Veríte v Boha/cirkev alebo ste ateisti?
Zaujimali by ma vase nazory na tuto problematiku. Verite v boha ale neuznavate cirkev? Alebo verite a podstivo dodrziavate vsetky sviatosti ako cirkev kaze. Pripadne neveriaci aky mate nato nazor dokazete respektovat takych ludi?
@amelia000
1. Cirkev ako taka vlastni neuveritelne majetky. Aka je hodnota napr. Domu sv. Alzbety v kosiciach? Miliony. Co z toho ma knaz, co tam sluzi omsu? Ho.no. Tieto majetky su cirkvi skor na pritaz nez na zisk, lebo sa o to musia starat a nevynasa im to vobec nic. Dalej ma cirkev pozemky a lesy, ktore dava do prenajmu a predava drevo napriklad. Z toho nieco maju, ale vela to nie je. Ver mi 😉 no a milodary azda ani nestoja za rec. Knaz odsluzi jednu omsu v priemere za 5€ na urcity umysel, z toho nejaky pocet odovzdava biskupskemu uradu a pod. Teda 150€ milodar za mesiac. K tomu vyplata krasnych 240€ pre radoveho knaza. Biskup ma necelych 600€. 390€ mesacne a z toho si plat zradlo, poistku na auto, natankuj. Podla mna to teda bana na peniaze nie je. A zvoncek? Ten ide cely na reziu kostola, v nasej farnosti dokonca viac sa minie na reziu kostola, ako sa za rok vyzbiera do zvonceka.
2. Toto je otazka na papeza, zrejme ide o statobylu tradiciu. Aj jezis si vyvolil len apostolov a nie apostolky.
3. Toto sere aj mna a najma to, ako to cirkev vzdy ututlava. Pre mna knaz nie je imunita a kazdy knaz, ktory bol pravoplatne odsudeny za zneuzivanie deti by mal ist pekne sediet do chladku! Zneuzivanie ako take vsak extra neriesim, zneuzivaju aj neknazi. U knazov je to samozrejme obzvlast smutnejsie.
4. Tento stav sa nazyva "simonia", cize obchodovanie so svatymi vecami, sviatostami. Knazi su povinni vysluhovat sviatosti zadarmo (z biblie: Zadarmo ste dostali, zadarmo davajte), pricom samozrejme mozu prijat lubovolny milodar. Odporucal by som tuto vec bezosrandy nahlasit prislusnemu biskupskemu uradu, nieco take sa nesmie stavat!
5. A preco chces pokrstit dieta, a zvolit krstny h nekatolikov? Hmm, to sa neda. Na krst nemas pravo, je to sviatost, kvoli ktorej ludia v prvom storoci museli cakat a studovat nabozenstvo aj 10 rokov (tzv. Katechumenat). Krstom sa clovek stava castou cirkvi a zacinsju sa na neho viazat cirkevne prikazy (napr. Post, chodit v nedelu do kostola, uzatvarat manzelstvo pred knazom a pod.). Posmienkou krstu je istota krestanskej vychovy, ktoru slubujes pred bohom pri krste. Ako moze nekrestansky krstny rodic viest dieta ku viere, ked sam neveri? Ako mozu "nemanzelia", ktori spolu ziju viest prikladom dieta ku viere, ked ziju v permanentnom hriechu?
6. Cirkev ako taka nie, niektori jej predstavitelia veru ano. Ale moja viera na nich nie je postavena 😉
@acrobaleno Onan bol syn Judu, ktory bol jeden z dvanastich synov Jakuba - Izraela. Jeho brat zomrel a podla zakona levi... (Neviem presne slovo) manzelstva mal brat po zosnulom bratovi priniest jeho vdove potomka, ktory by bol dedic a ktory, aj ked pochadza z brata, by sa podla zidovskeho zakona pokladal celkom za syna zosnuleho. Onan to nechcel urobit a tak vzdy ked "obcoval, vylieval semeno na zem". Teda skor by onania mala znamenat prerusivany styk ako masturbaciu. Boh ho potom zato usmrtil. Tu maye cely kontext. Najma vers 9 http://svatepismo.sk/listovat.php?kniha=1&kapit...
@acrobaleno to mi nenapadlo 🙂 🙂 🙂
A toto s tym sexom len na plodenie potomstva je mozno nejaky jehovisticky prikaz, ale nie katolicky. Katolicka myslienka znie tak, ze mas byt otvoreny prijatiu pripadneho noveho zivota. Ale nie z kazdeho sexu hned zena otehotnie, rovnako ako nie z kazdej cigarety mas sracku 😀
@arcticcode tak ja som to s tym sexom pocula zatial len v spajani s katolikmi :P
@amelia000 nuz, je to hoax. Realne ucenie pravej katolickej cirkvi je take, ze nemas tomu branit, nie ze mas sulozit len ked chces dieta. Koniec koncov, aj ked sa to dnes nikomu nepaci, sex je urceny v celej prirode vylucne na to, aby vznikalo nove a nove potomstvo, na nic ine. No a samozrejme je to mnamka, aby sme to chceli robit. Je to proste pud. Ale jeho zmysel z prirodneho hladiska je vylucne v tom, aby sa zabezpecilo dalsie potomstvo a prezitie druhu v case.
@arcticcode nesuhlasim. V manzelskom zvazku sa staneme jednym telom. Nielen za ucelom splodenia dietata. .Robime sa stastnymi navzajom. A ked to prenesieme do konzumneho ludskeho zivota - odburavame tym stres, nasledne si chranime tym nase zdravie, ale hlavne, ked sme spokojni a pokojni, rozdavame pokoj dalej
@eva8 ano, ved ja suhlasim. Ja len ze hovorim, ze zmyslom sexu je rozmnozit sa. Vsetky zvierata a prenesene povedane - aj rastliny, sexuju, aby sa rozmnozovali
@arcticcode u ludi je to aj prejav citu. Vsak cez neplodne dni zena neotehotnie.
Podstivo!!! Aj by som napísala niečo k téme, ale toto slovo ma úplne odrovnalo!
Ja som človek, ktorý verí v Boha, ale neakceptujem cirkev. Mam všetky sviatosti, ktoré mam mat, ale všetky boli robene kvôli starým rodičom (ved co povie babka a dedko) okrem sviatosti manželstva. Celkovo mam k tomu taky vlazny postoj, pretože ako mala som bola nútená chodiť do kostola. Som rimokatolik
ja som nikdy nemala antiku,som veriaca ale bavila som sa z knazom na tuto temu,v desatoro božich prikazani to nieje,každy ma deti koľko uzna za vhodne,skôr sa to tyka toho,ak by sa stalo aj napriek antike že žena otehotnie,ako by prijala to dieťa,ved su prikazania ako neokradneš,nezosmylniš,nezabyješ,cti otca a matku,miluj bližneho ako seby sameho,toto su omnoho dvôležitejšie prikazania,ktore su už dneska priliž ťažke pre našu spoločnosť,a určite dvôležitejšie ako antika,aspon z môjho pohľadu,ved aj v biblii sa piše,neviestky a prostytutky vas predydu do božieho kraľovstva
@eva8 ano, ale s neplodnymi dnami je to dost sport. Maloktora zena ma presny 28dnovy cyklus. No a muzi su plodni furt
@arcticcode plodne a neplodne dni sa daju zistovat aj spolahlivejsie ako iba pocitanim. Napr taka billingsova metoda...
@arcticcode chcela som tym len povedat, ze u cloveka to aj priroda zariadila tak, ze vysledok sexu nemusi byt vzdy potomok
@eva8 to ano 🙂 ale billingsova metoda no... Ehm. Mam dvoch "billingsovych" surodencov
@arcticcode to patrilo asi @margaretka_
@arcticcode ja len pisem moznosti. Aj ja mam 2 billingsove deti, ale planovane :D
A viete mi niekto napisat, ako sa stalo to, ze teraz sa krstia male deti a niekedy sa krstili dospeli, ktori sa museli ucit?
@margaretka_ presne neviem. Viem len tolko, ze prvotna cirkev dostavala na frak od rimskych fakovych konvertitov, ktori sa dali "pokrstit" a potom donasali Nerovi, kde sa krestania stretavaju a on ich kynozil. Preto sa zaviedol tento katechumenat, kedy sa museli rok zdokonalovat vo svatom pisme a az tak mohli byt pokrsteni. Preco to uz dneska neplati a preco sa krstia deti, neviem, mozno preto, ze v case stredoveku vela deti umieralo v mladom veku.
@0martina0 o čo by mi išlo? O nič, len sa nedá čítať ten katastrofálny pravopis a kole mi to oči, to je všetko. Ale dnes sa toto nemá riešiť, pravopis si môže mať každý aký chce, je to každého vec, takže sa ti hlboko ospravedlňujem, nabudúce si dám pozor na prsty, ďakujem za pochopenie 😉
Každý vynáša zo svojho srdca čím je preplnené. Pozrite si, čo sa udialo 23.9. 2017 .
Síce je to staršia téma , ale pridám skôr môj názor. Mladi chodia do kostola , pokial bývajú s veriacimi rodičmi. Ak s nimi nebývajú , tak idu len na svoju svadbu a porobiť deťom sviatosti , čo treba. Osobne ja pozorujem úbytok mladých ľudí v kostole aj vo veriacich dedinách a mestách. Možno je to tým , že rodičia nedajú mladým na vyber !!!

@livus5510 to ktoré náboženstvo malo také pravidla , to je ako z dávnych storočí