Veríte ešte v Boha?
Ked vidim vsetko,co sa deje okolo nas,stracam vieru v Boha.Rakovina je okolo mna uplne vsade,zomieraju deti,rodina,priatelia.Aky mate na to nazor?Verite alebo nie?
@vejula Prepac, ze tak neskoro sa vraciam k nasej teme. 😉
Myslim, ze si sa rozhodla nezakladat svoje ponimanie Boha na biblii. Teda Biblia je vylucena ako zdroj poznania. Aj to je mozny pristup a mas nan pravo.
Na druhej strany mam pocit, ze aj ty z niecoho cerpas. Mozno z duchovnych knih ktore ta formuju...?
Niektore z dole uvedenych tvrdeni mi hovoria, ze ides s niejakym duchovnym prudom. Tam nepises ako niekto, kto vychadza iba z prirodzeneho poznania...teda bez ovplyvnenia niekym, niecim. Mna by prirodzene napriklad nenapadlo, ze sme vzisli zo vsejednoty.
"Boh do nas "vdýchol" dušu. Naša duša je teda Božím dychom, preto sa vo svojej podstate nemôžme od neho oddeliť. JE našou sučasťou. Ked Boh stvoril všetko a na počiatku bol len on, všetko pochadza od Boha, všetko je s Bohom spojené. NEjdem presviedčať o tom ako to je, je to len môj pôhlad na Boha a je iný ako tvoj.
... PREto neviem, či je naším poslaním znova skončiť vo všejednote, kedže sme z nej vzišli, ....
Boh je pre mna to najvyššie vedenie, je našou podstatou. ....
Pre mna je JEžiš človek, ktorý dosiahol takú uroven vnutornej čistoty, že dokazal vnímať svoju jednotu s Bohom, preto hovorí že je Boh aj človek v jednom. LEn cez neho sa môžme dostať k Bohu - to vnímam tak, že cez jeho čistotu, cez jeho uroven uvedomenia...."
Tak ako si ty myslis, ze diabol je archetyp, tak isto moze byt pravdou aj to, ze je to konkretna bytost.
Alebo sa to da vylucit?
Ja by som k tomu napisala asi tolko, ze ja som najskor spoznala Jezisa, ktory zasiahol moje srdce a vnimanie. Este som sa vtedy nesnazila velmi rozumiet Biblii a nabozenstvu.
A potom, ked z toho, co bolo v mojom srdci zacal rast vztah, tak som sa zacala dozvedat suvislosti duchovneho zivota a nabozenskeho pohladu na svet a jeho usporiadanie.
Vo svetle toho vztahu s Bohom, ktory tu zrazu bol, som zacala vidiet, ze veci zapadaju do mozaiky. Teda mohla som prijimat aj pravdy z Biblie. Ak by tu ten vztah s Bohom ako osobou mimo mna nebol, tak neviem ako by som vnimala niektore pravdy....mozno by mi nedavali logiku.
A to co vidim je, ze Boh sklada mozaiku (aj mozaiku poznania) do konkretneho obrazu, ktory moze clovek pocas zivota postupne citat.
Naopak, co pozorujem, ze rozne pseudonabozenske prudy (ako aj New Age ....so vsetkymi naukami o energiach, entitach, karmach, anjeloch .....) naopak mozaiku rozkladaju.
Spochybnuju vsetko co je v Biblii ako nedokazatelne, ale naopak ponukaju svoju pravdu (ktoru neviem odkial cerpaju), ktora ale prinasa vela nedomyslenych teorii a otazok. Rozklad je to slovo, ktore ich charakterizuje.
Rozkladaju mozaiku. Druhym znakom New Age prudov je, ze zbozstuju cloveka. Clovek stoji v centre ako Boh.
Myslim, ze ak sa clovek brani v zivote autorite a v akomkolvek zmysle nevie prijat ziadnu autoritu, tak moze mat blizko k takymto prudom. Lebo tu je jedinou autoritou clovek a jeho vedomie. Teraz nemyslim na teba, ale tak vo vseobecnosti sa zamyslam.
@evkasus no ta všejednota vychadza tušim z budhizmu, tam je vlastne splynutie vo všejednote konečný stav, ktorý ma byť cielom našho bytia. To mi ale nedava zmysel, kedže nejaký dôvod na to, aby sa tento stav narušil musel byť.. nejaka nespokojnosť??? neviem. JA fakt nedokažem veriť ani tej kresťanskej teorii o pekle a nebi o velkom sude na konci sveta... Príde mi to čisto ludská predstava o tom ako musí byť dokonana spravodlivosť po smrti aby sa ukrivdení lepšie zmierovali s tým, že tým, ktorí im krivdili to Boh raz spočíta. Je mi jasné, že človek ma tendenciu veci tak jasne ohraničiť, čo ako bude, nebo peklo očistec. Sud Dobrí s Bohom. zlí v pekle s čertiskami. JA praveže neverím v nejakú absolutnu predstavu posmrtného života. Všetko je to pre mna neurčité, pevne dufam, že niečo bude, že smrťou mozgu neskončí cele moje ja. čo sa týka archetypov... V tom vychadzam z pokusov v zmenených stavoch vedomia, kedy ludia rôznych kultur videli archetypy iných kultur, o ktorých ani nevedeli... TEda kresťania mali obrazy Bohov iných naboženstiev, dokonca aj tých, ktoré už dávno neexistuju, bez toho, aby o nich vedeli, prekvapivo v situaciach pre týchto Bohov typických, rovnako ludia východných naboženstiev mali obrazy napríklad JEžiša či Márie .. či diabla atd...
Boh je moja nádej moja spása môj život 🙂 Boh vie prečo to tak urobil možno sa uzdraví a nájde vieru v Boha 😉 Všetko čo Boh urobí má zmysel len musíme počkať na vysvetlenie 😀
Ja verím v Boha 🙂 ale nie som taký katolík že každý deň kostol. mám birmovku prijímanie takže tak 🙂 a hlavne nikto ma nikdy nenútil napr. na birmovku a do kostola chodiť 🙂
Nie. Uz neverim. Ak by nejaký Boh existoval na tolke utrpenie by sa nemohol pozerať. Napriek tomu, že mam všetky sviatosti a chodila som na cirkevnú skolu, sklamal ma. A veľmi. Ti, ktorí v Boha neveria sa majú oveľa lepšie ako ti, ktorí mu bezhlavo veria a hadze im polena pod nohy. Vidím to sama vo svojom okolí. Nie je spravodlivý. A ak aj náhodou existuje, po mojej smrti s nim nechcem mať nic spolocne. Nie to ešte s nim zdielat spolocne "kráľovstvo". On sa mojim otcom nema právo nazývať...
Do teraz som bola silno veriaca, verím že Boh existuje, verím že Boh je láska ale neverím len v jedno a to v Božiu spravodlivosť ..aj keď Boh nesposobuje choroby prečo neurobí zázrak nevysliší naše prosby? Prečo v mojom okolí je toľko chorôb trápenia? A inde nič..prestala som sa modliť pretože už neverím že ma Boh vysliší je smutné ale je to tak😖
@maruska24 verit si prestala, pretoze si skutocne nikdy neverila v jedineho Boha, ale verila si iba nejakej svojej predstave o Bohu. Nechcem aby to vyznelo utocne..Ale Boh je jasny a zivy, nie su to nase predstavy...Ak si aspon trochu uprimna a hladas pravdu, pravy a jediny Boh, otec Jezisa Krista sa ti da poznat..Prajem vela milosti, kiezby si poznala Boha osobne 🙂

@evkasus tym nechcem povedať, že skutočne človek nemôže mať zažitky s diablom. V podstate v našom vedomí resp. kolektívnom nevedomí je diabol ako archetyp, teda, určity pravzor správania, do ktorého ma naše vedomie tendenciu vklznuť a vtedy tento archetyp vnímame ako objektívnu realitu. Dokonca človek, ktorý v diabla neverí sa môže dostať do stavu, kedy ho uvidí, kedže v tom kolektívnom vedomí má kresťanský obraz diabla už vytvorené svoje miestečko velmi dlho. Dokonca kresťanský obraz diabla je zobraty zo zobrazeni greckeho boha Pana. to bol cisto zvieraci archetyp a vidly mal skôr na odpratavanie hnoja ako pichanie do ludí.