Video zo šikany na škole šokovalo rodičov
Väčšinou sa ma takto tragédie nedotknú, ale videla som video z aktuálne riešenej šikany na škole kedy chlapec skočil zo strechy a som tak strašne rozhodená!!! Zhnusená, nahnevaná z časti aj zúfalá keď si predstavím, že sa toto môže diať v budúcnosti môjmu dieťaťu a je mi to strašne ľúto za tých rodičov.. keď tam počujem kričať vo videu tie deti ako naňho kričia dvíha sa mi žalúdok, poznám sa a viem, že v iných prípadoch by som obraňovala deti, že sú odrazom rodičov a podobne, nikdy neprajem nikomu nič zlé a snažím sa vždy pochopiť “obe strany”, ale v tomto prípade by som ich chcela vidieť a prefackať aj ich aj ich rodičov a aby niesli následky a trápilo ich svedomie DO KONCA ŽIVOTA
Len toľko k môjmu výlevu, ale prišlo mi vhodne sa vypísať sem - väčšinou tu sme rodičia a berieme takéto veci inak
@moonlight1210 nie nechcem preniesť zodpovednosť, ale tak asi každý by chcel zabrániť spraviť niečo také svojmu kamarátovi nie?, nejako mu to vyhovoriť, porozprávať sa s ním
@sasitimi17 každý to očividne nechcel, keďže niektorí ho ešte k tomu vyzývali ...ja osobne by som bola v šoku, a nebola schopná povedať asi nič. A okrem toho, ty by si pustila ďalšie dieťa na strechu? Alebo mal na neho kričať aj on? Či ako si to predstavuješ? Ten chlapec už bol rozhodnutý, nepomohol ani telefonát od otca, ani že tam mal mamu...
@jesenzima ježíš ale ešte pred tým ako tam vyšiel kriste zase nezveličuj
Správanie niektorých mladých/detí je naozaj hnus.
Toto čo sa odohralo na tom videu je pre mňa nepochopiteľné a úplne proti zdravému rozumu.
Dúfam že partia ktorá chlapca vyburcoval k takémuto konaniu si bude spytovať svedomie a bude to pre nich veľké ponaučenie do konca života. Na tomto videu vidno silu zákernej partie detí (mladých ľudí) ktorý nemajú apsolútne žiadne hranice.
Ja som sa s takýmto hnusným správaním stretla už aj o mnoho mladších detí.
Partia dievčat okolo 5-6 rokov (boli na ihrisku asi 4), iné deti medzi seba nechceli pustiť a urážali ich tam slovami ako ty hnusné decko, si hlúpa, hodnotili oblečenie detí a vysmievali sa. Ja som normálne ostala v jednom úžase, mami sedeli na mobile a toto celé veľmi dobre počuli (reakcia žiadna). Pre mňa nepochopiteľné a nedopustila by som aby sa moje dieťa takto k niekomu správalo.
Ja si nemyslim, ze za sikanu mozu vzdy rodicia (ani napr extremne rozmaznane dieta nemusib yt sikanator). JE to o povahe deti, o kolektive, a o nejakej suhre okolnosti okolo toho dietata sikanujuceho aj sikanovaneho. Ja poznam skvelych rodicvo, co maju fakt deti ako odtrhnute z retaze, aspon v nejakom obdobi. Moje dieta tiez bolo sikanovane, sikana sa riesila aj v skole, riesila sa ajmedzi inymi detmi, pritom ti rodica su uplne v pohode, vychova je ok ale nik nevie co vyvola presne u kontretneho dietata taketo spravanie (ci vlea ucenia, ci vela kritiky, ci velke ocakavanie, ci problemy zaclenit sa, snahu zapacit sa). Sikana je odjakziva vsade kde sa da, a ide naopzaj iba o povahu ludi a dalsi sa pridavaju, alebo nic nerobia proti tomu.
Moj nazor je ten, ze za sikanu v skolach mozu deti, za nasledky sikany moze SKOLA a dozor. Mozu za to pedagogovia, riaditelia lebo kolkokrat ani nedaju vediet, nik to nevie, alebo sa tvaria ze sa nic nedeje. Velakrat ani rodicia nevedia co ich dieta robi, alebo co mu je robene.. u nas deti si vypoculi od dozorujucej ucitelky ze "aaaale ved nam kolko robili zle, aaale ved nas kolko bili chlapci... ", alebo aaaale my kolko sme si rbili zle v skole. A to na pripad ked dievcata prisli z monoklom, doskriabanou tvarou, modrinami domov... a my sme na to prisli postupe... detto hadky, urazky, zvady.. tiez sa to dozvie len fakt rodic, ktory vie ako vytiahnut informacie z dietata .. a nedokaze urobit voci "tyranovi" takmer nic, len ist dohovorit... aj ked teda ja som bola raz taka nabrusena, ze som mala chut nabehnut do skoly a chytit maleho pod krk... ale aky vzor by dostal?
A to si nechcem predstavit co musi byt v skolach, kde su socialne slabsie vrstvy, deti naozaj roznorode, viac chuliganov a tak... konci to potom savom vo flasiach a pod.
Jedine co vie kazdy rodic robit, je rozpravat sa doma s dietatom, nedrzat ho vo vaticke, a naozaj mu ukazat ze svet je aj zly, som tu pre to dieta, nemusi byt zufale, ak sa nieco stane ma povedat, ma sa branit. Ja som dcere povedala, ze ked jej dakto bude robit zle, v klude mu to moze vratit. Ano pocula som, spololuziak jej nieco nie vlemi pekne povedal, tak mu povedala spat :D dobre tak.. ja som povedala, ze este hrosie by som mu povedala, dobre urobila. nik sa neopovazil ani len poznamku jej dat, lebo si to zasluzil, uz sa riesila aj horsia znamka zo spravania. Dcere narastlo sebavedomie, uz si vaiac nenechala nic. Ak su problemy v kolektivoch, pracuju s nimi z CPaPP ci ako sa to pise, treba upozornit triednu, skolu a pripomenut im to. Pracuju s detmi, robia im programy na zlepsenie kolektivu.
UCTE si deti stat za sebou. A nebudete sa musiet bat. A cim skro, lebo puberta je tazka, deti su citlivejsie aj ked na pohlad uz su "frajeri".
@akvi tak kazdy mame nejaku predstavu. Ja neobhajujem tych ucitelov, mali si nieco vsimnut. Myslim, ze dnes sa sikana praveze dost na skolach riesi. Viac ako v minulosti. Nestastia sa zial stavaju a budu stavat. Ale myslim, ze ten, co sikanuje je v prvom rade zodpovedny, aj ked je to dieta. Dieta musi vediet od malicka, co je dobre a co nie. Uz Montesori povedala, ze prva vec, co sa dieta ma naucit, je, rozlisovanie toho, co je dobre a co nie. To je v prvom rade ulohou rodicov a potom neskor to budu rozvijat ucitelia v skole.
Poda ta mamička trestné oznámenie na riaditeľa školy a rodičov deciek čo toho chalana sikanuju?
inak video som nepozerala, ale mna zaujima, akos a dostane niekto v skole na STRECHU? za to je kto zodpovedny?
@sasitimi17 myslim, ze kamarata vo sne nenapadlo, ze on nieco take urobi. Myslim by ho odhovaral, keby vedel, co ide urobit.
Takze taka sugestivna obvinujuca otazka: kde si bol? je dost neferova a drsna voci tomu kamaratovi. Hlavne, ked ma sam (najskor) len 15 rokov.
Ked tu citam niektore zeny necudujem sa ze su také deti.
@jakubrianka
@luxus10 nikto deti zo skoly nevyluci, skola vraj nemoze. VEselo si napr. zapalia na zachodoch a rehocu sa ucitelke do tvare, lebo "nic mi nemozete"... to je obraz dnesnej spolocnosti ;)
ja som si tiez naivne myslela, ze deti, neprisposobive, nevychovane, sa proste maju riesit = zla znamka, vylucenie, pripadne reedukacne centrum ak je tak velmi zle.. ale to bola pred par rokmi naivna predstava. Mna nezaujima povinna skolska dochadzka, ani neviem co, ja by som to vyhadzovala okamzite, rovnako by malo byt dietatu pisane hodnotenie zo skoly.. a novy riaditel nech sa orzhodne, ci vobec dieta prijme. Lebo dalsie deti to tiez nemusia trpiet.
Nieco sa da ospravedlnit ako mladicka hlupost a frajerina, ale odtial potial...
@akvi A pisem ja niekde, ze sa toho bojim? Ja pisem len to, ze je uplne zbytocne riesit toto, lebo to nepomoze. Pre mna to mozu zajtra zrusit, mna sa to nijako nedotkne. Takze mi nevkladaj do ust to, co som nikde nepisala a ani si to nemyslim.
@simca06022011 vidíš a presne toto by vyriešila nepovinna dochádzka, škola by mala právo vylúčiť deti, ktoré narúšajú chod školy. A rodičia by sa snazili oveľa viac prevziať zodpovednosť za výchovu detí.
@zuzana76 Vinna je povinna skolska dochadzka, ved to vyplyva z jej nazvu, staci odstranit predponu a mas to😉
@dskjhfdlkdjhl nič ti nikam nevkladam, normálne sa pýtam. Lebo stále si nenapísala žiadny argument, prečo teda je psd potrebná a prečo by jej zrušenie nič nevyriešilo.
@dskjhfdlkdjhl ach ano, docitala som sa. Ale bohuzial nie, to si nemyslim, sikana sa deje dokonca aj tam, kde ti ludia su dobrovolne. Napr v praci, v rodine, taky manzelsky zvazok uzavreli dvaja ludia dobrovolne a predsa sa moze stat, ze jeden druheho napada, sikanuje, utoci, ublizuje.
@akvi ano, ja si tiez myslim, ze skolska dochadzka by nemala byt povinna. Celkovo som aj viac za homeschooling a pod, cize by to taketo projekty len podporilo. A ked sa niekto bije za to, ze za toto sme bojovali.. tak NIE. Podla mna sme bojovali za pristup k vzdelaniu kazdeho cloveka. Cize vsetci MOZEME chodit do skoly. A nie ze musime a amame povinnost... Rovnako si myslim, ze praca a brigady by mali byt povolene skor ako od 16r.
@akvi Ty zrejme nerozumies pisanemu textu. Ja nikde nepisem, ze je nutne potrebna, ja stale pisem, ze problemy v skolstve absolutne nezavisia na tom, ci je, alebo nie je povinna. Vidis ten rozdiel? Pre mna, za mna, nech sa zrusi. Ale nicomu to nepomoze a teda je uplne zbytocne vsetko na nu valat a mysliet, ze je je pricinou vsetkeho zleho, ked to tak nie je. Uz chapes?
@dskjhfdlkdjhl
@akvi
@simca06022011 napriklad v nemecku he povinna skolska dochadzka,ALE skola moze agresora vylucit (a rodicia musia zhanat inu skolu, ktora ratolest vezme- ak nie, musia platit penale statu resp..im stat pomoze najst novu skolu- ale moze to byt 20km dalej od predchodzej a starajte sa). Plus neexistuje sice znamka zo spravania, ale na vysvedceni je aj slovne hodnotenie, kde sa taketo "perlicky" pisu spolu k olypmpiadam a co. A pri kiksoch, dieta je aj pri povinnej skolskej dochadzke suspendovane na urcity cas a musi si dohanat ucivo+ skolsky zakon urcuje 3krat a dost, dieta leti zo skoly. Takze aj pri povinnej skolskej dochadzke su moznosti na riesenie - ak sa CHCE, co by v pripradoch sikany malo byt ovela silnejsie pretlacane...
@zuzana76 Ved snad si pochopila, ze som to nemyslela vazne. Ale skus si vygooglit pana Roberta Capka, precitaj si par jeho agresivnych prispevkov na temu skolstvo a nejake reakcie jeho fanyniek a potom pochopis, ze jednak odkial vietor fuka a este aj to, ze je asi zbytocne niekomu nieco vysvetlovat😉
@akvi ale to dievca co krici nech skoci iste neni obeť systému, len z rodiny to má, výchova jej chybala a škola určite neni na vine spravaniu sa detí ale rodina, v rodinach je problém v rodičoch, cela matiek sa chova surovo k svojim detom.
@vevesh to je presne to, co pisem ja-skolska dochadzka nie je vinnik a jej odstranenie nicomu nepomoze, to len povrchni a naivni ludia si mozu mysliet, ze by sa nieco vyriesilo. Problem je inde a takymito kozmetickymi upravami sa nevyriesi.
@dskjhfdlkdjhl nikde nepíšem, že je príčinou všetkého zlého. Je jednou z príčin. A práveže to nie je kozmetická úprava. Je to obrovský krok k prevzatiu zodpovednosti.
@simca06022011 ak nebude existovať povinná školská dochádzka budeme tu mat kopec negramotných ako pre vznikom ČSR
@akvi pises, ze je pricinou napr. sikany. No, nie je. A mysli si co chces.
Ja nemám ani silu čítať túto diskusiu.. zo všetkých prípadov čo v posledných časoch presakuju von tento má veľmi zasiahol.. od chlapca čo strieľal na základnej, cez dopichanych ľudí takmer každý deň, cez vypite savo v škole až po tento skok..
Je jednoducho strašné, strašné čo sa deje.. nedá sa ani vypovedať aké hrozne to je... A čo je strašné smutné je, že tých ktorých sa to dotknúť má

@sasitimi17 Toto su take otazky, naozaj.
Chces preniest zodpovednost dospelych na dalsie 15-rocne dieta? Myslis, zeby ho pustili za nim na tu strechu, aby s nim hovoril?
A myslim, ze mu neoznamil dopredu: odchadzam skocit.
Porozmyslaj.