Videli ste dokument - Nemý výkrik?
Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.
@minewka Dítě "ví", kdy se narodí! A´t už se porod děje per vaginam nebo císařským řezem, vždy dítě vypalvuje stresové hormony. Při spontáním porodu se stresové hormony začnou vyplavovat v době prvních kontrakcí, dítě se tak připravuje na příchod na svět a "ví",že se něco stane, i když neví co...mimojiné přepíná buňky v plicích, aby resorbovaly plicní tekutinu, mobilizuje veškerou svou energii...Bohužel při sekci dítě "neví", že se narodí, až do doby, než je otevřena děloha-v tu chvíli začne vyplavovat stresové hormony, stoupá mu tepová frekvence a kdyby mělo v děloze místo, ano, uhýbá před rukama porodníka...jenže v té době už místo nemívá... (je-li to težce nedonošený novorozenec-uhýbání mu nepomůže, protože porodníkovy ruce jsou tak velké, že zaujmou skoro celou dutinu děložní a dítě vybaví)
@zuzkat1 ja netvrdim, ze deti treba strasit ja hovorim, nech si to kazda pred potratom kukne nech vie o com to je...ci ma 15 alebo 50.... o postihnuti viem svoje a mam uzasny zivot.... neprinalezi mi hodnotit ci postihnuti maju zivot fajn alebo nie, ale mam skor pocit, ze srsi z nich optimizmus, este som sa nestretla s tym, ze by hromzili na to, ze ziju. Maju ho iny ale nie je menej ako tych "normalnych" A aj keby ma znasilnili aj keby traktory padali, nezabijem nevinneho tvora, len preto, ze jeho tatko je svina....nezabijem susedu,pretoze sa na mna krivo pozrela, ci? Narkomanky a prostitutky opat je to o zodpovednosti matky, nie o vine dietata, tak preco by malo trpiet?
@minewka prosim ta vysvetli mi preco zrovnavas moralku s ludskym zivotom....podla mna su to dve rozdielne veci a v tom pripade budem asi zbytocne odpovedat na mnozstvo tvojich otazok. preco by som mala darovat moj pouzity kocik, ked som si na neho musela zarobit, preco si myslis ze ked ho predam za stovku, ze ju nebudem potrebovat? Vies co, tento mesiac mi to financne nevychadza - mozem ta poprosit o nejaky financny prispevok? Alebo nechas moje deti hladovat....no a tu asi skonci aj tvoja moralka, vsak? Preto je dalej zbytocne ti odpvedat....
Ze okolie je vinne za to ze nejaka chudera hodila zive svoje dieta do kosa? Fakt? Budeme ju obhajovat a hladat priciny? ...z tohto mi vyplyva, ze je veeeelmi smutne ako vnima nasa spolocnost ludsky zivot....hodnoty mame uplne obratene...
Ak by ma niekdo priamo oslovil, ze ma problem urcite mu rada pomozem, ale cely svet nezachranim, bolo mi jasne ze ked budem mat tri deti, v prvom rade si to budem musiet zabezpecit ja a nie plakat a prosikat okolo pomozte mi....
este k tomu dokumentu, ja som ho nevidela a ani nechcem. ale ako chcete pozitivne vysvetlit detom potrat? poviete im ze im postupne odmontuju nozicky rucicky, hlavicku a dame ich do nejakej krabice na policku? Alebo ze im dame taku dobru malinovku, z ktorej sa otravia? prip. ako som sa tu docitala ze uz existuje aj taky modernejsi potrat a dieta odstavia od zivin? Ze ho nechame vlastne umriet od hladu? Je toto akoze mensia trauma?
všetci, čo sa prikláňaju k prírode a pripomínajú ludom aby sa troška zbrzdili a riadili sa viac srdcom a prírodou, nie len peniazmi a zaužívanými krytériami, sú považovaní za fanatikov. teraz mi napadlo, že aj na takom fb si môžete urobiť obraz o dnešnej spoločnosti. ked tam dám nejakú hovadinu, hned má za pár hodín 20 lajkov, ked dám reklamu na podporu darovania krvi, po týždni maximálne moja mama a manžel lajkujú...spoločnosť je lenivá robiť velké veci, ved na čo, aj tak ja nič nezmením, radšej dám hlavu do piesku, na fb aj tak nikto nevie, či som tú reklamu videl alebo nie, tak čo? toto je obraz našej spoločnosti.
@dari pretože ty si svoje deti chcela a nikto ťa nenútil morálnymi rečami si ich nechať.
Nevidíš ten rozdiel?
Keď spoločnosť donúti matku si dieťa nechať - nech jej pomôže.A neostane pri morálnych rečiach o tom, čo je správne. Z toho sa ešte nik nenajedol.
Áno, často je na vine okolie!Kde bol otec matky, ktorá hodila dieťa do kontajnera? Kde bola jej matka? Kde?
ľudia často vysielajú signál o pomoc - ale nikto si nevšíma.
DIevčatá, ja som ten dokument pozerala, keď som zvažovala či ísť na interupciu, keď ma môj partner a rodina nútili zabiť moje dieťa. Viete, čo to spôsobilo? Že som sa psychicky zrútila a na tú vraždu ma nakoniec dostali. 😢 😢 😢 Žena, ktorá chce svoje dieťa a z rôznych dôvodov zvažuje interupciu, by toto dozaista pozerať nemala.. dorazí to jej už aj tak ubolenú dušičku a taká, čo na interupciu chce ísť sama od seba stoj čo stoj, tej to nič neurobí.. tá je už rozhodnutá dávno. Ako prevenciu mladým dievčatám to tiež nepovažujem za vhodné. 15 ročný adolescent tiež nemusí spracovať tento dokument. A pri sexe aj tak žiadny z nich nemyslí na školu a odvysielaný dokument... skôr sa viac venovať téme antikoncepcie.. 😔
@ewisam ja som sa dlhšiu dobu starala o ťažko zdravotne postihnutú, 23 ročnú dievčinu, mentálne OK, postihnutie všetkých 4 končatín - vedela samostatne používať len 1 prst, ako tak si sama umyť zuby.
Obliekala som ju, posadzovala na nočník, vymieňala vložky, pripútavala k vozíku, sprchovala, česala...
A vypĺňala jej na azete info o tom, koľko chce mať detí, aký je jej vysnený partner..(silný, vysoký, aby nemal problém brať ju od náručia, ktorý nikdy nebude a nebudú ani deti!). Vyžadovala 24 hodinovú opateru.
A videla som , ako si zo dňa na deň začína uvedomovať skutočnú krutosť svojho postihnutia. že nebudú žiadne deti, žiaden partner, že rodičia starnú, že jediný brat si ju nevezme na krk. A že míľovými krokmi sa blíži ústav.
Naučila som sa, že postihnutie má svoje stupne. A pri určitých postihnutiach celkom určite nie sú ľudia šťastní a tí, čo veria v ich "šťastie" sú buď veľmi slepí, alebo veľmi naivní.
@minewka - poporodna depresia je svina, doslova, hormony z tebou tak zatocia a okoli nemusi vobec nic vediet, ja som ju mala vyse mesiac a drahemu som o tom povedala az po troch rokoch, ze take pocity boli 🤐 Clovek sa za to hanbi, ze sa neciti skvele, nelieta na oblaciku, nejde sa rozplynut od stastia pri pohlade na dieta. Nijake signaly o pomoc som nevysielala, snazila som sa svoj pocity ututlat. Neviem, co s mojimi pocitmi malo okolie, bola to cisto hormonalna zalezitost a to, ze mi nevyskratovalo a nespravila som nieco podobne, no mozem byt len rada. Ja si tie pocity z vtedy pamätam a nechapem ich, ale viem, ze som mala chut ju dat do postielky, zavriet dvere, sadnut do auta a navzdy odijst. A je mi samej zo seba zle, ked to pisem.
@elzu Baví ma, že sa bavíš 😉
Každá priemerne inteligentná žena vie, že pri potrate dôjde k usmrteniu plodu.
A je úplne jedno, akým spôsobom.
Rovnako si nemyslím - a "baví ma", že silou mocou to nechcete priznať, že žena, ktorá ide na potrat to nevie.
A že potrebuje presný popis, čo a ako a kde sa rozreže, odreže, zadusí.
A teší, že si tak pedantná, vo vzťahu k dospelým pacientom, že im presne a do bodky vysvetlíš, čo a ako a kde budeš rezať, do bodky im vysvetlíš - že ak niečo nevyjde ako a akým spôsobom budú umierať , čo asi budú cítiť a aké stresové hormóny budú vysielať a nezabudneš im pustiť video 🙂
Pretože aj tam predsa ide o život, síce dospelého človeka, nie nevinné bábätko. A dospelý človek by mal vedieť, čo ho čaká. (alebo dvojaký meter?)
@anjelicek26 áno, popôrodná depresia je sviňa. Neviem, či pri depresii je v tvojej moci natoľko ovládať svoje psychično - že si pozorné oko nič nevšimne.
@slniecko2 ľudia oveľa radšej prispejú na útulok zvierat, ako inde.
Ľudia oveľa radšej hodia status na FB, ako súcitia s onko pacientami a tam ich súcit aj končí.
Tu na koňa som hodila link na jednu veľmi peknú vec - www.zelajsi.sk
Ani jeden laik 🙂
Ale babenka, čo napíše, ako si doma pred TV poplakala pri modrom z neba má laikov aj 15 🙂
@minewka - ja som mala doma cely cas sestru aj manzela a nevsimol si ani jeden z nich nic. Ked som manzelovi nez sa maly narodil vravela, ze sa chcem vyhnut poporodnej depke, ostal tak fakt - neveriacky na mna pozeral - proste nemal ponatia o tom, co mu hovorim. Ja som sa predovsetkym hanbila sama za seba, za svoje city, pripadala som si cudna, ze to dieta ma vobec nezaujimalo, otravovalo, rusilo :( Porod bol hrozny, ku tomu hned nastupili zapaly prsnika, kojenie cez klobuciky, dieta 12x v noci hore... uplna parada.. proste jedno z druhym. Ale oni to nevideli a boli tam cely cas. Upravilo sa to hadam po 6 tyzdnoch, ked sa to male skvrna zacalo na mna usmievat 😉
@luciauk no vidíš, zaslúžiš si minimálne nejakú mohylu za svoj vzorný a charakterný život 🙂
Keby boli všetci na svete ako luciauk - všetky zlý by pominuli a zavládol by všeobecný mier.
Každý človek si vie svoju situáciu zmeniť. Aj žena, ktorá ide na potrat. Aj úúúbohá vykorisťovaná robotnícka trieda. Aj hnusný sviniar milionár (to, že si možno na to normálne zarobil - je vedľajšie) .
Napíšem to už po 100000X - potrat nič nerieši.
A áno, ak spoločnosť nasilu donúti ženu nechať si dieťa, ktoré nechcela - nech sa do určitej doby o ňu aj postará.
Mimochodom - peniaze, príroda a hodnoty sa nevylučujú, to si len pár fanatikov myslí, že áno 😉
@anjelicek26 nepoznám ani tvoju sestru, ani manžela - neviem, nakoľko vnímajú také veci.
Každopádne - nestotožňujem sa, keď sa tu matka,ktorá hodí dieťa do kontajnera označuje ako svinská beštia čo patrí za mreže a používa sa ako prototyp zla. Chcela som, aby sa pár vrah vrahyňa kričiacich trocha zamysleli nad tým, prečo to asi tá matka spraví.
@minewka
A Ty si ochotna namiesto zeny, ktorej odporucis potrat, pretoze nemas na to, aby si sa o nu postarala stravit mnozstvo bezsennych noci?
Si ochotna nemiesto nej trpiet neustalymi vycitkami svedomia?
Si ochotna platit jej psychiatra alebo psychologia, ak bude mat depresie?
Si ochotna zaplatit jej umele oplodnenie, ak po potrate nebude moct normalne otehitnjet?
Si ochotna namiesto nej odlezat neikolko mesiacov na rizikovom tehotenstve, pretoze po potrate ma problem donosit dalsie dieta?
Atd atd....
@minewka Prepac ale vyznie mi to ako keby postihnuti ludia nemali narok byt stastni, snivat aj ked su ich sance mozno z tvojho pohladu nerealne....a naozaj nikdy nevies, ale to je na inu temu. Nevravim, ze takych chlapov je vela, ale uz som videla takeho ktory sa staral o nevladnu zenu a dokonca o svoje male dieta....A vykladaj mi dalej ako sa zije postihnutym 😀 ja s nim uz 30 rokov zijem.... ale to je na dlho a nie na tuto diskusiu
@minewka ani moje okolie si nic nevsimlo. Mám na mysli poporodnu depresiu. Faktom je, ze sama som sa za svoje myslienky hanbila, uvedomovala som si, ze su chore, ze toto nemozem byt ja, ale bolo to vo mne, nedalo sa to ovplyvnit-poslat niekam prec, prenasledovali ma, boli v mojej hlave. Svoju matku som asi pred rokom sokovala pri pozerani vecernych sprav a v nich informacia o matke, ktora zabila svoje dietatko, vyjadrenim, ze presne viem, co ta zena prezivala a co sa v nej odohravalo pred tym ako zabila svoje dieta. Pre mnohe tu, som teraz mozno uz takmer vrah, ale ktora si to nezazije, nepochopi...
@minewka :D ano, ano, nebaví mě na světě nic jiného, než pedantně do puntíku vysvětlovat dospělým ženám, co se děje při potratu a nejlépe ve chvíli, kdy budou ležet na operačním sále přikurtované k lůžku a nebudou mi moci utéct kvůli anestezii :D hrozně se na to ve své budoucí praxi těším!!! :D vlastně kvůli ničemu jinému nestuduju :D fakt dobrý VTIP a díky za to, že mě vybarvuješ právě v tomto světle 🙂
Netahej mě už prosím do vod, do kterých jsem nevstoupila..divila by ses, kolik pacientů v dnešní době podává žaloby na lékaře právě proto, že do detailu nevěděli, co se s nimi bude např. při operaci dít...proto existují přesné nákresy průběhů operací s popisem všech rizik vysvětlených tak, aby jim i laik porozuměl...
Stejně tak jak mají pacienti právo informace přijímat, tak mají právo je odmítnout-sepíšou to s lékařem a svědkem do dokumentace a nemusí chtít slyšet o svém zdravotním stavu, průběhu léčby a operací vůbec nic...
Nikde jsem nepsala, že budu pouštět tento film paušálně, jen jsem psala, že musíme zůstat bdělí a snažit se vidět své činy v nejširším možném rozměru, protože pokud schováme hlavu do písku před tím, co děláme, nikdy se z toho nepoučíme...nemluvila jsem ani o tom, že bych něco někomu pouštěla z donucení, ani že by to mělo být povinné, ani že ten a ten by to vidět měl a ten a ten ne...popsala jsem průběh ženě, která si myslela, že se věci dějí, jinak než se dějí, popsala jsem to proto, že jsme v diskuzi, kde se o tom diskutuje...a v reakci na tvůj příspěvek, že ani tady, kde řešíme dokument typu Němý výkřik, bych něco takového dělat neměla, odpovídám-že pokud ani tady, kde diskutujeme, nejsme schopni přijmout pravdu takovou, jaká je, pak o to těžší to bude, až nás jednou zasáhne v plné síle...znovu opakuju potraty tady byly, jsou a budou, nejsem proti nim, ani s nimi, přijímám je jako holý fakt řešení žen, které jiné řešení neznají, nechtějí znát nebo nemohou poznat...ale pokud ani tady nechceme přijmout a vidět krutost činu, který rozhoduje o životě a smrti člověka, pak zůstaneme slepí ještě hodně dlouho...vůči veškeré krutosti tady na zemi...
Od svých 19 jsem téměř každý den s trpícími lidmi, ať už v azyláku pro matky s dětmi, mentálně retardovanými v Ustavu sociální péče, opuštěnými dětmi v dětském domově nebo ve škole-v nemocnici mezi nemocnými-každý den jsem v pokoře vůči všem těm, kteří nesou svá břemena, která by stěží uneslo sto lidí dohromady, natož jeden jediný malý čtyřletý človíček. A jsou to právě oni, nejvíce trpící, kteří potřebují pomoci, kteří pomáhají mně-otevírají mi oči, protože právě oni se nebojí vidět věci takové, jaké ve skutečnosti jsou.
A právě díky nim vím, že neexistuje pouze dvojí metr přístupu k lidem, ale tolik metrů, kolik lidí na světe je. Protože v praxi, v terénu dennodenních útrap, málokdy jde aplikovat něco paušálně, globálně, protože před námi stojí jedinečný lidský tvor, který potřebuje svůj vlastní prostor, svůj vlastní různě dlouhý čas při přijímání životních ran, svůj způsob podpory...
@elzu ja s tebou súhlasím. A rovnako ťa veľmi pekne prosím, aby si ma neťahala do vôd, kam som nestúpila.
Ďakujem 🙂
A aj naďalej si myslím, že tvoje vysvetlenie - práve tej, ktorej išlo nebolo vhodné a neprinieslo jej nič dobré a vôbec nechápem, k čomu bude práve tejto dotyčnej osobe práve takéto "usmernenie" a takáto vedomosť bola.
To je celé, čo som tým chcela povedať.
Ty si myslíš, že bolo vhodné, správne a v správnej chvíli. Ja nie.
A proti nákresu potratu aj na hodine sexuálne výchovy nič nemám. Napríklad. Ani som nikde nenapísala - že je to
TABU a nesmie sa o tom nikde hovoriť.
Thats all fans.
@nika.r Nie, nie som ochotná a ani sa tu neprezentujem s patentom na morálku a neoháňam sa spasením celého sveta a nepíšem o vrahoch a vrahyniach.
Ale ak vychádzame z predpokladu, že potrat je trestný čin, ktorý má byť po "zásluhe potrestaný" - potom predpokladám, že vynosiť a nechať si NECHCENÉ dieťa, poprípade ho dať na adopciu, je čin hodný odmeny.
@ewisam ahoj suhlasim s tviou temou..ano odporucam pozriet zenam najprv film nemy vykrik..ale rovno pred pohlavnym zivotom...aby boli zodpovednejsie prv nez..bude neskoro..k ostanym prispevkom..je smutne ze sa hovori o zene..a nikde ani jedna nespomina ..dietatko..nie nejaky plod..vsetci sme raz boli v takej faze vyvoja..riesia sa tu handry na dieta..statky zmetky,,taku cenu ma ludsky zivot???to je dovod na zabitie??na trhanie ruciciek noziciek a prerazenie lebky???ano najprv ten film..mas plnu pravdu.

@inkinka tak ale potom by vôbec nemuseli byť fora, lebo všetko tu su len slova, o tom fora su.