Videli ste dokument - Nemý výkrik?
Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.
@maca_p viem, zas to bude. len z môjho okolia... Ale už davnejšie som sa pytala 2 žien, ktore boli na potrate, či by šli keby to tu bolo nelegalne, do zahraničia, povedali, že nie. Ano su to len dve ženy, ale som si ista, že viacero žien by na ten potrat nešlo. Taktiež si myslim, že zakony aj trocha formuju povedomie ludí. KEd je niečo zo zakona nepovolene, ludia to začnu vnimať ako niečo čo nieje ok.
Len tak priklad trocha od veci. Alkohol je povolený, všeobecne sa v malej miere poklada za prospešny, ludia na rodinnyc oslavach, krstinach svadbach si pripijaju vinkom, ked sa na narodeniny prinesie flaša nejakeho alkoholu je to vnimane ako v poriadku. PRedstav si, že by sa na oslavach namiesto pohara vina, zapalil joint a všetci by si tak kol dokola zahulili, na narodeniny by zať priniesom svokrovi peknu fajočku na gres. Ved trava sa dokonca v niektorych krajinach považuje za zdraviu prospešnu. Ale to povedomie ludi je take, že pre boha, je to droga, je to nelegalne. Pri tom môžem povedať, že podla mna alkohol je isto väčšou metlou ludstva ako trava. Ja niesom za hulenie. Ale ked si to tak zobereš mnoho alkoholikov je doma agresivnych, malti svoje manželky, uplne to degeneruje jeho spravanie, ešte som nevidela ani nepočula pribeh o tom ako prišiel zhuleny manžel domov a vymlatil ženu a deti. Ale to povedomie ludi, je nastavene tak, že trava je niečo nelegalne, niečo horšie. Stači pozrieť otazku tu na koni, ked sa žena spyta, či ubliži, ked si da raz za mesiac deci vinka ked je tehotna, či je to niečo zle, väčšina žien o tom diskutuje a vela z nich sa zhodne na tom, že je to ok raz za mesiac deci vinka nemôže uškodiť. Ale ked tu niekto hodi otazku či si raz za mesiac môže zafajčiť travu, tak su ohlasy diametralne odlišne....
Tym som chcela len poukazať na to ako zakony môžu formovať myslenie a povedomie ludi, určite tym neobhajujem hulenie, tak isto ako aj alkohol. Ale môj nazor je ten že alkohol robi vo svete viac zla ako trava
@ewellina Ano a?? Nemám ráda militantní postoje, které se zakládají na snaze způsobit nějaký šok či trauma, tím že někde dám fotku roztrhaného plodu/dítěte, protože předpokládám to se tím článkem chtělo ukázat a o článek jako takový až tak nešlo, protože tam bylo vše co je už známé 😉 Ano říká se že nejlepší obrana je útok, ale jsou případy, kdy se "obránci" chovají dost neeticky, no a jestli si myslíš že to něco změní na mém postoji, nezmění, stále mám takový názor na potraty jaký jsem měla ve škole, jaký jsem měla včera před shlédnutím němého výkřiku a jaký mám i teď po přečtení článku... Jináč v Čechách před pár lety byla kampaň proti potratům, která byla vedena přesně takovým militantním způsobem, takže všude bylo možné vidět plakáty s odtrhanými končetinami a pro porovnání velikosti tam byl hrot pastelky atp. no počet potratů to nesnížilo a šokovalo/pobuřovalo to jen ty co již předtím byli proti potratům. Bylo to nechutné, dle mého neetické a neúčelné. 😉
@ewellina presne tak. zaujímavé, že po neprečítaní niekto môže povedať, že diskusia je nevraživá. ja som do nej dala svoje premyslené najhlbšie myšlienky, svoje skúsenosti, zážitky a čas ...nevraživá začala byť až ked prišli ludia, ktorí sa to neunúvali prečítať, videli nejakú nezhodu a mali hned potrebu brániť svoju stranu...
baby nič v zlom ale nešibe vám už z toho? V noci nespíte a ráno prvé čo urobíte,zapnete PC s témou Nemý výkrik a zase sa idete dohadovať,kto má z vás väčšiu pravdu...."Pravda je len jedna, ale dá sa všelijak vykladať."
a jeden vhodný citát na túto tému: "Iba ženy a lékari vedia, ako veľmi potrebná a milosrdná je lož." FRANCE Anatole
Pekný deň prajem 🙂
@ewellina Nebudu si číst celou diskusi, protože je vesměs o ničem, 54 stran hádek, osočování, odkazů na různé odtrhané tělesné části... Proč bych to měla číst, abych se naštvala, nebo si kazila den? To opravdu ne a kdybych to i přečetla tak co nového se dovím? Že jedni jsou proti potratům a pro jejich morální hodnoty se to rovná vraždě, zatím co druzí jsou pro svobodnou volbu... Vím jak tady podobné diskuse probíhají a vím čí nick mi stačí vidět, abych věděla v jakém duchu se diskuse vede a to prostě nemám zapotřebí, dohadovat se a rvát se za svůj názor, proč je to můj názor a já jsem s ním duševně/morálně smířena a nepotřebuji aby mě za něj někdo urážel, srážel nebo útočil, protože přesně tak to dopadne, pokud ještě budeme pár stránek pokračovat.
K tomu co si myslím o filmu a jaký je můj názor na něj jsem se vyjádřila a z diskuse jsem byla jedna z mála, ostatní tu rozvedli rozpravu teologickou, lobby pro a proti potratové a jen málo kdo zde dokáže jen slušně akceptovat cizí názor. Takže jako ty mě nepřesvědčíš, abych já ten svůj změnila, tak stejně tak já ti nebudu brát ten tvůj, protože každý má právo ústavou chráněné mít a říci svůj názor, ať je souhlasný nebo nesouhlasný... Pokud se tady lidem nelíbí že někdo s potraty souhlasí a je za svobodnou volbu, tak můžete diskutovat na téma a proč ty máš takový názor a já takový, ale ne tu dělat hotovou bojovou jednotku... Já chápu že na RD je dlouhá chvíle a člověk se občas potřebuje pohádat, nebo nějakým způsobem vzpružit, ale pr mě není vzpruhou "minové pole" názorů 😉
Zkus se zamyslet proč by někdo nemohl mít jiný názor, proč má většina lidí potřebu násilím (jak přímím, tak nepřímím) nutit jiné aby s ním souhlasili?? 😉
K tejto téme len toľko,moja spolužiačka z gymnázia po skončení školy išla na nadstavbovú do Blavy.Je pôrodná asistentka.V tom čase sme dopisovali.Vždy mi oznámila čo robili na praxe,vždy sa tešila ked boli pri pôrode,no jedného dna boli samozrejme pri potrate.Celá bola hotová a citujem,nikdy nikdy v živote by som si to nedala urobiť,jedine z vážneho zdravotného dôvodu,odvtedy prešlo x rokov,do dneska tvrdí,že prežila veľa,ale na to nevie zabudnúť aké pocity vtedy mala.Vydala sa,má dve deti,tvrdí,že najhnusnejšia práca v tom povolaní,ked si idú niekomu zobrať dieťa.Pôrod je krásne niečo,ked sa človek narodí,operácie v gynekologii su nevyhnutné zo zdravotného hľadiska,často zachránia pacientku,ale to prvé....Aj ja som proti potratom,Jedine len v tom prípade,ked treba zo zdravotného dôvodu.
ahojte to ste mali noc niektore co sa mi pacilo som dala like..za like co ste pridali dakujem nieco som chcela..no ze na blbosti nereagujem nic v zlom..a ked sa chce niekto hadat poziciam svokru..ta je v tom odbornik..ja az tak nie..aroganciu a ludsku hlupost nemusim
@luciauk ved toto ..ale osobne si myslim ze treba troska chciet sa zaujimat o vychovu..lebo su rozne smery..s dost niektori rodicia robia vazne chyby ktore uz vidim v skole..
@mataharyy ja si myslim, ze nasilim sa neda nazor zmenit. Od toho ma clovek slobodnu volu.
Neda sa prinutit niekoho zacat mysliet inak. Ale ludia menia nazory, ked sa sami rozhodnu, ked dostanu ten spravny impulz, ked sami uvazia ze sa v niecom mylili. A aj o impulzoch je tato debata.
A to je aj dovod preco sem niektori tak dlho prispievaju.
Skoda len, ze okrem tych impulzov, ktore prichadzaju z jedneho aj druheho tabora, je tato diskusia este aj o niecom inom...o osocovani, utokoch a napr. obvinovani napr. ze niekto nie je spravna matka, o detskych hadkach.
@naja9 Necitala som cely tvoj prispevok, bohuzial nemam tolko casu, iba 1. odstavec. Ano, volakedy bolo myslenie ludstva take, ze otrokarstvo je ok a trvalo dlho kym sa to zmenilo. Nestudovala som tuto problematiku, preto nedokazem vysvetlit, preco vtedy vnimali otrokov (alebo celkovo podannych) ako menej cennych. Dnes spolocnost vnima interupcie tak, ako su prezentovane zakonom, t.z. povolene do urciteho obdobia. Ak chceme zmenit zakony, musime zmenit myslenie, a to znamena - musime ho najprv pochopit. Takze moja otazka: "Čím to je, že sú UPT za určitých podmienok povolené?" sa da formulovat aj: Preco v sucasnosti vacsina, alebo cast ludstva vnima UPT ako v poriadku do urciteho obdobia? ZAujima ma podstata tohto myslenia.
@katja78 Vdaka za vyhladanie informacie, sama by som si tu namahu nedala. Ich legislativa ma tiez urcite medzery, ak je to vrazda, trest ma byt podstatne vyssi, a trestani maju byt nielen vykonavatelia, ale aj ta matka.
@gabuci Myslim, ze si vystihla podstatu sucasneho nazoru na UPT. Vacsina z nas to povazuje za strasnu predstavu, ale stale je skupina ludi, ktorym sa to asi az tak nehnusi. UPT beru za rutinnu operaciu, porovnatelnu s inou operaciou, napr. slepakom. Otazka je, ci dokazeme zmenit myslenie takychto ludi, resp. skor uz ich potomkov. Vravi sa, ze 20% je vrodenych a 80% vychova. ALebo 10 a 90 presne neviem. ALe aj tych 10% sa mi zda stale vela, aby niekto nepocitoval lutost, ked ide na UPT, najmä ked to v 12 tyzdni nepovazuje za dieta.
@evkasus
@luciauk
@ewellina Dievcata, Vy ste take najsilnejsie zastankyne proti UPT. Zaujimalo by ma ciste osobne, ze ci dokazete zabit povedzme sliepku na nedelny obed, alebo kapra na Vianoce. Nejde mi o to, aby som porovnavala dieta so zvieratom, zaujima ma, ci aj na toto mate vyhraneny nazor a postoj?
Je smiešne a smutné zároveň, ako sa poniektoré diskutérky snažia urobiť z odporkýň potratov prudérne, prísne, fanatické moralizátoky a svätuškárky, neschopné akejkoľvek empatie... Pritom práve empatia je to, čo ich núti bojovať (aspoň tu na fóre) za práva nenarodených detičiek, nakoľko práve ony sú vydané na milosť či nemilosť svojich "mamín"... Ja tiež smerujem empatiu v prvom rade k bezmocnému nevinnému tvorčekovi a až následne k žene - matke, ktorá až taká bezmocná nie je (hoci môže byť v ťažkej životnej situácii)... Buďme liberálni, ale nie tam, kde ide o život!
@evkasus jenže těch impulzů je tu málo, nebo jsou tak utlačené do pozadí, že jako by ani nebyli... Dokud lidé nebudou na takové úrovni aby byli schopni akceptovat i rozdílný názor a to i když se s ním neztotožňují a nebudou schopni ten svůj názor hájit bez, ne němého, výkřiků, urážek, osočování a přesně jak jsi napsala dětských hádek, tak nikdy nemůže dojít k nějakému rozumnému závěru, jenže to jako by si spousta lidí neuvědomovala... Jasně pokud někdo je pro svobodnou volbu, já mu napíšu že je to vražda, jeho naprosto přirozený obranný mechanizmus bude ofenziva a vznikne hádka (to samozřejmě platí i opačně a ve všem, nejen této otázce).
Takže ač se neztotožňuji s tím aby UPT bylo vykonáváno jako druh antikoncepce (poznám jednu takovou, co má za sebou už více jak šest potratů), tak ale takovou ženu nebudu urážet, ano mohu si o ní myslet něco ve stylu "to je kráva, neví na co je antikoncepce", ale budu její rozhodnutí respektovat, ač je pro mě více méně nepochopitelné. Navíc hádám ne většina lidí chodí na potrat jak pro chleba do obchodu, většinou mají nějaký důvod, který se sice někomu může zdát malicherný a nedostatečný, ale pro ně může být nepřekonatelný a tak závažný že jiné možnosti nevidí. Měla jsem spolužačku na ZŠ, která otěhotněla a tak strašně se bála to někomu říct, že když už to řekla, byla v pátém měsíci a opravdu se nedalo dělat nic, dítě si nechala, ale "vesele" fetuje a když jsem vídala jak má kočárek zaparkovaný u hloučku feťáků, co si zrovna nechávají kolovat jehlu, bylo to pro mě podstatně horší, jako akceptovat potrat...
Ano v ideálním světě lidé souloží až ve chvíli kdy vědí o co jde a co se může stát, jenže my nežijeme v ideálním světě a někdy ať mě teď za to třeba ukamenují, je lepší a menší zlo potrat i z důvodu nevyspělosti budoucí matky, zvláště když nemá žádné zázemí a oporu a v životě má jediný cíl a to zbalit toho pěkného fotbalistu... Ano řekne se tak ať dá dítě k adopci, jenže ono to taky není tak snadný a jednoznačný, někdy to rodina zamítne, ač s dítětem odmítají pomoci, někdy samo dítě co má dítě se ho nechce vzdát, ale nechce se o něj ani starat a optimální by bylo aby se dalo uklidit do kouta a vyndat jen když je nálada... Jenže tak to nefunguje a ne každý je schopen vidět, či nevidět všechny stránky svého rozhodnutí....
Takže stále mám stejný názor a to mít svobodnou volbu, ale vyžadovat před potratem sezení u psychologa, protože z druhé strany bývá zase mnoho případů kdy v určitou chvíli je potrat jedinou možností, protože je to teď nastalý šok, ale s určitým odstupem a získáním nadhledu to nemusí být až tak horké... 😉
@lilitela Neviem, kam presne tou otazkou mieris, ak ti mozno ide o porovnanie, tak mi to pride nerelevantne porovnanie.
Preto sa nechcem ani rozpisovat. Chcem sa vyhnut tomu, aby debata skoncila pri hadke nad vecou, ktora ani nesuvisi.
Ale inak zviera, ani sliepku by som nevedela zabit.
@lilitela A proč by jsi chtěla někoho měnit k obrazu svému? Proč někdo nemůže mít jiný názor, proč jsi přesvědčena že jen ten tvůj je správný a jediný pravý? Nech lidi nechť si utvoří vlastní názor a nevnucuj jim svůj, nesnaž se někoho předělávat, protože to nikdy nedokážeš a skončí to jen a jen hádkou a úplně zbytečnou...
@naja9 Ono to máš za těžko většina lidí se tu útoku brání útokem, tedy když jedny z druhých dělají puritánky, no druhé z prvních dělají vrahyně... V čem je rozdíl? V ničem, opět a jedině v tom že je tu málo lidí schopných přijmout i jiný názor a budeš li alespoň k sobě upřímná, toto minimálně sama sobě uznáš. Tak jako ty co jsou pro možnost volby, pravděpodobně nikdy nepřesvědčíš k opačnému názoru, tak stejně odpůrce potratů nikdy nepřesvědčíš aby souhlasil se svobodnou volbou... 😉 Tedy vždy vzniknou tři tábory, jeden ultra proti, jeden ultra pro a třetí jsou lidé co slušně řeknou svůj názor, slušně ho obhajují a diskutují (je jedno jaký ten názor je) a snaží se objasnit druhé straně proč oni mají takový názor jaký mají, protože jsou moudří a vědí že jedině diskuse na úrovni něco zmůže, kdežto hádka a urážka vyvolá zase jen hádku a urážku...
@mataharyy
K tomu, jak jsi napsala: ze vetsina lidi se brani utokem...
zkus se zaposlouchat..a misto psa si muzes predstavit: svedomi, zenu v zoufale situaci..t.j. sebe-cloveka... ☹

@zabka8423 - tak teoreticky...ak by bol potratový zákon u nás zrušený a UUT by sa legálne nikde na Slovensku vykonávať nemohli, podľa toho, čo píšeš - šla by si do ulíc/anonymných internetových diskusií/pri nedeľnom obede... demonštrovať za navrátenie "slobodnej voľby" ženy na potrat?.......ako veľmi by Ti to vadilo?