icon

Video zo šikany na škole šokovalo rodičov

23. nov 2023

Väčšinou sa ma takto tragédie nedotknú, ale videla som video z aktuálne riešenej šikany na škole kedy chlapec skočil zo strechy a som tak strašne rozhodená!!! Zhnusená, nahnevaná z časti aj zúfalá keď si predstavím, že sa toto môže diať v budúcnosti môjmu dieťaťu a je mi to strašne ľúto za tých rodičov.. keď tam počujem kričať vo videu tie deti ako naňho kričia dvíha sa mi žalúdok, poznám sa a viem, že v iných prípadoch by som obraňovala deti, že sú odrazom rodičov a podobne, nikdy neprajem nikomu nič zlé a snažím sa vždy pochopiť “obe strany”, ale v tomto prípade by som ich chcela vidieť a prefackať aj ich aj ich rodičov a aby niesli následky a trápilo ich svedomie DO KONCA ŽIVOTA
Len toľko k môjmu výlevu, ale prišlo mi vhodne sa vypísať sem - väčšinou tu sme rodičia a berieme takéto veci inak

macekovam
26. nov 2023

@akvi ešte ju chvíľu nechame

juliacenc
26. nov 2023

Zrusenie povinnej skolskej dochadzky je take typicky progresivne zmyslanie…. Vydierat a zastrasovat niekoho vylucenim len any posluchal. Namiesto toho aby sme s tym clovekom pracovali a spravili ho lepsim

karolina04
26. nov 2023

@e_lienka 👍👍👍
@akvi Fúúúha koľko príspevkov od teba. Prečítaj si svoje príspevky a potom si odpovedz kto obhajuje zločin, odpoveď poznáš sama, žeby ty?

galioska
26. nov 2023

kto ma zaujem, mrknite do tohto profilu na fb. Pise o tom chlapcekovi aj viac o vinnikoch...
https://www.facebook.com/norbertponya.norbertponya

e_lienka
26. nov 2023

@karolina04 tak priamo to nepíše, ale je viac než jasné, že sa snaží odpútať pozornosť od hlavnej aktérky tejto tragédie, zľahčuje situáciu a odvoláva sa na svoje skúsenosti. Čo už, aj takí sú medzi nami. Mne je ľúto rodičov chlapca a toho, čo si mladý musel prežiť.

liv1
26. nov 2023

@akvi oukej, predstavme si zrusenie povinnej skolskej dochadzky. Hoc s temou to absolutne nesuvisi a je to cista utopia…
Ale.. ako by sa nase deti vzdelavali podla teba idealne?

liv1
26. nov 2023

@vevesh ❤️

mircalla
26. nov 2023

@akvi Uz si unavna s tym obhajovanim vinnikov. A nepis mi, ze neviem citat s porozumenim.

mircalla
26. nov 2023

Tie, ktore tu pisete, ze uz je potrestana dost. Ako viete, ze je? Vidite jej do hlavy snad? Dievca zrejme]\e nema ani empatiu ani stipku emocie.
Nebavime sa tu o decku, ale o 15 rocnej osobe, ktora si je velmi dobre vedoma svoiich skutkov.
Cize treba mlcat, nechat to tak, vsak chudatko uz je potrestana? A pockame si na dalsi podobny pripad? N

mircalla
26. nov 2023

@akvi A k tebe este, citujem ta: - Preboha, je to stále decko, ktoré nedomyslelo dôsledky svojich činov
15 rocna osoba nie je decko a velmi dobre si uvedomuje, co robi. Takze je uplne v poriadku, ked si ona a jej rodicia ponesu nasledky a je to tak spravne. Ale pravdepodobne sa nestane nic, pojdeme veselo dalej a potom pri dalsom pripade povies, ved je to decko, neuvedomila si, co robi. WTF. Potom si to tu racionalizujes roznymi recami o zazemi, o ktorom aj tak nevies nic...Len sa snazis v kazdom prispevku zlahcovat.
Tak ano, aj vrah ma nejake zazemie, to neznamena, ze ho teraz budeme obhajovat....lebo zazemie....Ako si to vlastne predstavujes...let it go?

mircalla
26. nov 2023

16 rocna Judita bola asi tiez len decko, co nedomyslelo nasledky svojej brutalnej vrazdy? Kam ty chodis na tieto perly....Neprejavila ziadnu lutost, jedine, ze dufala, ze sa jej to prepecie a bohati rodicia to dako uhraju, ale neuhrali a teraz trci vo vazeni.

macekovam
26. nov 2023

@galioska on píše o sebe nie?

mamina7070
26. nov 2023

15 rocny Lukas surovo zavrazdil 11 rocnu Veroniku a myslis ze lutoval ???? ledva z basy vysiel utocil znova, ziadna lutost, pocit viny

liv1
26. nov 2023

@mircalla ona by asi aj na pedofila co jej dieta zneuzije povedala, ze on za to nemoze lebo ved vyrastal v zlej rodine… normalne nemam slov. A co sa tyka Judity.. je to len rok rozdiel v ich veku, a poviem ze by som sa ani nedivila, keby ta baba bola schopna ho z tej strechy aj sotit. Nielen recami

mircalla
26. nov 2023

@liv1 Okrem ineho nemame ziadne info, ze dievca vyrastalo v zlej rodine, to je opat len v jej hlave....Takze riesenie je namiesto potrestania jednotlivcov a prevencie zrusit cely system - povinnu skolsku dochadzku, pretoze vsak ta je zodpovedna za tieto situacie.

galioska
26. nov 2023

@macekovam koho myslis toho pana? pozri jeho cely profil

maciatkolulu
27. nov 2023

@akvi určite nie len pre ňu....

annm81
27. nov 2023

@akvi Nemusíme argumentovať vylúčenými komunitami. Zrušením povinnej školskej dochádzky by boli zasiahnuté oveľa širšie vrstvy detí. Príklady máme z inych krajin vyspelého sveta, kde napr. existuje možnosť domáceho vzdelávania, ale nie je žiadne curriculum, teda prakticky akoby tam povinná školská dochádzka neexistovala. Alebo pokojne môžme ostať doma a pozrieť sa na nejaké alternatívne školy, ktoré nie raz fungujú ako uzavretá komunita a spája sa s ňou nie jeden škandál. Alebo sa stačí pozrieť, ako náboženstvá vstupujú do procesu vzdelávania.

Domáce vzdelávanie síce dokáže poskytnúť pre dieťa oveľa lepšie podmienky, ale drvivá väčšina rodičov na zabezpečenie takýchto podmienok nemá schopnosti, vedomosti a ani finančnú kapacitu, ak by vzdelávanie prenechali súkromným učiteľom. A tak či onak, potrebujú zabezpečiť socializáciu dieťaťa. Že dieťa ochrániš pred šikanou tým, že mu odoprieš kontakt s rovesníkmi, je ilúzia. Sú jednoducho deti, čo si takpovediac šikanu pýtajú (nemyslím tým, že si ju zaslúžia, ale že z pohľadu útočníka sú ideálna obeť). Treba tieto deti učiť, ako sa brániť, ako kooperovať s inými, aj keď mi nie sú sympatickí, aj keď ja nie som sympatická im. Lebo človek žije v spoločnosti a celý život bude musieť vychádzať s rôznymi ľuďmi- to nie je len o základke, bude chodiť na vysokú školu, bude pracovať, vydá/prižení sa do cudzej rodiny, bude žiť obklopený susedmi, vybavovať veci na úradoch. Tam všade môže zažiť šikanu a tam už nepríde rodič, aby dieťa "zachránil" tým, že ho zavrie doma.

maranco
27. nov 2023

Vyjadrenie ZŠ Parchovany k tragickej udalosti z 20. 11. 2023
V prílohe zverejňujeme stanovisko Základnej školy v Parchovanoch https://zsparchovany.edupage.org/

karolinakr
27. nov 2023

No presne to sa dalo čakat.V druhom odstavci sa pise, že je zakazane pouzivat mobil, čize kto to točil a dal na siete, ako bol Roman na streche, bude prisne potrestaný

Teraz sa riaditel sam seba usvedčil, že najviac
bude potrestany ten, kto zverejnil dôkazy..
Riaditeĺ tymto pristupom z môjho pohladu ukazuje teraz žiakom, že nikdy, ale nikdy verejne nemaju stať za pravdou, lebo si to v živote škaredo odseru, ale zametat dokazy pod koberec by malo byt ich kredo..!☝
A takto to v živote je. Že hajzli vždy zvitazia
Spravodlivost nikdy

karolinakr
27. nov 2023

Na konci riaditel piše, že on nič, on muzikant a dava trestne oznamenie na tych, čo sa opovažuju ho kritizovat -
Skratka, všetci su zlí, len on je anjel

maranco
27. nov 2023

Roman porušil zákaz vyliezť na strechu, nedodržal pokyny učiteľky. My sme potom zavolali záchranárov a matku žiaka.
akoby "urobil sme všetko čo sme mali".

Na druhý deň sa dozvedeli že žiačka natočila video, takže porušila školský poriadok kde majú zakázané používať mobily "Žiakom sa zakazuje používať mobilný telefón v priestoroch školy" a škola vyvodí veľmi prísne dôsledky pre žiačku ktorá natočila video.

Lepidlo sa vylialo samo na Romanove pomôcky, šikanovanie Romana bolo údajné, konflikty na škole sú, ale to vôbec nieje šikanovanie a s súvislosti s Romanom nemajú zaevidovaný žiaden podnet na prešetrenie šikanovania.

Rodič nedodržal školský poriadok a školu neinformoval, že Roman má zdravotné problémy a oni o ničom nevedeli tak nemohli ani zasiahnuť.

Naši zamestnanci sú osočovaný, tak sme podali trestné oznámenie. Škola nemôže vedieť čo si žiaci medzi sebou riešia. Naša dlhoročná práca je znevažovaná a všetci sa majú zamyslieť.

jesenzima
27. nov 2023

@maranco 🤢

vevesh
27. nov 2023

🤮🤮🤮jdu blejt verejnosti, ako sa hovori.....
Mna zarazilo, ze 50minut boli jeho spoluziaci bez dozoru- cize 50 minut na neho z druhej strany kricali- kde boli ostatni ucitelia? Ako ked by mi decka vo vedlajsej triede takto vykvikovali, ako pedagog by som tam nabehla a pacifikovala - vsak to muselo byt pocut na chodbach, co robili ostatni pedagogovia? A ze hasici potrebovali viac ako 50 minut dojst, povazujem tiez sa smutne- keby horelo, tak amen tma.
A ako najvacsi vtip patri opisana prevencia sikany- "rozposlali sme rodicom a ziakom on-line linky a odkazy na informacie o sikane a jej predchadzani"🥴🥴🥴🥴🥴🥴🥴🥴

simca06022011
27. nov 2023

@vevesh presne tu tvoju prvu vetu som mala napisanu.. to sa ani neda inak komentovat... nik v tej skole skolsky poriadok nedodrzal, nik tie deti nestrazil, v podsate nik sa nezaujima u nich, co orbia medzi sebou... a na vine su rodicia. No uzas.

simoli
27. nov 2023

@vevesh jdu blejt verejnosti - aj mne si to ukradla...je mi úplne zle z toho vyjadrenia. AKO TOTO môže zverejniť ???? my nič !!! držte ma...toto všetko sa mi len sníva...

vreckovka2
27. nov 2023

Presne pre toto vzdy a vsade pripominam - vsetku komunikaciu so skolou majte pisomne. Obzvlast, ked sa jedna o sikanu. Podpisane, prefotene a doma si to zalozit. Co nie je na papieri, akoby ani nebolo. Velmi smutne.

valeria_h
27. nov 2023

Vyjadrenie jeho sestry, videla mu správy v ktorých stálo "skap Ty k...". Panenka skákavá, to dievča je normálne zrúda, exemplárne ju treba potrestať. Špi** jedna 🤬
https://emefka.sk/sestra-romana-ktory-ukoncil-z...

scorpionflower1
27. nov 2023

Ja viem, že su vsetci teraz strasne nahnevani a chcu ukazovat na vinnikov a trestat to dievca, co sikanovalo. Asi to nechce nikto citat, ale zo skusenosti viem, ze ten, ktory sikanuje je casto v horsom psychickom stave ako ten sikanovany, takze to dievca urcite nevyrastlo v normalnom prostredi, aj ked to tak moze na pohlad vyzerat. To, ze rodina sa ekonomicky stara o svoje deti dostatocne, ze je slusna atd. este neznamena, ze vychovava svoje deti s laskou a empatiou. Dalsia nepopularna pravda je, ze kludne existuje moznost, ze ti ucitelia naozaj o nicom nevedeli a nie je to ich chyba, lebo nie vsetko, co sa v tych triedach deje je mozne odhalit. Ja som robila ucitelku v troch skolach, teraz som vo stvrtej, momentalne ucim v skole, kde je velmi malo studentov, tam sa da odhalit sikana hned, lebo si to stihnete vsimnut a studentov spoznat, vztahy su tam osobnejsie. Ale ucila som aj v skole, v ktorej bolo 700 studentov a tam nebola sanca cosi riesit a vsetko zaregistrovat.
Ale ano, musim dat aj za pravdu tym, co tu pisu, ze sa zametaju problemy pod koberec, je to pravda, vedenie skoly chrani povest skoly casto tym, ze tutla vsetko ako sa len da. A vo vacsine skôl to funguje tak, ze pomaha len to, ked sa ozve rodic a brani svoje dieta, da skole najavo, ze urobi problemy, ak sa sikana nebude riesit. Lenze casto tu sikanu ta skola riesit nevie, lebo rodicia toho, co sikanuje su horsi ako ich dieta a nie je s nimi reč. Ked je na strednej, da sa vylucit, ale ked je v povinnej skolskej dochadzke a dana skola je jeho spadova skola, tak tam vela nenarobite.