icon

Videli ste dokument - Nemý výkrik?

ewisam
24. máj 2012

Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.

nataskataska
3. jún 2012

@baramborka vies v 15tich polemizovat bez zazemia, prace, penazi, podpory rodicov o tom... a vyhlasovat, ze ja by som to neurobila je podla mna zcestne... myslim ze nazor na veci si castokrat tvorime az ked v danej situacii sme...

katja78
3. jún 2012

@omnia23 - nie nepaušalizujem, napíš mi, kde som tak činila. Tak ako ja, tak ani Ty nevieš, prečo tak ženy konajú, nevedie sa o tom štatistika, ale veď zlož si ružové okuliare a prebehni sa tu, na tomto anonymnom fóre...Interupcia je úmysleným, plánovaným zabitím človeka, preto je to vražda, takže zákazom interupcií by sa stala naša spoločnosť o kus morálnejšia.

katja78
3. jún 2012

@nataskataska - tak raz sa bojíš, že im to ublíži, potom píšeš, že im to nič nedá 😅 čo Ti vadí viac?

baramborka
3. jún 2012

@nataskataska pozri my tu možme o tom polemizovať donekonečna 🙂 nepovažujem to za zcestné, ved predsa v 15 tich to moc dievčatá ani neprehlasujú . neviem kde si nabrala toto čislo .. stačí si život prisposobit podla toho čo si možeš dovolit .. každý by mal ist podla hlbky svojho vrecka, teda ak nemožem si dovolit deti bud nesexujem alebo sa chránim , alebo naopak .. to je iba o tom ... preto sa pytam prečo vznikajú neželané otehotnenia ked máme milion sposobov ako sa pred nimi chránit ?

baramborka
3. jún 2012

@katja78 páčia sa mi tvoje názory. ale povedz mi jednu vec.. čo by si urobila kebyže ideš niekam na nákup , večer , naštastie bez detí len si odbehneš.. v tom ta behom sekundy schmatne 5 chlapov a znásilnia ta ako prašivé zviera .. a ty, zbitá dokopana dotrhana všade kde sa da ležiš a volaš o pomoc už ked je po .. o mesiac zistiš že si z jednym z nich otehotnela.. :( tažka predstava, kruta realita dnesnej doby no velmi ma zaujíma či by si si to dieta nechala..neber to v zlom, len ma to zaujíma aj ked asi viem odpoved pretože žena ktorá to nezažila tažko vie čo to bolesti fyzickej ako aj psychickej obnáša

omnia23
3. jún 2012

@katja78 ja si mam zlozit ruzove okuliare a ty tu bluznis o zakaze interupcii.Prosim ta 😀 CO by sa tym vyriesilo?Vsetci by sme sa pochytali za ruky a milovali sa do zblaznenia ne?

Zijeme v demokratickej krajine,kde ma zena moznost volby,tak ako aj lekar.

Vezmi si priklad.Nasilne otehotnie 17 rocne dievca.Nema moznost ist na interupciu.Co dobre z toho podla teba vznikne?To ma fakt zaujima.

omnia23
3. jún 2012

@baramborka ona by si to dieta nechala,pretoze je to MORALNE

baramborka
3. jún 2012

@omnia23 už ta niekedy niekto znásilnil ?

baramborka
3. jún 2012

@omnia23 alebo si to myslela ironicky ?

omnia23
3. jún 2012

@baramborka precitaj si co pisala dama nado mnou vyssie

baramborka
3. jún 2012

@omnia23 aha prepáč, ja som myslela že to myslíš vážne.. no , je to tak že vdaka Bohu ani mna nikdy nik neznásilnil, ale som silno spatá s babou ktorej sa to stalo minulý rok ked šla zamnou .. videla som ju , dodnes je mimo , uplne mimo... naruby život

marya
3. jún 2012

@omnia23 nie preto, ze je to "MORALNE", ale preto, ze to dieta za to nemoze... 😝 😖

A k zakazu interrupcii - ano, aj keby sa zakazali, aj tak by sa vykonavali, ale to mas tak so vsetkym su "zakazane" vrazdy, kradeze, drogy, a predsa sa to deje, ale rozdiel je ten, ze je to protizakonne, kdezto interrupcia, zabitie vlastneho dietata, co je snad najhorsie zlo, je vlastne v poriadku... 😠

omnia23
3. jún 2012

@baramborka to je velmi smutne 😢

omnia23
3. jún 2012

@marya a co si myslis,aky by mala vztah k tomu dietatku?

baramborka
3. jún 2012

@omnia23 mi to odoslalo toto je pokracovanie ) ) a neotehotnela, no druhá spolužiačka to štastie nemala a otehotnela pri znásilneni. počuvat ich pribeh, tak silny ... je jasné že som ju za ten potrat neodsúdila pretože som videla a počula ako to hovorila ... celá sa klepala a aj po 4 rokoch mala slzy v očiach . to je nepredstavitlený boľ a kto to nezažil nemá právo sudit ženu po takomto niečom ked to spravi

omnia23
3. jún 2012

@baramborka ja si toto neviem,nedokazem ani predstavit ☹ Absolutne netusim,ako by som sa zachovala.

baramborka
3. jún 2012

@omnia23 ved to je presne o tom , že ani JEDNA Z NáS to nevie ako by sa zachovala , a potom sa tu premávajú tak silné tvrdenia že fuf, nemam slov. idem radsej kukat tv, maznuškat sa s mojim malym v brušku a ďakovat bohu že ho mám..

omnia23
3. jún 2012

@baramborka a prave pre toto nie som za zakaz interrupcii

katja78
3. jún 2012

@baramborka - nehnevám sa, nie, vnímam to veľmi podobne, ako tu pred pár stranami písala Maja22, tak si skús pozrieť jej odpoveď na strane 18: o 21:38, 21:54, 22:11 a priamo na Tvoju otázku o 22:23.

O niečom inom som sa vyjadrovala na str. 35:
"Viem, keby som bola v situácii, akú si načrtla, a bola by som tehotná, nevedela by som žiť, ten zbytok času, s pocitom, že som zabila vlastné dieťa, to by ma asi obralo o dosť veľa síl. Fakt nevedela. Ostala by mi modlitba, viera a nádej na zázrak. Nemusíme sa nejako porovnávať, len si myslím, že ženy, ktoré to skutočne prežili a umreli, tak neboli fanatičky, ani bezhriešne, len v tejto otázke mali srdce na pravom mieste, pravdepodobne k tomu rozhodnutiu tiež dospeli časom, lebo je to síce najvyššie dobro, malo by byť pre nás prirodzené, ale nie je to tak. Boh nás pozná a práve preto nám povedal: "Nové prikázanie vám dávam, aby ste sa milovali navzájom, ako som ja miloval vás. Nik nemá väčšej lásky ako ten, kto položí svoj život za svojich priateľov." ...je to prikázanie (tak ako desať Božích prikázaní), ale nie nariadenie, je to ideál, ktorému sa máme učiť a oň sa snažiť."
Pričom som odpovedala na tento príklad:
"ÁNo, stála som chvíľu pred možnosťou - že mi oznámia máte také a také ochorenie - ale ak prebehne taká a taká liečba - máte takú a takú nádej na vyliečenie, či toľko a toľko rokov života. Ak by som v tej chvíli zistila, že som tehotná (a mohla som byť, nakoľko sme sa v tom čase o dieťa snažili) , išla by som na potrat - a napíšem to rovno a tvrdo - áno, vedome by som obetovala svoj život za život môjho dieťaťa, ak by to bolo zakázané zo zákona, vyhľadala by som potratovú kliniku."

nataskataska
3. jún 2012

@katja78 vadi mi nemat pravo volby

halienka
3. jún 2012

@katja78 "áno, vedome by som obetovala svoj život za život môjho dieťaťa, ak by to bolo zakázané zo zákona, vyhľadala by som potratovú kliniku."

Tam je dáka chyba v tomto vyjadrení, veď ak by si išla na potrat, tak by si obetovala život svojho dieťaťa za svoj, nie? Či som dačo nepochopila?

katja78
3. jún 2012

@halienka - prečítaj si prosím, všetko, nielen jednu vetu, ktorú v origináli napísala Minewka...

katja78
3. jún 2012

@omnia23 - nie preto, že je to morálne, ale preto, že by som nevedela zabiť svoje dieťa.

katja78
3. jún 2012

@nataskataska - a ak by sme teoreticky u nás mali zákonom dovolené, aby Tvoje dieťa vyosila náhradná matka, pretože Ty by si toho z nejakého dôvodu nebola schopná, a teoreticky tá náhradná matka by si to rozmyslela a podľa svojej slobody voľby by šla na potrat, ako by si reagovala?
Vieš, v toľkých veciach nemáme možnosť voľby, je nám zákonom odňatá (Ty samozrejme môžeš zákon ignorovť a porušiť ho) a ľuďom, zrejme aj Tebe sa tak zapáčilo, že od roku 1957 máme možnosť voľby, či zabiť svoje dieťa alebo nie...že to považuješ za prirodzené ☹ ☹

liave
3. jún 2012

@baramborka napisala si par peknych veci z ktorymi maximalne suhlasim...
ale idem sa opakovat za seba 😉 preco vytahujete niektore baby to ze zena po znasilneni a pod...ved to je uuuuplne ale uuuplne ina situacia.aspon z uhla mojho pohladu!ja osobne si teda neviem predstavit ako zit po takom niecom ☹ a naozaj toto podla mna do tejto temy nepatri 😒

@minewka nebudem argumentovat vobec nicim pretoze akykolvek argument ty si stale pustas dokola tu istu platnu 😒 citas len to co ti vyhovuje a motas sa v tom stale dokola.nepoznam ta a nejdem ani riesit tvoj profil no vsak sa trosku zamysli ake agrumenty tu vytahujes ty?ja tu nikoho nesudim ani neporovnavam ,napiosala som svoj nazor sama za seba a zo skusenosti ktore som v zivote zazila!a nepotrebujem tu tebe vesat vsekto na nos preco takto rozmyslam.zaujimalo by ma z cim si sa ty v zivote stretla .pokial vime my tu nerozoberame v diskusii konkretnu udalost konkretnej zeny!takze pisat vo vseobecnosti je myslim na mieste 😉 ja som k danej teme povedala svoj nazor a viac nemam co dodat ...motat s atu dokola nema vobec viznam!

ps: @nataskataska to ze sa im ukazuje v skole penis a vagina a naco sluzia je v poriadku?to nieje absurne,na to skola moze stacit a mat pravo?ale ukazat aj "tvrdu realitu" co sa deje ak niekto pod predstavou ze potrat je len "vyskarb" pri ktorom o nic niejde ...to je uz absurdne?ak nam je skola ako institut vhodna na to aby nas naucila citat pocitat a dokonca nas ucila aj o masovych vrahoch ako bol hittler alebo attila?preco nam je absurdne aby ukazala aj ako zivot vznika a ako sa s nim da hazadrovat?
v najlepsom pripade nech podpisuju rodicia povolenie pre svoje deti ci si zelaju alebo nezelaju aby ich deti taky dokument videli... 😉 mne osobne by to nevadilo...osobne budem svoje deti viest tak aby taky dokument nepotrebovali vidiet na to aby si vaziuli zivot a dokazali sa k svojim zlyhaniam postavit zodpovedne 😉 ale to je este daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaleko 😉

liave
3. jún 2012

ps; poznam maminu ktora sa vzdala svojho dietata po tom ako vedela ze jej dieta sa mozno do porodu ani nedozije tak poskodene organny malo!je mi jej uprimne luto pretoze svoje dieta milovala!ale rozhodla sa ako sa rozhodla a je to jej SLOBODNA VOLBA

a rovnako poznam matku ktora svoje dieta vynosila i napriek tomu ze vedela ze sa dcerka nedozije viac ako par hodin!

obe tieto matky odsudzuju ...co dodat? a aky je v tych matkahc rozdiel?

nataskataska
3. jún 2012

@katja78 pre mna je prirodzene nerozhodovat o nikom inom ako o sebe samej... ked ja nechcem , nepojdem.. ked ina chce, preco by nemohla ist. lebo ja si to nezelam? ved to je absurdne? proti comu tu vlastne bojujes?
ked by sa nahradna matka cisto teoreticky , ked uz ides do tejto roviny napriklad namahala a moje dieta by nezodpovednostou potratila, co pojde sediet za zabitie? rovnako absurdny priklad ako si uviedla ty sama...
@liave sama si odpovedala.osobne urobis vsetko preto aby tvoje deti boli uvedomele bez toho aby potrebne video museli ukazovat.. myslim ze tu nemam co riesit..
myslim ze biologia je zakladom-- a deti , co sexualne ziju zial v dnesnej dobe vedia skor sexovat ako vybrane slova :D cize zmysel v tom urcite vidim

nataskataska
3. jún 2012

@liave prvu neodsudzujem, akceptujem.. a druhu nechapem a nepovazujem za spravne rozhodnutie... taketo hrdinstvo mi nie je sympaticke.. vynosit dieta ktore umrie...

evkasus
3. jún 2012

@omnia23

"Zijeme v demokratickej krajine,kde ma zena moznost volby,tak ako aj lekar. "

Ja by som to poopravila:
Zijeme v demokratickej krajine, kde ma zeba moznost zvolit si usmrtenie svojho nenarodeneho dietata.

Ti, ktori su proti potratom nemaju ruzove okuliare, aj ked sa zakon nezmeni k lepsiemu, neprestanu bojovat proti tomuto zakonu, lebo.... je to LUDSKE ... na niektore veci sa proste neda navyknut...ak ma clovek svedomie a moralku na pravom mieste.

halienka
3. jún 2012

@katja78 Nikde nepíšeš, že ten posledný odstavec cituješ minewku, vyznelo to dosť nejasne, ale ok, kukla som na str. 35 a už chápem (posledné dni som nemala moc čas to tu sledovať, malá mala angínu) 😉