Videli ste dokument - Nemý výkrik?
Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.
@argyro - medzi tým, čo porovnávaš je jeden "slabunký" rozdiel...znásilnenia sú zákonom (a aj v myslení drvivej väčšiny ľudí) zakázané, kdežto potraty sú zákonom povolené (a zatiaľ je tomu tak aj u včšiny ľudí), ergo ak niečo zákon povolí, chápe sa to ako morálne vyhovujúce správanie!
mna len udivuje ze sa tu pisalo o tom ako ma matka potom zit s vedomim ked da dieta da adopciu,ze ako s ama trapit a rozmyslat cely zivot nad tym ze dke to dieta je a co robi!
a mna by zaujimalo potom ake myslienky a s cim zije matka po potrate?vtedy nepridu tazke myslienky?ako by dietatko asi vizeralo?a co by mohlo robit?a pod?
ako ja v tomto zasadne rozdiel nevidim 😖 ci rozdile je v tom ze este to dieta nekopalo? @argyro a matka ho "necitila"?
ved to dieta kopka rovnako v 12 tt ako v 24 ci 38!!!ale preto ze nam to este neumoznuje citit nas stav tak vlastne to nic neznamena?nesla by si na potrat,ale suhlasis s tym aby s azeny rozhodli nech uznaju same za vhodne a ze ten dokument nieje vhodny...no v tvojom pripsevku nevidim empatie ani z amak...vidim tam akurat tak subjektivny pohlad na to ze ,ak zena neciti kopance, dietata moze do dat po kuskoch vyrvat z tela...to ze by to podla teba nebolo vhodne pustit detom(mimochodom ako som spominala nieje to ziadny krvak ani nic podobne) to je ti proti srtsi,ale povedat niekomu cisto teoreticky ..ved o nic nejde kym tie kopance necitis tak si z toho nerob hlavu?! ci ako mam chapat tvoje a dalsich inych myslienky?
a ako som pisala uz predtym ,staviat s atreba ku kazdej situacii individualne!ale ja by som bola urcite jedna z tych ktore by sa snazili matke,kamaratke,sestre,ci znamej,kolegyni,alebo susedke najprv pomoct a podat jej pomocnu ruku ,a hlavne nadej a vieru ze vsetko sa da len treba chciet...az potom by som povedala ok...ked inak nedas chod na potrtat,pretoze silit sa neda nic!a nikto mi nemoze ani odobrat pravo a chut obhajit svoj nazor a hlavne prihovorit sa za dieta v brusku kazdej zeny ktora ho chce dat vyrvat z tela...a nechodte na mna prosim vas z hlukom buniek!pretoze ako v dokumente tak ani tu sa nebavime o morule,blasture!ale o dietati!!!teda aspon ja hovorim o tom ked uz ma dieta srdce,ruky ,nohy aaaa vsetko co ma zivy tvor mat!
myslim ze kazdy raz v zivote pride k tomu ze dospeje k inemu pohladu na zivot,na svet a aj na svoje nazory...zelam vam aby ste na to prisli len vdaka krasnym skusenostiam xxx
@katja78 @liave ako ste vy dve pomohli nejakej buducej mamine aby na potrat nesla? Financujete nejake dieta takejto zeny? Nosite ho do skolky a zo skolky aby ona nestratila zamestnanie lebo skolky su do max 17.00 a ona sa skor ako o 18.00 domov nedostane? Stravujete ho? Platite im najomne? Ak ani jedno z toho, tak nemate pravo sudit preco sa zena rozhodne ist na UPT.
po prečítaní dnešnej debaty som prišla na to, že nie som ani priemerne inteligentná 😀 pretože som si pred pár rokmi naozaj myslela, že sa pri potrate vysaje nejaký hlien s krvou ako pri menštruácii a za druhé, že stále prichádzajú ludia, ktorí zjedli všetkú múdrosť sveta a dávajú otázky, na ktoré sme už všetky obšírne odpovedali x-krát...skrátka sa neunúvajú ani len prečítať si celú diskusiu...na margo toho topánočkového srdiečka, že je to blbosť...hm...načo sa stavajú pamätníky padlím vojakom niekedy pred 70-timi rokmi na druhom konci sveta? čo ma je predsa po tom? 😕
@cecil36 - čo si napísala, je blbosť...to by si na seba mohol vztiahnuť každý 😅 aj Ty, aj ja...písala som sem už niekoľko-krát, že všetky tieto životné okolnosti sú relatívne, môžu sa zmeniť, aj o 1000 stupňov, ale ak vezmeš život človeku, je to absolútne, nezvratné a preto nejaká relatívna vec/okolnosť nemôže byť určujúca pre to, či sa niekomu odníme život, alebo nie...čisto filozoficky. Prakticky hej, podporujem niekoho, pre mňa anonymného.
@maja22 bavime sa o ludskej bytosti, ktora by bez tej jednej konkretnej zeny a jej tela neprezila. Takze kto ma väcsie prava? Zena? Nenarodene dieta? To je ako sa dotahovat ci bola skor sliepka alebo vajce. A ty by si chcela zabijat narodenych ked premyslas preco to tak nerobime aj s nimi? Lebo ja teda nemam zaujem ani o jedno 😝
@luciauk presne tak ako si to popisala sa robi miniinterupcia do 8tt.
@katja78 ale dotycna osoba zije tu a teraz v tejto realite a nie o 5,10, 20 rokov. Vzdy sa rozhodujes v danom okamihu a s tym, ze potom budes alebo nebudes niest nasledky. Ale ak ty by si na UPT nikdy nesla je to tvoja vec a ani ta nebudu trapit (mozne ci nemozne) vycitky po UPT. A ano, aj ja podporujem niekoho konkretneho a tiez som bola pri kamoske, ktora sa pre UPT rozhodla a strazila som jej mladsie dieta. Mala som kvoli tomu kopec problemov, lebo niektori ludia si mysleli, ze ked som jej strazila diety, kym bola na UPT, tak som jej potrat minimalne vykonala. Bolo mi z toho na grc lebo to bolo len a len jej rozhodnutie a nic ho v tej chvili nedokazalo ovplyvnit. Napriek tomu som jej pomahala, nech by sa rozhodla akokolvek.
Nečítala som celú diskusiu, len pridám môj "zážitok". Bola som v nemocnici na kyretáži po missed abort. Bola tom zrovna v čakárni na príjem cca 20-ročná slečna, ktorá išla na interupciu. Jediné, čo ju celý čas zaujímalo bolo, že ako dlho to bude trvať, lebo už má o šiestej nejaký program a samé hihihi, hahaha, akoby išla k zubárovi vytrhnúť osmičku. Ešteže personál mal toľko taktu, že ma nedal s ňou na izbu, lebo by som sa asi nezdržala a niečo jej povedala. Názor si urobte sami. 😠 😒
@katja78 ja nemam ziadne vycitky, preco by som ich mala akoze mat????????????????? Teda fakt som nepochopila co si chcela vo svojom poslednom prispevku povedat? Lebo jedine co som chcela povedat ja, ze zakaz UPT nic neriesi absolutna nic lebo kto chce pojde, zena ma mat pravo volby, lebo len ona vie preco sa rozhodla tak ako sa rozhodla a ak by mala zasadat nejaka komisia, ktora urci tato ano a tato nie.... tak to do akej totality by sme sa dostali, nehovoriac o tom, ze vybavit a podplatit sa da akakolvek komisia, kto totiz chce, cestu si najde.
@cecil36 Ani ja nemám záujem niekoho zabiť, pre mňa je ľudský život nedotknuteľný. Preto vôbec neuvažujem o tom, kto má väčšie právo na život, ja hovorím, že právo na život má každý. Z tohto dôvodu mi je protivné dokolečka počúvať o slobodnom rozhodnutí ženy. Žena sa nerozhoduje o sebe, či ona zomrie alebo prežije, ona rozhoduje o niekom druhom, či bude žiť alebo nie. Rozhodnutie niekoho zabiť nemôžem nijako podporiť, svedomie mi to nedovolí. To vôbec nie je o sliepke a o vajci. To je o hodnote ľudského života, buď si ľudský život cením alebo ho relativizujem... Umelý potrat je degradovaním ľudskej bytosti na odpad...
@cecil36 je mi uprikmne luto ked rozmyslas ako rozmyslas...ako vies ci som podala alebo nie???podala!!!a ako to ti nemusim vesat na nos...si kratkozraka vidis iba materialno a to je stale nic proti tomu co su deti v naruciach matky...moja prvy prispevok o teba bol o tom kto slobodnej matke co zaplati a da zadarmo!?! ja zijem v cudzine a som odkazana sama na seba!mam sice partnera,ale co myslis kto sa mi stara o deti?nemam babky ani dedkov ktory by povarovali ked treba,vsade sa valam s dvoma malimi detmi ci urady lekari ...do skolky zo skolky vsetko sama sice zatial nepracujem ale uz sa to blizi a bohuzial jediny kto moje deti opatri som zase len ja!!!takze ked sa nam zadarilo a aj po druhy krat sa smiklo bohuzial tak som mala podla teba ist nba potrat lebo by sme nemali z coho zit?a neskus na mna vytiahnut nejaky lepsi system v inych krajinach lebo tu to nieje o nic lepsie ako tam u vas...a predstav si!ano vyzdvihovala by som jej napriklad deti zo skolky ci pomohla z varenim alebo pratim ved uz ked periem 7 praciek nasich nejake dve tri na viac sa stratia....ale to je nieco co tebe mozno nic nehovori lebo pomoc hadam existuje iba v eurach..?a neber to ze ta sudim no z tvojich prispevkov som zatial vycitala len potrebu zabezpecenia pre tu zenu 😉
@katja78 na grc mi bolo z ludi, ktori ju odsudili- jej rodina a pritom nepohli prstom aby zabranili tomu, aby sla na potrat. Za som v jej pripade nebola ani za ani proti UPT, nebolo to moje rozhodnutie. Iba som strazila dieta, ktore jej rodina odmietla strazit aj ked vedeli, ze ona je rozhodnuta ist za kazdu cenu.
@maja22 zena rozhoduje o svojom tele, ak to pritiahneme za vlasy, aj ona pri tom moze zomriet, mat komplikacie a bla bla. A ja si ludsky zivot cenim a ver, ze viem o com hovorim.
@cecil36 to je relativne ak to beries z tejto stranky... tak potom teda ja som za uplnu slobodu vo vsetkom a napriklad legalizujme aj tvrde drogy, ved kto chce cestu si najde. ved kazdy ma pravo sa slobodne rozhodnut ci bude brat heroin alebo nie... to tu mame teda brutalnu totalitu ked to tu je zakazane.
@cecil36 no davas argumenty...ja pojdem vecer do roboty..nastup o 18..a co som mala dat dvojky Zabit<<<???vtedy ani skolka nie je....dalssie ze rodina nechcela postrazit male ked isla kamoska na potrat...ja by som tiez nesla ...nepodporila by som moje dieta v zabiti aj s casti mojej krvi..a ry sa divis ze sa teba hnevali..dievca dievca...
@cecil36 žena nerozhoduje len o svojom tele, o svojom tele rozhoduje, keď cvičí, aby schudla alebo keď sa upraví plastikou, tu rozhoduje AJ o niekom inom, to je ten "problém". Súhlasím, že ten zákrok nesie so sebou aj isté riziká, tým viac by sa o ňom malo hovoriť a hľadať podstatu veci a pravdu.
@koldun1 ano určite, chlapi by mali byť rovnako informovaní i ked je pravda, že clekovo chlapi byvaju voči tymto veciam taky obrnení, neberu tieto veci tak ako žena. Tym že žena pociti v sebe ten zazrak života a myslim, že ho vnima aj ovela intenzivnejšie ako muž. Podla mna je to tak dane od prirody. Ja mam niekedy naopak pocit, že ako chytili do pazurov gynekologiu a pôrodnictvo muži nabralo to všetko celkom ine obratky. Pôrod prestal byť takou tou prirodzenou cestou k zrodeniu človeka a chlapi ho v hlavne premenili na mechanicky roboticky ukon.. Ale to je len môj pocit a nvyše mimo temy 😝
@cecil36 - vieš čo, kebyže jedna z mojich dcér ma o takéto niečo požiada a nepočúvala by moje rady, prosby, vysvetľovania a naliehania, tak konám podobne - tiež jej nepostrážim jej staršie dieťa, ale stále dokola by som jej ponúkala (ak by som toho bola schopná) všetku možnú aj nemožnú pomoc, aby si dieťa nechala. A tak by asi uvažoval každý rodič, ktorý sa snaží svojim deťom vštepiť, že život je dar, hodnota, ktorá sa nemôže zničiť. Takže možno Ti chýba celý pohľad a názor rodičov tej Tvojej kamarátky, ktorej si strážila dieťa. Mne z nich "na grc" nie je (za predpokladu, že uvažujem podobne ako možno uvažovali oni).
Pripúšťam, že jej rodičia mohli reagovať aj spôsobom, že "kašleme na Teba", čo si si zavarila, to si rieš", ale toto nie je odsúdenie dcéry za UUT, ale ignoranstvo a insuficiencia základnej rodičovskej lásky. 😝

a do nekonecna...