Veríte v život po smrti?
Veríte že je niečo po smrti ? Napríklad Nebo, peklo, reinkarnácia ? Alebo nič ? Alebo iná verzia ?
@thoughtfulweirdo ja to vnimam podobne, podla mna je to o tom, ze mozog spracovava to, co pocas zivota vstrebal.
@thoughtfulweirdo A keď niekto vidí vlastnú aktuálnu operáciu, alebo vlastnú haváriu, pri ktorej sa ho snažia zachrániť??? A keď sa "vráti" popíše presne, čo sa stalo? To si vysvetľuješ ako?
@zuzka148 klopte a bude vam otvorene (pochybnost, myslienka...)
Ako dieta som otcovi povedala.: "Ked p. Boh existuje, budem mat plus. Ak nie, aspon si precvicim pamat." Ja som bola velmi "overovacia", prakticka, nedoverciva, zda sa, ze vypocitava. Az v dospelosti som pochopila tu krasu, silu.
@eva8 Aj ten, co sa s vierou streta prakticky od prveho nadychu na tomto svete, sa s nou casom musi vyrovnat sam. Ja som stastna, ze som sa narodila do veriacej rodiny, ze som dostala v detstve pevny zaklad, na ktorom som potom mohla neskor aj sama stavat. Mimochodom, dnes ma Jozef Husovsky vystizne zamyslenie. V povedomi nam ostal "neveriaci Tomas". Ale on trefne poznamenava, ze neveriaci boli najprv vsetci:
História býva skratkovitá a nespravodlivá. Nelichotivý epiteton „neveriaci“ priradila iba jednému z apoštolov. Ale neveriaci boli všetci.
On im povedal. „Čo sa ľakáte a prečo vám srdcia zachvacujú také myšlienky? Pozrite na moje ruky a nohy, že som to ja! Dotknite sa ma a presvedčte sa! Veď duch nemá mäso a kosti – a vidíte, že ja mám.“ Ako to povedal, ukázal im ruky a nohy.
Lk 24, 35 – 48
Lukáš nehovorí o Tomášovej prítomnosti počas Ježišovej poveľkonočnej návštevy. Možno sa so smrťou svojho Majstra potreboval vyrovnať inak. Sám. Na iných miestach. Zrejme chýbal.
Keď neskôr vyslovil svoju dôraznú požiadavku: „Ak neuvidím na jeho rukách stopy po klincoch a nevložím svoj prst do rán po klincoch a nevložím svoju ruku do jeho boku, neuverím“ (Jn 20, 25b), ostatní obrátili oči v stĺp. Zabudli, že pred týždňom na tom boli presne tak ako on a že im Ježiš umožnil pozrieť si jeho „identifikačné údaje“ v podobe rán, ktoré nezmizli ani po zmŕtvychvstaní.
Keby bola história aspoň trochu spravodlivá, nazvala by neveriacimi všetkých Desiatich. Pretože presne takými boli nielen po vzkriesení, ale aj počas celej Ježišovej cesty. Viac neveriaci ako veriaci. A uverili vždy až vtedy, keď dostali zvláštnu milosť a „otvorenie mysle, aby porozumeli Písmu“.
Aj v tomto príbehu môžeme odhaliť sínusoidu vlastného života. Aj my máme v „identifikačných údajoch“ napísané, že sme veriaci. Ale vieme, ako to neraz je. Viera je dynamický dar. Niekedy ju po ceste stratíme a potrebujeme ju hľadať. A zrazu sa objaví. Aj vďaka našim vlastným ranám.
Stratená viera však nie je trest, ale nesmierny dar, ktorý nás neustále udržuje v spojení s Hľadaným. A toto hľadanie nám neumožňuje usnúť na vavrínoch úspechu, že vieru už máme dávno vo vrecku a vyriešenú.
@maja22 ani nie😀 je to také osobnejšie. keď baby, čo neveria, opisovali ich pohľad na vec, bolo mi to ľúto a že aspoň pridám svoj. spomenula som si na posolstvo od Panny Márie z Medzugoria, že ľudí máme deliť na tých, ktorí už spoznali Božiu lásku a tých, čo ju ešte len spoznajú. tak im to teda prajem🙂
@maja22 ty si veriaca ja nie , a neovládam tieto znalosti , vysvetlíš mi že prečo je práve ježiš uctievaný za ukrižovanie a mučenie? To bol jediný na svete čo bol v tej dobe umučeny? Prečo práve on ?
@januska12323 a hlavne aby sa ľudia dali ľahšie ovládať. Už len desatoro, mnohí od kňazov až po pápeža ho porušujú, lebo vedia, že po smrti im môžu akurát tak práškový cukor fúkať do... Celá cirkev bola vymyslená iba na ovládanie ľudí. Zhromaždiť na miesto určenia (kostol, púť...) niečo oznámiť, ovečky vykonajte, je to božia vôľa. Teraz keď trpíš, potom pôjdeš do neba (jasne, to hovor tomu čo seno žerie. Preto napríklad pápež, nič dokopy nerobí, sluhov má ešte aj na umývanie rite, lebo vie, že pekla sa netreba báť, to sme si vymysleli sami, oni prakticky porušujú všetko čo tá biblická postava hlásala. Keby peklo bolo, tak by žili, ako asketický jogíni a nie že: prispejte do zvončeka, Nám sa šúpe zlato zo strechy na katedrále. Vy, žite v chudobe a bude Vám otvorená brána nebeská, zato my si budeme žiť v prepychu za Vás a budeme sa mať potom zle... Chrámy sú na ohúrenie človeka, ľahšie potom počúva a nechá sa ovládať. A navyše netreba za ním chodiť, príde sám (modlitba, spoveď, zádušná omša...) Za druhé, ktoré zo svetových náboženstiev je to pravé? Tých čo je najviac? Tak potom asi hinduistické (takže by bola reinkarnácia?), alebo moslimovia, kresťania (mimochodom ktorý? Protestanti, evanjelici, jehovisti, mormoni....) Egypťania s
Amón Ra, Gréci so Zeusom, Rimania s Jupiterom, starý Slovania Kelti so stovkami bohov? Kde bola láska k blížnemu, napr v Írsku? A to boli iba kresťania sami proti sebe. Kde sú jednotky SS, keď im žehnal miništrant Ratzinger. Aj s prackami na opasku Za boha a Nemecko! Keby bol Boh taký úžasný, ako to že např Hitlera minimálne trikrát zachránil od atentátu. Takže božia prozreteľnosť bola s Hitlerom...
Mám tento názor na náboženstvá. Viera to je niečo iné, človek keď v niečo verí zájde ďalej. Ale prečo veriť vo vrchného pedofila v Ríme? Čo tak začať veriť v seba samého, že to zvládne aj sám. Boh ešte nikomu reálne nepomohol, zázraky nie sú, keď sa niekto uzdravil, uzdravil by sa aj, ako moslim, aj ako budhista. Ale uznávam, že táto barlička v podobe náboženstva niektorým so slabšou vôľou, mysľou, sebevedomím (dosaď podľa potreby) môže pomôcť prekonávať prekážky.
Áno raz som zomrel, prekonal som vlastnú smrť. Áno bolo aj to svetlo na konci tunela. To ako sa človeku postupne vypína mozog, ktorý žije na el. impulzoch, tak postupne "dochádza šťava" a vypínajú sa obvody no a keďže oči majú najkratší nerv a to priamo do mozgu tak sú posledné (ale už bez periférneho videnia, čiže ako taký tunel)
Každý človek v podstate verí v niečo aj ten ateista: "Viem, že Boh nie je" Je v podstate viera v túto informáciu. Som ateista, vďaka bohu (a je jedno vďaka ktorému, pre neho je to jeho viera) Len si predstavte, o koľko vojen by bolo menej, keby niet náboženstva, ale hlavne cirkví, tie si chcú uzurpovať moc nad poddanými a územiami.
Rada ti to vysvetlím, len to sa v jednej vete nedá. Treba k tomu širšie súvislosti. Skúsim čo najkratšie: keď prví ľudia spáchali hriech, veľmi sa tým previnili a stratili svoju svätosť. Svojím hriechom vlastne vyhlásili vzburu voči Bohu, odmietli Ho ako autoritu. Napáchali tým veľké škody, ktoré sami nevedeli odčiniť. Boh ich na jednej strane potrestal, na druhej strane im sľúbil, že to, čo oni pokazili, on sám napraví. Pošle im vlastného syna, ktorý odčiní ich hriech a tým im opäť otvorí brány raja, neba. Tým Božím Synom bol Ježiš Kristus. Kým prišiel na tento svet, najprv ľudia prešli nejakým vývojom, Boh im posielal prorokov, ktorí ohlasovali, aký Mesiáš bude, čo sa s ním stane, trvalo to celé storočia. Ježiš teda prišiel na svet. Narodil sa z Panny, jej meno ti je asi známe, volala sa Mária, mal svojho pestúna, Jozefa, ktorý sa o neho staral, vychovával ho, zabezpečoval ich rodinu. Ježišovo narodenie sprevádzali rôzne znamenia - hviezda na nebi, anjeli, ktorí zobudili pastierov, aby sa išli Dieťaťu pokloniť, prišli taktiež traja mudrci, ktorých priviedlo pozorovanie hviezdy do Betlehema. Už vtedy išlo Ježišovi o život, chcel ho zabiť kráľ Herodes, dal povraždiť v Betleheme všetkých chlapcov od 2 rokov nadol, ale Jozef dostal pokyn v sne, aby zobral dieťa i jeho matku do bezpečia a unikli vyčíňaniu vojakov. Potom Ježiš ako dospelý muž začal verejne vystupovať. Najprv ho začal ohlasovať Ján Krstiteľ, v podstate mu pripravoval "cestu" a potom už Ježiš sám si zvolil ľudí, ktorí ho sprevádzali a tri roky chodil po krajine, hovoril o Bohu ako o svojom i našom Otcovi, uzdravoval chorých, kriesil mŕtvych, vyháňal zlých duchov a odpúšťal hriechy. To sa nepáčilo vzdelaným Židom, farizejom a zákonníkom. Oni v ňom nerozpoznali Mesiáša, nechceli v ňom vidieť Božieho Syna a usilovali sa ho odstaviť, videli v ňom bohorúhača a buriča. Pomocou Judášovej zrady Ježiša chytili, krivo obvinili a postavili pred súd, ktorý bol však tiež nespravodlivý, mali falošných svedkov a postupne zmanipulovali aj ľud, ktorý kričal u Piláta na nádvorí, aby dal Ježiša ukrižovať. Na Ježišovi sa vyvŕšila ľudská zloba. Mučili ho, ponižovali... On však neznášal iba fyzickú bolesť ako človek, on trpel aj ako Boh. Vzal na seba hriechy všetkých ľudí. Boh je čistý, dokonalý, svätý, hriech je niečo, čo neznesie a Ježiš ako Boží Syn videl, za aké všetky hriechy trpí, videl nás všetkých a vedel, že Jeho mučenie a smrť aj tak všetci neprijmu. Mal z toho už vopred takú úzkosť, že sa potil krvou od úzkosti, strachu a bolesti ešte skôr, ako si po neho prišli vojaci. Ale prijal to, chcel to z lásky k nám urobiť a podstúpil všetku tú fyzickú a aj duchovnú, duševnú bolesť. Nechal si so sebou robiť, čo sa ľuďom chcelo. Na kríži ešte za nás prosil Boha o odpustenie. Keď zomrel, ako poslednú ranu, ktorú dostal, bol kopijou prebodnutý bok, prerazili mu to milujúce Srdce... Najkrajšie však je, že tam to nekončí, Boh ho na tretí deň vzkriesil z mŕtvych a až tým bolo naše vykúpenie dovŕšené. Ježiš svojou absolútnou poslušnosťou voči Otcovi odčinil všetky naše hriechy, ktoré sme spáchali z neposlušnosti. Preto ho Boh nad všetko povýšil a dal mu meno, ktoré je nad každé iné meno, aby sa na meno Ježiš zohlo každé koleno v nebi, na zemi i v podsvetí... Preto Ježiša poslúchajú aj zlí duchovia, musia, pred jeho autoritou sú úplne bezmocní... Ak by si ešte mala nejaké otázky, pokojne mi napíš 🙂
@simsalabim Zmysel? A odkiaľ sa berú tie duše? Veď pred 200 rokmi tu bola iba 1miliarda ľudí. Odkiaľ sú tie "nové" to, ako sa nejaká duša rozdelila na 7 častí, či čo?
Alebo bolo na začiatku roka 10 miliárd duší a a ostatné čakajú , kým na príde rad?
Ani reinkarnácia nesedí, minimálne matematicky... 😎
@martin_76 je v tebe veľa pýchy, previňuješ sa tým, čím sa previnili aj prví ľudia, chceš byť ako Boh, resp. sám chceš byť bohom. Súdiť iných, určovať, čo je dobré a čo zlé, kto je dobrý a kto zlý a tento hriech ti nedovoľuje uveriť v Boha... Je to tvoja cesta, vyberáš si ju slobodne, ale si uvedom, že pýcha je matka všetkých hriechov a bola tu ešte pred stvorením sveta, prejavila sa u anjelov, ktorí odmietli poslušnosť Bohu a znenávideli ho, čím prakticky vytvorili peklo, do ktorého sa teraz snažia dostať aj ľudí...
Toto bola odpoveď na reinkarnácia ahoj dáva zmysel.
@martin_76 prečítaj si po sebe, čo si napísal... vyjadruješ sa opovržlivo o cirkvi, o kňazoch, o pápežovi... "Preto napríklad pápež, nič dokopy nerobí, sluhov má ešte aj na umývanie rite, lebo vie, že pekla sa netreba báť, to sme si vymysleli sami, oni prakticky porušujú všetko čo tá biblická postava hlásala. Keby peklo bolo, tak by žili, ako asketický jogíni a nie že: prispejte do zvončeka, Nám sa šúpe zlato zo strechy na katedrále. Vy, žite v chudobe a bude Vám otvorená brána nebeská, zato my si budeme žiť v prepychu za Vás a budeme sa mať potom zle... " Súdiš, veľa súdiš... Ja ťa nesúdim, ja ti hovorím, v čom je tvoj osobný hriech, lebo si ho otvorene prejavil, aby si si uvedomil, ak si to náhodou neuvedomuješ. Súdiť ťa bude niekto iný.
@martin_76 neexistuje človek, v ktorom by nebola pýcha. Je vo mne, je v tebe, je v každom... Otázka je, ako sa k nej človek postaví, či ju vôbec chce odhaliť a potom na sebe pracovať... Lebo pýcha nie je len to prvoplánové, keď má človek takpovediac "hore nos", pýcha je to najhlbšie ja v nás, ktoré riadi náš vnútorný život a ktorá sa prejavuje aj tým, že nevidíme vlastné hriechy, ale radi poukazujeme na hriechy iných. Na hriech iných máme poukázať, len ak si to ten človek neuvedomuje a ak je to je pre jeho spásu nutné. Robí sa to z očí do očí, nie poza chrbát, to nie je upozorňovanie na hriech, ale obyčajné ohováranie a posudzovanie.
@maja22 a zase súdiť...
Cirkev nie je Boh. Je to banda ľudí na ovládanie más iných ľudí. Viera v Boha? Čo takto zavrieť sa niekde doma, a modliť sa len tak na k svojmu bohovi, hoc aj otčenáš... Veď on je minulosť, súčastnosť aj budúcnosť. Vie o čo žiadaš, vie čo potrebuješ. Ako by bolo tebe, keby vieš čo ľudia potrebujú, ale oni aj Tak budú to svoje a modlíme sa za....... On top predsa vie nepotrebuje to pripomínať, alebo....?
Viera je niečo úplne iné než cirkev.
@maja22 mne to zmysel dava, aj ked tebe to matematicky nesedi.... nemyslim si, ze je dane, aky ma mat medzi prevtelenim rozostup.
@janai1 co som prekrutila?
@martin_76 daval Bohu podmienky. Keby Boh existoval, robil by to toto a nerobil by toto... Cize o com to je? Ze ak Boh existuje, tak je podla neho asi nejaky "nemozny", lebo nerobi to, co si Martin predstavuje, ze by mal robit... Z coho mi vyplyva, ze Martin vie, ako ma Boh riadit svet... Resp. si to mysli, ze to vie...

@thoughtfulweirdo môže byť. Otázka je, či tento zážitok nejako s tým človekom pohne. Či žije potom rovnako ako predtým, alebo jeho život naberie nový smer.