Videli ste dokument - Nemý výkrik?
Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.
@katy31 - obúvam si výhradne topánky, s každým, aj s Tebou, sa snažím komunikovať úprimne, vecne a slušne. Inak sranda, že si ma oslovila a hneď si na mňa spustila "vidím, že každá"...ja nie som každá 😉
Tvoj príbeh nepoznám, je mi ľúto, AK si podstúpila UUT, ľúto mi je, ak Tvoje slová "Viete, čo to je, rozhodnúť o živote nenarodeného dieťaťa, ktorého chcete najviac na svete," píšeš o sebe, musí to byť veľká bolesť, pre oboch 😔 Verím Ti potom, že by si to nepriala nikomu, ani ja nie. A preto mi nedáva logiku, že vieme uvažovať týmto spôsobom, ktorý je definitívny, bolestivý a ničivý. A chválime sa, akí sme demokratickí, že žijeme v spoločnosti, kde má žena na takúto sebadeštrukciu a deštrukciu svojho dieťaťa právo. ☹
@katy31 myslím si, že keby potraty neboli legálne, obmedzil by sa aj nátlak ľudí a okolia. Lebo to sú už fakt bezcharakterní ľudia, ktorí nútia iných do protizákonnej činnosti a hoci existujú aj takí, neverím, že by na to mal žalúdok každý. Ale ak je potrat legálny, aj ten nátlak okolia je silný, lebo "sa to môže, tak prečo to nevyužiť". Tento jednoduchý prístup k ukončeniu ľudského života je príčinou toľkého ľudského nešťastia...
@katy31 ja napisem len sama za sbea...nikoho tu neodsudzujem a ako vacsina som vyjadrila nazor ze "dokument" je podla mna vhodny na poukazanie reality hoc je uz 40 rokov stary!len potom sa to tu zvrtlo a prislo vela ludi s tym ze tu niekto niekoho odsudzuje za potraty a opd...nezda s ami ze tu niekto niekoho odsudzuje...skor sa mi zda ze kazda by pripsela svojou troskou ak by mohla pomoct zene ktora sa ide rozhodnut...nepoznam tvoj pribeh ,a ako som s avyjadrila aj predchaDZAJUCICH prispevkoch tak jasne ze ku kazdemu pribehu sa treba opistavit individualne...ale to neznamena ze netreba robit osvetu co s apotratov tyka...aspon z mojho hladiska nie...mam kamaratku ktorej som isteho casu pomahala ked sa chcela odhodlat na to ist na potrat a ja som ju odhovorila a pomahala jej ...nakolko som este deti nemala a bola som daleko od nej,ale podrzala som ju psychicky a ty mozno dobre vies ako velmi clovek potrebuje v takej chvili rameno ,mozno ovela viac ako cokolvek ine v danoim momente...dnes mi povie kamaratka ked s astretneme a posedime na lavicke a pokecame...vies vo eva ja som taka stastna ze si ma nenechala padnut!vdaka tebe vidim uz 7 rokov najkrajsiu tvar v svojom zivote1
ked stretnem spoluziacku ,alebo mi napise mail a posiela fotky svojho uz 13 rocneho syna ...s vetami vdaka tebe zijem a som stastna ze ho mam ,lebo nebyt teba nevedela by som co je zivot!a ked mi maly napise (maly 😀 ) ahoj teta ja viem co pre maminku znamenam...pre mna nevycislitelne hodnoty!a podotykam 13 rocny chlapec sa ocitol v maminom brusku ked sme este chodili do skoly!!!
tak preco by som mala prestat zachranovat zivoty?netlacim na nikoho ,ale samotna psychicka podpora je podla mna plovica uspechu 😉
a tkych uspechov by som si mohla este pripisat no nebudem s atu chvalit tolko 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@katja78 @maja22 Katja prepáč, začala som písať Tebe a potom som to zovšeobecnila, to nebolo len pre Teba.. Keď som bola po UPT ja, kričala som na celý svet, prečo tieto zákroky nie sú zakázané. Vlastne, ja som nenávidela všetkých a seba. Dodnes mám pocit, že som vrah. 😔 Neprejde deň, aby som na svojho Janíka nemyslela. A poviem Vám, že dnes sa už nebojím ani umrieť, lebo viem, že tam hore ma čaká moje milované dieťa. 😢 Ja som z prvého zákroku ušla, všetci zdravotníci tam vedeli, že to urobiť nechcem. Moje dieťa ani nebolo neplánované. Bolo plánované, chcené, vytúžené a zomrelo UPT. 😔 😢 Druhý krát ma tam dostali bez emócii, s podlomeným zdravím, nemý výkrik ma úplne položil. Možno, keby som ho pár dní pred tým nepozerala, tak by som mala ešte sily bojovať. Dnes mám krásneho syna, vyproseného a vymodleného z neba, otehotnela som 4 mesiace po potrate. Zachránil ma a vrátil mi život. Nebyť jeho, ja som mŕtva, alebo zavretá na psychiatrii. A deň čo deň sa pýtam, prečo Janík musel umrieť.. Ja som Vám len chcela povedať, že život prinesie mnohé veci, veci, ktoré nečakáte, nechcete. Ja som si nikdy v živote nemyslela, že mňa sa to raz môže týkať. A na zákrok ma poslali veriaci katolíci, kresťania, čo chodia pravidelne drať lavice do kostola. Bijúci sa do pŕs, aký má byť život morálny... 😢 Ja som sa prebrala počas zákroku.. cítila som všetko, čo sa tam dialo, počula slová lekára.. videla.. 😔 😖 Ja som tam chcela zomrieť s ním... 😔
@liave vidíš, je krásne, čo si urobila a verím, že máš z toho radosť. Jednou z tých, čo mne podali pomocnú ruku, žiaľ, až po tomto hroznom čine je @cecil36 a to vôbec nie som žena z jej príbehu.. A ja jej za to budem navždy vďačná.. A presne viem, čo svojimi príspevkami chcela povedať.. Stála pri tejto slobodnej voľbe a nemohla urobiť nič.. proste niekedy nestačí ani to, že žena svoje dieťa chce, je odhodlaná všetko zvládnuť, bojuje za svoje dieťa s celým svetom a aj tak to malinké nevinné telíčko zomrie... 😢
@magimary ja ďakujem Tebe... 😉 si jedným z tých anjelov, ktorých som spoznala v tomto hroznom súžení.. Odpustiť som odpustila, aj keď nie všetkým a sama sebe tiež nie, no snažím sa ísť ďalej. Verím v odpustenie, dôkazom toho je môj malý chlapček, môj dar z neba.. Tento "skutok" bude navždy so mnou, tak, ako je moje dieťa navždy tu v mojom srdci a napĺňa moje dni. Aj keď je v nebi, je so mnou... 😔
@katy31 ja si tvoj príbeh pamätám z podobnej témy 😔 Náboženská príslušnosť nezaručuje, že človek sa podľa predpísaných pravidiel bude aj správať... Zrejme mnoho ľudí má pocit, že čo nie je zakázané, je vlastne dovolené a dokonca morálne 🙄 Zákony si tvoríme sami a z niečoho vychádzame. Občas z morálnych princípov, občas na nátlak lobistických skupín a nemusíme si hovoriť o tom, že často ide aj o zisk... Potratový biznis vynáša dobre... Nemyslím, že by sme v tejto téme hádzali všetky ženy, ktoré boli na potrate, do jedného vreca. Ja si uvedomujem, že príčin, pre ktoré žena ide na potrat, je veľa. Ale napr. taký psychický nátlak, akým si si prešla ty, by možno vôbec nemusel byť, keby sme to zákonom nemali dovolené... Preto hovorím, že takýto zákon je zlý. Každý zákon, ktorý obmedzuje právo na život, by sme mali poriadne prehodnotiť, lebo sa môže stať, že dáme súhlas k niečomu veľmi zlému, čo pohltí nás samých... Čo sa vlastne už aj stalo, potratový zákon, ktorý máme, za takú základňu zla považujem...
@katy31 dakujem ano som velmi stastna ze som mohla takto pomoct a nie len zachranila deticky ale hlavne zahcranila dve zeny ktore o sebe pochybopvali,ale zvladli to 😉 a nepoznam tvoj pribeh no musim povedat ze si naozja silna,ak bojujes hlavne pre svoje milovane deticky...to preco a z akych dovodov si isla na UPT nebudem zistovat no je to tak ako to malo byt a nieje na nas aby sme ta sudili...mozme iba sklonit hlavu a pocuvat(citat)...
pravdu mas ze clovek nikdy nevie kam ho zivot posunie a kedy a ako bude stat pred podobnymi rozhodnutiami...takze klobuk dolu...
ja viem iba tolko ze kedykolvek som pripravena pomoct ako najviac budem vladat kazdej ktora ma poprosi o pomoc...a tie ktore ma poznaju vedia o com hovorim 😉
a dakujem za pohlad aj matky ktora toto zije xxx
no neda mi nepovedat v samotnom zavere ...ze myslim ze kazda ktora sa tu bije do prs ,tak mozno aj preto aby sa nemusela potom prizerat ako jejich priatelka,sestra,znama ci suseda trpi a utapa sa v ziali...myslim ze musis to mat pekelne tazke ☹ no v konecnom dosledku ver a nos v srdci ze raz ked sa s janikom stretnete on ta silno vyobima a vynahradite si vsetko co ste kedy stratili xxx
@katy31 ak veríš v Boha, tak si Janíka predstav, ako sedí Ježišovi na kolenách a šteboce si s ostatnými detičkami v nebi. Verím, že on ti už odpustil a nechce vidieť, že sa trápiš, teší sa na stretnutie s tebou. Je to ťažká situácia, neviem si ani predstaviť, ako sa trápiš a keby sa dalo, vrátila by som čas. Ešte do čias, keď potraty boli zakázané 😔 Takúto bolesť som mala na mysli, keď som tu niektorým dievčatám písala, že podporiť ženu v úmysle ísť na potrat ich nezbavuje zodpovednosti... Ale Janíka už nič netrápi, podľa mňa je šťastný a spokojný.
@liave to si aj ja myslím. Niekedy sa nám zdá, že nás niekto nasilu obmedzuje a pritom ide o naše dobro, len to na prvý pohľad nevidíme. Sme ako malé deti, ktoré nechápu, prečo im rodičia zakazujú pchať prsty do zásuvky a hoci je im to aj stokrát vysvetlené, že je to nebezpečné a môže ich to zabiť, "neveria" tomu a silou -mocou do tých dvoch zaujímavých dierok chcú vopchať aspoň drôtik... Z ich pohľadu ich obmedzujeme, pričom ich vlastne chránime. Aj zákaz potratov je spojenie, v ktorom mnohí vidia len to strašné slovo ZÁKAZ a akékoľvek vysvetľovania sú zbytočné...Pričom pri potrate prídu o život dvaja ľudia - ten malý človiečik o život ako taký a tá žena o život pokojný, ponesie sa to za ňou ako tieň a raz to vypukne, u niektorej rýchlo, u inej po čase, ale nič už nie je také, aké bolo predtým...Kým sa človek borí problémami, je to ťažké, ale stále má nádej, že raz to bude lepšie. Ale tu je po nádeji, tu môže mať nádej len tá, ktorá verí vo večný život... och, je mi hrozne smutno, aké strašné zákony si my ľudia vieme pripraviť 😔 😔 😔
@maja22 presne nad tym som akurat rozmyslala v sprche... 😨 ze ak clovek uz nema apson tu vieru v to ze bude lepsie a ze sa to proste musi nejak dat tak by nemal vobec nic a pri tom vsetkom ma napadlo aj to ze tie baby ktore sem prisli s tym z emtu niekoho odsudzujeme a ze kazda zena ma pravo rozhodnut sa sama...ale skusit to treba...skusit ju odhovorit a ukazat jej ako sa to moze dat...to ze som v prvom rade za to aby som danej zene ponukla najpr moznost zit s dietatom a ukazala jej pozitiva ktore ona mozno v danej chvili nevidi este neznamena ze som zarita moralistka...ale aj to ze som lojalny clovek este neznamena ze ked mi povie "!znama" pojdem na potrat...tak s as usmevom na tvari otocim a poviem ok je to tvoj zivot 😒 ved ako si pisala ani pri vychove deti to nieje vzdy o zakazoch...prave naopak aj im sa snazime otvarat horizonty z co najvacsimi moznostami a nadhladmi ,pohladmi a zaroven vysvetleniami preco je ta elektricka zasuvka nebezpecna 😉
@liave mne vždy napadne, keď nám tu niekto vstupuje do svedomia, ako konkrétne pomáhame ženám, ktoré prežívajú neželané tehotenstvo, či porodili "neželané" dieťa, že tým dávajú najavo, akoby ženám, ktoré potrat podstúpili, všetky problémy zmizli a nepotrebujú už žiadnu pomoc. Podľa mňa je oveľa prijateľnejšie "mať na svedomí" život človeka, ako jeho smrť. Môj dojem je, že tie, ktoré stále hovoria o slobodnej voľbe ženy, sa vlastne chcú zbaviť zodpovednosti, však keď to dieťa zabije, je to len jej a jej problém, mňa do toho nič a nikto sa ma neopýta, ako konkrétne ich podporujem, čo by sa ma opýtať mohli, keby som ju prehovárala, aby si dieťatko nechala. Považujem to za alibizmus, oháňať sa slobodnou voľbou pri niečom takom, ako je život človeka... Materiálne problémy sú riešiteľné, nemenej dôležitá je však psychická podpora a optimizmus, že raz bude dobre. Byť tu pre niekoho, kto to potrebuje, objať ho, vypočuť, niekedy stačí z nášho pohľadu fakt málo, aby nad zúfalstvom zasvietila nádej....
och, ako ťažko sa to číta 😢 😔 @katy31 - viem, nik nemôže dať za seba ruku do ohňa, jedna moja kamoška (veľmi dobré dievča) ma naučila vetu "vieš, modlím sa, aby aj mne raz nepreskočilo v bedni"..lebo to, či sme alebo nie sme veriaci, bieli, čierni, žltí - naozaj negarantuje, či v živote spravíme alebo nespravíme určité chyby. Ja som si toho vedomá, ale preto je nesmierne dôležité vštepovať úctu k životu už malým deťom, učiť zodpovednosti mladých ľudí, byť im maximálne príkladom a oporou, a mať v sebe pokoru priznať si pred sebou/ostatnými a hlavne pred Bohom svoju vinu...toto všetko som vedela, keď som sa rozhodovala, srdcom rozhodovala, či si muža, ktorého som ľúbila, chcem alebo nechcem vziať. O všetkom sme sa rozprávali, vedeli sme, čo je pre toho druhého dôležité, aké vyznávame hodnoty, priority, a život sám je dôkazom, ako veľmi sme to mysleli vážne. Môj muž by ma nikdy nenútil ísť na potrat. Za neho ruku do ohňa dám. A pritom sme boli v situácii, že nám niektorí vyčítali, prečo sme tehotní, keď sú predsa iné plány. Tiež sme mali pri prvej dcére zdravotné ťažkosti, prvý rok bol dosť náročný. Ale v našich srdciach je slovo "potrat" kategoricky, a priori vylúčené, a vieme, že (okrem iných vecí), aj toto nás spája...Nechcem jatriť Tvoje rany, len som chcela niečo zo svojho života....
@maja22 - trochu paranoidne uletím....ale keď už spomínaš, aké výhody môže mať zákonodarca zo zotrvávania na potratovom zákone, tak mi okrem priameho biznisu napadlo aj to, že v prípade, že by boli potraty zo zákona zakázané, zrejme by stúpol počet ľudí (žien, detí), ktorí by si vyžadovali isté sociálne zabezpečenie...a to sú pre štát výdavky navyše 😖😖😖...možno niekde niekto uvažuje aj týmto "smerom"...a možno trepem 😅
najhorší je postoj spoločnosti ako takej ☹ nevidím, nepočujem, ale rád si ukážem prstom, hentá išla na potrat, hentá donosila dieťa, aj ked vedela, že zomrie. nikdy nie je dobre ☹ a to treba zmeniť...
@katja78 vyzerá to ako paranoidný úlet, ale poznáš to, to, že som paranoik neznamená, že ma nesledujú 😝 Akože všetko je možné, aj takéto "prepočty". Hoci osobne si skôr myslím, že ide o všeobecnú toleranciu k potratom, pretože už učebnice pre stredné školy na občianskej náuke sú písané tak, že "vychovávajú" k slobodnej voľbe ženy, tam sa o právach dieťaťa, resp. právach človeka na život v tomto období ťažko dočítaš 😒
len namatkovo som si precitala tuto diskusiu, lebo niektore prispevky su fakt silna dogmaticko fanaticka kava 🙄 a plne suhlasim s @katun, @cecil36 a dalsimi kockami, ktorym sa Nemy vykrik nezda vhodny dokument pre krehku psychiku 16 rocneho dievcata. Mam dcerku a ked dovrsi tento vek, urcite by som nechcela, aby sa divala na taketo veci. Osveta sa v tomto smere da robit aj ovela setrnejsou cestou. Dalsia vec, potrat je kazdeho osobna vec, nie vzdy sa k nemu zena odhodla z rozmaru alebo z nerozvaznosti a okrem toho, kazdy si za svoje rozhodnutia nesie zodpovednost a NIKTO z nas nema pravo odsudzovat inych za ich vlastne konanie! Ako sa to pise - nesudte,aby ste neboli sudeni?
Nechcela som sem prispievať ale musím 😖 videla som potrat naživo počas cvika na škole..u čerstvej osemnástky, ktorá vlastnej mame klamala že berie HAK..samozrejme ju nebrala a "toto" išla s kľudom takto vyriešiť..pamätám si ju akoby to bolo včera...vyzerala na 14, aj keď tam došla vymaľovaná, dobre oblečená a , prepáčte za výraz, s vyholenou... 🤐 🤐 🤐 ja som mala o 3 roky viac než ona, došlo mi tak zle, že som stamaď ufujazdila hneď ako to skončilo...bola taká mladunká....keď si predstavím že toto by bola moja dcéra asi zošaliem...tak kedy je ten správny vek aby si uvedomili čo to slovo interupcia znamená?? ☹ raz vidieť je lepšie než tisíckrát počuť..do tej chvíle som na to nemala žiaden názor..ale odvtedy už nemôžem mať iný ☹

@katja78 vidím, že každá sa obúvate do @cecil36 Čo vy baby o tom viete, keď ste v živote nemuseli rozhodovať a voliť medzi životom a smrťou? Viete, čo to je za rozhodnutie pre niekoho, kto cíti zodpovednosť? Viete, čo to je, rozhodnúť o živote nenarodeného dieťaťa, ktorého chcete najviac na svete, ale ste pod tlakom tejto doby, financií, názorov, ľudí. A musíte niečo zvoliť a neviete, čo je v tej ktorej chvíli správne? A nech máte okolo seba tisíc ľudí, je to len a len na Vás. A viete vy, čo príde po tom? Aké to je? A čo všetko vedie k tomu rozhodnutiu? Za každým týmto nevinným životom je nejaký príbeh.. ten môj neprajem ani najhoršiemu nepriateľovi. Všetky sa tu bijete do pŕs, že toto je nemorálne, to by som nikdy neurobila... Občas človek urobí aj to, čo nechce... a následky sú potom katastrofálne, tak budte prosím opatrné vo vyjadreniach, aby sa Vám to nevrátilo ako bumerang... 😔