Videli ste dokument - Nemý výkrik?
Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.
@dari ake take ponatie mam, babka ma naucila dve najzakladnejsie modlitby, dokonca som skusala chodit do kostola, lebo vsetky moje spoluziacky tam chodili a ja som nechcela byt bez kamosiek... nikdy ma to tam nezaujalo, vzdy som bola myslienkami niekde inde ako pri kazni.
proste pre mna je to mytus.
a ty mi teda vysvetli (ked ja "kecam"), ako modlenim osoba A pomoze osobe B?
no mile zeny, par dni som necitala a stale nie je "dobojovane" 😅 len mi je smutno, ze ta doba bude este dlha a dovtedy...... a tiez ze ludia co brania ludsky zivot su chapani ako to sci fi... ☹
@maca_p neviem, čo uprednostní nabudúce. A neviem o ňom vlastne nič. Viem len, že každý človek má talent na niečo iné a každý môže prispieť tým, čo zvládne a dokáže. Sú ľudia akční, vedúce osobnosti, organizátori, filantropi, obetavci, sú takí, ktorí ubytovňu pre týraných vedia postaviť z tehál, sú takí, ktorí vedia vybehať povolenia po úradoch, sú takí, ktorí zháňajú sponzorov, takí, ktorí oslovujú iných ľudí písaným slovom a sú takí, ktorí nevládzu nič z toho, len sa modliť. Ale keď sa spoja dohromady, môže ísť o ohromnú silu. Podstatné je ťahať za jeden povraz, mať ideu, ktorá nás spája. A to máme v sebe aj hľadať, nie to, čo nás rozdeľuje 😉. To, že o akcii napíše, môže podnietiť ďalších, ktorí sa jej zúčastnia, iných, ktorí si vyhľadajú čosi o tých organizáciách, proste nikdy nevieš, ako môžeš niekomu neznámemu pomôcť aj týmto spôsobom, tak prečo ho hneď zhadzovať...
@maca_p aj ja som sa naucila vselico ked som bola mala, dokonca som mala vselijake kamaratky, aj take blaznive co chodili na strechu domu a chceli skocit....tiez ma to nezaujalo a tiez mi to prislo ako mytus.
ale dakujem ti za vysvetlenie....ako som predpokladala nic mi nevysvetlis, takze budem aj nadalej natvrdla...
ale zase ma potesilo, ze ta predsa len zaujala ta modlitba.... celkom jednoducho, hlavna myslienka je, nemysliet iba vo svoj prospech...budem sa za teba modlit.
mna by zaujimalo preco kazdy hned vychadza s toho ze "iba" veriaci maju zaujem chranit zive dieta..?a napokon ja nie som veriaca,ale zaroven verim vo vyssiu silu v nebo ...ak by som neverila tak by som neverila ze moja dcera ma este niekedy objime ☹ a ta myslienka ma nici...a myslim ze vedomie ze niekto sa za niekoho modli je urcita energia...myslim ze kazdemu je na svete lahsie apson na chvilu na dusi ked vie ze niekto na neho mysli,ze nieje uplne sam...aaano hmotne je nam to na prd,ale prave myslienka ze nie sme sami nam dava energiu bojovat..?teda takto nejak to vnimam ja
odpoveď na otázku - nie nevidela som dokument Nemý výkrik.ale ,,vďaka,,tejto téme som si ho pozrela. a moj názor je ten,že keď chce ísť niekto na potrat,tak naň pojde bez ohľadu na to,či si tento dokument pozrie alebo nie.
ja som kedysi tiež videla dokument o porode a teda bola som riaaaaaaadne zhrozená.a zabránilo mi to rodiť?nie 😀 😀 a až 2x.a možno aj tretí 😉
Tak toto je už aké choré...Tak podme a púšťajme 16-ročným mladíkom znásilnenie v priamom prenose, aby im bolo jasné, ako pri tom obeť kričí, bezmocne sa zmieta a potom je pokorená až do špiku kostí.. a aj tak jej nič nepomôže - hm, možno sa nad tým zamyslia a nikdy niečo také neurobia? Alebo im pustime v priamom prenose vraždu, nejakého recidivistu ktorý kúskuje svoje obete.. nech sa z nich nestanú vrahovia? Trošku zvrátená logika, nemyslíte?
Čo takto ked už silou mocou chcete osvetu pustiť nejaký dokument o slobodnej matke, ktorá si dieťatku nechala, jeho výchovu aj starostlivosť zvládla a dokonca sa výborne uplatnila v zamestnaní a s dieťatkom si žili šťastne, bezstarostne a v hojnosti? Aha, takú by bolo treba hľadať ako ihlu v kope sena, čo....
Nechajte každú ženu rozhodnúť sa tak ako chce ona, choďte sa pred posudzovaním a odsudzovaním pozrieť najskôr do detského domova, do dojčenských ústavov, kde celé hodiny deti plačú vo výkaloch a zvratkách a nikto si ich nevšíma.. Postarajme sa o živé deti a potom riešme tie, ktoré sa ešte nenarodili ale eventuálne by sa mohli narodiť.. Nevnucujte iným svoju pravdu, lebo ste skalopevne presvedčené o tom, že je tá jediná správna. Mám pre vás novinku: nie je..
@argyro človek, ktory ide spachať vraždu alebo znasilnenie, ma väčšinou predstavu o tom čo to vražda či znasilnenie je.... Ale v tom je ten figel a ta zaludnosť potratov, že vlastne žena nevie čo sa deje, kdežto pri vražde či znasilneni to akter velmi dobre vidi. Matka len leži a nevie nevidi, v tej nevedomosti... PRi vražde či znasilneni ide vlastne aj o tu cuhylačinu akterov, že to väčšinou niesu zdraví ludia, ale vyžívaju sa v tom že niekomu bližia, pripadne ich vzrušuje ta bezmocnosť ženy pri znasilnení. Pri potrate ide celkom o niečo ine. Žena to nerobi aby ukojila svoje chuťky po nasili, ale robi to preto že je to poväčšine pre nu pohodlnejšie riešenie a ked popri tom ani nič nevie, čo sa deje, je zavadzana tym, že je to len volajaky zhluk buniek, že to ani nieje človek dieťa, tak potom nema ani potrebu to v sebe nejako riešiť. JE dobre vedieť pomenovať veci pravym menom
@vejula no nie, nevie ani ten, ktorý koná násile prvýkrát o čom to asi je 😉 a ty si nejaká odborníčka, ktorá skúmala pohnútky žien, ktoré prešli potratom, keď si dovolíš tvrdiť, že poväčšinou to robia z pohodlnosti? Máš to podložené nejakou štúdiou, si psychologicka ci psychiatricka a pracovala si s takymi zenami? Lebo ak nie, tak prosim ta, nezavádzaj a hlavne váž slová.. Pozri si štatistiky, koľko žien má za sebou potraty a potom si uvedomíš, že polovica z nich môže čítať tvoje slová..
@argyro ja študie nemam, ale čo z mojho okolia poznam poväčšine je to o tom, že bud to bola študentka, ktora si nechcela "kaziť" život Alebo ženy ktore už mali počet deti po ktorom tužili a nadbytok je už mimo planu....
A rozdiel medzi vraždou a potratom je v tom, že ten čo vraždi vidi obeť a všetko čo sa deje, kdežto žena nič nevidi a žije v mylnej predstavem, že to niečo ani nebolo dieťa. Je to krasne anonymne a žena je "ukratena" o tu hrôzu, ktoru vlastne spôsobuje
Dlho som váhala či prispieť do tejto diskusie lebo mám skúsenosť s tým že väčšinou sa útočí na ľudí ktorí su proti potratom ale naozaj ma teší že sa tu stretlo toľko žien ktoré sú stotožnené s tým že život má byť chránený už od počatia.
@argyro - Nehnevajte sa ale prirovnať znásilnenie k interupcii to je akože čo za blud? Už nemáte iné argumenty? Ja si myslím že to video stredoškoláci určite znesú a nebudú mať z toho traumu, som za aby sa to púštalo na strednej škole 17-18 ročných ľuďom ktorý to už dokážu v sebe spracovať a môže im to niečo dať. Lebo mladé dievčatá často berú potrat ľahkovážne len preto lebo nemajú šancu ako prebieha a chlapci takisto ked tak nezodpovedne posielajú svoje priateľky na potrat. Takže prospeje to jedným aj druhým, ublížiť to určite nemôže neviem prečo sa tu niektoré tak bijete že nechcete aby to vaše deti videli. Ja mám dojem že aspoň polovica z vás to video ani nevidela a vyjadrujete sa k nemu čo mne príde trochu odveci útočiť na niečo čo sme ani nevideli. Neni to žiaden krvák, je to robené z pohľadu toho dieťaťa preto je to o to smutnejšie a človeka to núti sa nad sebou zamyslieť. Nemyslím si že to dokáže zmeniť myslenie všetkých ľudí ale ked čo i len jeden ľudský život to zachráni tak aj to je dobre. Ľudský život má predsa nevyčísliteľnú hodnotu. Ak vám je jedno že ženy zabíjajú svoje deti tak nech ale nám to byť jedno nemusí či sa vám to páči alebo nie. Ako môže niekto napísať že nechať si dieťa neni jediná správna vec tak to fakt nepochopím, zabiť ho je správnejšie? Nadobúdam pocit že dnes sa viac bojuje za práva zvierat ako za práva nenarodených detí, tento svet je fakt chorý a má pomýlené hodnoty a preto je myslím na čase aby sa ľudia začali zamýšľať nad svojimi činmi a začali byť opäť ľudmi lebo to čo robia niektorí je horšie akoby boli zvery. Ďakujem Bohu za to že som vyrastala v rodine kde sa život cení a potraty sa neuznávajú.
😔
@vejula no take ze poznam z mojho okolia a pod. tak to su take kecy ako jedna pani povedala... sorry za uprimnost..
A to ze zena je ukratena o tu hrozu ze si to dostatocne nevie predstavit /preto jej uz v 16-ke pustme o tom videjko, ze ano/ tak to su opat a opat len tvoje predstavy. Vsetky si to nevedia predstavit a ziju v nevedomosti len ty nie, ze? 🙂
@argyro ty si nejaka podraždena sa mi zda. 😅 Jasne že hodnotim z vlastnej skusenosti, teda zo skusenosti vo svojom okolí. Nehovorim, že to bolo pre tie ženy vždy lahke rozhodnutie. LEn dovolim si povedať, že skutočne nevedeli do čoho idu. Niektore pribehy skončili katastrofalne aj pre samotne matky, ktore to psychicky nezvladli - to su tie uvedomelejšie, ktora nakoniec precitnu a pocitia svoje svedomie, tie, ktore ho ešte celkom neprehlušili.. Jedna žena tak prišla o život, ked ju dohnali vyčitky svedomia, nezvladla to... Podla mna je dobre vedieť čo je potrat ešte pred tym ako ide žena tento zakrok posdstupiť. LEbo často žiju v mylnej predstave. ano aj toto mam zo skusenosti z mojho okolia...
A druhy velky rozdiel medzi vraždou a potratom je, že za vraždu ťa budu sudiť, kdežto potrat ti ešte lekari aj sami vykonaju. Mne sa zda že vy porovnavate vraždu s potratom, len vtedy ked sa to hodi vam. Ale ked potobnam potrat s vraždou ja, tak už som moralistka, ktora nazyva ženy vrahynami a podobne dristy
@rubinka no, len trošku ťa poopravím, púšťajú to z mne neznámych príčin len dievčatám, chlapcom nie - takže tí budú naďalej svoje priateľky v prípade potreby posielať na potrat... a ako čítam, ďalšia, čo je skalopevne presvedčená, že "ublížiť to nemôže" neeeeeeeeee vobec to neublíži 16-ročnej krehkej dušičke, keď vidí, ako pártýždňovému dieťatku zaživa trhajú končatiny, joj milujem takéto expertky a samozvané psychologičky, ktoré zjedli všetku múdrosť sveta..
Tu si niekto nechce alebo nemá kapacitu uvedomiť, že zastrašovaním sa deti neučia!! Deti sa učia dobrým príkladom a nie zahnaním do kúta..
@vejula priemerne inteligentna zena vie, co sa deje pri vrazde aj co sa deje pri potrate. Ani jedna nie je taka sprosta, aby si myslela, ze pri potrate jej dieta posteklia na nohu alebo pohladkaju po rucke, takze presne vie, co sa bude diat. Ja som napriklad nikdy nevidela vrazdu v priamom prenose- cize v nejakom realnom dokumente, ani po tom netuzim, dovolim si vsak tvrdit, ze nikdy v zivote by som vedome nikomu neublizila. Takze vyznam dokumentu Nemy vykrik absolutne nechapem. A inak, pochybujem vsak, ze väcsina zien chodi na potrat z pohodlnosti, je to toiz zalezitost psychicky, fyzicky aj financne narocna. Ak sa zena rozhodne ist na potrat, ma na to zvycajne velmi vazne dovody (socialne, ekonomicke, zdravotne.... a neviem ake este). Zaujimalo by ma, ako by si riesila situaciu, ked zena zije sama v podnajme, nema jej kto pomoct, partner sa na nu vykaslal a narodenim dietata jej prijem klesne na 194 Eur z coho nezaplati ani najom? Ano, mohla si dat pri sexe pozor. Ale co ak zlyhala antikoncepcia. Ma dieta vynosit a dat na adopciu? 1. Na to by naozaj musela mat silne nervy 2. Cely zivot bude mysliet, co je s jej dietatom, kde je ako sa mu vodi 3. Tehotenstvo je tiez financne (vitaminy, satnik....) aj psychicky narocne 4. Ako to bude riesit v praci? atd..... A na vyzivne sa tiez neda spoliehat, pretoze poznam xy pripadov v mojom okoli, ktore cakaju na vyzivne uz roky, podali podnet na policii, exekutorovi a nic, lebo ocko sa z toho vzdy vie pekne vyvliect. Takze nie je vsetko iba cierno biele. NIk nejde na potrat s pocitm ako do kupelov. Ja nie som zastanca interupcii, ale som zastanca slobodnej volby zeny, lebo len ona a nik iny vie, ci dieta zvladne alebo nie.
@argyro - hm tak sama uznávaš že je to hrozné vidieť ako sa tomu bezmocnému dieťatku trhajú končatiny ale dať to urobiť svojmu dieťaťu už také hrozné nie je, však? Tak sa tvárme a učme deti že potrat je nič že ich len uspia a ked sa zobudia tak bude po probléme to je určite lepšie riešenie. Nech ďalej žijú v sladkej nevedomosti a potom nech ich celý život zožierajú výčitky že prečo to urobili a prečo teraz nemôžu mať ďalšie deti. Lepšie je im klamať? Každá žena by mala vedieť čo potrat znamená aj ked je to kruté, možno si potom dvakrát rozmyslí či naň pôjde. Tebe to možno nepomohlo ale iným môže. Nebavím sa o tom ako to bolo púšťané tebe, ja som písala ako by to malo byť, teda aj chlapci by mali mať o tom šajnu lebo tí nevedia o tom nič len že sa takto zbavia nechceného decka a to je tak všetko. Treba im otvoriť oči a ked budú oni zmýšľať inak a povedia svojej priateľke že to dieťa chcú tak aj to dievča sa k tomu bude inak stavať než v prípade že by ju surovo poslal na potrat a ona bola na všetko sama.
@cecil36 ved to, že na adopciu musi mať žena silne nervy. Vieš prečo? lebo to dieťa už vidi. Ale pri potrate je to tak krasne anonymne a žena si môže uchlacholiť svedomie. Takže pre ženu je väčšia trauma to ked ma dať dieťa na adopciu do inej milujucej rodiny ako ked si ho ma zabiť v maternici
a predstav si že kopa žien ma predstavu o tom čo sa deje taku, že jej z tela odíde nejaky zhluk buniek. Takže nieje to pre nu dieťa. Nikto je nebude zaťžovať tym, že tomu zhluku buniek už bije srdiečko

@maja22 - Mt 7,6 🙄