 2014

Dobrý deň, chcela by som sa vás spýtať na názor, ako by ste riešili v bytovom dome novo prisťahovanú susedu (teda aj novú spoluvlastníčku) v bytovom dome, ktorá až neúnosne veľa doučuje pričom jej klienti aktívne využívajú spoločné priestory, osvetlenie a samozrejme aj výťah. Neprispieva žiadnym spôsobom nad rámec štandardných zvyklostí a predpisov na členov v byte. Niekedy má na hodine 1-5 malých detí, ktoré rodičia prinesú/odnesú, niektoré dni aj 3-5 hodín, čo je až neskutočne neúnosné. Bývajú tu necelý rok, chystám sa to riešiť na domovej schôdzi, no sme divný bytový dom, už aj bez domového dôverníka, nik sa o nič verejne nezaujíma, každý si pohundre, no riešiť nechce nik nič. Ja ako osamelá matka som nie práve nadšená, že by som mala prispieť finančne do jej nákladov a ona má len čistý zisk. Ako by ste toto riešili???? amigad

Strana
z2
zuzkaanicka
30. okt 2014

@zita19 😀

stellamaris
30. okt 2014

@zeriempizzu asi by mali ludia chodit k pani susede iba v case,ked zakladatelka temy nie je doma alebo spi 😀 aby ju nerusili 😀 😀 😀

sissy27
30. okt 2014

@amigad ešte jeden detail - ako vieš, koľko ona platí alebo neplatí za užívanie spoločných priestorov, výťahov, atď.? tiež máš dúfam prehľad o všetkých susedoch, nie len o tejto jednej a na oplátku dúfam aj tvoj zálohový predpis a každoročné vyúčtovanie visí na nástenke v spoločných priestoroch, nech je to fér 😀 lebo nie je bežné, aby niekto mal takýto prehľad o platbách susedov... fakt suseda na pohľadanie...

amigad
autor
Autor odpoveď zmazal
amigad
autor
Autor odpoveď zmazal
sue
31. okt 2014

@amigad taká základná otázka susedských vzťahov - rozprävala si sa so susedkou? Povedala si jej o svojich pocitoch? Ako odpovedala?

vroni
31. okt 2014

@amigad, podla mna na to ides privelmi adresne. Verim, ze ta vytaca nedobrovolne odpocuvanie hovorov pri vytahu ci jeho hukot. Lenze to nie je problem susedy a ani bytoveho spolocenstva, cize ho nikto nebude nikto z nich riesit. Ja by som si dala hlavne zaizolovat vlastny byt, resp. minimalne stenu od vytahu a cast problemu mas vyriesenu. Co sa otvorenej brany na dome tyka - tam uz by som spolocne riesenie navrhovala - to urcite vadi viacerym. Ale zase autamaticky sa zatvarajuca brana nestoji majetok a z fondu oprav by mala byt zaplatitelna. S tym zvyskom zrejme nenarobis nic, jedine naucit sa ignorovat to (ludi cumiacich do bytu ani nevychovas ani neodstranis. A par teplych slov tiez nema obvykle ucinok), ale v stadiu "zavriem dvere a je pokoj" by to zase nemalo byt nic tragicke....

stellamaris
31. okt 2014

@amigad hovorim z vlastnej skusenosti,toto vsetko som zazila: denodenne pozorovanie susedov,prehrabavanie nasho odpadu,hlasenie somarin majitelovi bytu,aby sme mali problemy alebo vikendove diskoteky aj po polnoci....tak co,menila by si so mnou?????

amigad
autor
Autor odpoveď zmazal
heni79
31. okt 2014

@amigad
Ak by suseda platila do fondu opráv viac, nejako to vyrieši napr. hlučnosť výťahu, alebo nebudeš počuť rozhovory mamičiek? 😕
Druhá vec, na začiatku píšeš o využívaní spoločných priestorov, neskôr o svojej rohožke a dverách. A máte na spoločné priestory upratovanie na faktúru. Kto to robí? Nejaká firma mimo, alebo niekto z bytového? Upratuje spoločné priestory a aj pred vašimi bytmi? Lebo u nás napr. sú spoločné priestory schodisko a vstupná hala. Pred bytmi si upratujú ich majitelia - striedame sa každý týždeň jedna rodina z nás, čo bývame na danom poschodí.
Ak to chceš naozaj predostrieť, bolo by dobré, aby si mala v rukách aj nejaké reálne dôkazy? Zvýšila sa nutná intenzita upratovania spoločných priestorov, odkedy tu býva tvoja suseda? Vieš dokázať, že práve ona a jej návštevy spôsobujú nadmerné špinenie spoločných priestorov? Máš nejako podložené, že sa zvýšili jej pričinením napr. výdaje za elektrinu za používanie výťahu? K téme nezatvárania vchodu - máš nejaký dôkaz, kto to robí? Nemáte kamery? Ak všetko toto máš, tak to predostri na tej vašej schôdzi. Bez dôkazov nezmôžeš nič. A daj potom info, ako to dopadlo. Naozaj ma to zaujíma.

amigad
autor
Autor odpoveď zmazal
zeriempizzu
31. okt 2014

@amigad tak tato tvoja posledna reakcia len domenstruje dovod preco vlastne ti na tej susede vsetko vadi.

zuzkaanicka
31. okt 2014

Mna by celkom zaujimalo, podla coho zakladatelka urcovala, ktory prispevok bol inteligentny a ktory nie 😕 ... to sa vsak uz zrejme nedozvieme, lebo cas musi vyuzit inak ... treba pocitat pocet doucujucich sa deti 😝

stellamaris
31. okt 2014

@zuzkaanicka 😕 😀 😀

stellamaris
31. okt 2014

@zuzkaanicka urcite pripravuje podklady na schodzu,lebo inak sa to riesit ani neda.Myslim,ze rozhovoru s pani susedou sa vyhyba,malokto dokaze zazvonit u susedy a poprosit ju o rozhovor o tomto probleme. 😉 Diskusia na modrom somarovi vela nevyriesi,ako je zname 😉

zita19
31. okt 2014

@amigad vidim, ze mas problem pochopit pisany text. Pouzila som "vytesujem sa ako opica chvostu" K opici som neprirovnavala ani teba ani nikoho iného. K opici som prirovnavala len moj pocit radosti...
A tiez nemas asi celkom jasno v tom ako sa rozratavaju platby za uzivanie bytu. Preddavky sa platia podla spotreby medii, platby za upratovanie sa platia za byt (bez ohladu na pocet prihlasenych), naklady na vytah sa rozratavaju na byt (bez ohladu na pocet prihlasenych byvajucich)...
A jednu uplne bezplatnu a dobre mienenu radu ti dam. Uz len v zaujme aby si sa nezhovadila pred celym panelákom (aj ked si myslim, ze pred polovickou novozámockých mamiciek pritomnych na MK si sa uz zhovadidit stihla):
Ked ti to tak strasne vadi, zaklop pekne pani susede, popros ju aby sa nevybavovla s navstevami na schodisti viac ako je bezpodmienecne nutne. Ak je len trosku slusne vychovana a inteligentna pochopi, ze ti to vadi, lebo ti to budi dieta.
Ja by som to riesila tak. Strapnovat sa pred celym panelákom vypocitavanim poctu navstev, ktore sa u susedy premelu a vytahovat este zistenia o tom, ze poznas aj ucel navstev... Toto by som nedokazala. Mam dost sebaucty aby som zo seba verejne nerobila debila.

zita19
31. okt 2014

Tak som posluchla vyzvu zakladatelky a prekopirovala som jej svoju odpoved do IP.
Ktohovie ci bude mat cas na odpoved, ked vypracovava zlozitu statisticku metodu na zistovanie narastu miery znecistenia spolocnych priestorov po nastahovani susedy. Okrem toho este musi vypracovat metodiku prepoctu spotreby prudu na pohon vytahu a zaroven aj ako dokazat zvysenu mieru opotrebenia jeho strojových suciastok...
A to neratam opotrebenie jej rohozky, spotrebu schodistoveho osvetlenia....
Jak mne je dobre, ze na taketo zabomysie vojne namam ani cas a uz vôbec nie naturu... 😀 😀 😀

nelinka2009
24. sep 2020

@amigad doucuj tiez ;)

moonlight1210
25. sep 2020

@nelinka2009 6 rokov stary problem 🙂

Strana
z2