icon

Veríte v život po smrti?

1. apr 2024

Veríte že je niečo po smrti ? Napríklad Nebo, peklo, reinkarnácia ? Alebo nič ? Alebo iná verzia ?

mandzula
1. apr 2024

@lenkakravcova ty mas otvorene dvere tomu, aby si verit prestala?

vvvvb
1. apr 2024

K pôvodnej téme - reinkarnácia.

maja22
1. apr 2024

@anomylka no, toto zabolelo, myslis, ze naprogramovany stroj nieco zaboli? Ak to teda nie je zrovna Cislo 5, ktore zije 😃 Vies, ja sa zapajam do diskusii, ktore suvisia s vierou, lebo ja verim. Aj tato tema je o tom, ci verim v posmrtny zivot. Ano, verim, tak pisem a diskusia sa vyvija. Nikomu nedrzim noz pod krkom, ze musi verit v to, co ja.

igiana
1. apr 2024

@maja22 v popise prace 🤣👍

majkabambulik
1. apr 2024

Osem dní ležal Američan Tom Dolezal v kóme po tom, čo pri nočnej jazde autom v americkom štáte Montana sa frontálne zrazil s veľkým transportérom koní. Na nehodu, pri ktorej si dolámal 22 kostí, si prakticky vôbec nespomína. No o to „živšie spomienky“ má na svoje zážitky v stave blízko smrti. V interview pre noviny „Liberty County Times“ povedal:

„Jednoducho som odletel vysoko do neba. Najprv som videl mnohých ľudí v purpurových odevoch, ležal som na zemi a vedľa seba som objavil harfu – pochopil som, že sa za mňa slúžila svätá omša. Potom som stál pri mojom starom otcovi v miestnosti, ktorá bola taká vysoká, že som nedokázal rozpoznať strop. Hľadel som do tváre Boha, mal zatvorené oči. Neskôr som uvidel anjela s veľmi sympatickou tvárou, ktorý sa zdal práve oddychovať. Možno to bol môj anjel strážca, pretože sa zdal byť unavený.“
Zrazu sa scéna zmenila a Tom sa našiel stáť na lúke a prichádzal k nemu Ježiš.

„Nedokážem vlastne povedať, odkiaľ som vedel, že to bol Ježiš – jednoducho som to vedel. Videl som sa, ako stojím pred Pánom a bol som znova mladý – dokonalý – mal som dokonca znova aj husté vlasy a všetko. Bolo to nádherné! Potom som jasne pochopil, že Ježiš vie všetko, čo si myslím!“

Ježiš mu rozprával zážitky z jeho mladosti, keď bol na misiách na Filipínach a v Číne.

„Videl som časť svojho života a súčasne som sa o tom rozprával s Ježišom. Potom som videl Ježiša s pastierskou palicou a povedal som mu: ‚Ty si môj Pastier a ja som tvoj ovečka.‘“.

Neskôr sa Tom stretol aj so zosnulými príbuznými, a aj s matkou a starou matkou. Tom poprosil Ježiša, že ak má nejaký vplyv čo len na jednu osobu a mohol by jej pomôcť dostať sa do neba, tak ho prosí, aby sa mohol vrátiť do pozemského života.

Medzitým už Toma z nemocnice prepustili a po ťažkej nehode sa zotavuje doma.
Tom Dolezal navštívil dom svojho detstva, aby oslávil s otcom jeho 90. narodeniny. Opísal ako – ešte pred nehodou – stál s príbuznými pred domom a zacítil, že do neho vnikla akási negatívna sila:

„Mal som pocit, že mi horia oči. Nemohol som sa pozerať na príbuzných. Cítil som, akoby ma niekto kopal do srdca, nejaká duchovná sila ma ovplyvňovala a mal som pocit, že sa pokúša vraziť klin medzi mňa a moju rodinu.“
Tom potom tento zážitok zo seba striasol a vydal sa na cestu domov, aby si bol istý, že včas dosiahne svoj kostol na nedeľnú svätú omšu.

maja22
1. apr 2024

@igiana v tej rychlosti mi nenapadol vhodnejsi vyraz 😃

irusa
1. apr 2024

@sisaka očividne si ma nepochopila... Ak vypnes nejaký spotrebič, tak prúd respektíve energiu odstavis a bez nej to už nefunguje čiže je to vypnuté ... Ak srdce prestane biť, tak zanikas... Veď funguje na báze el. energie.. Neponaraj sa hlboko do fyzikálnych zákonov a nefilozofuj.. Napísala som ako to vnímam ja...

gabrielkaa
1. apr 2024

Podľa fyziky energia nikdy nezaniká, iba mení svoju formu.

lenkakravcova
1. apr 2024

@anomylka nejde o presviedčanie. Skôr o otvorenú myseľ. Ja si nechávam viac možností vždy. Ale tak je to na vás len.

lenkakravcova
1. apr 2024

@mandzula áno. 🙂 nikdy som ani tu možnosť nezavrela. Ale momentalne mi nedáva zmysel. Viera je v určitom zmysle dar, tak mi ostáva len dúfať, že mi ostane do konca života 🙂

zuzka148
2. apr 2024

Môj pohľad na posmrtný život. V rámci silnej choroby, kedy som sa v istej chvíli cítila už inde, som presvedčená, že po smrti život je. A vnímala som to. Nebolo to, ako keď človek zaspí, odpadne a nevníma. Postupne sa moja viera začala rozvíjať. Všetko mi zapadlo a dalo zmysel. Dokážem prežívať radosť a šťastie, a inak vnímať smútok a bolesť. Dobro a láska sa nestratí. Kto hľadá, toho si pravda nájde.

sisaka
2. apr 2024

@ckocka je mnoho kníh, kde ľudia opisujú NDE - near death experience, stavy, keď sa dostali do inej roviny bytia (akou transformáciou prešli) počas úmrtia a v mnohom sú zhodné, bez rozdielu na náboženskú príslušnosť.
Myslim si, že prapôvodnou myšlienkou náboženstiev bolo priblížiť ľuďom ich skutočný zmysel života na Zemi a ich duchovnú podstatu, je v nich kopec plevelu, nanoseneho ľuďmi, čo buď dobre nechápali odkaz, alebo zámerne ho poprekrucali, či zámerne pomenili, ale zrno tam stále niekde v odkaze je, len je ho ťažšie nájsť a pochopiť.
Odporúčam Anita Moorjani - Dying to Be me - bez náboženských “vysvetlení”

ckocka
2. apr 2024

@sisaka Já odporúčam nechať každého čítať čo chce.

jesenzima
2. apr 2024

Nie. Neverím. Aj moje deti vedia, že keď umrieme, tak nás pochovajú, rozložíme sa a už viac nie sme. Nevedieme ich k "viere", že po smrti je ešte niečo ...

carolynka
2. apr 2024

Tazko povedat... Sme sucastou prirody, spolu so zvieratami, tie ked zomru, tak to je ich koniec, preco by to malo byt u ludi ine. Som naklonena verit tomu, ze smrt je koniec. Ale viem, ze su ludia, ktori mali skusenosti s duchmi, tak neviem, co si o tom mysliet. Mozno su tie ducharske pribehy len vymyslene.
Som naklonena verit tomu, ze ludia si posmrtny zivot vymysleli, lebo sa nevedeli zmierit so stratou milovanych, a s vlastnym koncom. Ale pravdu sa asi kazdy dozvieme az po vlastnej smrti, ak po nej nieco nasleduje, tak sa tomu nevyhneme.

eva8
2. apr 2024

@lenkakravcova
Toto prekopirujem:
"Aj keby sme k nim zoslali dole anjelov a aj keby k nim prehovorili mŕtvi a aj keby sme pred nimi všetko zhromaždili, aj tak by neuverili, iba ak by Boh chcel. Väčšina z nich je však neznalá." (Korán 6:111)

P. Boh nam dal slobodnu volu, teda clovek sa rozhodne, ci uveri, alebo nie. Masa viera zavisi od nas, nie od p. Boha.
"Tvoja viera ta uzdravila" (z Biblie)

eva8
2. apr 2024

@ckocka skus sa pomodlit, naozaj vrucne a s vierou mozno dostanes casom odpoved.

maja22
2. apr 2024

@eva8 uz sa tu v diskusii vyjadrila, ze to nechce. Taketo odporucania neberie, len ju tym vytocis 🙂

ckocka
2. apr 2024

@eva8 Skús ty naozaj vrúcne predstúpiť pred oltár a povedať neverím, ak si ma tu chceš udržať ukáž sa. Len dávaj pozor aby si tam bola sama, inak pravdepodobne dostaneš také odpovede že sa z nich nespamatáš.

eva8
2. apr 2024

Ked neveris v p. Boha, tak akoby si mohla uverit v Bibliu, keby bola pisana samotnym p. Bohom? Vsak ked niekto nie je, tak ani knihu by nenapisal 😉

eva8
2. apr 2024

@ckocka preco?

ndrag
2. apr 2024

ja sa povazujem za agnostika a kazda jedna teoria toho, co bude akoze po smrti sa mi zda strasidelna 😀. Ci uz vecne stastie, reinkarnacia, zatratenie v pekle, vludna tma, ci ostat niekde visiet ako nejaky duch, alebo nic. Dufam, ze skutocnost nebude taka divna.

maja22
2. apr 2024

@ndrag bezne obavy chapem, ale bat sa vecneho stastia? Preco?

milanemila
2. apr 2024

Po smrti je nic 🤷🏼‍♀️ a boh je rozpravka pre ludi, kt sa nevedia sami vysporiadat s uskaliami svojho zivota a preto potrebuju nejaku vyssiu moc, v kt rukach je akoze ich zivot 🙈

eva8
2. apr 2024

@anomylka pre mna je tato veta dolezita:
Boh je laska. A kto prebyva v laske, prebyva v Bohu a Boh prebyva v nom.
A odpustenie. Ak odpustis, si slobodna, lahko sa ti dycha.
To mi dalo nabozenstvo. Aj motlidbu Otce nas!

ndrag
2. apr 2024

@maja22 a akoze o com bude taka existencia? Budeme sa zhulene nadnasat niekde v priestore bez zmyslu, len niekoho ineho oslavovat, naveky? Za mna nie. Radsej nech ma reinkarnuju na bytost so slobodnou myslou, ktora nemusi vecne niekoho uctievat ako taky vezen.

maja22
2. apr 2024

@ndrag toto fakt nevyzera ako vecne stastie 😃😃😃

eva8
2. apr 2024

@maja22 teraz som docitala celu diskusiu. Reagovala som na pokazenu strelku svojim prispevkom, ale @ckocka odmieta aj pokus. Tak nic, nevadi 🙂
@ckocka budem rada, ak mi odpovies, preco mam predstupit pred oltar a predvvsetkymi povedat proti svojmu presvedceniu, ze neverim? Akoze, co tym mam dosiahnut?

sisaka
2. apr 2024

@ckocka ty si strašne “prijemný” človek 🤦‍♀️ Tebe ešte nikto v živote neodporučil si niečo prečítať? Nikdy si nikomu nedala tip na knihu? Nikdy si si nevyhladala na internete tipy na knihy? Ak nie, tak neverim, že nejaké knihy vôbec čítaš.
Odporučiť knihu neznamená, že niekoho nútiš niečo prečítať, len dávaš tip na čítanie, je už na danom človeku, či sa rozhodne si knihu prečítať, alebo nie.

lenkakravcova
2. apr 2024

@ndrag vynechala si teóriu z Koránu - proste len spokojný život /fyzicky i duševný/ ďalej (bez kriminálnikov, bez strachu) v optimálnych tepelných a iných podmienkach rozvíjať ďalej svoj potenciál a uctievať tak Jediného Boha svojim životom 🙂