Videli ste dokument - Nemý výkrik?
Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.
@ewellina jaj zase si to vytrhla z kontextu. 16 som uz mala a bola som panna. preco neuvadzas cele citacie, ale len tie, ktore sa ti hodia? nepis nieco, o com si myslis, ze si myslim ja. nevies nic, co si myslim. tak bud taka laskava a bud diskutujme konstruktivne alebo na moje prispevky vobec nereaguj. skutocne vytrhavas veci z kontextu a vkladas mi "do ust" nieco, o com ani len netusis, ze si ymslim... 😎
@evkasus nemusela si ... robi ti dobre pozerat si taketo obrazky? ja nie som nejako jemnocitna ale myslim ze skupine zien ktore z akychkolvek pre teba neznamych dovodov su v takej pre teba nepredstavitelnej situacii ze o tejto strasne veci musia uvazovat tymto nepomozes.... a zeny ktore nikdy na potrat nepojdu ( aj ked uznavaju prava inych...) toto naozaj vidiet nemusia...
dakujem za tvoj jemnocit
@liave ja ako matka sa nedesim tak UPT ako toho, ake nastrahy cihaju na moje uz narodene deti. toto ma zaujima viac. ak mam dostatocny pocet deti, tak vazne uvazujem o sterilizacii. no a keby som otehotnela 3x, tak bude tretie dieta. to je to, ze nie som ani proti UPT, ale nie som za - ak tam niekto chodi ako na klavir lebo ma problem sa uz x ty krat v poradi chranit a berie suloz a jej mozne nasledky na lahku vahu.
vivat zivot, ale ked niekto sa rozhodne pre UPT, tak sa rozhodne a kedze to nie je klasifikovane ako trestny cin a nepoznam skutocne dovody, tak nebudem ludi odsudzovat a krivo obvinovat zo zlocinu, kedze to zlocin nie je.
Jednoduche.
@evkasus tieto fotky su explicitne a nahlasila som ich, priznavam. prave preto, ze vo verejnych diskusiach by sa objavovat nemali. bez ohladu ci niekto je pre alebo proti tymto zakrokom. vy tu pisete o ucte k zivotu a k cloveku ako takemu a dokazete tu vycapit fotku UPT a plodu. neviem, ci by sa vam pacilo, keby ten plod bol zrovna vas.
@dai ja myslim, ze "jemnocit" tu hlavne zaznieval z vela vyjadreni. V tejto teme sa nehadaju iba zeny, ktore by na potrat nikdy nesli a tie ktore by na potrat isli vo vaznej situacii. Je tu vela takych, ktore iba jednoducho schvaluju potrat a priznavaju kazdej zene slobodnu volbu...v akejkolvek situacii...prave pre taketo zeny a pre taketo prispevky som sem tie fotografie dala.
Keby si citala tu diskusiu celu (mozno si, neviem) tak by si to sama videla... ☹
Ale ver mi, ze pre m,na su tie fotky tiez vela 😔 😔 😔
@evkasus
@ewellina
mna neirituju, tu ide o fakt, ze sa tu bijete do prst ako si ctite zivot a takto toho CLOVEKA dehonestujuco vycapite verejne na web. okrem toho, niekto si musel dat velku namahu, ked dokazal takto ozmyvat a vycistit tieto casti, pretoze UPT prebieha ako vieme podobne ako uvadzate, ale kedze sa odsava spolu so zvyskami sliznice maternice do velkej nadoby, a vsetko je tam pomiesane, tak neviem neviem, ci toto je nejaka hra photoshopu alebo si niekto tu namahu dal a v nadobe plnej krvi a ostatnych veci vyberal tieto male casti, umyval takto do ruzova. az prilis ruzove....
@ewellina to som si už aj ja všimla, že si pred takými fotografiami zakrývajú oči práve ľudia, ktorí hovoria o slobodnej voľbe... 😒 Toto je pravda šplechnutá do tváre, je to fakt nepríjemné... Vidieť to, čo schvaľujem, v celej hrôze... Takýto pohľad nerobí dobre nikomu, ale ten pohľad ani nemá robiť dobre, práve naopak, ľuďom má prísť nevoľno z toho, čo dovolia...
@evkasus už sa nebráň, tie fotky sú na nete, milióny, aj videá, je jedno, či si to človek pozrie tu alebo na youtube, nie? kto chce, pochopí. ja som síce bola v práci od ranného príspevku, ale niektorí si myslia, že tu sedím celý deň 🙂 prišla som aj na to, že nenapíšem už ani slovko zo svojho súkromia, zo skúseností svojich blízkych s potratom, načo? zbytočne by sa tu mohli nájsť a aj tak sa to míňa účinku. napr. ked som písala o dcére, že ako som si myslela, ako dobre jej vštepujem niektoré veci a aj tak za mnou neprišla s prvou menštruáciou, niekto si z toho zobral len to, že som slepá, že nevidím, že mi zmizli za tri mesiace dve vložky. ale prehliadajú sa fakty, na ktoré som chcela poukázať. takže asi tak...tebe prajem vela šťastia teraz, ked sa do teba budú navážať 😉
@zabka8423 ako som sa vyjadrila niekokokrat pred tym ja tiez nemozem povedat ze som uplny odporca UPT pretoze su bohuzial situacie ked proste sa inak neda.treba sa naozjaku kazdemu zivotu staviat individualne a ku kazdej volbe.no vzdy sa budem snazit svojim priatelom znamim rodine a co ja viem komu pomahat a odhovorit och od UPT.podat pozitivny pohlad na situaciu a buducnost ,vieru v to ze da sa to vsetko zvladnut.bud si clovek prestavia rebricek priorit alebo ho prestavia tak ci tak len neskor...ale nemozem povedat ze sa budem tvarit ze tuto problematiku nevidim.nemozem som matka a zena.a tak ako tu spominalo par bab...ak by bol dokument poriadne prediskutovany pred tym ako by si ho mali pubisi v skole pozriet a nasledne by decka dostali na vyber kto by chcel pozerat a kto nie tak za takuto osvetu jednoznacne som.nemozem sa postavit ani na jednu stranu pretoze v kazdej situacii by to bola ina strana.no slobodnu volbu matky by som nazivala v pripade ze pozna naozaj vsetky rizika...lebo podla mna vela zien ide na potrat bez toho aby poznali skutocnu tvar toho o co ide...poznaju iba jednu stranu mince...a tak ako napisala myslim @molka radsej nech niekto predychava 30 minut dokumentu ako potom banuje cely zivot ☹
mysilim ze je vacsie percento zien ktore napokon banuju a potom uz naozja ostava tym zenam len slzy utierat pretoze vratit jej do naruce milovane dieta nejde a napokon ani pokoj do duse ☹
@ewellina cize vam fakt tie fotky robia dobre? jemine, dufam ze moj zivot a zivot mne blizkych ludi nikdy nebude zavisiet od ludi, ktory takto v pohode sa dokazu pozerat na taketo fotky...
ak vy si hovorite ze ste za zivot, tak je potom s nami zle☹
@evkasus - napriek tomu ze na nete je fotiek tisice, nikdy mi nenapadlo si ich hladat - to preco robis? fakt nechapem tvoju motivaciu? naozaj si myslis ze tym niekomu pomozes? ze zmenis takymto niecim niekoho nazor na potrat?
@dai 😉 nevysvetlis. toto su ludia, ktorym by nevadilo, ekby kolovali po nete casti ich potrateneho plodu. lebo toto nafotene nemusi nutne znamenat UPT iba preto, ze to niekde niekto k tomu pripisal. toto moze byt vysledok spontanneho potratu, ktory ked konci kyretom konci presne takto. a ani netusia, ze toto mohlo byt DIETA niekoho, kto ho chcel, len priroda to zariadila inac. a budu sa chytat za slovicka 😉
okrem toho, pomer ceruzky a casti tiel napoveda, ze toto nie je abort do 12 tt. ale hodne po. ale tiez nevysvetlis. nestudovali medicinu, nestudovali anatomiu, an vlastne oci to nikdy nevideli /cest vynimkam/ a budu tu posudzovat a odsudzovat.
@zabka8423 @dai fotky mam z overeneho zdroja...aj ked su volne dostupne na nete...niekto z rodiny robi pre organizaciu, ktora bojuje proti potratom a pomaha zenam v tazkej situacii.
Vase vyjadrenia mi ale nedavaju zmysel. Pre Vas je ok potrat ale nie su ok fotky z neho?
Mate pocit, ze je na nich dieta? Ak je to dieta, tak ste za slobodnu volbu to dieta zabit? Lebo ak to na fotkach nie je dieta, ale plod, ktory nemozno nazvat clovekom, tak potom tie fotky by vam nemali robit tak zle.
Podotykam, ze pre mna samu su tie fotky vysoko neprijemne, ale su kazdodennou realitou o ktorej sa ale zo sprav nedozviete.
@evkasus ale nam zle nerobia, pochopis to uz? tu sa poukazuje na to, ze ako tu tlacite uctu k zivotu a potom neuctivo podla vas CLOVEKa sem take fotky date. akoze treba to vysvetlovat na akej urovni? nie my mame problem, ale vy tu nieco presadzujete a potom bez stipky ucty ukazujete.
paneboze 🙄
@ewellina jasne, lebo ty vies vsetko najlepsie, vsade si bola 😉 chapem, aj taki ludia su. v tom pripade blahozelam 😉
@evkasus ja osobne necitim velku potrebu niekomu anonymnemu z netu vysvetlovat svoj postoj - ale ked chces...
podla mna by si mohla zmenit postoj zien - tym ze budes robit osvetu v smere, co sa da robit pre mlade zeny ktore nemaju ziadnu podporu v rodine, ked budes podporovat, otvarat krizove centra, ked budes navstevovat stvrte kde ziju rizikove skupiny, robit osvetu v skolach, rozpravat o antikoncepcii s mladymi ludmi a podobne...
jednoducho ked sa pokusis vzit do situacie, ktoru si ty nikdy nezazila, ktoru si nevies predstavit, ktoru ani vo sne nevies pochopit - podla mna by si tymto zmenila nazor nie jedneho clovek an potraty, ale mnohych...
na tuto stranku nechodia zeny chodiace na potrat, su tu take ktore z roznych dovodov o nom uvazuju - hladaju tu pochopenie, vysvetlenie etc. ... nie odsudenie, zatratenie a podhodenie fotiek mrtveho dietatka... tym ich nepresvedcis, skor znechutis - o tom som presvedcena...
pre mna osobne potrat nie je ok, ale ja nie som boh aby som rozhodovala o zivote ineho...
vies, toto je tazka tema a nerozumiem ako mozes takto extremne mat vytvoreny nazor - ty nechapes ze tu nehovorime len o pravach dietata, ale aj o pravach zeny? v momente kedy zena otehotnie prestava mat podla teba pravo na rozhodovanie o svojom tele? idealne by bolo keby existovali umele maternice - ked zena nebude chciet, dietatko sa premiestni inde a tam sa narodi... lenze, myslis ze je to ok, ked to dieta bude rast v tele zeny ktora ho nechce, ktora ho mozno nenavidi? ze sa narodi a bude zit s niekym kto ho bude cely zivot vinit za vsetko zle na svete? pripadne skonci v decaku a mozno to dopadne dobre ale pravdepodobne nie, ako dokazuje realita... si ty ako extremny zastanca rozhodovania pro dieta proti zena ochotna prevziat zodpovednost za tieto deti? vezmes si ich domov? das im lasku ktoru si kazde dieta zasluzi? ci zivot je pre teba len o odziti - hlavne ze dychame a tak? je jedno ako?
vies, pre mna je toto strasne zlozita, priam bytostna otazka a neviem na nu odpovedat - viem za seba povedat ze by som na potrat nikdy neisla - ale opaet, nie som boh aby som rozhodovala za inych, aby som inych sudila 😔

@evkasus no toto su na mna trosku silne zabery ☹ ja ich veru nepotrebujem presvedcena som ...ale chapem ze aj toto je realita ☹ a smutna realita ☹