Venčenie psa bez vodítka

20. nov 2022

Ahojte prosím vás čo je pravdy na tom, že pes sa môže venčiť bez vodítka 10 metrov od domu? Alebo mi viete poradiť kde by som takéto informácie vedela nájsť? Ďakujem krásne

martina803
20. nov 2022

Aj mňa by to zaujímalo. V našom okolí je extrémne veľa psíčkarov, ktorí chodia so psom na voľno s pritom nemajú zvládnuté ani privolanie, kolkokrat velky pes skace po mne, nasa civava hned uteka, a majitel stoji a nic / v lepsom pripade na psa aspon raz zavola ale ten vobec nereaguje.

zojazoja
20. nov 2022

Môže byť aj 10 zákonov a 20 VZN mesta či obce, aj tak niektorí "psickari" si budú robiť stále po svojom. To je o ľuďoch, nie o zákonoch.

zojazoja
20. nov 2022
zojazoja
20. nov 2022

Zákon 282/2002, paragraf 4,bod 5...záleží od VZN obce

beatrixx1525
20. nov 2022

Aj keby to bola pravda je to maximálne nezodpovedné. XY vecí sa môže stať a potom ostanú len oči pre plač. Mi to pripomenulo ako nedávno do mojej borderky na vodítko skočil yorkshir na voľno a pani mi kričí "berte si toho psa"... Tak jej háveď je pomaly zakusnuta môjmu v krku a ja ho mám brať 🤦‍♀️

autor
20. nov 2022

@zojazoja Ďakujem pozriem si to 🙏

autor
20. nov 2022

U nás máme pri paneláku detské ihrisko a za panelákom je cesta k záhradkam a taký lesík. Čiže ona chodí do lesíka venčiť a vzdy musí prejsť popri ihrisku. Nemá síce veľkého psa, ale on stále breše fakt za všetko aj keď sa pohne lístok na strome a hneď beží k deťom na ihrisku a breše. Môj malý sa psíka veľmi zľakol a to má inak psíky veľmi rád. Nepočúva pani vôbec a pani má milión vyhovoriek. Minule prišla s tými 10 metrami. Akože je to suseda z vedľajšieho paneláku, človek ju stretáva každý deň, snaží sa byť slušný. Je to taká ta opustená žena čo robí niekde na polovičný úväzok a všetko musí vedieť a je najmudrejsia na svete. Ale malému sa stale prihovára a snaží sa vyzerat ako ju vsetky deti maju radi. Len už mi to naozaj začína prekážať a tak som si to chcela overiť. Minule jej pes rozhryzol loptu z ihriska a ani ju nehlo kúpiť alebo doniesť druhu..

beatrixx1525
20. nov 2022

Na tvojom mieste volám mestských, určite má rutinu kedy o ktorej ako chodí, treba ju odchytiť a pohroziť od policajtov ozaj. Nezvládnutý reaktívny pes by mal mať ešte aj náhubok a nie že si behá ako chce... Ja fakt zbožňujem psíkov asi ako nikto na svete ale neznášam tie prešľachtené malé blbosti ktoré si majitelia zamieňajú s hračkou a potom aj výchova je ako pri hračke... Len raz sa stane nešťastie a potom pani suseda bude už len ľutovať. Za pohryzenie dieťaťa sa bežne dávajú psíky utrácať, stačí že skočí do väčšieho psa ktorý si to nenechá, môže sa zľaknúť a vyštartovať rovno pod idúce auto... Asi by som pani skúsila vymenovať tieto rizika a ak nepomôže tak potom tí mestskí...

romi0310
20. nov 2022

@beatrixx1525 to kde sa bežne dávajú utrácať psy za pohryznutie ? Lebo vo vela prípadoch, prave, deti psa provokujú a preto zaútočí. Ja ked vidim rodičov, ktore nechajú svoje deti morcit zvieratá, je mi na grc. Male dieťa sa nema preco liepat , škrabať po psovi alebo mu ťahať uši, srsť a podobne. Samozrejme, ked napadne volne pusteny pes bez priciny dieťa, je to ine, ale vzdy je zodpovedný majitel. Ja sama mam doma huskyho a ona miluje ludi, ale uz sa mi stalo na turistike, ze male decka k nej prišli a začali ju hladkať. Bez opytania, bez dozoru. Ona by nikdy neuhryzla, ale to je moj pes, iny moze reagovat inak.

ibrunova
20. nov 2022

Pozri si VZN tvojho mesta alebo obce. U nás je voľný pohyb psov zakázaný, máme určené len jedno miesto, kde môžu byť pustené. 10 metrov mi nedáva zmysel.

beatrixx1525
20. nov 2022

@romi0310 dám ti zopár príkladov len z vlastnej skúsenosti. Keď som bola dieťa, ja super inteligentný bystrý tvor na vrchu potravinového reťazca som išla hladkať susedinho psa cez plot. Zlatý havko v živote nikomu neublížil, akurát keď som strčila ruku cez plot zaštekal na okoloidúceho pána a ja mu ruku rovno do papuľky 🤦‍♀️ prst zošili, spýtali sa že čo a ako, keď sme povedali že od psa, lekár začal naháňať očkovacie preukazy, vyšetrovala sa agresivita psa, vraj ak sa preukáže pes bude utratený.

Príklad 2. Keď bol môj Teušo ešte šteniatko, sme sa raz hrali šaľkali a nechtiac mi prešiel labkou po tvári tak že mi poškrabal oko. Chcela som si len dať predpísať nejakú mastičku na zápal, lekárka ma poposielala na xy vyšetrení na infekčné a neviem kde všade, takisto sme riešili všetky možné očkovania u psíka, dva týždne sme museli chodiť na pozorovanie k veterinárovi či sa nepreukážu známky besnoty inak by ho boli dali... Kým sa to všetko vyšetrilo mne sa oko aj samé zahojilo 🤦‍♀️ to len z mojej skúsenosti ale počula som aj o iných prípadoch kde sa riešilo prípadné utratenie za napadnutie. A to tieto moje ani neboli reálne napadnutia

autor
20. nov 2022

@romi0310 Toto je bez debaty, že dieťa nemá chodiť k psovi, ktorého nepozná ani ho hladkat a podobne bez dovolenia. To už je zas o rodičoch. My malého učíme, že ak psíka nepozná musíme sa vždy spýtať a nemôže ist k psíkovi ani keď je napriklad priviazany pred obchodom a je sám. Ono tym chodníkom popri ihrisku chodí veľa psikov do toho lesika a keďže sme tam často tak už ich clovek aj pozna, ak sa zdravíme a viem ku komu sa da a ku komu nie. Len tento psík je ozaj pusteny na voľno a brecha do každého a za všetko naozaj bez toho ze by ho niekto provokoval.

autor
20. nov 2022

@ibrunova ani mne sa to nezdá z kade si zrovna takéto číslo vycucala, ale pozriem to poriadne 🙏

annm81
20. nov 2022

@romi0310 Všade v civilizovanom svete sa za pohryznutie zvažuje utratenie. Aj keď dieťa provokovalo. Totižto deti aj psy majú niečo spoločné - nevidíš im do hlavy a vedia sa správať veľmi nepredvídavo. V čom sa líšia je miera toho, ako vedia byť nebezpeční a hodnota ich života z pohľadu ľudskej spoločnosti. Keďže psíčkari sú často arogantné hovädá, časť populácie to potom rieši otrávenými návnadami s klincami, čo je uplne šialené. Mali by sa konečne zaviesť zákony a tvrdo trestať ich nedodržanie o tom, že každý, kto je majiteľom psa a kto je za psa zodpovedný (aj dieťa, čo psa chodieva raz týždenne venčiť) by mal preukázať, že ho dokáže spoľahlivo ovládať a ak pes napriek tomu zaútočí, mal by byť okamžite utratený.

Autorka, ja by som sa nesnažila zasa jej dohovárať, určite si už od nejedného rodiča vypočula svoje a nepomohlo. Treba osobne zájsť na mestskú políciu, vysvetliť, že máte strach o deti, keďže pes pravidelne breše po deťoch, keďže už došlo aj k nejakým škodám a že či môžu pani minimálne dohovoriť.

koniarova
20. nov 2022

@annm81 👏👏👏👏

lasoli
20. nov 2022

no nvm mne by ten pes s tou panickou sli na nervy,hl ked steka a hryzie veci ktore nema.Mozno by som ho sa snazila odohnat nech si zapamata ze nema co okolo deti pobehovat nadivoko.

liloastitch
20. nov 2022

My máme takú susedu v paneláku, má štyroch zakrpatených yorkov, venčiť chodí zásadne bez vodítka,psy ju neposlúchajú, utekajú jej, príšerne všetci brešú, a skáču hlavne deťom do nôh, ešte jej aj po ceste popod autá utekajú a ona nič. Môže jej človek dohovárať nech si ich dá na vôdzky... Keď sme sťahovali tak sme mali otvorené dvere na byte,jeden jej zdrhol do výťahu,vyviezol sa so susedom na naše poschodie a vbehol nám do bytu. Celý deň tu bol,driemal v izbe v skrini, všimli sme si ho až keď sa ozývať začal. Susede pes ani nechýbal 🤦. Nepochopím to, sú na sídlisku aj veľké psy konkrétne jeden, ktorý venčí sám seba ( vôdzku má pripnutú, ale nesie si ju v papuli) , ale na toho keď majiteľ zašepká tak v momente poslúchne a ide maximálne dva kroky pred majiteľom, ešte sa aj nabok odstúpi keď idú ľudia po chodníku.

beatrixx1525
20. nov 2022

@liloastitch ja normálne rozmýšľam či nie sme susedy, ohľadom toho samovenčiaceho psíka 😃

domca1408
21. nov 2022

no vidím, že máš susedu peknú trúbu....asi čaká kedy ten pes niečo spraví....ja som psíčkarka a milujem psov ale nikdy by som nikoho neohrozila...ja nepustím ani môjho yorka pri ľudí cudzích a mám ho vždy na vodítku. ľudia sú hlúpi a čakajú kedy sa zle stane asi....kamarát mal kamoša (podotýkam mal už nie sú kamaráti) , takže kamarát dve deti má, a raz takto s deckami bol v parku v zime, sneh, decká mali sánky a také tie lopatky pod riť na sneh...a jedno dieťa sa na tom spúšťalo. a išiel okolo neho tento jeho kamoš so psom, samozrejme pes boxer, bez vôdzky..lebo ved on "poslúcha a neublíži".... dieťa sa šmykalo na tej lopatke a psa to zaujalo a možno v rámci hrania neviem sa rozbehol za tým dieťaťom...on išiel po tej lopatke....ten pes 30 kg hovado nabralo to malé dieťa lebo chcel tu lopatku...akože našťastie sa nič nestalo...ale kamaráti už kamaráti nie sú a myslela som, že ho zabije na mieste..nie psa ale majiteľa.

pstrap
22. nov 2022

Musí mať psa vždy zapnuteho na voditku, na voľno len na miestach, kde je to obcou/mestom povolené. To sa dá pozrieť na stránkach obce/mesta, kde sú tieto miesta. Inak nie. Každý kto si voľne nechá psa riskuje pokutu od mestských. A duplovane by mi vadilo, keby takéhoto psa nechali vybehnúť na detské ihrisko. Tam je to zakázané. Takže by som tetuške riadna vyplachla žalúdok. A môžeš si ju aj odfotiť a poslať podnet do aplikácie Odkaz pre starostu, že potrebujete zabezpečiť, aby sa voľne pohybujúce psy nedostali na vaše detské ihrisko a daj tam tu fotku. Ja sama som mala psíka, kupila som mu dlhé vodítko, okolo ihriska sme chodili na krátko. Keď pribehli deti, že chceli pohladkať havka, nemala som s tým problém. Psík bol naučený na deti a aj cvičeny. Treba paničku rázne usmerniť.

annm81
22. nov 2022

Mňa ešte napadla jedna vec, odkiaľ si pani mohla vziať tých 10 metrov od domu. Ľudia su totiž neuveriteľne dokážu prekrútiť akýkoľvek fakt.

Existuje zákon o poľovníctve, kde je napísané, za akých podmienok môže poľovník usmrtiť psa na voľno. A tam je definovaná jedna z podmienok, že to musí byť viac ako 200 metrov od trvale obývaného domu. Je to síce 200, nie 10. Je to v poľovnom revíry, nie v centre mesta a je to v úplne inom kontexte ako pani uvádza, ale ľudia a logické myslenie často nejdú spolu.

estrella5
15. dec 2022

Staršia téma, ale nedá mi to 🙂 ... Fakt si treba pozrieť VZN mesta... Viackrát sa tu zopakovalo, že pes nemôže byť v meste na voľno. To však nie je pravda, resp.určite nie všade. Napr.v našom meste je voľný pohyb psov povolený prakticky skoro všade (okrem detských ihrísk a podobných miest kam má pes celkovo vstup zakázaný)...