icon

Video zo šikany na škole šokovalo rodičov

23. nov 2023

Väčšinou sa ma takto tragédie nedotknú, ale videla som video z aktuálne riešenej šikany na škole kedy chlapec skočil zo strechy a som tak strašne rozhodená!!! Zhnusená, nahnevaná z časti aj zúfalá keď si predstavím, že sa toto môže diať v budúcnosti môjmu dieťaťu a je mi to strašne ľúto za tých rodičov.. keď tam počujem kričať vo videu tie deti ako naňho kričia dvíha sa mi žalúdok, poznám sa a viem, že v iných prípadoch by som obraňovala deti, že sú odrazom rodičov a podobne, nikdy neprajem nikomu nič zlé a snažím sa vždy pochopiť “obe strany”, ale v tomto prípade by som ich chcela vidieť a prefackať aj ich aj ich rodičov a aby niesli následky a trápilo ich svedomie DO KONCA ŽIVOTA
Len toľko k môjmu výlevu, ale prišlo mi vhodne sa vypísať sem - väčšinou tu sme rodičia a berieme takéto veci inak

akvi
26. nov 2023

@e_lienka nevidím tu jediný príspevok, kde by ktokoľvek obhajoval zločin.

juliacenc
26. nov 2023

@akvi od nepamati aj ked dochadzka este nebola povinna, aj v druzine, aj na ihrisku, aj v bytovke, na ulici dokonca aj v praci… proste vsade. Je to o ludoch, ze su jeden k druhemu svine, nie o dochadzke. Nemozme teraz upustit od dochadzky, a dufat, ze sikana skonci, pretoze neskonci… sikanu treba riesit a zasravit a nie prisposobovat tomu dochadzku.. sikana sa nema diat ani pri povinnej dochadzke ani pri nepovinnej.

mandevilla
26. nov 2023

@akvi čo by bolo s deťmi, ktoré sú roky sexuálne zneuzivane v domácnosti, alebo týrané rodičmi. V prípade, že by ostali doma. Nemali by šancu uniknúť aspoň do tej školy. Poprípade požiadať o pomoc.
Mali sme tu distancne vyučovanie. Dosť sa popísalo ako to tým deťom ublížilo. Aj stuplo týranie. Obete nemali úniku.
Toto by ste ako ošetrili, keby sa zrušila dochádzka? Také deti by boli v bezvýchodiskovej situácii. Mali by to ešte viac sťažené.

akvi
26. nov 2023

@juliacenc všetky miesta okrem družiny, to je vlastne tiež škola, všetky tie miesta majú spoločné to, že vieš odtiaľ odísť. Na rozdiel id školy. Tam chceš, nechceš, musíš. Aj v tomto prípade ak by bolo jednoduché odísť, tak verím, že chlapec a jeho rodičia by odchod zvážili. A aj keď to nie je samozrejme ideálne riešenie, že obeť odchádza a agresor si robí, čo chce,ale môže to byť život zachraňujúce.

mariazatkova
26. nov 2023

@zuzana76 súhlasím. Čítala som už aj takéto veci. Asi je načase naozaj s tým niečo robiť. Ale to sa musia aj učitelia ohlásiť. Naozaj sa niekde stala veľká chyba...

juliacenc
26. nov 2023

@akvi po dalsie tvrdit, ze sikanu len deti co nechcu byt v skole je tiez somarina. Aj uspesny ziaci sikanuju.. tolko uspesnych ludi by ti povedalo, ze na skole sikanovali… a len tak lebo im ten clovek proste nesadol… a skola s tym nema ziadny suvis.. ucili sa dobre skola ich bavila atd… proste je to v ludoch a o ludoch… niekde som citala, ze ho chceli prelozit do inej skoly, ale on nechcel myslel si, ze to zvladne chudacik chlapec. No a na margo povinnej skolskej dochadzky… stredna skola nieje povinna a tiez sa tam sikanuje… alebo aj na vyskach…

akvi
26. nov 2023

@mandevilla tie zneužívané deti tu sú aj napriek povinnej dochádzke. A netreba si predstavovať, že keď myslím nepovinnu dochádzku, že tým myslím, že by deti boli doma. To je proste nesprávna predstava. Ak by sa zrušila povinná dochádzka, zakotvilo by sa v zákone povinné vzdelávanie. A drvivá väčšina by deti posielala do školy aj naďalej. Ale bola by oveľa väčšia zodpovednosť na rodičoch, ako je teraz a tak isto by školy boli nútené vytvárať také prostredie v škole, aby si rodičia vybrali práve tú ktorú školu. Stúpla by kvalita a rôznorodosť škôl, čo by bolo prínosom pre všetkých.

scorpionflower1
26. nov 2023

@hederamonstera rodicia ho presviedcali, aby z tej skoly odisiel, chceli ho dat na inu, on to odmietal. A skutocne si nemyslim, ze na vine je povinna skolska dochadzka, okrem toho, homeschooling je povoleny, tak kludne uč svoje dieťa doma.

akvi
26. nov 2023

@juliacenc fakt sa mi to už nechce písať znova, proste škola ako taká vytvára v dnešnom systéme nezdravé prostredie, už som to písala. To nie je jeden faktor, to je súhrn viacerých vecí.

galioska
26. nov 2023

viete kolko sikany sa skovava v skolach? ide o reputaciu. Aj nedavno bol pripad chlapca ktory vraj sikanoval a nebolo to dokazane a nechali ho ucit sa distantne. Ale skola to viac nerozmazavala lebo islo o dobru uznavanu skolu...

galioska
26. nov 2023

@akvi je to tak, ucia sa veci ktore sa ucit nemusia...

dskjhfdlkdjhl
26. nov 2023

@akvi Ako chces zabezpecit vyssiu kvalitu skol? Zrusenim povinnej sk. dochadzky to nezabezpecis. Nutne potrebujes zmenit vzdelavanie ucitelov. Potom nebude ani povinna sk. dochadzka vadit. Ty si sa zacyklila z nejakeho dovodu v tej (ne)povinnej skolskej dochadzke.

akvi
26. nov 2023

@scorpionflower1 no to je fakt zaujímavé, že nechcel odísť. Toto mi pripomína vzorec, keď týraná žena nechce odísť od tyrana, aj keď má príležitosť a pomoc. Toto fakt je vec pre zdatných psychológov , vyšetriť to.

mandevilla
26. nov 2023

Veď píšem, že zneužívané a týrané deti by nemali úniku. Nepíšem, že teraz niesu. Tak na co tá veta, že deti sú zneužívané aj napriek povinnej školskej dochádzky..Ale v škole majú aspoň na chvíľu východisko. Plus si to môže všimnúť učitel, poprípade požiadať o pomoc atď.
Aka kvalita vyučovania by bola u sociálne slabších? Alebo rodičov, ktorí to majú na háku? Ako by takíto ľudia formovali svoje deti?

annm81
26. nov 2023

@akvi v tomto nesúhlasím - povinná školská dochádzka je úžasná vymoženosť našej spoločnosti. Legislatívne sa určite dá nájsť spôsob, ako ošetriť prípad, keď dieťa bude dočasne vylúčené zo školy (nehovorím o trvalom vylúčení, ale o situácii, kedy sa rodičia musia na kratšiu dobu postarať o dieťa a zabezpečiť dobehnutie vymeškaného učiva, pretože ako zástupcovia dieťaťa neboli schopní zabezpečiť, aby dieťa mohlo navštevovať školu. )

zuzana76
26. nov 2023

@mariazatkova ale ucitelia neustale apeluju, na rodicov, riesia s rodicmi, ale aj tu na MK sa stretnes s tym, ze rodic obhajuje svoje dieta, lebo jeho dieta by urcite nikdy nic zle neurobilo. Vsimni si aj tendencne zamerane clanky v roznych casopisoch proti ucitelom. Ja to uz ani necitam, lebo vsetko je nastavene tak, ze ziak ma vzdy pravdu a ten, kto sa ma prisposobit je ucitel. Ten moze znasat vsetko, lebo je dospelý a ziak je len dieta.

akvi
26. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl zabezpecis vyššiu kvalitu tým, že škola nebude mať automatický prisun klientov. Prirovnaj si to k čomukoľvek, čo riadi trh a nie štát. S tým, že samozrejme, štát by dával rámec, ako ho dáva napríklad nestatnym lekárom.

dskjhfdlkdjhl
26. nov 2023

@akvi No, si zacyklena. Ako to zabezpecis, ked tam budes mat tych istych ucitelov. Sibnutim prutika zrazu budu zo vsetkych ucitelov super ucitelia? Samozrejme, aj teraz su mnohi ucitelia perfektni, bohuzial je ich aj dost takych, ktori by sa detom radsej mali vyhnut. Ale tym, ze zrusis povinnu sk. dochadzku, tym sa toto neda do poriadku.

akvi
26. nov 2023

@annm81 je v poriadku, že sa v tomto nezhodneme, aj keď mne proste psd nedáva zmysel. Argumentovať vylúčenými komunitami a "škrtiť" majoritu kôli pár percentám, ktorým psd aj tak nepomáha, je podľa mňa scestné.

akvi
26. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl ak chceš debatovať, tak mi prosím prestaň hovoriť, že som taká, či onaka, znehodnocujes svoje príspevky hodnotením mojej osoby, čo je pre diskusiu úplne irelevantné. Ja si veľmi rada prečítam tvoj názor na vec, pretože ma to zaujíma, čo si myslíš o mne, je jedno. A k veci - nedá sa očakávať, že sa to zmení šibnutím prútika. Čo sa ale očakávať dá a v malom sa to už deje v komunitných školách - tvoria sa skupinky, komunity, ktoré majú podobné hodnotové nastavenie a učiteľov si veľmi pozorne vyberajú a s tými, ktorí im nesadnú, sa rýchlo rozlúčia. Keď toto ide v malom, pôjde to aj vo väčšom. ( Ako keď v tej reštaurácii vymenis kuchára...ak si vege reštika, tak asi nechceš mať kuchára, ktorý robí dobre mäso, ale vege mu nejde).

juliacenc
26. nov 2023

@akvi no ved prave, skola, nie povinna dochadzka

dskjhfdlkdjhl
26. nov 2023

@akvi O tom zacykleni som napisala preto, lebo akykolvek argument Ti clovek napise, bez toho, aby si sa k nemu vyjadrila, stale pises to iste. Skus sa nad tym zamysliet. Nemyslim si, ze tym znehodnocujem svoje prispevky a ak aj v Tvojich ociach, tak mne je to jedno, pisem to, co si myslim, nebudem sa kvoli nikomu pretvarovat.
Tych dobrych ucitelov treba vychovat, ak nebudu, nebude z coho vyberat. Cize vsetko sa to aj tak odvija od toho, ze treba nutne zmenit ich pripravu. Darmo budes neustale prijimat a vyhadzovat ucitelov, ked nebude z coho vyberat. Chapes?

akvi
26. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl ja tu práve tie argumenty, ktoré by ukazovali, že psd je potrebná, nevidím. Vždy je to len konštatovanie, že je to potrebné a hotovo. Ale prečo, to nik, okrem asi jediného prispevku, ktorý argumentuje vylúčenými komunitami a tyranymi deťmi, zatiaľ nenapísal.

dskjhfdlkdjhl
26. nov 2023

@akvi Myslim, ze si stale nerozumieme-Ty pises o tom, ze psd je skodliva, ja pisem, ze jej odstranenie nevyriesi problemy, ktore v skolstve su. Chapes? To je tak, ako keby si stale bedakala, ze mas velky zadok a vyriesila by si to tym, ze by si si kupila velke nohavice. Tak sice ti budu nohavice volne, ale veky zadok tam stale ostane. Cize ja tvrdim, ze ak odstranis psd, tak sa situacia v skolstve nezmeni, na to treba ine opatrenia, take, ktore naozaj pomozu. Uz Ti to vysvetlujem dlho a stale bez efektu, lebo Ty to vzdy stocis tak, ze mi nie je jasne, ci nechapes, alebo to robis schvalne, aby si nadalej mohla pisat o skodlivosti psd.

akvi
26. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl rozumiem, ako to myslíš. A ja si nemyslím, že zrušenie pšd je jediná vec, ktorú treba spraviť, samozrejme, že to nestačí. Ale je to jeden z nevyhnutných krokov. Možno naše vzájomné nepochopenie vyplýva z toho, že ty máš predstavu školstva, ktoré tu teraz máme. Ja nie som obmedzená len touto predstavou, pozerám sa na to vo väčšej šírke.

mircalla
26. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl Mas uplnu pravdu

dskjhfdlkdjhl
26. nov 2023

@akvi No, a tu sa ciastocne rozchadzame-zrusenie nie je ani nutna, ani postacujuca podmienka pre zlepsenie stavu skolstva. Na tom, ze to nie je postacujuca podmienka, sa zhodujeme. Na tej nutnosti sa nezhodneme. A znovu dam priklad s tym zadkom-kupenie velkych nohavic to nespravi-tam pomoze bud schudnutie, alebo zmierenie sa s aktualnym stavom. Takze v skolstve mame tiez dve moznosti-bud sa zmierime s tym, ze je to tam blbe (to dufam, ze nie), alebo sa urobia zasadne zmeny-zasadne v tom style, ze naozaj pomozu a zrusenie psd medzi ne (aspon podla mna) nepatri.
Ja sa v skolstve pohybujem dlhsie ako Ty a mam skusenosti nielen so slovenskym skolstvom, takze sa mi nesnaz vtlacit nejaku nalepku, ze som obmedzena len na toto klasicke skolstvo, ktore je na Slovensku.

dskjhfdlkdjhl
26. nov 2023

@mircalla Ja viem😉

akvi
26. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl pre mňa nie je problém sa nezhodnut. Myslím si to, čo si myslím. A tiež to necucam z palca. Sú to moje skúsenosti a z nich vyplývajúce závery. Je mi úplne jasné, že sa nezhodnem s drvivou väčšinou, to ani nie je mojim cieľom.

dskjhfdlkdjhl
26. nov 2023

@akvi Ja tiez nemam problem, ze sa s niekym nezhodnem, ani sa o to nesnazim. A ja tiez cerpam z mojich skusenosti, su evidentne ine ako tie Tvoje. Celkom by ma zaujimalo, ze ako dlho si naozaj ucila, ale ak mi to neprezradis, tak to uplne bez problemov prezijem😉