Veta z kázne: Domovy dôchodcov sú trest za detské jasle
Ako dieta som si zapamätala jednu vetu z kazne v kostole: "Domovy dochodcov su trest za detske jasle."
Aj v dospelosti o tom premyslam. Aky mate nazor vy?
@kamatopo veď práve o to ide, vzbudiť pocit viny
@kamatopo k tym ich prirovnaniam. Bola som na cirkevnom sobasi, kde farar beruci sa par v ramci obradu chvalil, ze je na mladych hrdy, ze sa takto rozhodli a ze nebudu ako ostatni sulozit v hriechu ako rujne jelene. Niet lepsieho potvrdenia mojho rozhodnutia, ze mna si nejaky batman pod svoje kridla nikdy nevezme.
@mandzula a nevesta bola vo štvrtom mesiaci, nie? 😎 A všetci veriaci sú počas celého života verní. A žiaden kňaz, myslím katolícky, nežije intímne 🙉
@elizabet173 tato nahodou nie, no viem, ze jej nastavajuci stihol obstastnit pol chotara, ze aj ten rujny dvanastorak bledol zavistou. Hej, hej, zhodou okolnosti ma ten isty farar v 7. rocniku chytal v skole za rit, ze kto mi sije take pekne suknicky a ci by som nechcela chodit na nabozenstvo. Uz vtedy som mu povedala, ze ovecky do kosiara si ma zhanat inde.
Ja dúfam, že skončím v domove ak už budem neschopná starať sa o seba sama. Sporím si okrem iného aj na to, aby som mala na pekný súkromný domov, kde budem mať svoju vlastnú izbu. To posledné čo by som chcela je totiž to, aby sa moje dieťa namiesto žitia staralo o starenku. Porodila a vychovala som aby moje dieťa malo dobrý život a nie aby ma prebalovalo a kŕmilo. Inak poznám niekoľko manželstiev, ktoré padli na tom, že opatrovali niektorého z rodičov a ten potreboval toľko pozornosti, že zväčša manžel išiel totálne na druhú koľaj. To by som svojmu dieťaťu nikdy neurobila. Za mňa nie je človek dobrým rodičom, ak čaká, že toto bude jeho dieťa robiť.
Čo ja viem? Som jediná, ktorá si myslí, že farár to myslel ako vtip? Veď nevieme celý kontext tej kázne, ako to povedal, v čom to povedal, prečo to povedal...
A k tomu, že sa nemá vyjadrovať k rodinným veciam - nezabudnite, že aj farár vyrastal v rodine, videl svojich rodičov, ich známych, svojich známych, a v neposlednom rade, počúva o miliarde rodinných problémov na spovedi.
Akože, ak nejaký rodinný psychológ nie je ženatý/vydatá a nemá deti, nemá čo hovoriť do problémov rodín?
Absolutne by ma taketo reci netrapili.pokial si niekto neskusi,ake to je starat sa 24/7 o bezvladneho cloveka,bez penazi(kedze opatrovatelsky prispevok je almuzna),nema co sudit ineho.
My sme boli prinuteni dat dedka do alzheimer centra,kedze potreboval 24/7 opateru aj lekara.zdvihat 100kg nevladne telo,prebalovat,alebo riesit jeho tazke psych.stavy spojene s chorobou,kedy vystrajal,terorizoval babku aj ostatnych(on si to zial neuvedomoval), to sa zial zvladat nedalo bez pomoci..napriek tomu vela ludi nas odsudilo.myslim,ze dedkovi sme tymto umiestnenim velmi pomohli,polepsilo sa mu,mal okolo seba kvalifikovany personal,a hlavne dostojne odisiel z tohto sveta..

@mandzula u nás bol taký veru prípad. Babka zomrela naozaj vo vysokom veku a dcéra ( mama mojej spolužiačky ) išla za ňou do roka. Dostala rakovinu...nikto nevie či od vyčerpanosti ,alebo si skrz opateru zanedbala prvé príznaky a neriešila ich no veľmi im chýba..s babkou boli vyrovnaní a aj to čakali no mama bol šok