Venované mamičkám chlapčekov
Maminky chlapcov, prosím o chvíľku pozornosti.
Neberte to v zlom, ale ako vychovávate svojich chlapčekov? Mám doma dievčatko, minule prišla s tým, že sa bojí ísť na wc, lebo ju tam niekto zabije. Pýtam sa jej, od koho to má tak povedala meno spolužiaka. Konzultovala som to s učiteľkou a naozaj je taký a slovami ohrozuje a straší deti. Prešlo to. Ďalší rok sa hrala a počúvam, čo hovorí a tam slová typu - upečiem ťa, zabijem ťa... Pýtam sa, od koho to má, povedala meno iného spolužiaka. Vraj v škôlke neskutočne vystrája a sú na neho nenormálne sťažnosti. (rozprávali sme aj s maminou v šatni, že šikanuje jej dcéru kvôli váhe jej matky a otca).
Pýtam sa teda, čo im dovolíte hrať na pc (mobil, tablet, PlayStation) alebo čo im dovolíte pozerávať okrem rozprávok, keď púšťajú takéto slová? Ako sa hovorí, v každom človeku drieme kúsok vraha a každý je schopný ublížiť, ak mu povolia nervy. Toto tým deťom dláždite cestu do veľkej riti akurát. Snažím sa svoju dcéru vychovávať slušne, slovo zabiť nepoužívame ani v súvislosti s hmyzom a tam príde od kamarátov a zabíjala by všetko okolo seba. Má dovolené maximálne TV jojko, lala TV a sem tam pustím rozprávky z YouTube na TV ale tam som a viem, čo púšťam. Nemá skadiaľ mať také výrazy.
Rada by som bola za objasnenie, prečo sa také veci dejú už v takom útlom veku.
(nejdem urážať, ani kritizovať výchovu, len nechcem aby sa stávali také veci. Sú to deti, nech si užívajú detstvo).
@beronsche No aj som si poklepala po cele. Ale, ako vychova svoju dceru? Co z nej bude ked matka ma takyto nazor na muzov? Akeho manzela si najde? To nie, ze problem v skolke. To je nazor na cely zivot. To moj syn si ma najst taku harpiu, co na naho bude len zazerat ked sa jej prave nebude pozerat do oci?
By som chcela stretnut jej manzela.
@anonymous87 nuz z celeho krasneho slovenska si vybrali do dokumentu o str. europe len "vylet" na zimnu zabijacku v nejakej podtatranskej dedinke. Podgurazeni ucastnici zabijacky, otrasne doobliekani, dlhy zaber na bezzubeho bacika v osumelom svetri s poldecakom v ruke.. Ako z Borata. Otras.. ale ze uplne... Fakt nepozeraj...
@beata_k nuz akych partnerov si raz najdu moje deti, tam ja vela nezmozem.. Mozem im akurat vstepit nejake zasady a rebricek hodnot a dufat, ze si vyberu dobre..
A ako ona vychovava, nuz tam tiez nic nezmozeme.. Toto je cesta, kt. si kazdy vybera sam, nase nevyziadane rady a postrehy sa autorky nejako nedotknu, si myslim..
Mam parik..
Moja mala mala v skolke problemove dievca.. syn aj zas chlapca.. syn bol sikanovany a nielen on - ucitelkami - zenske pohlavie..
Z toho vyplyva, nezalezi na pohlavi..
@anonymous87 ak by si mala chut sa poriadne nasr*t 😁:
https://www.bbc.co.uk/programmes/b0085b0s
Mám dvoch chlapcov, skoro 5 a 3. Starší chodí do škôlky a niekedy samozrejme má všelijaké reči ale toto vôbec, práveže telefóny Pc vôbec maximálne pozerajú rozprávky a to ešte také poučné a žiadne hovadiny. Nás mladší do všetkého začal kopať aj do mačky a tiež to nemá odkiaľ mať a to nechodí ani do škôlky, takže mu vysvetľujeme že sa to nerobí a do ničoho sa nekope. A niekedy aj deti proste niečo počujú a hneď opakujú. Ani nevedia aká je to súvislosť. Ale ak toto robia v škôlke jedine sa porozprávať s rodičmi dieťaťa keď učiteľka v škôlke nespraví nič 🤷
@jana_eyre_2 teraz si mi pripomenula, ked bol nas maly asi tak cca 4rocny, v jednom skakacom hrade mu take mile, nezne dievxatko ( asi 6-7 rocne?) chcelo stupit na krk.
Kedze rodic nikde ( alebo sa mozno na to svoje nezne dievcatko usmieval), ochranila som si syna sama... Bol este dost maly, nevedel, co ma robit. Nemal s tymto ziadne skusenosti..
No u nás v škôlke bol problém práve s dievčaťom, ktorá sikanovala ostatné... prípadne sa dcéra sťažovala aj na iné... chalani boli kamoši a o všetkých pekne rozprávala... nie je to len pohlavím
@simona20201309 akože aj ty si určite prudko inteligentná, keďže tu hodíš link na článok, ktorý pochádza z webu autorky článku .Ak si prečítaš, kde všade píše, zistíš, že je prudko dôveryhodná.....(denník N.... atď).
Syna mam v skolke. Povie mi kto je zly v skolke resp.kto vymysla alebo robi zle inym detom. Pozrie si aj tv. Je kludnej povahy.
A sestra ma dceru v skolke a robi detom zle. Na co ich upozornila aj ucitelka. Aj mojmu malemu robi zle. Aj zo schodov ho zhodila( co videli ludia) a ona nam do oci tvrdila ze to bola ina dievcina co ho sotila.
Nechodia do 1 skolky
Nečítala som komentáre, ale čo s tým má pohlavie dieťaťa? Či podľa teba, mamičky dievčatka, sú zlí len chlapci? U môjho syna v triede sú problémové (čo sa správania týka) konkrétne 3 dievčatá. A nemyslím si preto, že sú všetky dievčatá zlé.
@anonymous87 uuuuh, tak ja mam iny zazitok. Vecer pred odchodom ked sme isli na svk prvy krat v juni 2010 s teraz uz manzelom davali tu v nl v telke hostel. Omg. Moj drahy trochu zbledol, svokra zapalila sviecku a modlila sa.... aaaaale prezili to vsetci. 😁😆
Na pohlaví nezáleží, ale ak by som to nevedela vyriešiť v tej školke, našla by som inú. Nedeje sa to všade.
@viestta Naša návšteva z Kanady niekedy okolo roku 2000 a niečo viac bola hotová z toho,že mame automatickú práčku a bankomaty 😁 ale na ich obranu, chodili tu sem tam aj za socíku, tak mali iné spomienky, oni boli ešte v tom,že keď otvoria kufor plný kaziet a žuvačiek, tak z toho budeme stále paf 😅, potom dlhé roky nechodili, a keď prišli, tak zostali v šoku, ako sa zmenila životná úroveň a pomery.
Ja neviem, co je na tom take cudne , proste chalani oblubuju nasilne hry, filmy, napr. demolicne stroje a pod., hraju sa s mečmi, palicami, radi ukazuju svoju silu, sutazia, kto je najlepsi a pod. Ja na tom nevifim nic zle, samozrejme, ked neublizuju inym. Deti vedia byt krute, ale naucia sa. Praveze vyrastaju v prefeminizovanom okoli ktore ich prirodzenost furt tlmi resp. nesmeruje spravnym smerom (pohyb vonku, sport, prace, na ktore treba silu). Neskatulkujem, su aj agresivne dievcata a utiahnuti a pokojni chlapci, len proste taky je testosteron a temperament priemerneho chalana.
@autorka
moju dcéru 4 roky šikanovala na ZŠ jej spolužiačka, kamarátka z MŠ.. krásne roztomilé dievčatko s blonďatými kučierkami -> najväčšia potvora v triede. Mojej dcére nik neveril, že sa jej táto princeznička vyškiera na wc opretá o dvere, že s ňou ocko nežije.. nik neveril, že spolužiačkam hádže desiatové boxy do koša, že im zámerne láme farbičky, či trhá gombíky zo svetrov 🤦🏻♀️ dieťatko z bohatej rodiny.. a nemusí to byť ani chlapec hrajúci hry na tablete, či sediaci pol dňa pred telkou 😕 je ťažké poradiť, také deti tu boli vždy a naše deti sa musia naučiť proti nim brániť. Ako, to je už na nás 💗
Drahá moja to nie je o tom kto ma chlapca a kto dievča ale o tom ako rodič vychováva svoje dieťa, moju dcéru bila v škôlke spolužiačka a nevypisujem tu všetkým mamičkám ktoré majú dievčatko... Takže váž slová, aby ta to nemrzelo v budúcnosti... Aspoň ze tvoja dcéra je anjelik a vydis co celý deň robí aj keď je v skolke
A ako to máme brať?
Ja mám troch chlapcov a myslím si, že je to prirodzené že si vyberajú hračky typu traktory, džípy, a áno aj meče, pištole... Darmo nie sú to krehké bytosti ako dievčatá, ktoré budú pekne sedieť a hrať sa s bábikou a na to ako pijú kávičku (samozrejme sú aj výnimky)
u nás chlapci lozia po plote, po strome, keď môže tak s kolesami by strávil aj celý deň v blate....
Nehrajú žiadne hry ani na mobile či tablete max majú zapnutú rozprávku.
PS: asi nemáte dôkladne prezreté všetky rozprávky čo idú v televízii Jojko...
Je tam napríklad Arthur a Minimojovia a tam je to dosť agresívne a práve tam používajú tieto výrazy len pre zaujímavosť... A Viking Vicke? Tam sa tiež nehladkajú s tými mečmi... Síce v rybickach Flip a Flap sa tie rybky nerozprávajú a videla ste ako sa správajú a hlavne ako sa tvária? Ďalšie rozprávky nebudem už rozoberať ale asi to nemáte veľmi napozerané....
Ja mam naopak horsiu skusenost v dievcenskom kollektive.Moju dcerku sikanovala spoluziacka.take Cosi som pri synovi nezazila.vsetko je vychova a co navnimaju deti z okolia v akom vyrastaju
Mňa by zaujímalo ako vychovávajú mamy svoje dievčatka 😀🤣😃🤣😃🤣keďže mojich milých zlatých chlapcov stále sikanovalo a vysmievali sa iba dievčatá 😀🤣🙂🤣😀
Pochybujem ze je rozhodujúce pohlavie
Skôr vychova a tp,čo deti vidia v telke
@jana_eyre_2 na výchove je "najkrajšie "to,že cudzie deti vedia vychovať všetci, na každý problém jasne riešenie, ale na tie vlastne to neplati
Nuž ale ty nemôžeš dcéru držať v zlatej klietke plnej cukrovej vaty obrazne povedané.. mám 3 synov a áno, starší samozrejme povedia aj slovo zabiť atď. najmladší drobec má 2 roky, otázka času kedy bude po nich opakovať ich výrazy. A nie, na to, aby povedal slovo zabiť nemusí pozerať prestrelku v tv ani hrať na PC resident evil. Dám príklad. Ideme po vonku, besnia sa, behajú, nepozerajú pod nohy. Vidím že je blízko nich slimák. Poviem buďte opatrní aby ste slimacika nezaslapli, zabilo by ho to. Ako inak im to mám podľa teba nežnejšie povedať? Pozor zlatíčko keď dáš nôžku na slimacika môže mu to uškodiť a uspis ho? Alebo ako teda? Prípadne vleti do bytu komár, zabijem ho ja alebo muž. Čo im mám povedať keď to vidia? Komár odletel na iné lepšie miesto, či? Deti nie sú z cukru plus ozaj chlapci a dievčatá sú diametrálne odlišni a teda sa aj odlišne vyjadrujú a správajú.. a je to tak správne.. nemám rada zozenstelych chlapov ktorí sa vyjadrujú ako ženy a ešte sa tak aj správajú.. je to proti prírode. Samozrejme je ale slušne vyjadrovanie no to isto slovo zabiť nejak neohrozí. A že ho deti možno občas použijú v nevhodnom kontexte je tiež si myslím normálne aj keď samozrejme v takom prípade ich treba usmerniť. Kedysi bolo bežné že chalani sa naháňali s drevenými mečmi, prakmi, atď. Dnes sa pomaly s bábikami hrajú len aby nejaká utlocitna mamička dcérky nemala šoky že jej dieťa počulo slovo zabiť.. 🙄 a potom sa čudujeme že každý druhý mladý muž už v podstate ani mužom nie je.. ak ti smiem poradiť vychovávaj dcéru pre normálny svet a nie pre rozprávku lebo potom ten tvrdý dopad do reality nemusí zvládnuť.

@anonymous87 Ano, je to dost smutne. Taketo zeny by mali mysliet trochu viac do buducnosti, nie len po skolku.