icon

Veríte v život po smrti a kontakty s duchmi?

mon1806
2. nov 2023

Verite v zivot po smrti ? Ze clovek aj ked zomrie je stale niekde s nami s Bohom a je spokojny a stastny ? Verite ze sa po smrti pride rozlucit ? Rada by som bola za vase skusenosti , co ste zazili a tak .....

slovakboy
5. nov 2023

@vecicky1805 no dokaz o neexistencii nehmotného sveta alebo Boha nie je a ani nikdy nebude. Dokázať že niečo neexistuje je oveľa ťažšie ako to že existuje. Pre mňa je zázrak to že sme.

risolino
5. nov 2023

@mon1806 Verím v život večný.... tento život je ako prípravná cesta na ten večný život. Keby nebol Boh, tak život by nemal zmysel, všetko smeruje k Nemu. S Ním začíname deň a s Ním končíme každý deň. Bez Neho si neviem predstaviť život.

slovakboy
5. nov 2023

@point88 vedecky dôkaz musí byt overiteľný. Sú na to postupy. Aj existenciu gravitačných vĺn museli overiť dvoma prístrojmi a minimálne dvoma experimentmi. Ja som zástanca vedeckých postupov. Ak veria vedci, je to super ale veda ako taká ak by mal dôkazy tak ich musí akceptovať. Existuje vedecky dokaz o tom že myslenie ovplyvňuje spravanie sa vody pri mrznuti a tvorení kryštálov. Je vedecky aj experimentálne podložené, ale keďže si to nevedia ďalej vedci vysvetlit tak sa tým nik seriózne ďalej nezaoberá a nadšenci ktorí tento fakt využívajú napríklad na čistenie vody sú braní len ako nevedci. Myslenie je veľmi ťažko uchopiteľné. Kto ale videl a vie ten vie.

dagmarovita
5. nov 2023

@slovakboy z personalistickej filozofii sa rozprava o tom, ze je viac dokazov ze existuje zivot po smrti, dokazy ktore o tom svedcia viac ako su dokazy ktore sú opacneho nazoru

point88
Autor odpoveď zmazal
danielkadandy
5. nov 2023

@candii och jemine

candii
5. nov 2023

@danielkadandy čo? 🙂

vecicky1805
5. nov 2023

@slovakboy áno ale tým že nie je dokaz že nieco nie je poukazujem na jedincov ktorý do krvi tvrdia že nič nie je pritom hladanie dokazu ze nieco nie je, je založené práve na tom že sa hľadá alebo dokazuje či niečo je…ak ma dobre chápeš..
Bolo dosť dokazov o tom že je..druhá vec je že zázrak je preto zázrak pretože je vedecky nedokázateľný inak by to nebol zázrak, dokazy o ňom sú však hmatateľné atď..aj keď nie vedecky vysvetlený..toľko k vede, veda je zas len hľadanie vysvetlenia pre ľudí na všetko, učenie, vzdelávanie sa a poznávanie a napredovanie ľudí, tak ako kedysi sa niektoré veci nedokázali pochopiť teraz sú bežné atď veda je výmysel človek..tá predsa ani zázrak potvrdiť nemože keďže zázrak od človeka prísť ani nejde pretože by to nebol zázrak, ten sa deje mimo človeka, na ňom, alebo skrze neho..

vecicky1805
5. nov 2023

@slovakboy vedecký dokaz musí byť overiteľný..ako si napísal, aj zázrak musí byť overiteľný aby bol potvrdený ako zázrak..a ten zhodnocujú aj nestranný ľudia práve z takých sa neskor práve preto stanú veriaci..presne ako si napísal, kto videl ten vie..a kto nevidel a tiež vie (lepší termín by bol asi verí) ten je ešte o level vyššie..

vecicky1805
5. nov 2023

@slovakboy ale samozrejme dnes veriť niekomu kto vie lebo videl sa už nenosí skoro vobec, skor z takeho urobime choreho cloveka, alebo blázna pretože ak nemá hmatatelny dokaz, alebo to nie je vedecky podlozene, tak sa to nemohlo proste stat, to uz je len o viere a dovere v toho cloveka..a v ine veci ktore su a nevidi/nevnima ich kazdy..je jedno z akeho dovodu

tiika
5. nov 2023

@slovakboy veď práve, všetko je relatívne, vnímanie závisí od objektu, pozorovateľa, od obmedzených možnosti. To, že niečo nevieme dokázať, neznamena, že to neexistuje. Hoc veriť tomu nemusime, nevidíme ani magnetické pole, ultrafialove žiarenie, fotóny, baktérie, nepočujeme vysoké a nízke frekvencie… a predsa vďaka prístrojom vieme, že existujú. Avšak i tie prístroje maju len obmedzene schopnosti.

Matematiku, fyziku si vymysleli ľudia. V prírode jestvujú javy, zákony, princípy. Pekný príklad 1+1=2? Nikde v prírode nejestvujú napísané pekne čierne číslice. Pomáhajú iba nám, aby sme mohli spocitat/spájať samostatne celky a rozumeli tomu. Ale, čo vplyv prostredia na toto spojenie (v niektorom prostredí sa nemusia celky spojiť vôbec, čiže výsledok = 1+1, alebo po spojení zaniknú =0; zmenšia sa =1,97, zmenia =a atď.)
Čiže to, že niečo vieme a na papieri nám to funguje krásne, v realite a zivote platiť nemusí. Tvrdiť, že o niečom naozaj stopercentne vieme, je odvážne.

novakkata
Autor odpoveď zmazal
hendikep
5. nov 2023

@emate lucidne snenie je nieco ine, je to zahravanie sa s diablom. A cielene sa s tymi “ na druhom svete “ urcite prostrednictvom lucidneho snenia nestretnes.

cucica
5. nov 2023

Nechodim do kostola, ale nieco urcite je...
Odisla mi starka v nemocnici, pricom spolubyvajuca 10 minut predtym dostala zachvat, ze vidi svetlo a maju zhasnut to ostre svetlo...
Ocino zomrel na rakovinu v nemocnici, necakali sme ze to uz pride, bola som pri nom so sestrou na navsteve a neviem to popisat, ale tesne pred sa zameriaval na jedno mieste hore ocami, vyslovene to hypnotizoval akoby nieco videl a sledoval. A spolubyvajuci tiez tazko chory vykrikol, nevidite, uz je to tu. Je koniec. Takze sama som z toho zmatena, ale mam dojem, ze nieco je.

emate
5. nov 2023

@hendikep kazdy mame inu skusenost, ja to za zahravanie nepovazujem. Myslela som skor to, ze pokial sa Ti sniva s niekym zosnulym a dokazes vedomie prebudit mozes sa opytat na to co potrebujes. Mozno myslis pod lucidnym snenim nieco ine ako ja.

alienkami
5. nov 2023

Mňa veľmi zaujala myšlienka v jednej z kníh Terryho Pratchetta o Zemeploche (už neviem, v ktorej presne to bolo). Pointou je, že po smrti sa každému udeje presne to, v čo verí. Niekto pôjde do raja a bude ho obšťastňovať 7 panien, niekto stretne celú rodinu, niekto pôjde do pekla a niekto jednoducho skončí.
Verím, že po smrti niečo je - ale neverím v nejaký posmrtný život. Rozhodne nie v zmysle, že stretnem svojich príbuzných a budeme "žiť" spolu naveky v nejakom raji. Skôr niečo ako splynutie s vesmírom (Bohom?) na energetickej úrovni.
Predstava reinkarnácie je tiež veľmi zaujímavá, ale nie som s ňou stotožnená.

helen_167
5. nov 2023

@mon1806 verim ❤️😊🤗, pamatam sa, ked som mala sen, ze mi umrela babka, strhla som sa v noci a zacala sialene plakat, neskutočny zivy sen, zla predtucha, rano som si nasla na mobile správu, ze umrel dedko v tu noc. 😞😮.este hovorím v noci muzovi, ze som mala strasne zly sen, keby mu to nepoviem ani mi to nikto neuveri. A ked sme prisli z dedkovho pohrebu domov, mali sme v dome vyhodene poistky😯😯. Odvtedy sa to nikdy viac neopakovalo, myslim tie vyhodene poistky.
Ja verim, ze nasi milovani su na krajsom mieste, kde ich nic neboli a, ze sa raz vsetci stretneme, myslim, ze im chybame tak isto ako aj oni nam. ❤️...

lentilka46
5. nov 2023

@mon1806 presne, ako si napisala...verim tomu,ze sa raz stretneme, ak by som tomu neverila, uz davno by som sa zblaznila...ja si to predstavujem ako v hre, ked splnis jeden level ides do dalsieho, tak to,co bude po smrti vnimam ako dalsi level...budem si sediet na oblaciku a sledovat ludi dole? Netusim

danielkadandy
5. nov 2023

@candii nic len mi je smutno ked ludia veria v reinkarnáciu...ale ok respektujem

candii
5. nov 2023

@danielkadandy ďakujem ☺️

danielkadandy
5. nov 2023

@candii za co?

konikmodry111
5. nov 2023

Súhlasím so @soldi podľa mna nic take neexistuje, to by sme uz rovno mohli veriť v Zubkovu vilu 🙈

euka210
5. nov 2023

@mon1806 verim, ze dusa cloveka je nesmrtelna a ked zomrie, tak dusa ide k Bohu, kde bude stastna a spokojna.
O rozluceni duse atd, v take neverim.

terezka1947
5. nov 2023

V každom prípade to raz zistíme...lebo zomrieť musíme🤷

hendikep
5. nov 2023

@emate ano ja myslim pribehy ludi ktori do toho padli tak, ze uz ani nezili svoj realny zivot ale tesili sa ako pridu po praci / skole domov a zacnu lucidne snivat svoj zivot niekde inde

anaj_janka
5. nov 2023

@maranco pisem ti to v dobrom. keď citujes Božie slovo, citujes živého Boha a keď len vytrhavaš jeden text - no ja by som mala obavu,lebo Boh ťa počuje a upozornenuje, aby ľudia brali v celkový odkaz, veď načo prišiel z neba z duchovnej oblasti sem do fyzickej Ježiš Kristus - sám Boží Syn, či nie aby nám ukázal cestu do neba,aby sme spoznali Božie srdce,jeho spravodlivosť i milosrdenstvo? tamten je myslený k tomu,že naši milí mŕtvi už nemajú moc zasahovať do tohto pozemského diania a teda nemáš hľadať s nimi duchovné spojenie. Spravná duchovná cesta je Pan Ježiš, ktorý keď človek hľadá odpustenie hriechov odpovedá. Takže život po smrti podľa Božieho slova: " Toto som napísal vám, čo veríte v meno Božieho Syna, aby ste vedeli, že máte večný život" čiže telo je prach a duša po smrti putuje buď ku Kristovi do neba alebo mimo Boha do pekla. Povestné "Hľadajte a nájdete...." čo človek hľadá? Čo hľadáš ty?ahoj a prajem všetko dobré.

zuzudrnda
5. nov 2023

@domka222 toto písal psychoterapeut Yalom v knihe Pohľad do slnka

slovakboy
5. nov 2023

@tiika to že veľa prírodných javov nevidime zmyslami ale len prostrojmi je vo vede známe. Dobre uvažuješ že niektoré veci nemusíme vidieť ani pristrojmi. Niektoré vieme že sú nepriamym pozorovaním. Tak bola objavená štruktúra atómu. Nikto ho nikdy nevidel a napriek tomu od konca 19 teho storočia až po vznik atómovej bomby ľudia spoznali pomerne detailne jeho štruktúru. Vďaka opakujúcim pozorovaniam experimentom a vypočítateľným výsledkom pozorovaní. Skoro presne sa dali predvídať. Niektoré ako napríklad reakcie trícia pri vodíkovej bombe sa spočítali zle a až testovaním sa zistilo že nejaký odpad z reakcie sa na nej znovu podieľal. Nikto však ešte nespochybnil základne prírodne zákony ako je zákon zachovania energie, hmoty, gravitačný zákon, Newtonove zákony, teórie relativity teraz už dokonca aj gravitačné vlny atd atd. Väčšina teórí sa nakoniec pozorovaniami potvrdí a definitívne dokáže. Niektoré z nich ako napríklad Newtonove zákony sa musia došpecifikovat že platia len pre relatívne malé rýchlosti a hmotnosti a pre vyššie už sa musí uvažovať rozšírenie o Einsteinovu teôriu, čiže Loerenzove transformácie. A všeobecnú teoriu relat. Čo som tým chcel povedať sakra. No že vedeckými metódami sa zatiaľ nepotvrdila existencia Boha. Ale potvrdili sa čiastočne niektoré paranormalne aktivity. Niektoré v rámci štatistickej odchýlky, ale niektoré hodne prekročili štatistickú predpoveď. Napríklad to s tým čistením vody myšlienkami. To už je objav ktorým by sa vedci mali seriózne zaoberať.
Existuje častica ktorú nikto nikdy nevidel a len ju odvodili z atómových reakcii. Je to neutríno. Častica ktorá nereaguje s hmotou. Akoby nehmotná častica. Preletí nami aj zemou a nedotkne sa ani jedného nášho atómu ani zeme. Občas ale áno. Vedcom tak veľmi záležalo na tom aby dokázali teóriu, že sa občas neutrino zrazí s nejakou hmotou, že sa vrazili miliardy do projektov na ich zachytávanie. A ozaj sa dajú zachytiť. Správna otázka je: čo ak existuje cely svet ktorý je nehmotný a neplatia pre neho nie len že interakcie s hmotou ale ani matematika. Máš pravdu že matematika je ľudsky výmysel. Ale funguje sto percentne. A dá sa ňou opisovať svet. To nie je náhoda. Znamená to že svet ma pravidla a zákony. Je predvídateľný. No môže existovať aj svet v ktorom tieto fyzikálne zákony neplatia a platia buď iné zákony a z tohto sveta ich nebudeme schopni nijako pozorovať ani dedukovať ako to bolo pri atóme.
Nikto nedal ešte miliardy na to aby sa pokúsil vedecky zachytiť nehmotný svet. Chyba totiž matematicko fyzikálny predpoklad ako bol pri neutrínach alebo gravitačných vlnách alebo hygsovom poli a bozóne.

domka222
6. nov 2023

@zuzudrnda o čom je tá kniha,čo spomínaš? To ma teší, že má niekto podobný názor

monikkatt
6. nov 2023

@mon1806 jasne ze verim.. velakrat sa mi stalo ze mi Boh pomohol, uplne som citila ze to bol on. A aj sa s nami prisla babka rozlucit ked zomrela. Musi nieco existovat po smrti.