Veríte v Boha?
Ja už za tie roky nie
@hankab teraz ti odpoviem z krestanskeho hladiska,nie ako matka,lebo ako matka doteraz neviem spracovat utrpenie deti,nech som veriaca akokolvek,to je pre mna tazka tema.ale z krestanskeho hladiska:Boh zivot dal,Boh ma pravo vziat.Ak existuje zivot po smrti,to dieta nezomrelo,ale preslo z jednej "dimenzie" do inej,nadnesene povedane.Kazde dieta ide rovno do "neba".A dalsia vec je sled udalosti na zaklade konania ludi a ich slobodnej vole,ktore casto smeruje k destrukcii a toxickem prostrediu...ja pochadzam z mesta,ktore sa prezyva trojuholnik smrti,kvoi trom chemo zavodom,ktore su v jeho okoli.u nas je statisticky zvyseny pocet rakoviny najma stitnej zlazy,ale aj vseobecne.v tejto rovnici mas len ludi,zial.co je inak strasne smutne....ale ako vravim,uprimne toto je pre mna tazka tema a nechcem tu mat hrdinske reci...
@hankab pojde do neba…logicky kedze nema hriech 🙂 Takisto domorodci ktori o Bohu nepoculi ale snazili sa zit podla svedomia atd. koli nepokrsteniu nepojdu do zatratenia, pre pana Jana Boh je milostivy a je vyssi nez zakon. Aj ked jeho zakon. A co sa tyka smrti … co je na nej zle? z pohladu veriaceho je to ciel - zjednotenie s Bohom v nebi, nic tam neboli, …tam nie je ziadne trapenie, strach … na lepsom mieste dieta ani nemoze byt . To je ten rozdiel, ze neveriaci clovek vnima ako vrchol vsetkeho pozemsky zivot… preto musi vsetko mat, vsetko zazit, byt stale zdravy, stastny a mlady … 🤷🏼♀️
@lonely66 ok, hlavne ze Ty vies to co sa skuma a skuma a stale je to nepreskumane.. takisto ako vies vsetko o cirkvi a krestanoch vies vsetko o evolucii 🙂 Zaujimalo by ma ci ste aspon precitali svate pismo lebo pocuvam len dookola omielat tie iste argumenty … utrpenie deti, ze Ti co chodia do kostola su najhorsi ludia z dediny, atd. atd. budte trocha kreativni a porozmyslajte nad tym vlastnou hlavou
@lonely66 Co by sa zmenilo v tvojom postoji, keby ti
@hendikep presne opisala, ako Boh stvoril muza a zenu? Mimochodom, muza stvoril prveho a potom zenu. Naco to potrebujes vediet? Ja napr. nepotrebujem vediet presny "postup". Jezis nasytil niekolkotisicovy zastup 5 chlebmi a 2 rybami a este nazbierali 12 kosov zvyskov. Uzdravil slepeho od narodenia. Vzkriesil mrtveho chlapca z Naimu, vzkriesil dvanastrocne dievca, vzkriesil Lazara, ktory bol v hrobe uz tri dni. Videli to vsetci. Ale to, ze to kona Bozou mocou, uverili len jednoduchi ludia, zo vzdelanych tej doby iba Jozef z Arimatey, ktory mu potom dal svoje hrobove miesto. Uceni farizeji a zakonnici, ktori sa spoliehali na svoj rozum, ved oni predsa vedia, ako ma vyzerat a co ma robit pravy Mesias, ho neprijali. A ked napokon aj Jezis vstal z mrtvych, podplacali rimskych vojakov, aby ti tvrdili, ze kym spali, Jezisovi ucenici vzali jeho telo... Hej, to urcite... Ked rimsky vojak zaspal na strazi, to boli inak krute tresty... Ty si myslis, ze ked ti niekto nieco vysvetli tak, ako si ty predstavujes, potom sa nieco zmeni? Neverim tomu a myslim, ze ani ty. Zial, tvoje srdce zatial nie je schopne prijat vieru, rozumom to len prikryvas.
@lonely66 ja som pisala mnozne cislo lebo som to adresovala tu viacerym, .. ja v tom celom vidim ze Vam proste krestanstvo nebolo vysvetlene lebo vidim ze nevidite veci v celom kontexte co je ok, ja som to tiez v plnosti pochopila az po precitani celej biblie. Ak clovek pozna vieru len v tejto tradicnej forme co vidime vsade okolo ani sa necudujem ze vela veci mu nedava zmysel . Vela “ tradicnych” kestwnov si napriklad vysvetluje Boha ako prisneho sudcu ktory Ta zatrati ak nepojdes v prikazany sviatok do kostola a malokto Boha chape ako milujuceho otca ktory nas uz ocistil prostrednictvom Ježiša… a chodenie do kostola atd nas nikdy nespasi … chodit by tam mal krestan z lasky k Bohu nie zo strachu a mnoho inych veci koluje ktore pocuvam a ktore maju so skutocnym Bohom pramalo spolocneho.
@lonely66 Ano cirkev ma na svojom ucte vela chyb … ale sucasny papez sa chova podobne ako sa choval aj Ježiš … on tiež stoloval s neviestkami ale to neznamena ze schvaloval ich hriech, Boh miluje cloveka ale nenavidi hriech a tak je to aj s Frantiskom … Boh vie ze su tazke casy a preto nam ho dal aby spajal a nie rozdeloval. Ale vsimla som si poslednou dobou aj dezinformacie ze Papez chce zehnat homosexualom … Novinari z toho urobili boom ze bude zehnat homosexualne pary pritom to povedal o homosexualoch ako jednotlivcoch, ze by sme mali najst sposob ako cirkev ako zehnat aj takymto ludom a to je presne ta filozofia, milovat cloveka ale odsudit hriech.
@hendikep preco by som ho ako ateista mala citat? Pre mna je to vymyslena kniha, tak ak tisice tych, ktore vznikaju v dnesnej dobe. Vy veriaci tiez spochybnujete evoluciu - a hladate si o nej vedecke clanky, aby ste otocili svoj nazor? Zial (alebo nastastie), ani jeden argument tu ma nijako nepresvedcil, ani len semienko pochybnosti mi nedal, ze nejaky ujo nad nami existuje.
Odporucam vam vsetkym veriacim pozriet si film Pozemstan (the man from earth) - tam je cela krestanska teoria krasne zhrnuta do myslim 2-3 hodin. @cubo2 aj ty ako ateista by si bol prijemne sokovany 🙂
Uprimne su mi omnoho blizsie vychodne nabozenstva ako budhizmus, hinduizmus a pod. Sice ich nestudujem, ani nevyznavam, ale tie mi z hladiska zivotneho stylu, ktory vyznavaju pridu menej posahane ako krestanstvo.
@hankab pozri, ludia ako Ty by mohli mat znamenie pred ocami ale by mu neuverili. Viera je dar.
Lukáš 29 29 (KAT) Keď sa schádzali zástupy, začal hovoriť: „Toto pokolenie je zlé pokolenie. Žiada znamenie, ale znamenie nedostane, iba ak znamenie Jonášovo.
30 (KAT) Lebo ako bol Jonáš znamením pre Ninivčanov, tak bude aj Syn človeka pre toto pokolenie.
@hankab Asi by bolo zvláštne, keby mali dovolenie zomierať len starí ľudia...všetko živé stvorenstvo podlieha smrti, utrpenie je súčasťou života človeka. Strata dieťaťa je strašná bolesť, to otrasie aj vierou...Boh dokonca ani neodpovedá na to, odkiaľ sa utrpenie berie..Boh rieši utrpenie konkrétne a to tým, že sa stal jedným z nás, sám ho pretrpel, okúsil na vlastnej koži a tak nám pomáha niesť aj to naše vlastné
Viera je naozaj dar a treba vedieť otvoriť srdce, aby ju človek vedel prijať. Toť vsio.
@hendikep hodnotim ho rovnako ako vy vsetci hodnotite nasu ne-vieru. Popierate dokazy o evolucii, aj ked su vedecky dokazane. Nevidim dovod verit nejakej knihe, ktoru ludia (alebo kto vie kto) napisal pred 2000 rokmi. Aj egyptania mali vlastnych bohov, o ktorych napisali knihy, uctievali ich. Rovnako budhisti, hinduisti, moslimovia a dalsie stovky nabozenstiev. Kazdy ma svoju pravdu, ktorej veri. Zaujimave je len to, ze vsetky sa odvolavaju na doby, keby technologia neexistovala, nic sa neskumalo, lebo na to neboli ziadne prostriedky. Ludia verili tisice rokov, ze zem je plocha, lebo to nemali ako vyvratit. Dnes je uz dokazane, ze je gulata, no napriek tomu niektori fajnsmekri budu tvrdit, ze je plocha 🤷🏻♀️ Ja to tak mam podobne s nabozenstvom - nebudem verit niecomu, co nikto nikdy nedokazal a bit sa do hrude, ze aj napriek dokazom som presvedcena o tom, ze cloveka stvoril nejaky ujo, ktoreho nikto nikdy nevidel. Je to proti mojmu zdravemu rozumu. Peknu nedelu vsetkym veriacim aj neveriacim.

@morusha Rozum to potvrdzuje, ale to že nepotrebujem boha mi hovoria moje aj pocity, moje srdce, ktoré tu bolo už spomenuté.
Tak ako ja nepoznám tú silnú vnútornú potrebu niečoho nadomnou, tak človek čo tú potrebu cíti nepozná pocity človeka ktorý vieru v nadprirodzeno nemá.
Vedci zistili rozdiely v stavbe mozgu u ľudí s magickým myslením a u ludí bez neho. Ja nemôžem za to ako som bola "zostavená", a samozrejme nemôže za to ani ten kto nejakú vieru potrebuje.