Videli ste dokument - Nemý výkrik?
Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.
@ewellina zaujimavá myšlienka dnes 12,55
ked čítam posledné dve strany, tak mám divný pocit. samozrejme, že od malička učíme deti v rodine aj v škole k zdravému postoju k nahote, sexu, tehotenstvu a tvoreniu partnerských vzťahov. myslím, že nikto tu nehovorí o tom, aby sa to vysielalo deťom, ako jediný druh prevencie potratov. alebo áno? 😖
inak len tak na okraj...ja sa velmi hnevam na nedokonalu techniku v 80 rokoch vdaka ktorej mnoho deti nikdy neuzrelo svetlo sveta...ja som jednou z nich...mojej mame oznamili,ze som len ''mimomaternicove tehotenstvo'' a treba ma okamzite odstranit.Nastastie moja mama to citila inak a zakrok odmietla a i ked nie som sice dokonala ale az tak '' mimo'' urcite nie som ako to pan doktor tvrdil 😀
@ninarigova Prepáč, dnes nestíham, napísala som ti IP.
Ako je to vlastne na SK? Lekar moze odmietnut vykonat interupciu, nie? Stacilo by teda presvedcit len vsetkych doktorov 🙂
@lilitela tak, kedže ludia nevedia určiť tu spravnu hranicu, kedy je život životom, ani žiadni experti sa na to nezhodli, tak ja považujem za novy život už splynutie vajička a spermi. Ak maš iny nazor tak ok. Ja mam takyto, a ked je podla teba obmedzeny tak v poho, nejdem sa tu hadať. Ak by sa ti chcelo, môžeš mi napisať kedy presne je ta hranica, kedy sa to niečo, stava životom.
Neodsudzujem IVF, ale ja by som akosi nemohla kludne spavať keby som vedela že mi niekde v mraziaku niekolko embrii a niektore z nich nebudu mať tu možnosť sa dostať do mojej maternice, proste je mi to proti srsti.
Druha vec je tiež, ked už tak hovorime o tej prirode a čo je v prirode, či je to až tak dobre, že sa teraz v podstate už môže rozmnožovať takmer každy, aj tí, ktorí by sa nemohli, či tym nezapričinime to, že o par generacii neskôr už ani nebude ludstvo schopne prirodzene počať... Bohužial s najväčšou pravdepodobnosťou to tak skonči.
Ale to sa len zamyšlam, neodsudzujem, sama neviem čo by som robila keby som bola v tej situacii, pretože aj ked teraz môžem povedať, že by som IVF nepodstupila, možno v inej situacii by somzmenila nazor. Neviem, fakt neviem
@halienka - konštatovanie o pokrytectve nebolo adresované priamo Tebe, aj keď sa nachádzalo v príspevku pre Teba..mysllím, ale, že je to všeobecne "populárny" názor.
Smiem sa spýtať, čo si myslela tým "otlakom"? Zúfalosť ma nechytá z Teba, to iste vieš😉 ...ale z toho, že "ísť na potrat", sa zhruba pred 60-timi rokmi stalo zákonným právom, pod rúškom slobody, a tvárime sa, že veď to tak malo byť odjakživa, keď máme mať akože slobodnú vôľu☹ 😔
Hej, všeobecne panuje názor, že bolesť, ak vôbec, nemôže plod cítiť skôr ako v 24., alebo až 28.tt. Dokonca sú názory, že fetálna bolesť je blbosť. Ale isté je, že amygdala - centrum strachu a stresovej reakcie je morfologicky definovaná už v 2.mesiaci. V 20.tt. má plod zhruba 100 miliónov neurónov, čož je konečný počet, je ich dokonca viac, ako v živote bude neskôr potrebovať. Samozrejme, že vznik synáps (nervových spojení) sa neskončí ani pôrodom, nepodmienené reflexy má vyvinuté určite už v 1.trimestri. Preto si myslím, že plod cíti bolesť už oveľa skôr, ako je to všeobecne známe, Prečo inak by sa počas unikátnych operácii plodu v maternici aj v 2.trimestri podávala analgézia aj plodu??? 😨
prispejem aj ja nazorom na ten dokument.
pre mna osobne je to nieco pri com sa mi tisli slzy do oci, utvorila sa strasna hrca v hrdle a vratili nepekne spomienky.
ALE .. neberiem zenam pravo rozhodnut o svojom zivote. Ked sa zena rozhodne dobrovolne podstupit zakrok, podstupuje ho s vedomim, ze s tym bude zit cely zivot a niest nasledky za tento cin bude len ona. nikto iny s nou nebude zdielat tie pocity a preto ma pravo rozhodnut.
Ano plod je uz v 1 trim, krasne vyvinuty a je to clovek. Opakujem, ze ja by som sa ho nevzdala, no neodsuchujem matky co tak urobia, najma ak maju na to dovod. Uz trosku inak sa pozriem na zenu, ktora je ako tak zabezpecena, ma partnera, ma byvanie, ma vek a dieta si da vziat na zaklade toho, ze jej nezapasovalo do jej planov. to je osobitna kategoria .
O tehotnych mladuckych ale aj starsich zenach , ktore boli znasilnene asi ani nemusim hovorit.. jednoducho im nema nikto co vycitat. / ak sa niekto taky najde, tak prosim vas chodte sa dat znasilnit, a potom kazte mamicke aby si dietatko nechala a vychovavala ho s laskou, aby jej naveky pripominalo toho debila /
pre mna sa stava zivot zivotom hned po oplodneni. Ak ina zena ma iny nazor a s umiatou tvarou ide na potrat akoby sla k zubarovi, nech sa paci. nie som nadclovek aby som rozhodovala o zivote a smrti, ale ani o zivote druhej zeny.
@lucka1987 ved ja viem že namame pravo odsudzovať ženu, neznamena že ked nesuhlasim s potratmi tak odsudzujem ženy, ktore na potrat šli. Ja si len myslim, že by bolo spravne aby sa niekto postavil aj za pravo toho nenarodeneho dieťaťa. Ono sa ešte samo hajiť nemôže, tak preto som proti potratom a preeto nesuhlasim s tym, že žena ma pravo zabiť svoje nenarodene dieťa len preto, lebo je to jej dieťa. Nie jej život, ale jej dieťa, samostatny človek, ktore len dočasne prebyva v tele ženy. Ta žena ma pravo a to dieťa nie, to ma mrzi, že za to pravo dieťaťa sa nikto nepostavi. KEd nie už jeho vlastna matka, mal by tu byť niekto, kto tento život chrani
@minewka - hm, myslím, že aj keď napíšem svoj názor na Tvoje praktické otázky, tak Tvoj relativizmus to len prehĺbi a rozšíri, lebo ja už nejako prestávam vnímať, čo v ktorý deň myslíš vážne, resp. s nejakou mierou pravdepodobnosti:
- " AK matka má autonehodu z vlastnej viny, dieťa následkom tejto autonehody potratí , teda zabije, neúmyselne, mala by byť v praxi súdená rovnako, ako keby počas autonehody zomrel narodený človek, dospelý, či dieťa? " ... ženy sa pokúšajú o úmyselný potrat odkedy je svet svetom, babské recepty ale nie vždy fungujú, resp. v málo prípadoch, osobne poznám jednu ženu, ktorá robila niečo s vedomím, že si tým môže privodiť potrat (bola asi v 4.mesiaci), bola dokonca taktne upozornená (nie mnou, ja som nebola priamy svedok), aby to nerobila, ale ona to ignorovala, onú činnosť spravila (čo konkrétne, to nechcem identifikovať, lebo som tu už dávala nechcenú "radu"), a potratila 😔 Neviem, prečo to spravila, aké mala svoje dôvody, viem, že jej otec a aj otec dieťaťa to nechceli. Takže vychytralý človek si vie nájsť spôsob...Takisto ako napr. viem, ako by sa dalo z tohto sveta dostať tíško, bez dôkazu a bezbolestne (nie, morfium to nie je), ale tým sa nechválim, len Ti chcem naznačiť, že zákony sú od toho, aby sa obchádzali, a najlepšie tak, aby na to nik neprišiel, veď vieš, v akej krajine žijeme, aká je tu vymožiteľnosť práva...
Ale oveľa bežnejšie je, podľa Tvojho príkladu, že ak pri autonehode umrie plod, utrpí vážne zranenie aj tehotná žena, alebo môže aj umrieť. Ak je to nehoda, kde sa žene nič nestane, tak zrejme ani jej bábätku. Moja mama napr. so mnou spadla zo schodov a nič sa nestalo, ona mala na stehne modrinu ako dlaň.
Ak sa teda z nedbanlivosti stane nehoda a umrie dieťa istého veku, tiež si nie som celkom istá, že by sa automaticky spustilo trestné stíhanie 😕pýtala sa Ťa to aj slniecko2 - máš v tom nejaké znalosti? Ak sa tehotná žena pri nehode zraní a jej lod umrie, logika vedie k úsudku, že to nebolo úmyselné. Ak u nás je tak tvrdý zákon, že trestá nešťastných zranených rodičov, ktorý prišli o svoje živé (už porodené) dieťa, tak už tomu fakt nerozumiem...určite by som nesúhlasila ani s jednou z týchto eventualít.
- "AK by sa pri pitve zistilo, že plod mal postihnutia nezlučiteľné so životom, živý by sa nikdy nenarodil, poprípade mu chýbal niektorý zo životne dôležitých orgánov - mala by byť matka aj tak súdená za neúmyselné zabitie? " ... Platí to isté, čo som písala vyššie.
"Možno zabiť niekoho, kto by nikdy nebol schopný života? A žije len pre to, že žije matka?" .. finta je v tom, že to nikdy nevieš iste, na 100%, či sa jedná o niekoho, kto by nebol schopný života. To zistíš, až keď sa narodí, a nemôžme mu tú šancu zobrať len preto, lebo si myslíme, že na prežitie nemá. Môžme sa mýliť.
Ako aj iné dievčatá tu písali, aj ja poznám ženu (zdravoťáčku), ktorá už bola na predsálí na kyret pre missed a v poslednej sekunde si to rozmyslela, mala silný pocit, že robí chybu. A dnes je jej syn už školák 😉
-" Dá "prípad vyšetriť", či sa dá určiť - či potrat bol úmyselný, alebo spontánny, ako sa vyhneme tomu, že ženu niekto falošne obviní, že si dieťa zabila a pritom to bol skutočne samovoľný potrat, ako sa bude táto žena brániť, keďže by mala existovať prezumpcia neviny?" ... ešte raz píšem, neviem, či to takto tvrdo prebieha pri žijúcich deťoch, ale myslím, že zistiť by sa to mohlo dať. Ale aj nemuselo. Ak dáš teraz analógiu so ženou, ktorá bola odsúdená za usmrtenie a kruté zaobchádzanie so svojimi deťmi (niekde sa to tu tuším spomínalo), tak sa to aplikovať nedá, lebo žena, pokúšajúca sa o úmyselný potrat, sa zrejme natrápi, a mohla by si škaredo ublížiť..neviem, či väčšina žien, ktoré dnes s ľahkosťou požiadajú o medicínsky vykonané UUT, by si to radšej nerozmysleli. Ak by im potrat nejaký lekár spravil načierno..tak neviem, aké by boli sadzby...toto fakt netuším...
@lucka1987 Lucka, chcem reagovať na tieto tvoje slová: "neberiem zenam pravo rozhodnut o svojom zivote. Ked sa zena rozhodne dobrovolne podstupit zakrok, podstupuje ho s vedomim, ze s tym bude zit cely zivot a niest nasledky za tento cin bude len ona. nikto iny s nou nebude zdielat tie pocity a preto ma pravo rozhodnut."
1. Tým, že žena ide na potrat, nerozhoduje LEN o svojom živote, ale aj o živote niekoho iného, to predsa vieš.
2. Následky za tento čin nenesie len žena, ale aj zabité dieťa - bolo mu znemožnené narodiť sa.
3. Rovnako by sme mohli tvoje slová aplikovať napr. na všeobecne známy prípad masového vraha Breivika: Mal právo zabiť desiatky ľudí, pretože následky (výčitky svedomia) za tento čin bude niesť len on. Nikto iný nebude zdielať tie pocity a preto mal právo sa rozhodnúť, či tých ľudí postrieľa alebo nie.
To s tým umelým oplodnením to sú naozaj ťažké otázky.
Ak by nedošlo k tomúto spôsobu, tak by tie embrya nevznikli. Vzniknú len vďaka tomúto spôsobu a jedno potom má šancu žiť. Tak ja neviem.
Tiež neviem ako sa pozrieť na toto:
vajíčko + spermia = človek
alebo
vajíčko + spermia + maternica = človek?
Alebo vajíčko + spermia + maternica + "Dych života" od Boha = človek? (Kedý je to embryo osobnosťou?)
To sú len také zamyslenia, nedávam tým odpoveď, lebo neviem, je to pre mňa otvorená otázka.
@ewellina to neviem, lebo potom by sa to malo dať nejako dochovať aj bez tej maternice, ale možno máš pravdu, len nie som si istý, ako to robí Boh 🙂, neviem, či tie nepoužité embrya v skúmavke má ako konkrétne osobnosti, ktoré by z nich mohli byť, viem, že to tak môže mať, ale neviem, či to tak berie, či to neberie iba ako biologicky materiál. Sú to ťažké otázky, pretože sú to nové veci o ktorých málo vieme.
@katja78 prečo si myslíš, že ženy idú na potrat?
Koľko žien ide na potrat - lebo nechce mať napr. tehotenské strie alebo ako forma antikoncepcie?Načo primák, veď mám potrat?
Je potrat bezplatný? Naozaj je taká žena, ktorá je natoľko blbá, že miesto antiky za 20eur ide opakovať na potrat -ktorý stojí okolo 150eur?
Myslíš si - že ak by mala ženu podporu manžela, rodičov (ak ich má), spoločnosti všeobecne, ak by ju nevykopli z práce, umožnili skrátený pracovný čas, atď - že by na potrat išla?
Rieši toto zákaz potratov? SI presvedčená, že žena ktorá sa cíti totálne v úzkych a v totálne beznádejnej situácii si vyberie život?
@vejula neviem, ani som ho veľmi nepoludštil, len som sa o ňom vyjadril príliš zjednodušene z dôvodu, že aby som to vystihol uplnejšie, písal by som tu o ňom veľmi veľa a to by som sa už dosť odklonil od témy 🙂 preto sa to môže zdať ako také jeho poludštenie 🙂
malý dodatok k tej úvahe: prvý človek - "prach zeme" - fyzická časť (prvky, materiál, biologický odpad...) + dych života = živá duša (človek)
ale opakujem, že to už idem iným smerom, len vysvetľujem dôvod svojcih otáznikov, odpovede zatiaľ neviem, a aj v náznakoch sa môžemj mýliť
@minewka Sice katja78 uz pekne odpovedala na tvoje otazky z praxe, ale pridavam svoju odpoved.
Otazka:
"AK matka má autonehodu z vlastnej viny, dieťa následkom tejto autonehody potratí , teda zabije, neúmyselne, mala by byť v praxi súdená rovnako, ako keby počas autonehody zomrel narodený človek, dospelý, či dieťa?"
Odpoved:
Ak sa dnes matka po 12 tyzni tehotenstva potkne na ulici, tiez z nepozornosti, a potrati, je sudena za zabitie dietata? Nie. Ide o nestastnu nahodu alebo zhodu okolnosti a matka nechcela dieta usmrtit.
Pri UPT je jasny umysel.
Otazka:
Možno zabiť niekoho, kto by nikdy nebol schopný života? A žije len pre to, že žije matka?
Odpoved:
Ano. Pokial stale zije a ty ho umyselne zabijes tak ano. Predtym zil , po interupcii nie. Predtym dychal, po interupcii nedycha. On by nebol schopny zivota az v urcitom momente... ale ten ukon zabitia je realny. Je to konkretny fyzicky ukon v konkretnom case a z konkretneho rozhodnutia. Ty pri nom nemenis nezivu hmotu na este nezivsiu, ale zivy plod menis na nezivy.
Otazka:
Dá "prípad vyšetriť", či sa dá určiť - či potrat bol úmyselný, alebo spontánny, ako sa vyhneme tomu, že ženu niekto falošne obviní, že si dieťa zabila a pritom to bol skutočne samovoľný potrat, ako sa bude táto žena brániť, keďže by mala existovať prezumpcia neviny?
Odpoved:
Ako sa vyhnes tomu, ak ta niekto zajtra obvini, ze si spreneverila peniaze? Alebo ukradla rozky v obchode?
Ak si to neurobila, tak nenajdu dokazy (napriklad fyziologice...tomu sa rozumeju odbornici). Ak sa z dokazovania neda zistit, ci si to spravila tak nebudes vinna.
Ak si nespreneverila peniaze, tak to z tvojho uctovnictva zistia a ak si neukradla rozky tak zrejme to nikto nikdy nedokaze. Ak by si rozky ukradla a samozrejme to nemaju ako zistit, tak si ponesies vinu akurat vo svojom svedomi.
@jaron Pozri: Čo robí živého tvora, či už mačku, dážďovku alebo človeka živým? Čo je ten princíp, čo oživuje telo? Aký je rozdiel medzi telom mŕtvym a telom živým? Duša. Bez duše niet života ani u zvierat, ani u človeka. Keďže oplodnené vajíčko sa od prvej chvíle správa ako živý organizmus (už len tým, že sa vyvíja, že rastie), pre mňa niet pochýb, že od momentu oplodnenia ide o živého tvora. Maternica je v tejto rovine irelevantná. Z toho hľadiska, či ide alebo nejde o človeka, je nepodstatná. Veď aj hociktorý dospelý človek nie je schopný žiť bez potravy, ale nie je to potrava, čo ho robí človekom.
@minewka Ja mam pre teba tiez par otazok:
Co pre teba predstavuje plod pred 12. tyzdnom tehotenstva?
Co pre teba predstavuje plod po 12. tyzdni tehotenstva?
Si za potrat do 12. tyzdna tehotenstva?
Kedy si ty zacala povazovat svoje dieta za cloveka?
Pod slovom predstavuje, mam na mysli cim je pre teba, ako ho vnimas.

@lilitela myslím, že ona vycítila, že ju do toho tlačia, nesúhlasili, aby sa počkalo niekolko ďalších dní, dávali jej jasne na javo, že ona do toho nemá čo hovoriť, lebo oni sú odborníci. nehovoríme tu o lekárovi, ktorý sa pomýlil a ospravedlnil