icon

Venované mamičkám chlapčekov

10. júl 2022

Maminky chlapcov, prosím o chvíľku pozornosti.

Neberte to v zlom, ale ako vychovávate svojich chlapčekov? Mám doma dievčatko, minule prišla s tým, že sa bojí ísť na wc, lebo ju tam niekto zabije. Pýtam sa jej, od koho to má tak povedala meno spolužiaka. Konzultovala som to s učiteľkou a naozaj je taký a slovami ohrozuje a straší deti. Prešlo to. Ďalší rok sa hrala a počúvam, čo hovorí a tam slová typu - upečiem ťa, zabijem ťa... Pýtam sa, od koho to má, povedala meno iného spolužiaka. Vraj v škôlke neskutočne vystrája a sú na neho nenormálne sťažnosti. (rozprávali sme aj s maminou v šatni, že šikanuje jej dcéru kvôli váhe jej matky a otca).

Pýtam sa teda, čo im dovolíte hrať na pc (mobil, tablet, PlayStation) alebo čo im dovolíte pozerávať okrem rozprávok, keď púšťajú takéto slová? Ako sa hovorí, v každom človeku drieme kúsok vraha a každý je schopný ublížiť, ak mu povolia nervy. Toto tým deťom dláždite cestu do veľkej riti akurát. Snažím sa svoju dcéru vychovávať slušne, slovo zabiť nepoužívame ani v súvislosti s hmyzom a tam príde od kamarátov a zabíjala by všetko okolo seba. Má dovolené maximálne TV jojko, lala TV a sem tam pustím rozprávky z YouTube na TV ale tam som a viem, čo púšťam. Nemá skadiaľ mať také výrazy.
Rada by som bola za objasnenie, prečo sa také veci dejú už v takom útlom veku.
(nejdem urážať, ani kritizovať výchovu, len nechcem aby sa stávali také veci. Sú to deti, nech si užívajú detstvo).

jana_eyre_2
11. júl 2022

@simona20201309 áno medzi chlapcami a dievčatami je rozdiel, porodila som dvoch chlapcov a jedno dievca.. avšak ten rozdiel nie je taký, že chlapci sú plošne zlý a dievčatá plošne dobre, keď na chlapcov niekto pozerá od mala ako na tých "problemovych" to nie je normálne a vedie to len k problémom voči jednému pohlaviu.. tak ako dlhé roky boli ženy utlacane len kvôli svojmu pohlaviu od úplneho malicka a vznikali z toho naozaj zle situácie, tak ani chlapci nemajú byť utlacani a označovani za zlých len na základe svojho pohlavia..

Neznášam diskusie o výchove, pretože výchova je tak neuveriteľne široky pojem, veľmi tvarny a rozmanitý, že sa nedá o nej okresane písať na nete.. je x milión situácii a pováh že takéto zovšeobecňujúce diskusie o "zlých chlapcoch a dobrých dievčatách" človeka len zdvihnú zo stoličky.. vôbec sa nečudujem, že sa to dotklo toľkých mám, pretože autorka oslovila mamy chlapcov akoby to boli nejaké luzy čo nevedia vychovávať, zatiaľ čo mamy dievčat to vedia a sú plošne, jemné, milé, bez chyby.. (stále rozmýšľam nad tým čo mamy ktoré porodili obe pohlavia, kam sa majú postaviť?)

Proste a jednoducho - NIC sa nedá zovšeobecniť a žiadna matka sa nemá prečo cítiť byť nad ostatnými matkami..

petra5333
11. júl 2022

@nikpa presne tak ja mam dvoch chlapcov... Starsi aj pozera videa aj hra playstation a nikdy sa nevyhrazal spoluziacke. Prave opak.Je velmi citlivy a nikdy by nikomu neublizil.Milujem mamicky typu ze ziadna telka, ziadna hra Ano samozrejme s mierou ale preco nedovolit. Ci chlapec ci dievča vsetko je o vychove a nie o telke.

anonymous87
11. júl 2022

@jana_eyre_2 👏👏👏👏👏

mimi3008
11. júl 2022

@crystal333 what a surprise😅

vanda323
11. júl 2022

Chces uchrániť svoju dcéru pred týmto svetom?
Skaredym vyjadrovaním, ale to sa ti nepodarí žijeme rýchlu dobu , kde napríklad aj ja mám pocit že 24 hodín je málo...
Mám 4 deti a tiež im dosť často zapínam tv aby som mala čas navariť , upratat, vypiť kávu,najesť sa......
Takže asi tak.....

kamatopo
11. júl 2022

@jana_eyre_2 presne si to vystihla 👍👍👍👍👍. Autorka je evidentné zameraná na svoju dcéru až príliš. No život je o inom. Nemôžme odsudzovať ani posudzovať. Môžme len chrániť a byť hrdé keď z našich detí vychováme plnohodnotných ľudí pripravených na život. Že ako deti citovali frázu z filmu či hry ešte neznamená že v dospelosti budú mäsový vrahovia.

derdia
11. júl 2022

Vies co? Ked matka je "tupa" tak ine dieta ani vychovat nemoze... Nehnevaj sa... Ale kopu matiek, ma na kahu, ako sa sprava ich dokonaly synacik...my mame takeho maleho hlupaka v skolke, ze rozprava veci typu "natriem ti hovno do vlasov".... Ma 5 rokov a stvari sa, ze je dokonaly... No nech sa mamicka tesi, este to len zacne...
A po dalsie...kopec otcov nema absolutne ziadne moresy... Su to flakaci, ozrani, fajciari, drzi, chrapuni, ktori hresia... Co myslis, ze dieta si co vezme do zivota? Len to ci vidi a co pocuje... A ze sa matky nechaju tymito malymi sopliakmi este otlkat a smejkaju sa na tom? Nuz...ja sa len jednemu cudujem, ze PRAVO mat dieta ma kazdy... Ale na vodicak si musis robit skolu.. Aj na kazde jedno povolanie... Ale na to najdolezitejsie povolanie, byt rodicom a vychovavat deti, ti treba len zdrave rozmnozovacie organy...
Vcera na ihrisku, bola mlada rodina... Mali 4 deti... Najmladsie take 6 mesacne... Otecko bol na srot.... O 14tej hodine...takze co sa cudujeme.a ano niektori maju deti len preto, ze ked dostane 400 eur na ne tak z toho rodicia piju a fajcia.. A plus za kazde z 3 dostanu este 900 eur pri porode... Idem ja.. Len som sa rozculila nad niecim co nedokazem ovplyvnit..
.... Ps mamicky ked mat chlapcov, robte z nich chlapcov a nie dievcatka v leginkach....

anonymous87
11. júl 2022

@derdia lebo tvoj komentar srsi inteligenciou 😂😂😂😂🙏🙏🙏🙏
Ked je matka tupa a otec ozran, tak je absolutne jedno, ci je to chlapec alebo dievca. Btw vies o tom, ze aj z takychto rodin vyjdu vzdelani a uspesni ludia?

PS: tebe moze byt 75 co ina mamicka oblecie svojmu dietatu ✌️ (A nie moji leginy nenosia, nosia teplaky)

derdia
11. júl 2022

@anonymous87 ano viem trosku som sa opustila ale to z toho dovodu, ze ked vidim ako kraluju rodicia detom... Tak ma ide trafit😀😀😀🙏

anonymous87
11. júl 2022

@derdia ale jasne, s tym suhlasim, ze dnesny rodicia si nechaju skakat po hlave. Ale absolutne to nesuvisi s pohlavym. Ale ze absolutne

kallanchoe
11. júl 2022

Nemyslím si,že to má niečo spoločné s pohlavím....moji chlapci sú stále slušný......starší zo škôlky tiež doniesol výrazy ako uskrtim ta,zabijem ťa a podobne....povedal to len raz hneď som mu to zadrhla..... samému mu to bolo ľúto že niečo také vyslovil,hneď pochopil že to nieje v poriadku aj sa ospravedlnil....proste mu to v návale hry s bracekom vypadlo....keď som sa pýtala že kde také počul,kto tak rozpráva.....tak, že Marko a Sofia....je úplne jedno či chlapec abo dievča....chlapcov je aj štatisticky viac😉.....tie deti sú tiež z pohľadu zo slušných rodín.....ale obaja majú súrodencov v puberte....čiže asi tak....

kamatopo
11. júl 2022

@derdia trošku sa zamiešam aj ja. Mám susedov tipu čo si opísala. Od tretieho dieťaťa rodila doma. A poviem že okrem jedného tie ostatné sú úžasní dospelí ľudia. Vzdelaní a vedú normálni rodinný život. No najmladšie je troska psychicky narušené a asi je to tým čo ako dieťa zažívalo( je to dievča),ale ostatných 5 super ľudia. Neodsudzujme skôr pomôžme. Ja som im vždy podala čo som mohla. Či oblečenie ,či koláč a aj vľúdne slovo,lebo poniektorí ľudia na nich zazerali ako na odpad. A som hrdá keď si sadnem v reštike a jedno z tých detí má obsluhuje a ja sa citim ako VIP hosť😉.

zuzi0911
11. júl 2022

Autorka ma skusenist s chlapcami,,iná matka zas s dievčatami...úlohou nás,je sa zamyslieť..A nie sa hrať na urazene. .apropo urazene sú poväčšine tie,ktorých sa to týka,len si to nechcú uvedomiť...
Dnešné deti su otras a to musíte priznať....nesmie sa im nič,no oni si mozu všetko...
U nás v škole u dcéry je problemove dievča....
Tak isto by sa mohlo dotknúť ak by takýto status vyšiel na dievčatá...našťastie sa ma to nedotkne,lebo dcéry mam slušne....tie,ktorých sa to dotklo sa zamyslite a neutocte

beronsche
11. júl 2022

@simona20201309 mylis si iny vychovny pristup s benevolentou vychovou bez nastavenych hranic.
To, co popisujes ty, je benevolencia, dieta si robi co chce, nema ziadne hranice, co je fakt zle.. Rovnako zle ako direktivna vychova k poslusnosti, plna trestov (nedajboze este fyzickych)..
Ale chapem, ze to oznacenie "nevychova" matie tych, co nevedia o co ide. Tu je to myslene tak, ze sa nevychovava ako kedysi - tvrdou rukou a bez toho, aby dieta vobec vedelo dovod zakazu ci obmedzenia.

Dolezite su hranice! Zivotne dolezite pre zdravy vyvin dietata. Ale rovnako je dolezite, ako sa tie hranice nastavuju.. A ak sa niekto chce vymanit zo zauzivanych vzorcov spravania a skusit to inak a inspiruje sa webinarom, knihou, kurzom, na tom nie je nic zle..
Skor nie je nic horsie, ako ked si niekto mysli, ze existuju len extremy a to bud vychova k poslusnosti, telesne tresty a ziadna diskusia. Alebo anarchia na druhej strane.
A pritom to ide aj inak..

Ozaj a zdroj tvrdenia, ze chlapci su problemovejsi?
To, co opisujes, ze chlapci su kontaktnejsi v hrach, akcnejsi, ze oblubuju viac urcity typ hry, to NEznamena vyssiu problemovost..
To tvrdenie je rovnaka nehorazna blbost ako apel autorky prispevkov na mamicky chlapcekov...

Vo vseobecnosti plati, ze problemove deti su tie, kt. nezvladaju/ kaslu na ne vlastny rodicia.
Bud deti z patologickych rodin, traumatizovane a nestastne alebo potom tie z normalnych, ale s fakt blbym pristupom k vychove. Deti vychovavane tvrdou rukou, kt. poznaju najma tresty a strach a potom na druhej strane deti s neobmedzenou volnostou, s ktorou si nevedia poradit a ktorym je vsetko dovolene, dopriate a prepacene..

derdia
11. júl 2022

@anonymous87 ano to mas pravdu... S pohlavim to nesuvisi...
Ale napr ja som neraz bola svedkom ako si mamicka s ockom "kvokli" k dietatu aby boli "rovnopravni" a spytali sa 4 rocneho dietata "no laska, kam pojdeme skor, do ktoreho obchodiku?"... Ale zase toto zbytocne zabity cas... Ahojte

beronsche
11. júl 2022

autorka - fakt ma inak pobavilo ma tvrdenie, ze nezabijas ani komare...
Ja len, ze pamataj, ziaden extrem nie je dobry... Aby si tym drzanim dcerky vo vaticke, nerobila jej medvediu sluzbu...

anonymous87
11. júl 2022

@zuzi0911 no mna sa to teda nedotklo, lebo su moje deti nevychovane. Ja na vychovu dbam. Uz ten 2 rocny vie, co sa ma a co sa nema. Starsieho tiez sikanoval v skolke chlapec. Ale nebudem predpokladat, ze vsetci chlapci okrem mojho su zli a nevychovanu preboha.

nika1971
11. júl 2022

@oblecenie99 jednoznacne v muzskom kolektive...robit so zenami je ciste utrpenie

beata_k
11. júl 2022

@zuzi0911 Preco by sa ma to nemalo dotknut? Moje dieta nikomu neublizilo, tak nech sa o nom tak nevyjadruje. Ona sa totizto tak vyjadrila o vsetkych chlapcoch, nie len o tych troch.

anonymous87
11. júl 2022

@beata_k inac vies co je desive? Ze mnohe zeny toto vtlkaju dievcatkam do hlavy, ze chlapci su zli, problemovi a nevychovani. Proste strasne plemono 😂✌️
Normalne mi to pripomenulo stary polsky film Sexmisia 😁 (a aj tam to nakoniev viedol muz 😂)

viestta
11. júl 2022

@anonymous87 a takto vychované dievča si nakoniec zavesí na krk nejakeho blbca, pretože ani len netuší, že môžu byť aj normálni chlapi. Ale vyrastala v tom, že každý jeden chlap je blb, takže ten co si ho vyberie je v poriadku. Aj mamička ma taky nepodarok doma, však prečo by hľadala lepšieho, keď podľa nej iní ani nie sú. Na druhej strane princeznicka celý život ofukovana ani netuší nič o reálnom živote, netuší ako sa brániť, lebo nikdy toto nepotrebovala, maminka zametie kamienky z cestičky. A aj keby sa ukázalo, že princeznicka je mrcha, tak to určite nie je jej chyba.

anonymous87
11. júl 2022

@viestta ono toto skatulkovanie zduse neznasam. A tiez poukazovanie na vychovu inych, lebo ta moja je jedina ta spravna. Tak ako tu bolo spomenute, vychova je strasne siroky pojem a tazko urcit, co je spravne a co nie. Ja deti vychovavam k samostatnosti, pokore a k ucte. Muchy a komare sice zabijame (ano aj pouzivame toto slovo), ale vedia, ze aj strom je zivy organizmus, vedia pozdravit a podakovat, starsi je premiant triedy. Mladsi ma sice tahsie obdobie hadzania sa o zem, ale to musim len prejst.
Su moje deti dokonale? Fuuu ani zdaleka. Aj ja som pri vychove urobila urcite mnozstvo chyb a preslapov. No my sa doma vela rozpravame, vela vysvetlujem. Ponukam na vyber, ze preco je ta dana cesta lepsia ako ta druha. Ucim ich, ze nie vsetci su dobri, ale to neznamena, ze vacsina je zla (jedno ci chlapec, ci dievca, muz/zena).
Mozno to autorka ani tak nemyslela, ale teda napisala to sakramensky blbo. Akoby sme my matky chlapcov boli nieco menej, menej schopne, ci dokonca neschopne vychovavat. A to sa ma teda dotklo. Lebo ja viem kolko casu venujem vychove, viem ze moje deti nikomu neublizili 🤷‍♀️

beronsche
11. júl 2022

@beata_k ja nechapem, ako sa to mohlo niekoho dotknut... Asi som malo vztahovacna.. 🙂

Ked citam takyto nazor anomymnej uzivatelky, akurat si nad tym skatulkovanim, stereotypmi a absolutnym nedostatkom kritickeho rozmyslania imaginarne poklepem po cele.. 🙂

anonymous87
11. júl 2022

@beronsche mna sa to tiez napriklad dotklo. A to teda nie som utlocitna ale ze vobec. Vyssie som vysvetlila preco.
Mna napriklad paradne na*ral aj film Eurotrip 😂
A to presne pre to skatulkovanie podla 2-3 jedincov. To je pre mna ako voda na mlyn 😅

beronsche
11. júl 2022

@anonymous87 tak napr.dokument o Slovensku s Michaelom Palinom z dielne BBC nasral aj mna, ako nas zobrazoval, lebo to nebol anonymny grc na soc. sieti s relativne nizkym zaberom, ako je tento prispevok... 🙃

jankalukasova
11. júl 2022

Mnohé sa pýtate či autorka číta knižky (zabili tam draka, usekli mu hlavu... Zabili zlú čarodejnicu...). No súdiac podľa odpovedí, nečíta... Keby čítala, tak by takto nešťastne neformulovala názov, ani príspevky a vedela by, že práve v knižkách (áno aj detských) sa tieto veci veľmi často vyskytujú.
Inak máme práve s deťmi rozčítanú knižku, kde hneď v úvode "báčik v lese zastrelil svojho psa, lebo už nestrážil a bol starý". No mala som čo vysvetľovať.
Autorka: Ja vcelku chápem, čo si sa chcela opýtať ale zvolila si priam katastrofický spôsob. Mňa by zaujímalo aké staré to dievčatko je, keď píšeš o tabletoch, mobiloch, PC hrách...🤔

viestta
11. júl 2022

@anonymous87 však jasne, ze každý sme iný, každé dieťa je iné, kazdy ma iné priority. Ale pokiaľ rodičia používajú hlavu na rozmýšľanie, tak z dieťaťa vychovaju človeka, nie ideál ale človeka, ktorý má úctu k sebe aj k okoliu a od tej ucty sa vsetko odvija. A vôbec nezávisí od pohlavia, vierovyznania, vzdelania a spoločenského statusu.

anonymous87
11. júl 2022

@beronsche to som nevidela ani. Asi to ale nemam ani pozerat ze 😂

anonymous87
11. júl 2022

@viestta bodka. Myslim, ze tym je povedane vsetko 👍

ana_mt
11. júl 2022

Toto myslíte vážne ? Že za všetko môžu chlapci ? Môj je autista + pridružené ochorenia a keď bol menší išli sme po námestí a predstavte si dievčatá hádzali kamene a keď som sa ozvala že prečo to robia lebo mi kameň skoro trafil syna odpoveď :veď su deti len sa hrajú Podľa mňa je to o výchove nie o Tom či je to dievča alebo chlapec pekný deň