icon

Videli ste dokument - Nemý výkrik?

ewisam
24. máj 2012

Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.

nika.r
25. máj 2012

@minewka Tebe sa zda nepredstavitelne trestat matku, mne zabit dieta, v tomto sa asi nezhodneme nikdy 😉

minewka
25. máj 2012

@nika.r ale no tak 🙄

Prečítala som si prvý príspevok, čo si pridala...a napísala, že dík za odpoveď..

Potom si doplnila (teda upravila pôvodný príspevok):
"Toto si chcela pocut?
Vyzera to mozno kruto, takze treba zase pozriet na podstatu problemu, ci chapeme nenarodene dieta ako hodnotnu zivu bytost alebo zhluk buniek. Lebo osobne nevidim rozdiel medzi potratom a zabitim novorodenca. "

Tak som napísala, že si to upravila a reagovala ešte dodatočne.

nika.r
25. máj 2012

@minewka no takmneviem, ci mi sibe alebo co, ale prispevok som neupravovala. Nemoze byt, ze si to nedocitala, kedze je tam vynechany riadok?

nika.r
25. máj 2012

@minewka aha, nie je vynechany riadok 😀 asi je uz vela hodin aj na mna.

nika.r
25. máj 2012

@minewka ale ja pripsevky zo zasady neupravujem, akurat preklepy, takze neviem terza ako to bolo. Ale to je jedno, nejdem sa teraz kvoli tomu hadat.

abbey1
25. máj 2012

Téma sa už trošičku zvrhla, tak si i ja dovolím na inú , ale už tu spomenutú tému, eutanáziu. Zažili sme si v živote už príliš veľa zlého a možno ma tu viaceré ukameňujú 😉 , ale správne zákonom ošetrenú eutanáziu by som podporila všetkými desiatimi. I tu platí, že kto nezažil ,neuverí. Ale opakujem , právne ošetrenú eutanáziu za pevne stanovených podmienok na elimináciu zneužitia.
Rovnako by som potraty nezakazovala paušálne, to je nezmysel, ale len v prípadoch ťažkého postihnutia dieťatka, alebo vážneho ohrozenia zdravia matky.

minewka
25. máj 2012

@nika.r mne sa zdajú nepredstaviteľné obe veci - nechápeš?

Aj jedno aj druhé.

A preto neviem tak vehementne tvrdiť - ktorá vec je jediná a najsprávnejšia.
Neviem povedať - kto má väčšie práva.
Neviem povedať - čo a ako sa tým ovplyvní.

Neviem.

Je zlé ísť na potrat a prinútiť dieťa predčasne opustiť tento svet (alebo teda zabiť ho)
A zároveň je zlé prinútiť ženu robiť niečo , čo nechce a čo sa bytostne týka jej tela, života, psychiky a čo ju tiež môže v ojedinelých prípadoch zabiť. A ešte za to ženu trestať.

Mimochodom - a čo muž? Ako sa potrestá on?

Neprikláňam sa ani k jednej možnosti, alebo sa prikláňam k obom.

nika.r
25. máj 2012

@minewka vsak ja chapem, ze sa nechapeme 😀

minewka
25. máj 2012

@abbey1 zákonom ošetrenú eutanáziu by som veru podporila aj ja.

Musela som ísť pár krát (vlastne pre pozitívnu vec) na detskú onkológiu...a ťažko veru ťažko sa pozeralo na niektoré veci, ťažko sa počúvali niektoré zvuky a ťažko ostalo aj na duši. A to som bola citovo nezainteresovaný účastník.

nika.r
25. máj 2012

@minewka ber to ako pokus o zmier 😉 ja proste nemozem uznat, ci uz ide o psychiku zeny, jej telo, tuzby, zaujmy, cokolvek, ze by bolo viac ako ludsky zivot. Jedine len iny zivot, preto som aj napisala, ze v istych zdravotnych pripadoch by som upt ponechala. Takze so mnou uz vela na tuto temu nepodebatis. 😉

abbey1
25. máj 2012

@minewka Konečne sa zhodneme. Onkológiu som zažila i ja a doma nás vlastná mama prosila: Zabite ma, napriek morfiu, ktoré mala v sebe. ☹
Ale to som už ozaj mimo témy.
Zhodneme sa i v tom, že potratom sa dá a má vyhnúť, ak žena chce a má podporu.

minewka
25. máj 2012

@nika.r Inak - nečakane tehotná v 18tke by som na potrat jednoznačne išla a nezabránilo by mi ani video.

Dnes, po tom, ako som bola tehotná, rodila som a mám doma moje najväčšie šťastie - by som na potrat nešla a neviem ani s istotou tvrdiť, či by som išla v prípade postihnutia (v prípade smrteľného postihnutia áno, iné asi nie)

Aj napriek tomu nie som zástanca zákazov a rečí o vrahyniach a podobne.

minewka
25. máj 2012

@abbey1 návšteva detskej onkológie bolo pre mňa asi to najťažšie, čo som doteraz zažila. Toľko koncentrovanej bolesti - psychickej i fyzickej som ešte nevidela, nezažila a necítila a obdivovala som matky, ktoré tam týždne musia byť a musia nájsť v sebe silu sa tváriť pozitívne...

Išla som tam za jedným 16 ročným dievčaťom (aj napriek ťažkej diagnóze sa jej chvalabohu zatiaľ darí dobre, ťuk, ťuk) ...a najsilnejšie zapôsobila na mňa jedna jej veta, z úst vlastne ešte dieťaťa...: "no vieš, niektorí kamaráti pozomierali, niektorí to prežili..."

A áno, ja som hlboko presvedčená o tom - že pri správnej pomoci a podpore žene, ale ozajstnej reálnej pomoci a podpore - sa dá potratom vyhnúť.

lamina
25. máj 2012

je asi zbytocne riesit vtejto chvili moralny spekt, ked legislativa to povoluje, mozno sa to niekedy zmeni, mozno nie. jedine co viem, ze nikdy by som neodsudzovala zenu za to ,akokolvek sa rozhodne. nepozname kazdy kontext, dovody..bez ohladu na to, ake to bude mat nasledky...

nika.r
25. máj 2012

@minewka chapem, cenis si slobodu zeny ako si viackrat pisala a teda rozumiem, k akym zaverom dochadzas. To nemyslim terza v zlom. Clovek si ani neuvedomuje, co vsetko ho formuje a vplyva na jeho nazory a rozhodnutia. Kazdy sme vyrastli v inych podmienkach, zijeme rozne zivoty, sme rozne povahy, co jeden unesie, druheho zlomi. Rozne nazory budu vzdy. Mne je len smutno, ze toto je podla mna dost klucova otazka zivota celej spolocnosti- ci budeme ludsky zivot chranit. A ako vlastne chapeme hodnotu zivota. A nie je v tom jasno a podla mna sa velmi prevelmi spolocnost myli a to, co si mysli vacsina este neznamena, ze je aj pravdou. historia je toho prikladom. Preto mi je z toho smutno a preto tuto temu riesim, lebo ak neuzname hodnotu ludskeho zivota tak ako to realne je, hranice sa budu posuvat a mozeme sa tu rovno zase vsetci pozabijat a ospravelnit to nejakou peknou ideou na lepsi slobodnejsi zivot. A zvratenost potratov vidim v tom, ze ide o vlastne telo, vlastnu krv, vlastne dielo. Uz komu ma zalezat na clovekovi, ak nie matkam? Kto ma cloveka chbranit- spolocnost, sudy, policajti? Ocakavame, ze ini nam budu preukazovat uctu a spravat sa k nam ako k hodnotnym bytostiam a pritom matky, vecne ochrankyne zivota, darkyne zivota ho nechrania? Najblizsim clovekom na svete mi je matka a potom moje vlastne deti, tento kruh tu bol od nepamati a preto toto ja proste nikdy nepochopim. Ako spolocnost chce zit v mieri, ked je jej jedno, ze matky zabijaju vlastne deti? Joj, ospravedlnujem sa za vela pismen, zase som sa nechala strhnut. 😅

elephant
25. máj 2012

@abbey1 Tak teda téma eutanázia...

V podstate som za (možno, neviem to iste), v prípade dlhodobo cohrých, nevyliečiteľných, bez vyhliadky na zlepšenie, v prípade, že o to budú viacnásobne žiadať... Ale v prípade novorodených detí? Neviem, nemám ešte na to názor, neviem to posúdiť...

Čo myslíte vy?

minewka
25. máj 2012

@nika.r pekne si to napísala. Tak by to malo byť...a ani zákazy by potom nebolo treba..... Spoločnosť by mala dospieť do stavu - že nebude robiť veci z presvedčenia a nie pre hrozbu nejakého trestu....a o tom to je. Slobodne sa rozhodnúť spraviť správnu vec.

Ja si však bohužiaľ myslím - že niečo také sa nestane nikdy. Bohužiaľ.

abbey1
25. máj 2012

@elephant Presne v tom prípade, akosi písala. Nevyliečiteľne choré, veľmi trpiace, bez možnosti zlepšenia. Mne osobne trpelo dieťa, len sme čakali na koniec, a netušili, kedy príde a pomôcť nikto nedokázal. Sú pekné reči, že sa pomôcť od bolesti dá, ale ajto len po určitú hranicu. Ani paliatívna liečba nie je všemocná.
Táto téma je ťažká a kontroverzná. Zneužiť sa dá i ten najlepší úmysel, ale niekedy sa skutočne nedá nájsť iné východisko. V tom trošku závidím našim zvieratkám, ktorým v rovnakom prípade zabezpečím injekciu u veterinára. A verte, že tiež až ak to už inak nejde, ale trpieť ich nenechám.
Nechcem tu však touto témou rozvíriť debatu.
Už téma potratopu je obtiažna. 😉

nika.r
25. máj 2012

@minewka lajkujem Ti len prvu cast predchadzajuceho prispevku, lebo s poslednou vetou nesuhlasim. 😉 verit musime a musime sa snazit prispiet k tomu a vychovat vela uzasnych chapavych deti. 🙂

elzu
25. máj 2012

@gaby21 Moc mě mrzí, co se ti stalo...ale...
Odstavit dítě od přívodu živin vpodstatě znamená, že mu způsobíš především zástavu přísunu kyslíku, glukozy, a dalších pro život nezbytných látek....čímž navodíš stav, který je podobný tomu, jako by tě někdo postupně přiškrcoval, a zároveň jako by ti někdo přestal dávat najíst, čekal, až zeslábneš natolik, že nebudeš moci ani odstraňovat z těla své vlastní splodiny a otrávíš se jimi...dítě začne trpět akutním nedostatkem kyslíku, zrychlí se mu srdeční akce, rozvíjí se mu šokový stav a umírá...tak nevím, jestli je na tomto způsobu něco "milosrdnějšího"...

minewka
25. máj 2012

@elzu no neviem, či toto bolo práve najvhodnejšie to dotyčnej písať. Ľutujem ju, ak si to bude čítať.

minewka
25. máj 2012

@nika.r no, čo nám iné ostáva. Veriť, alebo neveriť, pozitívnejšie je veriť. Len je to pri všetkých pridružených okolnostiach občas ťažké zachovávať si pozitívne ladenú myseľ.

elzu
25. máj 2012

@abbey1
Ahoj, vím, že jsi nechtěla rozbouřit diskuzi, ale nedá mi to...především mě mrzí, čím jste si museli projít a dokážu si představit více než na vlastní kůži, jak strašnou bezmoc jste museli cítit, a že byste udělali cokoli pro zmírnění utrpení toho, koho milujete dodnes...paliace má své hranice,v tom souhlasím...ale krom bolestí centrálního původu, už skutečně dokážeme bolest léčit...např.kontinuální i.v.infuzi morfia, přerušením nervových pletení v dané oblasti...žel malému procentu se ani takhle pomoci nedá, ale toto procento lidí by nás nemělo vést k tomu, abychom všeobecně přijmuli eutanázii jako takovou...

Bohužel už nyní nám svět ukazuje statistiky a výsledky, že státy, které povolily eutanázii, si s onou situací neví rady...např.v Holandsku neúměrně stoupl počet neobjasněných úmrtí, dokonce se odpojují a neléčí děti bez souhlasu rodičů...a hranice mezi tím, koho nechat žít a koho už ne se nesmírně ztenčila, neboť usmrtit je levnější, méně vyčerpávající než 24hodinová komplexní péče o umírajícího se snahou udržet jeho lidskou důstojnost do poslední chvíle jeho života...

Myslím si,že umírání je součást života, a tak jako jsme prošli porodním kanálem (je to velice podobný stav, protože dítě v jednu chvíli zažívá pocit naprosté tmy, kdy ho drtí kontrakce dělohy, dusí nedostatek vzduchu z částečně utlačeného pupečníku a prožívá strach ze ztráty života), stejně tak musíme projít i na druhý břeh, byť ten přechod není snadný, především pro ty, které tady necháváme. Věřím navíc tomu, že co si člověk neodžije nyní, odžije si jindy (ale to už je námět na další debatu 🙂

Opačným extrémem k eutanázii, se kterým stejně tak nesouhlasím, jsou situace, kdy se snažíme moderní přístrojovou technikou udržet životní funkce bez ohledu na prognozu a stav nemocného, v případě, kdy člověk trpí nevyléčitelnou chorobou nebo rozhodne-li se vědomě za účasti svědků, že nechce být resuscitován.¨Jedná se o umělé udržování života a to je stejně nepřirozené jakoživot ukončit dříve, než se naplnil jeho čas.

Jeden náš profesor kdysi odpověděl rodině, která po něm žádala, aby provedl eutanazii, odpověděl: "Pojďte si zabít maminku sami, já to za vás dělat nebudu..."
Málokdo si uvědomí, jaké břemeno chceme vložit na bedra těch, kteří přísahali, že budou léčit nejlépe jak dovedou...

elzu
25. máj 2012

@minewka Kdyby nenapsala, že PŘÍRODA ROZHODLA ZA NĚ, tudíž se k ničemu takovému uchýlit nemuseli, nenapsala bych ani slovo. Ale byl by omyl žít v domněnce, že existuje "milosrdnější" cesta, protože neexistuje.

elzu
25. máj 2012

@minewka To je právě ono...bojíme se vidět věci takové, jaké jsou ve skutečnosti. Dokážeme přijmout pravdu jen, když je příjemná. Jenže všechny pravdy nejsou příjemné. Víš...medicína je věda faktů, každá nemoc, každý patologický stav, každý zákrok má svou někdy více či méně krutou realitu, před kterou buď zavřeme oči nebo ji přijmeme takovou, jaká je, a smíříme se s ní.

minewka
25. máj 2012

@elzu Číta to kde kto...podľa mňa nebolo správne jej to písať. Možno sa mýlim.
Informuj o tom ženy, ktoré išli na potrat a "nemuseli" - z dôvodu vád nezlučiteľných so životom.

Načo je podľa teba dobré, že matka, ktorá dosť trpí tým, že má v sebe "smrteľne" postihnuté dieťa, má vďaka tebe aj informácie o tom, ako sa dieťa postupne zadúša a zomiera?

Načo to je dobré?

minewka
25. máj 2012

@elzu to aj smrteľne chorému dieťaťu budeš v rámci "prijatia nepríjemnej pravdy - popisovať, čo a ako bude asi zhruba cítiť, keď bude umierať? V rámci nepríjemnej pravdy mu povieš, že pocíti takú bolesť, že bude vrieskať?

Povieš to aj zničenej matke, ktorej dieťa umiera len pre to, aby si jej povedala "nepríjemnú pravdu, ktorú sa bojí prijať"? povieš jej tu pekne seďte a počúvajte pravdu, lebo treba prijať krutú realitu??

abbey1
25. máj 2012

@elzu Asi sa nezhodneme, ale pôrodným kanálom si prejdeš za pár minút, či hodín, ale zomieranie a utrpenie môže trvať dni, mesiace. Chcela by som veriť, že sa dá pomôcť skoro každému, ale...prax je trosšku iná. A ak by som sa mala znovu pozerať na neskutočné a pomalé umieranie blízkeho a mocť mu i sama to skončiť, kľudne by mi lekár mohol povedať zabite si ho sama. Mať na to možnosť a byť to legálne ošetrené , urobím to bez zaváhania. ☹

monika15
25. máj 2012

netreba ludi odsudzovat len preto lebo chcu ist na potrat....
niekedy treba vediet aj co je za.......... 🙂

luciauk
26. máj 2012

ja tiež nechápem tú dilemu, či pustiť niekomu toto video alebo nie. ved keby sa potraty nerobili, nebolo by treba ani videa. potraty sú, tak je aj video, potraty sa robia, tak nech sa aj video pozerá.

nemenujem, nech sa v tom každý nájde. liečba šokom je vraj umývanie si rúk pred skutočným problémom. a potrat nie je umývanie si rúk pred skutočným problémom? prečo sa ženy boja mať tretie, štvrté, piate dieťa, aj ked to tak cítia? lebo táto skazená spoločnosť ich odcudzuje... podla štatistík chodí na potrat väčšinou žena už s dvoma deťmi. áno, ale treba dodať, že je to žena v strednom veku, pracujúca, ktorá nemôže alebo nechce vystúpiť z radu, svadba, dve deti za sebou, vrátiť sa ku kariére. dieťa mimo plánu sa odstráni a ide sa na ďalší bod plánu. pritom väčšina žien to tak necíti, dovolím si myslieť, ale taká je realita tejto civilizácie. tiež je dôležité dodať, že tie ženy sú inteligentné a vzdelané, s rodinným zázemím. tak prečo? lebo by to bolo mimo rovnice!
takto sa akože rieši chudoba v krajine? papaláši sú milionári a robotnícka trieda nech si nechá zabíjať deti, ked ich nevie uživiť? na potraty nechodia ženy, ktoré majú 8 detí a žijú v špine a chudobe. tie by žili v špine a chudobe aj keby mali jedno dieťa alebo žiadne deti. je to ich mentalita, lenivosť, nízka inteligencia.
v posledných rokoch sa o potratoch hovorí viac. napr. vo velkej británii poklesla tehotnosť teenageriek až o tretinu oproti roku 2010. tak nech mi nikto nehovorí, že ukazovaním pravdy si nevstúpila verejnosť do svedomia. v amerike sú potratové kliniky. ako je toto možné? ludia si o tom šuškajú, ale nijako sa to nerieši. ako môže takáto klinika existovať? ked sa niekto ide baviť o práve na potrat lebo dieťa bude poškodené a aj tak neprežije možno ani pôrod, tak sa podme baviť aj o tom, že sa robia potraty aj z dôvodu iného pohlavia dieťaťa než chcú rodičia alebo ked sa rozhodnú, že nechcú dvojičky, že to by už bolo na ich nervíky privela, tak jeden plod odstránia a hotovo. doktor tam už nejakú tú diagnózu vymyslí. ved to je úplne choré. čistý business, nechávame si do hláv tlačiť tieto drísty... ked tu padla otázka, že kolko za zabitie 10tt plodu...tak kolko dostane ženy, ktorá hodí dieťa do kontajnera. prečo ona ide do basy? ved mala predsa právo rozhodnúť, necíti sa na to, aby to dieťa uživila, muž ju bije, nedokončila školu, rodičia sa budú zlostiť, prečo sú tieto ženy potom trestané? lebo to sa už nedá skyť, tak ako mikropotrat? nad tým už ludia nezakrývajú oči? no dobre, tak túto potrestáme, nabudúce nech ide radšej na potrat, to nie je také okaté?
prečo by sa tento potratový business nemohol prirovnávať napr. k hitlerovej genocíde? vtedy si ludia síce mysleli, že dieťa je posvätný dar už od prvého okamžiku počatia, ale zasa im bolo nahustené do hlavy, že ak majú židovský pôvod, tak to nie sú ludské bytosti. prečo oni boli súdení, ked zabili židov? ved oni zabíjali len "nieludí" tak ako dnes ženy zabíjajú ešte "nieludí"

na záver...kolko by mali dostať doktori? chudák hipokrates. ako to môžu robiť doktori, ktorí zložili prísahu v jeho mene? ved ten sa musí v hrobe otáčať ako nikto iný!