Videli ste dokument - Nemý výkrik?
Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.
@ewisam super, to je chvályhodné. 🙂
Ja sa čestne priznávam - že by som si nevzala ťažko postihnutého človeka za manžela, ktorý je odkázaný na 24 hodinovú opateru a neuprednostnila by som ho pred zdravým mužom.
Kruté. Ale otvorene to poviem. (ak sa to stalo môjmu súčasnému manželovi - samozrejme od neho neodídem, ani nič podobné)
Absolútne nikde neupieram postihnutým ľuďom právo na ich šťastie a na snívanie, ani netuším, ako si na to prišla.
Ale stojím si za tým, že mnoho nie je skutočne šťastných. Zmierených áno, rezignovaných áno..ale skutočne šťastných ? To nie.
Čo sa tyka postihnutia poznam vela dievčat, pre ktore je strašiakom aj DS... Akoby horšie postihnutie nepoznali. MAmina sestra ma DS a môžem povedať, že vo svojom svete je šťastnejšia ako my v tom svojom. Aj ked je ten svet iný nemyslim si že je menej hodnotný. Do konca života bude odkazana na niekoho pomoc, lebo sama by sa neosprchovala ani si neuvarila. Ale neviem vnimam to tak normalne, asi preto že som pri nej vyrastala od malička, a je to naša Hanča 🙂 Jej jediny problem je čo kde skryť aby to starka nenašla, a samozrejme jej plyšove hračky, bez ktorych ani nezaspí. KEd pridem a ma svoje maznave obdobie začne sa na mna tlačiť takou silou že idem spadnuť z nôh 😀 A ked mi chce za niečo podakovať alebo prejaviť naklonnosť tak mi da svojho plyšaka do vačku. Uplne sme si na nu zvykli a neviem si predstaviť že by tu nebola. Bude nam všetkym velmi chybať ak odide skôr ako my z tohto sveta
@minewka Dokáží být šťastní, jen svým vlastním způsobem, který my "zdraví" nedokážeme pochopit a akceptovat, protože nejsme v jejich kůži a máme jiný žebříček hodnot...jim většinou stačí málo, my potřebujeme ke štětsí mnohem víc...a proto jim jejich štěstí nevěříme, protože pro nás je jejich štěstí příliš jednoduché, založené na příliš bazálních věcech, ve kterých my už štěstí vidět nedokážeme...
@nika.r áno - je to presne tak.
Možno pokrytecké, ale úprimné.
Potrat ani neodporúčam, ani nezakazujem. Nikoho k ničomu nenútim.
Nevravím, že ľuďom nepomáham. Čoby nie. Ale aj tak si nemyslím, že mám patent na morálku.
Treba ženu podporiť v správnom rozhodnutí, na misku váh prikladať argumenty a dôvody prečo áno - ale nielen filozofické - ale reálne a praktické argumenty.
A nie nesmieš a bodka. A ži si ďalej ako chceš, mala si si dať pozor.A nálepku na teba, že si uvažovala nad vraždou..fuj fuj...morálna spoločnosť ohrnie nosom.
@vejula Děkuju ti za tento příspěvek, hřeje mě srdce a mluví mi z duše... Pan doktor Down, který popsal DS a poprvé ho diagnostikoval na úrovni genů se celý život trápil tím, že díky němu tyto děti začaly být hromadně "potráceny" a velice aktivně se proto až do své smrti účastnil iniciativ na podporu dětí s DS. Nenapadlo ho totiž, že to vyustí v masivní ukončování těchto těhotenství, chtěl pouze zjistit, co je jeho podkladem...
@minewka všimla som si, že píšeš o veciach, ktoré si nezažila, ale to, ako sa cíti postihnutý človek, si riadne prestrelila! Ak si nikdy nebola v koži zdravotne postihnutého človeka, nemáš právo tvrdiť, ako sa ten človek určite cíti. Vlastne...môžeš to tvrdiť, ale tým sa len sama zhadzuješ, pretože nemáš ani šajn, či je postihnutý človek šťastný alebo nešťastný. To, že si sa o niekoho starala je síce fajn, ale podľa jedného postihnutého človeka nemôžeš posudzovať všetkých ostatných. Ak ja spoznám super zdravého človeka, ktorý nebude šťastný, tak mám automaticky predpokladať, že každý zdravý človek je nešťastný? Akože mne sa už fakt nechce prispievať do tejto "one woman show", ale teraz som musela napísať, lebo keď čítam takéto výroky zdravých ľudí, ako dokonale poznajú psychiku chorého človeka, tak mi prudko stúpa adrenalín v krvi.
@molka A ty aj keď si bola v koži ťažko fyzicky postihnutého človeka, nemáš právo tvrdiť, že všetci do bodky sú super šťastní a veselí, lebo ty si bola 😉
Super argument, čo?
A čo ty presne vieš o mojom zdraví/či "nezdraví" ? Že mi píšeš, na čo mám a nemám právo?
Ale nech ťa hreje pri srdci, že "one women show" sa zhodila... 🙂 😵
@elzu vy máte nejakú úchylku ditkovať ľuďom čo smú a čo nie? 🙄
To je mi argument...no poraď - ako na to reagovať?
Oooo..áno, máš pravdu...už nikam "vstupovať" nebudem. Lebo tu je len jedna pravda - a žiadna iná.
Ouuuuuuuuuuukej dámy, všetka česť vašej morálke, vášmu vedeniu, čo jediné je správne...
Snáď sa aj ja raz naučím byť tak morálna...babka k babce...bude sa pekne na tom svete žiť 🙂
Až na niektoré zbytočné rýpačky pekná debata... 🙂
V tejto diskusii dobrú noc 🙂
@minewka Napsala jsi, že bys chtěla vidět "růžově", v tom případě se vžij do celé situace se vším všudy-kdybys opravdu vidět "růžově" chtěla, pak by ses sakra vyhýbala takovým forům, kde by ti ty růžové brýle někdo mohl sundat-ať už vědomě či nevědomě...pochopeno? Aplikovala jsi na sebe určitou situaci a já v tvé "aplikaci" zůstala :D tebe osobně jsem se slovem ani nedotkla!
@zuzkat1 nepoznam take manzelstvo, kde muz so zenou, ked spolu chodili a snazili sa dobre spoznat jeden druheho, stali sa najlepsimi priatelmi a boli si oporou, vzajomne sa pritahovali, ze by si nerozumeli po svadbe v sexualnej oblasti. Ale poznam manzelstva, ktore mali sex pred svadbou a sexualne opojenie sposobilo, ze prehliadali chyby a nedostatky vo vztahu, v osobnosti toho druheho, potom sa zobrali, a sice v sexe im to este zacas klapalo, ale ich vztah sa rozpadol, alebo maju take problemy, ze ziju spolu uz len kvoli detom. To akoze sex je ako ked kupujes topanky? Kolko parov topanok vyskusas, kym ti nejake sadnu?
Poviem ti to narovinu, ako to ja prezivam v manzelstve. Som vydata 9 rokov a cim viac nasa laska rastie, dozrieva a napreduje, tym viac sa lubime a aj sex je cim dalej tym krajsi. Ja nepoznam nieco, ako "uz sme spolu 9 rokov a uz sme znudeni jeden druhym". A sme stastni, ze sme dokazali cakat jeden na druheho.
@elzu tej sa dotkne všetko 😉
ved ide o to, že sa zabíja nejaký život. nie o to, či to niekoho urobí šťastnejším, že sa zbavil nechceného dieťaťa alebo z toho bude mať depky do smrti. v telke sa pohoršujú a ukazujú ako teenager za chvos točil malé mača, dokým nezomrelo, ale potrat keby ukázali, tak im hádam vezmú licenciu.
pracujem aj s postihnutými ludmi, telesne aj mentálne. myslím, že ludia s DS sú úplne v pohode a poznám dokonca dievča 28r po mrtvici a takú pohoďáčku som ešte nezažila. oni ani nevedia, kolko nám, v ich okolí dávajú, ako nám ukazujú, čo má v živote zmysel...
@minewka dakujem za poklonu
@minewka suhlasim,ze ludia ovela radsej davaju peniaze na utulky a vypisuju na fb vety typu: osamele steniatko/maciatko hlada milujucich panickov-mne osobne z toho vrie krv v zilach-ani jeden z tych ludi nikdy nebol v decaku a nic neurobil pre opustene deti-ja osobne kebyze mozem tak si velmi rada osvojim aspon jedno, ale zial sa momentalne neda a tiez neviem ci by som sa na tom dohodla s mm. Co sa mna tyka-razim teoriu, aby kazdy pomahal v ramci svojich moznosti-ja napriklad s mm mame vycleneny desiatok,ktory davame na ucet Dobreho anjela, niekedy na katolicku charitu do Afriky,ale nieje podstatne komu ale ze vobec. Co sa tyka potratov- v nasom meste sa robia v stredu a tak sa v ten den za tie deticky postim (teda nie o vode ale odpustim si nieco co mam velmi rada) a modlim sa za ne-viac zial neviem spravit. To vsak ze je potrat zle riesenie je pravda a za pravdu sa netreba hanbit- treba o tom hovorit,lebo iba motivacia nestaci,ked je vseobecne myslenie ludi nastavene tak, ze sa ani nad tym nikto nepozastavi a ide pri tom o krute mucenie ludskych bytosti (uz od 8.tyzdna babo nenarodene citi bolest). Takze si neplet odsudzovanie s oboznamovanim o realite.
poopravujem info o autorovi Nemeho vykriku: http://www.prolife.cz/?a=71&id=1453
to je naozaj pravda, že mnoho ludí len napíše status, pošle drobné, ale nič viac nikdy neurobí. ale prečo hádzať týchto ludí do jedného vreca??? o sebe už písať nebudem, lebo by si z toho niekto zasa robil výsmech, ale napr. fotky šteniatok na fb rozbehne niekto, kto pracuje v útulku. často zadarmo. a ja osobne poznám ludí, ktorí si berú domov psov. tak isto poznám ludí, ktorí si berú domov deti na potrebné obdobie. a to je teda strašne ťažká práca. ako viete čo kto robí?
ja robím s postihnutými tri roky. a nikto mi nevyhovorí, že mentálne postihnutí ludia sa nemajú dobre. pre rodinu je to záťaž, ale záleží aj od postihnutia. mám v práci dvojičky asi 60-ročné a keby som bola závistlivá, tak im normálne život závidím. taký denný program čo oni majú, tak ja sa na tolko výletov, dovoleniek a denných aktivít nechytám. a chodia aj do práce. s telesným postihnutím je to iné. ale ja som písala o konkrétnej klientke a tá je v rámci možností spokojná. nikto nehovorí, že nemá dni, ked plače do vankúša alebo podobne.
prečo by sme nemali ukázať mládeži aj iným, o čo pri potrate ide? nikto sa predtým nezaujímal ako prebieha chov a zabíjanie zvierat na potravinárske účely. až ked sa o tom hovorilo a až ked sa ukazovali fotky a dokumenty, tak si ludia uvedomili, že asi by bolo lepšie to robiť v lepších životných podmienkach a šetrnejšie. alebo...nevedeli sme, čo stojí za našou voňavou šálkou kávy, kolko rodín kvôli nej bolo vykorisťovaných, kolko lesov sa zbytočne vykácalo...treba ukázať aj to, ako prebieha potrat. aby si nová generácia uvedomila práve to, čo ho voríte, radšej prekonať hanbu a ísť si kúpiť kondóm, než potom prekonávať ovela horšie nočné mory a hanbu pred sebou samou /a pred bohom, ak chcete/
no, takže zhrnutie, lepšie je naďalej nevidieť dokument, lebo pravda bolí. hocikto sa pokúsi o zmenu, tak má len prázdne reči. to sme dosiahli po 12tich stranách ☹
inak, môj muž povedal zaujímavú myšlienku o potratoch, jednoduchú, výstižnú: " postupom času každý príde na to, že je to blbosť "
@minewka mozno ti to tak pripada, ale pravda moze byt kdesi inde...
Ja vravim nie, ak spolocnost donuti si ju dieta nechat, ma si pomoct v prvom rade sama, spolocnost jej moze pomoct. Ak ju spolocnot donuti ist na potrat, opat si musi pomoct len sama, s tym pocitom bude musiet zit iba ona, nie spolocnost. A kde bolo to okololie ked, hodila svoje dieta do kosa? Samozrejme boli po ruke a ked prislo k velkej udalosti, tak mali kopec mudrych reci....opat mala rozmyslat svojou hlavou a nie okolim...
tym vsetkym sa snazim povedat to, ze sme ako naucene opice, chovame sa podla "urcenych noriem" a pozor na nejakeho trufalca, ktory vyboci: predstav si zenu, ktora nedokaze ist na potrat, ale nechce/nemoze mat dieta a vzda sa ho po porode....to bude stavnata odsudeniahodna diskusia.....ja tieto zeny obdivujem...na to ma velmi malo ludi gule....a pritom vlastne zachrani jeden zivot.... maju u mna obdiv,takisto ako zeny, ktore idu na potrat...
...asi by som sa mala ospravedlnit tym opiciam...zvierata su na tom lepsie ako my ludia, su krute ako to v prirode chodi, ale svoje mladata porodia, ak je postihnute tak prirodzene umrie, ak sa ho matka vzda, ma este nejaku sancu....
potraty sa týkajú starších žien, ale vychovávať treba mládež, nie?
@dari ja už fakt neviem, ako to mám vysvetliť.
Áno, potrat zabije život. Ale jeho zákaz vôbec neeliminuje jeho zabíjanie.
Tie, ktoré budú na ten potrat chcieť ísť z 1000 rôznych dôvodov, pôjdu. Žiadna žena nemôže povedať, že by to a to NIKDY nespravila....nikto nevie , čo spraví, keď bude v určitej situácii..môže si len ,MYSLIEŤ, čo by ASI spravila, ale nie vedieť.
A tak tie, ktoré ten potrat budú chcieť, áno, pri plnom vedomí a svedomí sa tak rozhodnú - si nájdu spôsob, ako ho vykonať. A prinesie to akurát to, že budú zomierať aj nenarodené deti, aj ženy, že ak budú trestne stíhané len pre to, že spoločnosť sa rozhodne v tak diskutabilnej téme postaviť život iného jedinca nad život jej , budú jej deti poslané do detských domovov, príde o prácu, spoločnosť si ju zaškatuľkuje, označkuje...keď už sa tu tak oháňa genocídou, nalepí jej na plece pomyslenú hviezdu.
A moralistické okolie si povie dobre ti tak, chcela si zabiť dieťa, bola si aj zabitá ty - to je pohľad takej čudnej spoločenskej "morálky".
AK si táto žena dieťa nechá - spoločnosť sa o tom ani nedozvie, jej gesto ostane zamlčané,miesto pochvaly a pomoci príde "chcela si decko, staraj sa".Ale ona nechcela.
Dať dieťa na adopciu...je extrémne ťažké , obdivujem tieto ženy, skutočne, klobúk dole pred nimi. pred rokom aj dačo dávali v TV dokument o rómskej rodine, mali 5 detí (normálna slušná rodina), a 6te normálne porodila v pôrodnici, chvíľu ho mali doma a potom ho odniesla do hniezda záchrany...
Poplakala som si pri tom, práve vtedy mala moja Alica 2 týždne, keď som to pozerala. Tá matka tiež plakala,aj otec plakal, keď rozprávala o tom, čo ju k tomu viedlo, ako sa s ňou rozlúčili a ako sa im ruky triesli, keĎ ju do hniezda položila......veľký čin. Od toľko zaznávaného a diskriminovaného etnika..
A čo si asi pomyslí spoločnosť - keď v TV dajú krátku správu v novinách - o nájdenom dieťati v hniezde záchrany? Alebo si niekto prečíta krátku správu v novinách? Ocení - aspoň morálne, matku, ktorá to spravila?
Alebo si povie (často nejaká silne morálne založená internetová mamička) - nechápem matku, ktorá dokáže odložiť dieťa?
K tým zvieratám - majú jednu peknú "vlastnosť" - neodsudzujú sa navzájom...🙂nesedia v hlúčiku a neukazujú prstom na seba..lebo jedna dojčí a druhá nie 😉 (a pritom aj medzi zvieratkami sú matky, ktoré odvrhnú svoje mláďatá...)
každá ženy môže požiadať o pomoc, aj tá čo išla na potrat aj tá, čo si dieťa nechala.

@minewka no ale tak od nas chces, aby sme zivili tie, co deti donosia, tak aj Ty vezmi zodpovednost za to, ak odporucis potrat 😉 dala som cisto hypoteticke otazky, presne take, ako si tu dala Ty. Chces zodpovednost od okolia, ale Ty si nad vsetkym umyvas ruky - kazdy nech si robi co chce, ako chce, slobodne, Ty to podporujes, takze uz Ta ini nemusia trapit, Ty si nikomu nebranila, nic nenutila 😖 nie je to pokrytecke? 😔