icon

Veríte v Boha/cirkev alebo ste ateisti?

amelia000
29. jún 2019

Zaujimali by ma vase nazory na tuto problematiku. Verite v boha ale neuznavate cirkev? Alebo verite a podstivo dodrziavate vsetky sviatosti ako cirkev kaze. Pripadne neveriaci aky mate nato nazor dokazete respektovat takych ludi?

peter952
Odpoveď bola odstránená
janulik2008
30. jún 2019

Ja som veriaca teda verim v Boha mam birmovku dokonca som krstna no do kostola idem ked mam pocit ze chcem ist.
Riadim sa heslom zi a nechaj zit v praci mame svedkynu jehovovu a v pohode sa s nou pokecat da super zena. Mame ateistov a nikdy som sa nehadala s nimi kvoli viere ... ja poviem svoje oni svoje ... pokecame a neriesime 🙂 nikdy som nikoho do viery nenutila ze nesi veriaci nebavim sa s tebou.
Niekedy som chodila kazdu nedelu do kostola sviatok kazdy trz uz nie. Ono ... ja si doteraz pamatam ked som sla na prve sv prijimanie a posledny mesiac som to tam nenavidela lebo som musela ptm dlho pauza ... a ptm sla sestra jeden sused druhy na prijimanie tak sme spolu chodili dokonca som ptm pomahala aj detom na prve sv prijimanie na nacvikoch 🙂
O a ano niekedy pochubujem ze existuje 😉

anett9
30. jún 2019

@amelia000 nielen to... slovo podstivo neexistuje, píše sa poctivo

anett9
30. jún 2019

@livus5510 a rodičia sú katolíci??? Lebo to co opisuješ vypadá na svedkov Jehovových

jamatkaroka
30. jún 2019

Ja som vyrastala v katolíckej rodine. Povinné sme museli chodiť do kostola a na spovede. Zažila som viac situácii ktoré má utvrdili v tom že mi cirkev nevyhovuje a nechcem byt jej súčasťou (intrigy, obťažovanie kňazom v spovedelnici, neustále upozornenie že si mám nájsť jediné veriaceho priateľa). Hneď ako som sa odsťahovala z domu prestala som do kostola chodiť a uvedomila som si že v boha neverím. Manžel je ateista, svadbu sme mali na matrike a syn nie je pokrstený. Moji rodičia to dodnes nevedia rozdýchať. Mama mi stále hovorí že ona je za mňa zodpovedná pred bohom a že sa nikdy neprestane snažiť o to aby som sa k nemu vrátila. Je mi z toho smutno, lebo nás to rozdeľuje. :(

livus5510
30. jún 2019

@anett9 Hej, hej rodičia sú normálne katolíci, neviem v čo veria svedkovia Jehovovi, nikdy som sa o to moc nezaujímala, naši to proste len vzali do extrému, rovnako ako niektorí moji súrodenci potom. Aj babička s dedkom takí boli, viac menej.

ptmt1011
Autor odpoveď zmazal
anett9
1. júl 2019

@livus5510 to je tiež taká odnož katolíckej viery, len s extrémami ako ženy nosia len sukne, nesmú vziať do ruky zbraň ani pozerať filmy kde sa zbrane používajú a nesmú dostať transfúziu ani za cenu straty života. Majú tam veľa zákazov a príkazov.. taká sekta

pieksamaki
1. júl 2019

@lindusss2016
Tak to su take primitivne nazory od tych veriacich...ono chapte ze aj ti veriaci su rozni...niekto nepochopi katolicku vieru ..kazdy si to vysvetluje po svojom...vzdy su ti ludia vysvetluju inak so svojim pribehom...to si ja myslim

sense
1. júl 2019

Akceptujem vsetkych bez ohladu na farbu pketi,narosnosti a vyznania...pokial nezasahuju prilis do mojho sukromia ...riadim sa heslom.zi a nechaj zit... ale vsade sa najdu fanatici

lindusss2016
1. júl 2019

@pieksamaki ano, veriaci rozni su. Poznala som vo svojom zivote ludi roznej viery, hinduistov, moslimov...nikto z nich sa ma nepokusal presvedcit o tom, ze po smrti budem zatratena. Len katolici funguju na tychto vyhrazkach a je to viac nez hnusne

lilitela
1. júl 2019

@peter952 Nemyslim si, pretoze neverim tomu, ze su jedno zjavenie sucasne schopni "vymysliet" viaceri ucastnici zjavenia, ani vzhladom na to, ze casto ide o deti, ktore maju sice dobru fantaziu, ale nedokazu spolu premysliet klamstvo tak, aby si neodhalil nepresnosti, a dokonca v niektorych pripadoch ide aj o neveriacich, ci veriacich v inu vieru. Taktiez ked si pozres zaznamy z niektorych zjaveni, tak to, co tam ti pritomni predvadzaju je naozaj zvlastne.
Som schopna verit v silu sugescie, ci autosugescie, napr. ze necitia bolest, ale iba do urcitej miery.
A taktiez verim, ze niektori fanaticky ludia si tie zjavenia naozaj vsugeruju, avsak verim, ze niektore su "prave".

vroni
1. júl 2019

Ja som hlboko presvedčený a úprimný ateista. Co znamená toľko, že neverím v existenciu Boha. Človek, ktorý vieru nerieši je agnostik a nie ateista. Neveriaci môže byť hocičo. Neveriaci v boha, nie v toho "správneho", nie v cirkev, nie v prírodu, vedu.... S bežnými veriacimi vychádzam úplne v pohode, fanatikov neznesiem ani v prípade, že zdieľajú rovnaké presvedčenie ako ja. V kresťanských vierach sa zbežne orientujem, nie tak dobre, aby som dokázala citovať bibliu, ale taky každodenný ľudský prehľad mam. Manžel sa z nepraktizujuceho katolíka prepracoval na presvedčeného agnostika, takže minimálne jednu ovecku mam na svedomí 🤭, ale inak s ľuďmi vychádzam dobre a nerozlišujem ich vierovyznanie.

livus5510
1. júl 2019

@anett9 oh, tak to nie, mama mala po poslednom pôrode aj infúzie normálne, lebo skoro vykrvácala. Vravím, my sme boli len šialene ortodoxní. Čo bolo niekedy pekné lebo sme chodievali do komunity, pomáhali sme, mali sme rovnako veriacich kamarátov a podobne no a na druhej strane to bolo šialené. Keby som nebola šla do školy ďaleko od domu tak sa stade dostanem asi jedine vďaka svadbe...

Tak či tak po tejto debate si asi fakt tú Bibliu prečítam znova :D

peter952
Odpoveď bola odstránená
hiro
1. júl 2019

@mirka17 Ateizmus nie je "nerieši či verí alebo neveri". Ateista veri ze ziadne bozstva neexistuju.

eva233
1. júl 2019

@amelia000 veriaci je človek, ktorý verí v boha, ateista je jeho opakom. Čo sa týka cirkvi ako takej, je dnes podľa mňa veľký rozdiel medzi jednotlivými kresťanskými cirkvami ich prístupom k životu, k viere a k dnešnému svetu, Nehovoriac o konkrétnych ľuďoch a ich postojoch. Ježiš hlásal lásku k blížnemu a kresťanom je ten kto sa tak správa podľa mňa o tom by viera mala byť, Bohužial vidíme dnes hlavne v katolíckej cirkvi rôzne názory ľudí, ktorí akoby na toto zabudli. Netreba však zabudnúť, že cirkev sú len ľudia a tí sú omylní, bohužial aj na to veľa z nich zabudlo. Ja osobne súhlasím s názormi p. Pastirčáka, kňaza Tomáša Halíka, Maxa Kašparu, R. Bezáka alebo pápeža Františka.

derdia
1. júl 2019

Možno je toto hriech čo tu napíšem....ja verím v Boha,veľmi,ďakujem mu za všetko....ale veľmi ma mrzí,že za to,že nechcem mať 10 deti nie som hodná chodiť na prijímanie...a mnoho mladých ľudí,kôli tomu prestáva veriť a chodiť do kostola a všetko s tým spojené....HM...ja nebudem dodržiavať ich pravidla....lebo mne nebude nikto kázať koľko mám mať deti...mám ich toľko koľko zvládam a ni aby som sa zbláznila a zničila si manželstvo za to,že scvoknem z 10 deti.....

janulik2008
1. júl 2019

@derdia preco kvoli tomu ze nechxes 10 deti nemozes chodit do kostola? 😳

derdia
1. júl 2019

Mozno som to napísala blbo...ale veľmi ma to mrzí....veľmi ...lebo ja som chcela žiť spokojná s Bohom pri sebe...a nemôžem...nemôžem lebo nechcem splniť ich pravidla týkajúce sa sexuálneho žitia manželov...ktoré si myslím,že aj tak časom budú musieť prehodnotiť.

lilitela
1. júl 2019

@peter952 Ale moslimom sa zjavuje Panna maria, praveze je to jedno z najcastejsich zjaveni. Dokonca aj komunistovi sa zjavila. Zjavuje sa kade tade po svete, v Afrike, v Indii, neviem presne, ci pokazde ide o krestanov. A ako vravim, neverim na to, ze je mozne, aby sa 4 detom zjavilo rovnake zjavenie, a deti nezavisle od seba dokazali reprodukovat slova, ktore zjavenie vyslovilo, bez zasadnejsich odchyliek.

derdia
1. júl 2019

@janulik2008 no chodiť môžeš,ale keď sa chránia počatiu tak na prijímanie hodiť nemôžeš....lebo zasahuje a do Božieho plánu a hresis tým ..

janulik2008
1. júl 2019

@derdia 😳😳😳 počkaj ... veď ako farár napr zisti že berieš tbl? ... ja napr toto aj mne sa nepáči ... jednoducho dnes je jedno už luxus ... to radšej ženy asi ma potraty majú chodiť 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

derdia
1. júl 2019

@janulik2008 mne nejde o farára....ale ja sa riadim tým,že Boha klamať nebudem...on vie všetko...takže aj keby to vararovi nepoviem tak to konám a hresim...farár s tým nič nemá...a to je jedno jediné čo ma veľmi mrzí,že stále nie som hodná...až keď budem stará po menopauze....no dik.

margaretka_
1. júl 2019

@anett9 ja som si vsimla, ze zeny od svedkov jehovovych nosia vzdy sukne. Ale do teraz som nevedela, kde sa na to opytat :D takze fakt je to ich nabozenske pravidlo? A s akym vysvetlenim? Nevies?

livus5510
1. júl 2019

Ono tie tabletky napríklad u nás doma boli obrovské tabu, rovnako ako iné formy antikoncepcie. A bola to vždy jedna z vecí, ktorej som nerozumela, lebo mama potom tie deti nestíhala, väčšinu svojho detstva si ju pamätám tehotnú, pre predstavu bolo nás 11 súrodencov a bývali sme v 4 izbovom dome. Dodnes nechápem prečo Biblia zakazuje antikoncepciu, ale ak mi to vie niekto vysvetliť tak budem rada. Na internete som našla len veci o tom, že antikoncepcia je v podstate potrat, ale to je hlúposť, pretože antikoncepcia nebráni vajíčku v usadení sa...
Aj by som sa spýtala doma, ale silne pochybujem, že by mu to chceli vysvetliť nejako racionálne alebo žeby vôbec zodvihli telefón :D

anett9
1. júl 2019

@margaretka_ netuším, len mám jednu známu čo sa k nim dala cca 10 rokov dozadu a vždy si tak pomyslím keď sú veľké mrazy a ona vždy v sukni, že toto by som nedala. To o tých zbraniach, to mi mama spomínala, že mala spolužiačku kedysi na strednej a keď išli povinne zo školy na ruský vojnový film do kina, celý film mala vždy zavreté oči. Že sa nesmela pozerať. Tiež dôvod neviem. Sa mi zdá, že aj babtisti to tak mali

anett9
1. júl 2019

@margaretka_ ale nechápem ich, pred par dnami sme boli v Bratislave na MS v karate, celé dni stáli asi piati - šiesti pred štadiónom s tým svojim stojanom s časopismi, len si to presúvali podľa slnka do tieňa, teplo ako v pekle, ani stoličky nemali, od rána do večera, chlapi pekne košele kravaty, ženy sukne šaty.. Sém tam sa nejakí prestriedali, niektorí tam boli stále. Mne by po 15 minútach státia na tom teple museli volať sanitku, čo by som už išla k zemi.

eva8
1. júl 2019

@derdia antikoncepcia nie je striktne zakazana. P. Boh vie, preco ju uzivas, nehresis

amelia000
autor
1. júl 2019

@derdia tak ta antika je celkom zaujimava..nesmies sa chranit ale ked neuzivis 5 deti a hladovali by no neviem ako by sa k tomu stavala cirkev..ci mas rodit do bludu a potom deti davat do decaku..alebo mozno mat ten sex fakt len za ucelom splodenia dietata..:/