icon

Veríte ešte v Boha?

trish31
3. júl 2012

Ked vidim vsetko,co sa deje okolo nas,stracam vieru v Boha.Rakovina je okolo mna uplne vsade,zomieraju deti,rodina,priatelia.Aky mate na to nazor?Verite alebo nie?

irriss
18. okt 2012

@syringa 😅
co do toho tahas mne a moje deti?

Mam i dospele dite uz....nikdy jsem nikoho nedirigovala..moje deti jsou svobodne uz od"narozeni" 😀

BOZI poslove by nam meli jit prikladem..prave abychom "vedeli", kde jsou Dablovy hranice... 😉
JIT PRIKLADEM..bohuzel jdou opacnym smerem velmi casto..smer dabel... 😅

Pises, ze Buh dal cloveku zivot a nasledne svobodu..

myslim si, ze SVOBODA neexistuje..vzdy je rizena..tudiz neni svobodne volitelna..

sendy182
18. okt 2012

@syringa normálne je usmerňovať svoje deti...aj keď budú dospelí, mám právo poradiť nebudem sa robiť že máš 18 čo si urobíš to budeš mať..a či počúvne je na ňom........rozhodnutie je na človeku.....no ak bude páchať moje dieťa zlo....tak ja spokojná určite nebudem.......toľko zla je na svete...krivdy....no keby sa riadili ľudia dobrým alebo sa snažili.....lenže nie.......človek si robí čo chce.........s kým chce....aj manipulovať vie............ten kto má vieru....iba vieru.....nezáleží či verí v Manitua, Budhu, Krišnu......proste nielen modlitby sú základom správnej vieri.....u mňa sú to skutky......

irriss
18. okt 2012

@sendy182
Presne tak..
nejvice jsem rozhorcena na SKUTKY BOZICH POSLU..hanba zemi i nebi!!!

evkasus
18. okt 2012

Clovek ma slobodnu volu....
a preto tolko zla a utrpenia je na Zemi.
Preco to Boh dopusta? Lebo jeho najvacsi prejav lasky je, ze nam dal slobodnu volu.
Chce aby sme sa sami pre neho rozhodli.
Laska chce lasku, a laska bez slobody nikdy nebude laskou.
Myslim, ze clovek ktory spozna Boziu lasku a prezije ju vo svojom srdci nepotrebuje uz dokazy ... pozna Boha a spoznava ho dalej...

evkasus
18. okt 2012

Nepoukazujme na inych, lebo vsetci sme pozvani k vztahu s Bohom a musime celit vo svojom zivote v boji dobra a zla.
Ak ini ten svoj boj prehravaju, tak to neznamena, ze my by sme sa do neho nemali ani pustat....

sendy182
18. okt 2012

@evkasus ale mne sa proste nepáči že musíš !!!!! chodiť do kostola........chceš mať sobáš, okrstiť,sv.príjimanie....pohreb? farár má obrovskú moc......niekde musíš chodiť a niekde nemusíš a vybavíš......to je len jedná vec.....a čo tie ďaľšie..........oveľa horšie............alebo v kostole niektoré tetky svoje miesta......a nepustia tam nikoho lebo majú "rezervačku"....ale ruženec na krku.....a motlitby naspamäť.............ozajstné duchovno sa vytráca..............

palica04
18. okt 2012

Odpoveď na otázku - verím ešte v Boha, práve v ťažkých chvíľach, rozhodnutiach, skúškach cítim jeho pomoc a lásku, to ma upevňuje vo viere

syringa
18. okt 2012

@sendy182 no jasne to je prirodzené že keď deti robia čo nemajú tak im to rodičia vyčítajú ale nemôžu ich donútiť konať inak, len si povedia svoje, dieťa si urobí to čo chce - buď poslúchne a uzná že jeho skutky nie sú dobré alebo si bude robiť to čo predtým. Tým som chcela povedať že u nás ľudí nám to príde normálne ale zrazu nám vadí prečo boh dopúšťa vojny, choroby, pedofilov, koľko nevinných musí trpieť........ nno ak by tomu chcel predísť (ak teda predpokladáme že existuje) musel by nás všetkých riadiť, nenechať nám žiadnu možnosť rozhodovať o sebe. Keď si len pomyslím koľkokrát v dejinách ľudia bojovali za slobodu, tú si predsa ceníme úplne najviac, a ako veľmi mnohým vadí že nám boh dovolí konať slobodne.
@irriss no vidíš, len si potvrdila moju teóriu, dobrý rodič dieťa nediriguje a nechá ho žiť svoj život. nechcela som sa ťa nijako dotknúť, to bolo myslené ako príklad. Ak sa ťa to dotklo, tak sorry.
Zaujala ma tvoja myšlienka že sloboda neexistuje. Ako si to myslela?
@irriss koho považuješ za božieho posla? podľa tých narážok vo viacerých príspevkoch asi kňazov......... Ja by som ich tak nenazvala. Pre mňa je boží posol anjel.

evkasus
18. okt 2012

@sendy182 ozajstne duchovno sa vytraca iba natolko, kolko tomu ty dovolis.
Ak ty zapracujes na svojom vztahu s Jezisom, tak ten vztah neohrozi suseda od vedla, ktora chodi do kostola ale zneprijemnuje ti zivot.
My mame tendenciu poukazovat na inych na to co ako zle funguje, ale to neovplyvnuje existenciu a neexistenciu Boha a ani nam to nebrani v nasej viere.
Predstav si, ze Boh caka na tvoje ano a ty mu povies, no ale nemohla som, lebo ten a ten robil to a to a ....

S chodenim do kostola je to podobne. Musiet chodit do kostola...hmmm...ked pochopi clovek co sa tam deje a zacne prezivat tu omsu, tak sa to musis zmeni lahko na chcem. Ale to zasa suvisi s tym osobnym vztahom s Jezisom. Ak ho clovek nema, tak je to stale to "musim".

irriss
18. okt 2012

@syringa

Nasimi "sousedy" je tzv.Bozi mesto..Bozi poslove a mluvci se tu oznacuji knezi...
Skandal za skandalem..bolest za bolesti...
Stridmy zivot.???.. 😀 😒 😠 😠 😠
Pomoc??? 😀 😒 ☹ ☹ ☹
Ochrana? 😀 😒 ☹ ☹
Vnimam jen NEDOTKNUTELNOST a nadprirozena agrese a nadprirozena existence je jejich domenou.. 😔 😔 😔

😉 andel podle meho neni bozi poslicek..ja mam za funkci andela "strazce"..

vadimka
18. okt 2012

@irriss 🙂

...tu si treba uvedomit, ze farar je tak isto len clovek z masa a kosti ako ty, robia chyby ako my...nemame pravo ich sudit, kazdy si je zodpovedny za svoje skutky...ani ja nesuhlasim so vsetkym a preto do kostola na omsu nechodim....mozno je to moja chyba, som netrpezliva...leniva hladat

..no aj napriek tomu si nedovolim tvrdit ze kostol cirkev je zodpovedna za to, ze ja neverim v BOHA....verim, svojim sposobom...potial, pokial som teraz schopna pochopit...mozno neskor sa otvorim viac....vsetko je v nas...kto sa rozhodne tak VERI v Boha...kto je slepy a nechce, tak ten ukazuje palcom na tych druhych "to oni za to mozu....ved pozrite co robia"....v zmysle zlodej krici chytte zlodeja....vsetkym nam chyba pokora...je lahke zvihnut palec a poukazovat...ale kto z nas je svaty???? kto z nas nerobi chyby??? mali by sme zacat od seba.
😉

irriss
18. okt 2012

@vadimka
oni se zavazali Bohu..prisahou a modlitbou, kterou k nemu vznasi nekolikrat denneat uz ustne ci "telepaticky"..
Nepodepsali smlouvu ve fabrice na srouby...
pokud nejsou schopni dodrzet svou "smlouvu s Bohem" a laka je" pozemsky zivot a HRICHY" - at se SVLEKNOOU a nekazou, jak se maji lide chovat, kdyz oni samy to nedokazi..
pokrytectvi..☹
tot vse,,
Ucitel a vychovatel , ktery jde spatnym prikladem by mel opustit sve zamestnani a pokracovat v kradezi---pokracovat ve znasilnovani....
Bozi mluvci si nesmi dovolit pouzivat Bozi slovo, kdyz si ho sam nezaslouzi..

syringa
18. okt 2012

@irriss Nechápem aj tak prečo sú to podľa teba Boží poslovia. Ja by som skôr povedala boží robotníci - ak by som tam teda chcela mať slovo "boží". No a vieš ako to zo zamestnancami býva - nie vždy robia čo majú..... 😒
Ale ja to tak nevnímam. Pohľad na Boha, úvahy o jeho existencii, o nejakom posmrtnom živote, alebo viacerých...... nikdy som neprikladala priveľký dôraz na kňazov. Niekedy v minulosti mala cirkev veľkú moc, a z toho pramení ten pocit nedotknuteľnosti. Cirkev sa veľmi nemení, a chceli by si udržať postavenie stále takí isté - no veď kto by nechcel. Ja kňazov nepovažujem za niečo viac ako iných ľudí, za nadradených, nedotknuteľných..... Podľa mňa sú to obyčajní ľudia ako ja alebo ty. Mnohí z ních využívajú šance ako si dobre žiť. Ale to je prirodzená vlastnosť nás ľudí. Koľkí sú medzi politikmi, tak prečo si myslieť že v cirkvi to bude iné. Tým že sa raz rozhodli prijať "sviatosť kňažstva" nie je zaručené že nezlyhajú, presne tak isto ako keď sa manželský pár prijme "sviatosť manželstva" v kostole - nie jezaručené že sa nebudú podvádzať a budú spolu navždy. Prijatím akejkoľvek sviatosti, či postavenia zo žiadneho človeka neurobí "nadčloveka" a svätca.
Ja sa nad vierou ako takou snažím zamyslieť zo širšieho uhlu. Nakoniec kresťania nie sú ani zďaleka jediným náboženstvom. Podľa mňa viera v boha nemusí jednozančne znamenať vieru v kresťanského boha.

vadimka
18. okt 2012

@irriss ano mas pravdu,
ale nikto nema pravo toho druheho sudit....

irriss
18. okt 2012

Verim tomu, ze kazdy z nas ma sveho boha uvnitr..je to vnitrni sila, ktera nas zene ..je to nas zivotni pohon a nadeje ,o ktery se snazzime podelit s nasimi nejblizsimi..umet podat i prijmout pomoc i pomocnou ruku...

ale chodit do kostela...v nedeli...aby nam byly odpusteny hrichy za cely tyden a od pondeli zacit znova "hresit"..za odpustku kterou si koupime vhozenim mince ci poklekem..to se mi nelibi...
Ziju 20 let v pokrytece vire..vidim a znam, kdo chodi do kostela a kdo mu kaze...
Smutneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

vadimka
18. okt 2012

@irriss
..a este prepac...som sa zasmiala, ze oni sa zavazovali prisahou...ano, mozne to je..len Bohu je to uplne jedno...chapes ten rozdiel???????????????? kasle na nase ludske prisahy, zmluvy,podmienky....viem, nepochopitelne pre obycajneho cloveka..

irriss
18. okt 2012

@vadimka
a proc nas soudi oni? vyslechem.pardon spovedi?
proc nam rikaji, ze jedine ocisteni je spovedi?a pak stoji s kloboukem venku...a cekaji "almuznu" a pak je potkas v obchode pri nakupu a v kosiku maji veci, o kterych si ty muzes jen nechat zdat?
proc tvrdi, ze se vzdali pohlavniho zivota -ze jejich jedina Laska je Bozi a v Boha..a kdyz je "nacapes" reknou,ze nejsou povinni toto dodrzet?
a kdyz se "pomiluji s detmi"..je to take laska? je to co?Tvrdi,ze je k tomu dohnala velka Laska... ach je mi zle...

vadimka
18. okt 2012

@irriss otazka znela
"verite este v boha?"a nie
verite v nasich knazov, ci ludom ktori navstevuju kostol....teda kazdy hovorime asi o niecom inom 😝

irriss
18. okt 2012

ok..omlouvam se za mimo tema... 😎

Zaverem...
At zije vnitrni Buh..ktery ma sve sidlo v kazdem z nas..a ve ktery verime....
jsem na pochybach o tom Bohu,ktery je propagovan "svymi posly"..na zemi...ktere si nadarmo berou SLOVO BOZI do hu.... 😢 😢 😢 😢 a snazi se z neho tezit ...prostrednictvim Bolesti,... hladu , utrpeni...a to vse svou aroganci a nadrazzenosti..

Kdo je spatny kazatel mel by se SVLEKNOUT..
Cest vyjimkam.. 🙂
Koncim..

vadimka
18. okt 2012

@irriss
pozri toto vsetko co trapi teraz teba , trapilo volakedy aj mna...lenze odpoved na tieto otazky ti mozu dat iba ludia, ktori sa tychto hriechov dopustaju..sama tusis ze sa toho dopustaju, lebo su slaby....ved ked ti to vadi nechod do kostola...alebo tam chod ked nie je omsa..alebo zadaj tuto otazku svoj problem fararovi...ja neviem,mna to uz netrapi..kazdy ma volbu ako bude zit...a kazdy si za svoje hriechy aj zodpovie...

irriss
18. okt 2012

@vadimka
to zznamena "zavri oci".t.j. otoc senadruhou stranu, kdyz se ti nelibi na to koukat...
neumim zavrit toci ani pusu..
Prehlizet problem v domneni, ze tak mi bude lepe nema nic spolecneho s mym Bohem.. 😉

z toho se zrodi pouze nezajem videt a pomoci..myslet sam na sebe..a to ja neumim...Bohu-zel ci Bohu-dik.. 😅

vadimka
18. okt 2012

@irriss
NIE, to znamena, daj svoju energiu, lasku, tym, ktori o nu stoja....

odpustaj,,,uvidis, ze sa ulavi hlavne tebe...pretoze ked o niekom zle zmyslas robis zle hlavne sama sebe... 😝

irriss
18. okt 2012

@vadimka
odpoustim.. 😉 😉 umim odpustit 😉
.jednou dvakrat..trikrat..pak uz ne. 😅 .

vira neni jen v dobrem skutku, odpousteni..na to "oni"spolehaji..
slova ve smyslu: Odpust a bude ti odpusteno 😀 😀 😀 😀
to je jako Hra na "clovece nezlob se"
t.j. vycuranost..

To ja zase radeji skladam Puzzle..kdyz do sebe zapada =uprimnost
kdyz ne..= rozum i srdce biji na poplach!!
odpustim jednou ..dvakrat..trikrat..pak je konec.. 😔

evkasus
18. okt 2012

Knaz je clovek, ktoremu bola udelena sviatost knazstva a na zaklade tejto sviatosti sa cez ruky tohoto cloveka deje premenenie pocas omse. Chlieb sa meni na telo Krista.
Titul knaz urcite neznamena, ze je to nadclovek, ako to tu bolo napisane, alebo ze je neomylny, alebo ze ten knaz je aj svatcom. Knaz je zodpovedny za to co robi rovnako ako my. Sviatost knazstva ho nerobi privilegovanym, skor na jeho plecia prinasa viac zodpovednosti, lebo knaz moze pohorsit svoje ovecky.
Nehadzme zasa vsetkych do jedneho vreca. Ja osobne nepoznam ani jedneho zleho knaza a to zijem na tej istej planete ako vy. (nie zleho...neznamena bez hriechu)

Asi naozaj treba zacat tym osobnym vztahom s Bohom, s Jezisom, aby clovek mohol chapat vyznam mnohych veci.

Aj spoved nie je miestom, kde musime nieco zreferovat.... spoved sama osebe moze mat uzasne uzdravujuci ucinok.
Cloveku niekedy brani strach a pycha odosobnit sa od osoby knaza a precitit silu tejto sviatosti.
Ale ci uz to clovek dokaze aj precitit svojimi citmi alebo nie, aj tak pri nej Jezis odpusta hriechy.

Ja sa iba zamyslam nad tym, ako maju mnohi ludia problem verit v Boha, ale zaroven utekaju za mnohymi duchovnymi nadprirodzenymi zazitkami.

syringa
18. okt 2012

@evkasus ja nechápem len jednu vec. Boh mi odpúšťa hriechy, on vie o mne všetko, moje myšlienky..... atď. Prečo teda je nutné hovoriť to nejakému kňazovi keď Boh o všetkom vie.

Ja som pozanala jedného kňaza a to bol svätec. Sám žil hrozne skromne. Jeho zariadenie bolo drevená posteľ, drevený stôl a stoličky. Žil hrozne skromne. Keď mu ľudia niečo priniesli a on videl že to niekto iný potrebuje viac tak to dal ďalej. Celý život chodil na bicykli. Keď bolo treba dal aj zo svojho platu ľuďom čo potrebovali viac. Ale poznám aj iných ...... Ja to chápem keď každému bijú do očí práve tí kňazi čo sú presným opakom. A aj tí vysokopostavení biskupi, kardináli...... to všetko je len malé percento. Nie všetci ostatní musia byť automaticky hodení do rovnakého vreca.

@irriss Vidím že ty sa na vieru pozeráš cez svoje skúsenosti s katolíckymi kňazmi. Nedivím sa tvojmu postoju. Nie si ani prvá ani posledná. Ale aj napriek tomu čo všetko majú niektorí kňazi na svedomí, čo porobila cirkev v minulosti, a aj v súčastnosti, nie je možné že biblia a Boh ktorého uznávajú za nič nemôže? Možno problém nie je v samotnej viere, ale len a len v ľuďoch čo sa ňou oháňajú napriek tomu že ju možno ani sami nemajú.

evkasus
18. okt 2012

@syringa Lebo knaz ti moze dat v mene Jezisa rozhresenie.
Ustanovil ju Jezis, ked povedal apostolom: "...komu odpustite hriechy, budu mu odpustene, komu zadrzite, budu zadrzane." Preto spoved vznikla este za apostolskych cias.

Je to take tajomstvo, ze Jezis nas neustale smeroval k zivotu v spolocenstve. Sme telo a kazdy ud ma svoju funkciu.
Su tu napriklad charizmy, ktore Boh dava vzdy na sluzbu spolocenstvu. Teda, aby clovek pomohol inym.
Napriklad charizma prorokovania alebo uzdravovania. Ten, kto ma charizmu uzdravovat moze pomoct inym, ale nemoze rano vstat a povedat si, teraz sam seba uzdravim. Na to potrebuje zasa inych bratov.
Vidim v tom aj ako nas Boh dava do urcitej pokory, kedy clovek musi si uvedomovat, ze potrebuje inych a nevystaci si sam. Ze sme jedno telo.

talula
18. okt 2012

@syringa To ze Zem je gulata a visi v priestore co veda potvrdila az v 16 stor. sa uvadza v Izaiasovi 40:22 a Jobovi 26:7 skus si to najst..Vyse 2200 rokov predtym ako Harvey zverejnil svoj objav krvneho obehu Prislovia 4:23 poukazali na ulohu ludskeho srdca . Biblia sice nie je vedecka ucebnica ale kde sa dotyka zalezitosti vedy prejavuje hlbku porozumenia daleko presahujucu svoju dobu

talula
18. okt 2012

...a mimochodom niesom katolička, lebo si myslím, že je to dosť v rozpore s bibliou... moj nazor nic viac...

renab
18. okt 2012

@talula to znamená, že zákony tu boli už od počiatku a niekto ich "vymyslieť" musel. a ten niekto musel byť mimoriadne múdry. nech už to bol ktokoľvek, ja verím práve na tieto zákony. a verím, že musia fungovať všade, nie len v matematike, fyzike, astronómii, chémii...... ale aj napr. v medziľudských vzťahoch.
páči sa mi toto: každý v niečo verí. aj ten, čo povie: ja neverím v nič, vlastne verí. v čo? v nič. lebo mínus a mínus dáva plus.

talula
18. okt 2012

@irriss Ježiš povedal: nech hodí kameň ten čo nikdy nezhrešil.
Tým chcem povedať, že už nechaj kňazov kňazmi, si voči nim až príliž zaujatá, tiež niesi dokonalá, tak nesúď ostatných nech robia akékolvek ´´velké´´ hriechy...