icon

Videli ste dokument - Nemý výkrik?

ewisam
24. máj 2012

Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.

vejula
1. jún 2012

@mimirinko a vieš čo mna do toho niečo je. Nejde o život tej matky ale o život jej dieťaťa ani matka nema pravo zabiť si dieťa (teda teraz pri tomto zakone bohužial ma) Ano ja nebudem jej dieťa vychovavať, ale to nebudem vychovavať ani dieťa matky, ktora sa po pôrode rozhodla to dieťa vyhodiť z okna. Podla toho čo si napisala, by do toho nemal kto čo zasahovať, lebo však ani o to narodene dieťa, ktore matka zabila by si sa nestarala. Takže vlastne nestarajme sa o nič, lebo nas do toho nič nieje a nechajme nech si každy zabija svoje deti, ked sa mu zachce, však su to ich deti a ich zodpovednosť, žiaden z nas za nich to dieťa nevychova, tak hura do toho

zuzkat1
1. jún 2012

@liave absolvovala som potrat-nie dobrovolny... babo zomrelo... bol to zdravy chlapcek... clovek sa so vselicim vyrovna...viem ze nie som taka silny aby som sa starala o postihnute dieta a mam to stastie ze vrodine ma v tomto nazore kazdy podporil....

@ivv zadari sa im urcite ked to budu najmenej cakat...respektive ked na to uz nebudu mysliet, mnohokrat je to o psychike

lussy23
1. jún 2012

@ervenka súhlasím.ono je rozdiel medzi postihnutím a postihnutím. - S downovým syndróm či s DMO sa dá žiť, síce s individuálnym prístupom a nie je to ľahké, ale dá.
Ale čo s tým, ak dieťa len leží, nerozpráva, nesmeje sa a trpí? To podľa mňa nie je ľudské ho nechať trpieť☹

janano
1. jún 2012

@ervenka mas pravdu, co sa tyka utrpenia deti, kazdy rodic by dal vsetko za to, aby to dieta netrpelo. Ale nie vzdy sa da z testov urcit stupen postihnutia, dokonca su tie testy klamlive, vela matiek malo mat postihnute deti a tie sa narodili zdrave. Mozeme zalozit dalsiu temu ohladom testov... Ja zijem v Norsku, tu dokonca v telke bezi taka reality s postihnutymi, maju DS, niektori vaznejsi, niektori slabsi...ale to su ludia, ktori ziju, maju svoje radosti, starosti. Ale su to ludia.

zuzkat1
1. jún 2012

@dusika11 @janano nemam co dodat... ja naozaj nevidim zmysel v tom aby sa tu dotahovali kedy je zivot zivotom...
@dusika11 som si teraz precitala ze si veriaca kostol atd... ja som absolutne neveriaca, neverim v ziadnu dusu ani nic podobne, mozno si teraz poviete ze teda odtial pramenie moje nazory, ale nemyslim si ze neveriaci su horsi a maju horsie hodnoty...len to ako zijem nepripisujem bohu ani nicomu inemu, proste je to tak, hodnoty do mna vstiepila mama a ked zomriem, ziadna dusa ani nic zo mna nevyleze proste zhnijem a hotovo....

ewellina
1. jún 2012

Každý človek, aj ten postihnutý, túži po láske. Lásku môže prežívať aj postihnutý človek. Tým, že ho zabijeme, ho o toto prežívanie lásky ukrátime. Som presvedčená o tom, že človek je ochotný pre to, aby zažil lásku, aj trpieť.

janano
1. jún 2012

@zuzkat1 100 ludi, 100 nazorov 😉

ewellina
1. jún 2012

@janano "100 ludi, 100 nazorov" a predsa - pravda je len jedna. 😉

mimirinko
1. jún 2012

ach yo, idem ja odtialto prec, lebo mam pocit, ze tu nikto nechape, co pisem... ja sama by som na potrat nesla, moje dieta je pre mna dietatom uz v brusku, aj ked som ho nevidela, milujem ho uz od okamziku, ked viem, ze pod srdcom nosim zivot, ale pokial ina zena take pocity nema, tak ich nema, s tym uz nikto nic nenarobi. vy za nu tych devät mesiacov nebude nosit to jej dieta a pokial je rozhodnuta, ze si ho nezela, tak co. moze ho porodit a dat na adopciu, ale to je tema opät o inom. navyse, zeny, co idu na potrat, maju tie ich deti porodit, aj ked by mali byt ich deti nestastne, smutne, bite, ci niekde vyhodene v kontajneroch, zabite, alebo v domovoch?! ja nie som ani za, ani proti a debatu som skoncila! odchadzam sa venovat mojmu milovanemu dievcatku. docitania!

ani3012
1. jún 2012

myslím,že ste sa vzdialili téme: Dokument Nemý výkrik
"Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? ......."

zakladateľka nechce vedieť či sú potraty dobré alebo zlé a kedy sú dobré a či vôbec sú dobré.... pýta sa ako na vás vplýva tento dokument

dusika11
1. jún 2012

@janano kazda matka chce pre svooje dieta to najlepsie ale niekedy sa to neda..a preco??? kto vie preco..ta priroda obcas..robi pokusy co sa tyka evolucie..a tak su odchylky..ja nechavam na kazdeho slobodnom rozhodnuti ..ale som za vecsiu ovela vecsiu osvetu co to vlastne slovo potrat znamena a aka to je mesiarina..lebo sa to tak bali cele do uhladeho papierika menom potrat..

zuzkat1
1. jún 2012

@ewellina ta tvoja?

dusika11
1. jún 2012

@ani3012 ja som uz na to upozornovala zakladatelku ale..tej to nevadilo

ewellina
1. jún 2012

@zuzkat1 Nie. My sa k pravde môžeme len viac alebo menej priblížiť.

vejula
1. jún 2012

@ervenka mam kamaratku, ktora ma ťažko, velmi ťažko postihnute dieťa. Ma 11 rokov, nerozprava, nechodi, konzumuje len mixovanu potravu, do toho ma epilepsiu a astmu. To žiena asi 50 kilove sa o neho stara, nikdy by ju ani nenapadlo dať ho do domova. Ked jej raz jedna kamaratka povedala, že ona jej hovorila, že si to dieťa nema nechať,(nevedeli že bude chore, len nebolo planovane) neskutočne ju to urazilo. Jej priatel ju opustil. Ma to ťažke ale miluje svoje dieťa. A to je podla mna najdôležitejšie aj pre nu aj pre to dieťa, ta laska.

ani3012
1. jún 2012

@dusika11 ako sem tam nakuknem,že ako prúdi debata,kto aký má názor,nevidím tu osočovanie,len mám pocit ,že o chvíľku sa tu bude písať o tom,či veriť v Boha alebo neveriť 😒

dusika11
1. jún 2012

@zuzkat1 no s kostolom nekostolom tu narabas stale len ty...a ked sa da nadavas a o predsvadobnom a nesvadobnom sexe hovoris..prepac priliz vela pozeras ludom do hrncov co kto kde a preco...je to take...hm slovenske..mna tieto veci nezaujimaju..nezaujima ma ci chodis nechodis alebo co robis..alebo ci znhinjes nezhnijes..mna zaujima pravo na zivot dietata...

dusika11
1. jún 2012

@ani3012 ved tototo trefne davas

vejula
1. jún 2012

@ewellina krasny prispevok 15:13 😵

ewellina
1. jún 2012

@vejula Vďaka, ale nateraz už musím končiť. 😉

zuzkat1
1. jún 2012

@dusika11 prvykrat som spomenula kostol ale nevadi... aj vieru som spomenula prvykrat..ale nevadi... a o tom sexe som pisala lebo to bola reakcia na to ze tu niekto uz naozaj neviem kto pisal ze deti o nic nepridu ak budu az po svadbe... to s vierou nema nic spolocne... respektive nepisala som to z hladiska viery... mne je jedno kto je a kto nie je veriaci,ale je zrejme ze veriaci budu proti potratom aj ked keby sme pozreli do historie kto zabijal postihnute deti v stredoveku?
a ludom do hrnca? malo ma poznas, mne su ludia dost ukradnuti🙂
ich zivot atd... viem o znamych dost nie preto ze by som sa pytala alebo zaujimala o to,ale preto lebo chodim medzi ludi a kamosky mi vzdy vykecaju vsetky novinky🙂 mimochodom velakrat som ta ktora sa dozvie veci az po funuse... a kazdy sa cuduje ze ako to ze o tom neviem🙂 mozno sa to tu javi ze sa do vsetkeho strkam nos,ale to bude asi tym ze k argumentom uvadzam priklady...
ale uz tu aj tak koncim,lebo toto sice je stale debata ale k nicomu nevedie... su tu proste zastancovia dvoch opozicnych nazorov a toto je tema kde sa neda urobit kompromis...

zuzkat1
1. jún 2012

@ewellina presne, preto to tu aj tak k nicomu nevedie... mali by sme sa vratit pekne k povodnej otazke,lebo tieto polemiky nikam nevedu 😉

ervenka
1. jún 2012

@ani3012 ale na to nie je jednoznacna odpoved. Je svet dobry alebo zly? Oplati sa v tejto dobe mat deti- ano alebo nie? Nic nie je cierno- biele.
Dokument na mna vplyval asi tak,ze lutujem kazdu zenu, kt. musi/musela mat potrat. je to obrovsky zasah v kazdom smere. ale stale som pro choice. inak mi to pripadalo ako dost surove zastrasenie. Hlavne ked sme pozerali video ale vtedy- 1997 nam nikto oficialne nepovedal ako sa chranit. jedine tak casopis Bravo. 😉 Ved sme mali v triede 16,17r.=pod zakonom vsetci nedotknuti... Paci sa mi, ako je to tu- deti maju predmet v ZS- starostlivost o telo, a tam je primerane veku vysvetlene ako funguje mens. cyklus, oplodnenie, ako sa robia spermie a tak...

dusika11
1. jún 2012

@zuzkat1 podla mna da sa kompromis urobit ovela viacej hovorit o tom co vlastne potrat je..vychova spolocnosti aby bol menej akceptovatelny..no..par krat si spomenula ze veriaci a co robia moralisti ..atd..ale to je jedno..ja nemam nic prorti nech kazdy chodi nechodi..nech veri neveri.....o to sa vobec nestaram...ale nemam rada take hadzanie spiny bud na veriacich alebo neveriacich..vsade su len a len ludia.

dusika11
1. jún 2012

@ervenka a mne mama povedala ze sa to nema robit a bolo 😀 😀 a tak..si aj ja myslim ze tak mladi ludia..no ako to mozu precitit??? co tak sa vratit k hodnotam ze este prave s preventivnych dovodov radsej nech pockaju??kam sa nahlit..no ako uz len moze 14 rocna prezivat..cely ten humbuk medialne tlachanie mladym do hlavy...no nie je to dobre

zuzkat1
1. jún 2012

@ervenka no my sme taky predmet nemali, bolo to tabu na prirodovede sa oducilo co sa malo a inak ticho okolo toho...dnes amju deti viac info v kazdom smere, preto si myslim ze netraba vytasit take dokumenty... inak deti ano ci nie v dnesnej dobe... jednoznacne ano🙂 len na to musi rodina pripravit podmienky... my sme 3 roky odkladali tehotenstvo kym sme nemali aky taky zaklad, vlatny byt a stabilnu pracu...jasne hocico sa moze zvrtnut prist o robotu atd...ale ked mam startovaciu poziciu dobru tak predsa len sa mi lepsie pusta do zivota s dietatom ako v uplnej neistote, prichadzajuce problemy ak nedajboh budu sa riesia za pochodu potom....

zuzkat1
1. jún 2012

@dusika11 moralista som spomenula..ale to nie je automaticky veriaci... moralizuju aj ludia bez viery🙂 a s tomu kompromisu, nemylism ze tu sa da urobit, lebo bud niekto je ochotny podstupit potrat alebo nie je- nic medzi tym neexistuje

zuzkat1
1. jún 2012

@dusika11 PS neberiem vieru ako charakterovu crtu ci nedajboh urcite na nikoho nehadzem spinu, ak to tak niekde vyznelo tak ma to mrzi... uz asi viem na ktoru spravu si narazala a ani som si neuvedomila ze to mohlo tak vyzniet, bol to proste len priklad

dusika11
1. jún 2012

@zuzkat1 podla mna je..ak by ludia viac boli informovani a snazili sa predchadzat takejto situacii..je to aj vo vychove..pokial bude spolocensky akceptovatelne ze ma prednost stale a stale zena pred dietatom a za kazdych okolnosti..tak...tu je tazko nieco riesit..treba mysliet aj na pravo dietata..

liave
1. jún 2012

@ani3012 😉 niekolkokrat som sa snazila upozornit na teito fakty a ono mam pocit z epodaktory ludia citaju len to co sa hodi do ich myslienkoveho pochodu 😒 a reaguju iba na to na co si myslia "ze poznaju " odpoved 😉
yalalaaaaaa