icon

Videli ste dokument - Nemý výkrik?

ewisam
24. máj 2012

Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.

Strana
z63
liave
14. jún 2012

@cecil36 mozno ak by ste s aniektora opytali co sa stalo mojej dcere mozno by si vedela ze aj moja dcera mala werdnig hoffman syndrom ...viem co je to za pliagu a ak bola u vas v rodine potvrdena geneticka preddispozicia tak svojim sposobom gratulujem ☹ u nas sa geneticky nepotvrdil!to znamena ze gen ostal zmutovany na inom, chromozome alebo bol inak naviazany stavec retiazky genetickej informacie...viem velmi dobre co obnasa starost o take dieta ...i ked bohuzial moja dcera sa dozila IBA 53 dni..nedovolili sme ozivovanie...nedovolili sme drzanie pri zivote pokial vsetky organy zlyhavali...viem ake utrpenie prezivala tvoja neter,alebo lepsie povedane viem asi ako jej bolo i ked ja som si to prezila podstatne kratsie...
a predstav si nikdy by som na upt nesla...uz vonkocnom nie preto lebo viem co je WH zac!tieto deti su neni postihnute demenciou "iba" im nefunguje telo...no hlava je uplne v poriadku...nesla by som na upt pretoze geneticke testy sa mozu robit az po 20 tt a vysledky mozu trvat sialene dlho(uz som to tu raz spominala) takze neviem si predstavit v kolkatom tyzdni by si asi tak chcela ist na UPT pri WH syndrome..?mala by si teda vediet aj to ze do 28 tt nieje na nic spolah...davala som sem aj link...predstav si ze som prezila jedno uzasne tehotnestvo a dcera sa mi narodila s WH ...a napokon som prezila dve pekelne tazke tehotenstva plne strachu a obav...no mam dalsie dve nadherne zdrave deti...preto sa pytam sama seba...co ak by to tak nebolo?a ked sa ma pytali po scane zameranom na WHsy...pravdepodobnost ze dieta je zdrave je 50/50 my nevieme urcit...na to by sme potrebovali genove bunky...krv,tkanivo,vlas,to zial nemame prezoe ani pri amniocenteze ti nezistia WH...pretoze amnio je zatial iba na urcite ochorenia ktorych chromozomy su zname...zatial co pri WH to nemusi byt vzdy ten isty chromozom...a vysetruje sa bohuzial az zo spinalu...nam ho potvrdili az po pitve...
moja odpoved je stale ano donosim svoje dieta kazde jedno aj tie s WH ak este budem tehotna aj tie ktore su zdrave....

cecil36
14. jún 2012

@liave ak sa vam WH nepotvrdil geneticky je to ine, aj zdravy par moze mat pri istej statistickej odchylke dieta s WH. My ho bohuzial mame potvrdeny geneticky. Mm je prenasac WH 😒 A kedze ja nie som, nevznika pre nas riziko vyssie ako v beznej populacii. Co je horsie, 50% nasich deti nebudu prenasaci (a budu zdravi) a 50% nasich deti budu prenasaci (a budu zdravi). Nam dr. Cunderil potvrdil, ze WH, ktoreho je mm prenasac sa da zisti amniocentezou. Ja som na nu nesla, nebol dovod. Svagrina presne pre WH na nu sla dva krat a potvrdilo sa, ze obe deti su zdrave, bez WH. Ako je to u negeneticky podmienenych WH neviem. Cize odpoved na tvoju otazku, na UPT by som sla v zakonnej lehote, lebo by som WH vedela z amnio alebo odberu choriovych klkov, ktore sa robia este skor. Takze za mna, dieta s ochorenim nezlucitelnym zo zivotom by som si nenechala. P.S. to ma mrzi, ze tvoja dcerka mala tiez tuto pliagu 😖

liave
14. jún 2012

@cecil36 neviem co je rozdiel pravdupovediac :( vediet alebo nevediet :/ v mojom pripade to je odpoved nie.kazdy vie kolko unesie.ja by som si nedokazala dat dietatko vziat.preto son pisala ten ptvy prispevok o tom.ono prve tehotenstvo je vzdy velka neznama,no po nej si neviem predstavit v mojom ivote upt...to je to co som sa snazila napisat.je to kazdeho osobna vec.a pisala som za zeny ktore urobili rozhodnutia donosit.lebo takych tem tu je dost no maloktora napisala pohlad takej zeny.neviem ci sme kazda rivnaka no poznam par zien ktore to citili rovnako.
ja neodudzujem zenu ktora ide na upt a uz vobec nie taku ktora ma na to napriklad dovod whs.ale ja osobne si naozaj neviem predstavit.moja dcera bola aj je absolutne dokonala,krasna a mikovana...a taky pohlad som ziskala na zivot dietata vdaka nej...
A bohuzial my sme ten jeden z mala parov ktory nema geneticku vzorku.takze si vies predstavit o com hovorim...

lilyen2011
14. jún 2012

@liave dobrovoľne som myslela tak, že momentálne mám narodené 2deti a nikdy nevieš, čo sa môže sťať (očkovanie zle zaberie, zrazí ich auto, zlý priebeh bežnej choroby zanechá následky ... atď) nevieš, čo sa stane.
- vtedy je to už hotová vec a ty s tým nemôžeš nič urobiť- môžeš len hľadať spôsob ako sa pokúsiť vrátiť svojmu dieťaťu opäť zdravie (lieky, rehabilitácie, operácia...) a urobíš pre to čo budeš môcť.

- osobne si neviem predstaviť, že by som vedela a vedome priviedla na svet postihnuté dieťatko dobrovoľne. Pozri si prípady v modrom z neba. Ja keď to vidím, pri každom jednom plačem a obdivujem ľudí, ktorí to tak statočne zvládajú, no neviem (nechcem ani vedieť) aký to je pocit. Ja nepatrím medzi horných 10 000, som rada, že môžem dať deťom to čo majú a máme kde bývať, účty zaplatené. Pozerám sa na to z rôznych uhlov a byť odkázaná v dnešnej dobe, v našej krajine na štát? Veď tu je to na SVK tak nespravodlivé, že pokiaľ nemáš vo vačku, tak ťa ani na pohotovosti nevyšetria!!!

- príklad: prišla som na pohotovosť "som tehotná a krvácam! Pomôžte mi" a sestrička "nech sa páči do pokladne zaplatiť 2eurá a potom s dokladom príďte naspäť" !!!!!!!!!!!!!

- chodiť po žobraní, prosiť, byť čakateľom a pozerať sa na trpiace, umierajúce dieťa? Toto dobrovoľne nedovolím!! Ja by som financie na operácie určite nemala a hoc je to vo svojej podstate lásky krásne, že si si mohla dieťatko podržať a dôstojne pochovať a rozlúčiť sa s ním, ja by som to psychicky asi nezvládla. Teraz som stratila bábo v 4tt a ešte stále som z toho mimo - pritom sa nájdu ženy, ktoré mi povedia buď rada, to ešte nebolo dieťa bolo to len embryo - pre mňa to bolo moje bábo od prvej sekundy hoc to takto dopadlo ako to dopadlo...
- jedna kamarátka mi povedala "príroda je silná a necháva len najsilnejších jedincov, možno bolo dieťatko slabé a preto radšej samo odišlo" ... slová útechy? možno, sama neviem. Trápi ma to, no aj tak na to musím stále myslieť... pritom som len videla malú fazuľku na UZV a nie tváričku ani som necítila pohyby, či vôňu... neviem si to ani predstaviť...

liave
14. jún 2012

Mimochodom ako sa na kamaratka @cecil36

cecil36
14. jún 2012

@liave vidis, mame rovnaku diagnozu a pritom uplne iny pohlad na "vec". Ale taky je zivot, kazdy sme iny, jedinecny a tak to ma byt 😉
@lilyen2011 s tou pohotovostou sa to stalo aj mne, na antolskej 😠 S tym ostatnym, vajdrila si to co som chcela povedat aj ja....

cecil36
14. jún 2012

@liave zacali sme to riesit cez kamosku, ktora ma staru mamu, ta byva sama, ak sa s nou podari dohodnut, tehu kamoska by sa starala o staru pani (nastastie je mobilna a aktivna, ale nevladze uz upratovat, zehlit... atd) a za to by u nej byvala. Este to nie je iste, zalezi ako sa stara pani rozhodne, ale kazdopadne je to na dobrej ceste. Ak by to vsak aj vyslo, je to len docasne....

liave
14. jún 2012

@lilyen2011 4tt je naozaj este len morula blastura...no urcite to trapi nejednu zenu.nir su to slova utechy je to reslita.babatko proste nezacalo rast.no to je o inom ako sa tu bavume...12 tyzden zijuce zivotaschopne dieta o tom je nemy vykrik...
ja osobne nemam rada tueto reci typu bud rada mozno by bolo postihnute a pod...ti ludia hoviria zvacsa o niecom co nezazili tak nechapu alebo zazili zatial asi malo z toho co zivit este moze vziat...
Dala by som kus svojho srdca,miechy aj svalu za co i len dalsie pohladenie mojej dcery...
a tiez som zazila situaciu ked ma nechali v 36 tt na antolskej cskat kym noj partner pride so sekom o zaplateni!a mala som len mocovi zapal!nuz ale to je o inom debata...
zelam vsetko dobre hlavne nech ste zdravi xxx

liave
14. jún 2012

@cecil36 moze byt ze iny pohlad na tu istu vec...no je ine sa prizerat ine je zazit.mozno ak by som videla skor ako zazila pohlad na to by bol mozno iny...tazko povedat to su uz hypotezy...sanozrejme respektujem aj tvoj nazor aj tvoje pripadne rozhodnutie ktore zelam nech nikdy nemusis robit xxx

A kamoske drzim prsty!!!siilno presilno xxx

cecil36
14. jún 2012

@liave no uz hadam take rozhodnutie robit nebudem, deti mam dve a to je ok 🙂 Druhe tehu bolo tak rizikove, ze dr. povedal, ze tretie by bolo o zivot 😀 A kamoske odkazem 😉

maja22
14. jún 2012

Ak je to pravda, tak to je do plaču 😢 😢 😢 😢 : http://www.cas.sk/clanok/225889/potrat-v-siedmo...

liave
14. jún 2012

hrozne @maja22 hrozne ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ nenachadzam slov ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹

alerka
14. jún 2012

@liave ano dava zmysel. Tvoj prispevok je nadherny.

Strana
z63