Video zo šikany na škole šokovalo rodičov
Väčšinou sa ma takto tragédie nedotknú, ale videla som video z aktuálne riešenej šikany na škole kedy chlapec skočil zo strechy a som tak strašne rozhodená!!! Zhnusená, nahnevaná z časti aj zúfalá keď si predstavím, že sa toto môže diať v budúcnosti môjmu dieťaťu a je mi to strašne ľúto za tých rodičov.. keď tam počujem kričať vo videu tie deti ako naňho kričia dvíha sa mi žalúdok, poznám sa a viem, že v iných prípadoch by som obraňovala deti, že sú odrazom rodičov a podobne, nikdy neprajem nikomu nič zlé a snažím sa vždy pochopiť “obe strany”, ale v tomto prípade by som ich chcela vidieť a prefackať aj ich aj ich rodičov a aby niesli následky a trápilo ich svedomie DO KONCA ŽIVOTA
Len toľko k môjmu výlevu, ale prišlo mi vhodne sa vypísať sem - väčšinou tu sme rodičia a berieme takéto veci inak
@galioska rodicia to mali snahu riesit, ale ucitelka sa postavila na stranu triedy (lebo vsak 31 ludi nebude proti 1, a co to vlastne riesia, este sa musia utriast skupinky, deti uz su na 2stupni, treba inac pristupovat a nie ze ucitel bude nieco riesit...), bola snaha rodicov na rodicku to riesit, kde rodicia sa zhodli, ze su to deti a maju si to vyriesit medzi sebou a teda moji rodicia ma maju naucit sa branit. Ked sa to stupnovalo, moji rodicia to uz neriesili (ako riesili v ramci predvolani do skoly, ale to ich odbili, ze to je len ich pohlad), a hlavne cely cas ucitelka a aj ostatni rodicia boli proti nim. Prestup na inu skolu nebol mozny. Tak mi vsetci dookola vraveli, najprv "vydrz, to ich prejde", dalsi rok "vydrz, to je puberta", dalsi rok "vydrz, uz ich to dlho bavit nebude", potom "vydrz, uz len rok do strednej, rozbije sa to", "vydrz, uz je ich iba cast" atd. Ja som si nasla utechu v tom, co ma bavi a samotarstve, ale viem, ze niekto s extrovertnou povahou skonci tak, ako skoncil tento chlapec. A nie je to vynimka...😔😔
len tak pre zaujimavost, vedeli ste, ze ziaci sikanuju uz aj ucitelov? Vsetko to, co teraz zijeme je dosledkom toho, ze deti sa nevychovavaju, len sa im donekonecna ustupuje, lebo to je dieta. Maju len prava a ich povinnosti ubudaju.
Aj mne je z toho neskutočne smutno a neustále na to čo sa stalo myslím .,ako sa musel ten chlapec na tej streche posledné chvíle cítiť ,boli ma duša .,srdce a to som ho osobne ani nepoznala ale mám syna v rovnakom veku a nesmierne súcitim teraz z jeho rodičmi a na druhej strane som neskutočne nahnevana na dievca ktoré vo videu kričí ,,skoc,, trapi ju teraz svedomie? Alebo si hovorí že iná za to nemôže ? Neprajem v živote nikomu nič zle ale keby ju osobne poznám povedala by som jej a najmä sa opýtala prečo v tak mladom veku robí niekomu zo života peklo
@vevesh * lebo som sa nasilu chcela pretlacit do ich skupinky *
Aj Roman sa podľa nich nasilu chcel pretlačiť na sobotnú oslavu, tak mu to v pondelok dali vyžrať.
Tomu, čo sa v pondelok stalo, predchádzala udalosť, ktorá sa odohrala počas piatka, keď bol pozvaný kamarátom na sobotňajšiu oslavu, pričom na túto oslavu sa veľmi tešil. Mala to byť oslava známeho jeho kamaráta s tým, že všetci mali ísť spolu do pizzerie a následne ísť spať k tomuto kamarátovi. Pýtal sa ma, či môže ísť, s čím som súhlasila,“ spomína.
„Romanko nevedel, kto všetko na oslave bude, a neskôr sa dozvedel, že tam budú aj spolužiačky, ktoré ho šikanovali. Tie sa pýtali, kto Romana pozval a prečo. Romanov kamarát sa nepriznal, že ho pozval, práve naopak, povedal, že Roman bol ten, kto sa na tú oslavu doslova pchal. Dali mu pocítiť, že ho tam nechcú. To, ako sa k nemu zachovali, aj to, ako to pred týmito dievčatami prezentoval tento jeho ,kamarát‘, znášal veľmi zle. Zranilo ho to.
V sobotu odišiel z domu, pričom som sa bála, aby si niečo neurobil. S dcérou sme ho našli, ako sa prechádza po dedine. Prechádzal sa v daždi.
V pondelok ráno som mala zlé tušenie. Vravela som mu, zostaň doma, pretože ony ti pokoj nedajú. Vedela som, že si ho tým, že na tej oslave nebol, budú doberať. Povedal mi, že to zvládne, na čo som mu opäť povedala, nech zostane doma, no on do tej školy išiel.
Keď som prišla do školy a uvidela ho na streche, kričal z nej, že len prišiel do školy a už mu s tým nedali pokoj,“ vraví nešťastná matka.
@vevesh zažila som podobné ako ty, človek si to nesie so sebou celý život a trvá dosť dlho kým sa z toho otrasie, a presne ako si napísala šikanátori alebo tí čo sa len prizerajú - čo býva bohužiaľ väčšina - si pamätajú iba svoju pokrútenú verziu toho čo sa reálne dialo, máloktorých to naozaj trápi a majú výčitky svedomia. Mne ostalo zle, keď som 1x čítala tú správu, čo urobil ten chlapec a prečo, lebo sa mi hneď vybavili moje hrozné spomienky na školu a párkrát za to otrasné obdobie sa stalo, že som bola už na hrane ako ten chlapec lenže ja som to neurobila len preto lebo ma napadla spásonosná myšlienka - že ak to urobím, tak tým čo ma šikanujú a iným čo ma tiež nemajú radi iba urobím dobre a ich to bude tešiť, ak sa mi niečo stane a takú veľkú radosť som im odmietla urobiť. Bohužiaľ Roman bol už na tom tak zle, že mu už bolo všetko jedno a možno dúfal, že keď skočí, tak ten psychický teror konečne prestane.
Roman, skoč!“ kričali v momentoch, keď sa ho vlastná matka i zástupca školy snažili prehovoriť, aby neskakal.
Mohla zakričať, nech to nerobi. A ešte to zvrátiť...keby tam bola aspoň štipka svedomia.
Len 15-ročný Roman Michalik telefonoval sekundy pred skokom zo strechy školy s otcom, ktorý bol v tom čase v Nemecku. Toho kontaktovala manželka, že ich syn je na streche. Otcovi, ktorý sa mu snažil skok vyhovoriť povedal, že opäť ho urážala spolužiačka Sofia. „Jeho posledné slová boli, že už nevládze,“ vraví otec. Po týchto slovách zložil telefón a skočil dolu.
@vevesh Ahoj ja tiez nechodim na ziadne posedenia po strednej - tiez sa mi ucietlky smiali ze sa nikdy nedostanem na medicinu- no a som lekarkou ahah. aale stale to boli
@vevesh trvalo to dlho prestup na inu skolu mal byt uskutocneny, tu uz je aj chyba rodicov. Taktiez sa mozes z toho uzdravit ty sama, cez odbornu pomoc kebo o sebe nepises prvy krat, uz si to niekde pisala. Nadavanim na inych tu bolest v sebe nevyriesis, bude ta tazit do konca zivota a sa ti cudujem, ze to nechavas tak a kedze si v cudzine( neviem kde ale v uk mentalne zdravie je top 1) treba sa ohlasit o pomoc odbornika a to by mal urobit kazdy aj po dlhom case...
@akvi komplexnejšie.. Dohnali ho k tomu nejaké dievcisks... Možno ohrdnuta dievčina.. Najskôr.. Ľudia jej už pisú statusy na fb.. Ale tak možno keď si obuje na chvíľu jeho topánky tak to decko niečo pochopí.. Mohlo by.. Ale asi ťažko.. To sú tie deti z dobrých rodín.. A potom sú tu ti do ktorých si môžeš kopnúť lebo,, sú menej ako ti ostatní... Rodičia sa pokúšali situáciu riešiť... Škola neviem ako.. Ale aby 15 ročná nechápala ze pácha niečo zlé? Je vizitkou svojich podľa pána riaditeľa skvelých rodičov...
@macekovam áno, dievča robilo to, čo nemalo, to je fakt. Ale kde preboha boli dospelí, ktorí by jej ukázali, že to, čo robí, môže mať tragické následky? Prečo ju nestopli? Vieš, to je presne situácia, ako keď ti dvojročné decko ide vbehnut pod auto, tak ho zdrapnes a riešiš to v momente. Prečo nikto neriešil situáciu, keď ju chlapec a jeho rodičia komunikovali? Pracoval niekto s tými deťmi? Toto treba riešiť, nie lyncovat dievča. Lebo čo bude akože "dosť" , aby obeť, rodičia obete a dav lyncovatelov boli spokojní? Zabijeme dievča? Alebo čo má byť zadosťučinením? Neviem, či si vôbec niekto z lyncovatelov uvedomuje, že ak tak túžia po krvi, tak nech sa zamyslia, že čo požadujú pre 15 ročné decko.
@akvi 1.nie aby chlapec odišiel zo školy ale aby bol vylúčený zo školy žiak ktorý sikanu je.. Ideálne by bolo mať školy kde by boli posielané takéto decka... Oddeliť ich od kolektívu kde sú na koni a dat ich do iného kde oni budu tými novými a slabšími.. A tam nech sa sikanu ju navzájom.. Správanie dievčatá dnes ospravedlní nič.. Nie je to dieťa ktore potrebuje držať za ruku.. Rozhodla sa sama.. A predstav si situáciu ze ti ide o všetko.. Na streche je tvoje jedine milované dieťa.. Robíš všetko aby neskončil lebo stratíš to najmilovanejsie co máš.. Vidíš svoje dieťa tak bezmocne a zlomené... Ty si na konci so silami. A potom počuješ spoza chrbta hlas tej so plane.. Ona len zakričí skoč a on skočí a je koniec... Všetkému je koniec.. Teraz si bez zmyslu života... Máš to pred očami den aj noc.. Nespis lebo vidíš tu situáciu... To dievča urobilo chybu.. A za tu teraz pyka.. A je to možno správne.. Čas ukáže.
@vevesh tipujem,že ti to straaasne chýba....😈😉🤣ja tiež nechodím na žiadne stretávania a hmm,keď tak rozmýšľam,ani ma nevolajú. Nebola som šikanovaná,to nie,lebo som bola doslova neviditeľná. Celý život som si myslela,že som introvert a ono nie,nie som....šikanovali už v prvej triede jedného chlapca,ktorý to,mimochodom dotiahol veľmi daleko. Ako šesťročné dievčatko som vnímala,že robia veľmi zle...a nemohla som nic. Dokonca sa priznávam,raz som ho aj ja štipka😭,DOTERAZ si pamätám ten jeho pohľad,odvtedy sme boli kamaráti😍preto ta neviditelnost. Koniec strednej a výška,boli úplný rozdiel.
K chlapcovi a videu sa nemôžem vyjadriť,nevidela som to video,lebo mi je zle len po prečítaní. A chytá ma strašná ,ale strašná zlosť. Ja dúfam a verím,že každému sa všetko vráti. Rodičia čo prežívajú.....😭😭😭😭je niečo extrémne... a rodičia tých "hrdinov"neviem si predstaviť. Proste tragédia.
@akvi pozri,ona verejné lunxovat mohla? Už aj retardovani poznajú z detektívok,že keď je niekto takto,ako bol ten chlapec,stiahnem chvost a cusim a to som proti akémukoľvek násiliu,ale toto je už cez čiaru,maximálne. Toto je bezcitnost,na toto nemám slov. Ako matka dieťaťa,čo stálo na Prahu smrti,by si čo robila,poďakovala dievčine? Jasné,že nie Lynch doslova,ale trest a tvrdý... ono ho asi mať bude,keď sa bude báť chodiť von. Lebo báť sa bude. Stačí jeden podobne prepnuty mozog ako mamina a bude zle....
@macekovam S tým vylúčením to nejde, lebo vraj povinná školská dochádzka... a pritom by sa to dalo legislatívne poriešiť a mohlo by to byť celkom účinné. Stačí, aby vylúčené dieťa malo za dobu vylúčenia neospravedlnené hodiny so všetkými trestnopravnymi idôsledkami, ktoré z toho plynú rodičom.
@macekovam vidíš, a otáčame sa opäť k tomu, čo som písala úplne na začiatku tejto témy a za čo sa do mňa obuli niektorí, keď som povedala, že zlý je systém, ktorý priam podnecuje a umožňuje toto, čo sa deje. Príčiny som už opisovala, nebudem sa opakovať. A skrz povinnú dochádzku nemôže škola vylúčiť agresora a väčšinou sa deje to, že buď odchádza obeť, alebo to dopadne takto tragicky. Takže sme zase pri tom - ak by dochádzka nebola povinná, školy by mali viac možností riešiť tých, ktorí nedokážu v kolektíve fungovať a tak isto by sa rodičia detí zamysleli a snáď aj niečo spravili, ak by ich dieťa bolo vylúčené zo školy a oni by museli riešiť, čo s ním ďalej.
@maciatkolulu aký "tvrdý" trest bude podľa teba dosť? Fakt ideme trestať len dievčinu?
@akvi ale ved su moznosti poslat dieta do prevychovneho zariadenia. Podla mna by si toto zasluzili, na prevychovu na cely rok, dva, kazdy do ineho zariadenia. A tam superprisny rezim, psycholog a makat a makat. Bez socialnych sieti bez televizie, pomahat inym. Tak by z nich raz mozno nieco bolo. A tie decka by po tejto prevychove mali prist za rodicmi a hlboko sa ospravedlnit.
Nestačím sa diviť ako vedia niektoré obhajovať zločin. No možno tu píše samotná matka dievčaťa.
@annm81 to sa práve vylučuje. Nemôžeš obviniť rodičov zo zanedbania povinnej dochádzky, pokiaľ si to "nedochadzanie" nariadila. Proste toto je uplne patova situácia v školách. Ja vážne nerozumiem, prečo sa tak zubami nechtami väčšina bije za povinnú dochádzku. V dnešnej dobe to robí viac škody, ako osohu. Dnes už predsa nenútila rodičia robiť deti na poli, miesto chodenia do školy. Proste zákon z minulého storočia. Právo vynucovane povinnosťou.
@galioska ja na nikoho nenadavam a ani to neriesim-nemusim, je to casovo a aj inymi radostami zivota zahojene. Len som opisala ako to bolo a ze ti ludia jednoducho v drvivej vacsine ani po rokoch nevidia to zle, co niekomu druhemu urobili. Ono je to ine, ked sa to lieci "za horuca" (ci uz skola, psycholog, rodicia, atd.) a ine, ked je to roky rokuce- nie vzdy je psycholog potrebny😉
@liv1 v ideálnom svete by to prevychovne zariadenie možno dokázalo niečo zmeniť. Na SK ale bohužiaľ nie. Mám kamaráta, ktorý robil vychovávateľa v reedukacnom centre. Musel odísť, lebo to tam nedával. Ešte len tam sa decká naučia, čo je to šikana. A ono je to vlastne úplne smiešne očakávať, že keď zavrieme na jedno miesto traumatizovane a inak postihnuté deti, že sa nám ich podarí "prevychovat".

@galioska nie, neriesim- je to vela rokov a som uplne mimo sk. Mala som snahu o rozhovor s tymi, co so mnou dostudovali, ale to boli iba ti, co sa davovo viezli a neboli priamo sikanatormi. Ti mi co to povedali zo svojej strany, ze oni robili len to, co ostatni a vobec si nepametaju, ze ublizovali a ze sa nic take nestalo a ze sme boli detmi, ktorymi trieskala puberta a snazili sa byt zaujimavymi. Ked som im povedala moje zazitky, vobec nekorespondovali s tymi, co mali oni. Oni si vobec nepametali, ze mi nicili veci, vytvarne prace, pisomky, vyhadzovali veci oknom skoly, robili naschval pred ucitelmi, co ma stalo zhorsene znamky, poznamky, zosmiesnovali pred cudzimi -hlavne mimo skoly, kde to nikto nemohol zalovat, ze ma takmer prizabili (nebudem konkretizovat), ze odohnali kazdeho - dospeleho ci dieta z okolia, aby sa nikto so mnou nezhovaral, nekamaratil. Oni si len pametali vyclenovanie zo skupiny a ze ma nikde nechceli a ze som toto zalovala ucitelke, ktora bola vdakabohu na ich strane, lebo som sa nasilu chcela pretlacit do ich skupinky....😵😵