Video zo šikany na škole šokovalo rodičov
Väčšinou sa ma takto tragédie nedotknú, ale videla som video z aktuálne riešenej šikany na škole kedy chlapec skočil zo strechy a som tak strašne rozhodená!!! Zhnusená, nahnevaná z časti aj zúfalá keď si predstavím, že sa toto môže diať v budúcnosti môjmu dieťaťu a je mi to strašne ľúto za tých rodičov.. keď tam počujem kričať vo videu tie deti ako naňho kričia dvíha sa mi žalúdok, poznám sa a viem, že v iných prípadoch by som obraňovala deti, že sú odrazom rodičov a podobne, nikdy neprajem nikomu nič zlé a snažím sa vždy pochopiť “obe strany”, ale v tomto prípade by som ich chcela vidieť a prefackať aj ich aj ich rodičov a aby niesli následky a trápilo ich svedomie DO KONCA ŽIVOTA
Len toľko k môjmu výlevu, ale prišlo mi vhodne sa vypísať sem - väčšinou tu sme rodičia a berieme takéto veci inak
@slovakboy ak sa budu starat o seba sami, je mi to uplne ukradnute.
@akvi som za domace vzdelavanie a nesuhlasim so skolskym systemom ako je nastaveny teraz. Ale za zrusenie povinnej skolskej dochadzky teda nie som. Co by bolo s deckami zo socialne znevyhodneneho prostredia? Tie by do skoly rodicia dobrovolne nikdy nedoviedli a oni by nemali ani moznost zistit, ci sa im tam paci, alebo nie. Ci sa maju co naucit. A kedze vacsina ich rodicov skolu neskor absolutne neriesi, tak je nasledne dochadzanie naozaj viac menej o dobrovolnosti.
Cely skolsky system a na to nadvazujuce institucie a hlavne zakony by sa dali krasne reformovat a posunut uplne inam. Ale aj keby som zila este 150 rokov, neverim, ze by som sa toho dozila tu na Slovensku. Ale ucitel ma stale aspon nejaku moznost ovplynit vzdelavanie ziakov, sposom akym ziakov vedie. A riesit sikanu v triede je jeho psia povinnost.
@basullinka ja osobne si myslim, ze za to ta dochadzka povinna moze v tom zmysle, ze tie deti vedia, ze im nic nehrozi. Povinna skolska dochadzka je povinna a nik ich nemoze o tuto "vysadu ukratit". Byt tam nechcu. Keby mali makat v bani, alebo vo fabrike (to je priklad, prehnany, aby ma tu neukamenoval, ze babatka by som posalal do prace :D), keby nebola skola samozrejmost, brali by to tie deti ako vysadu. Ale neberu... to ze mozu sedkat v skole a kludne si nevazia, lebo nevedia ake je to, ked to nemaju. Mozno je to vekom a rozumom, a mozno tym, ze na konci strednej skoly, na vysokej skole je to inak = ale tam uz "deti" pristupuju k otmu inak, viac so stresom, viac sa snazia. NIkoho nenapadne robit len tak kraviny miesto ucenia sa, lebo ho proste vyhodia...
uplne z cesty tvrdit, ze ked si drti myslia, ze skolska dochadzka je povinna tak mozu sikanovat… ved vzdy mozu byt so skolu vyluceny za zle spravanie atd… skor im net rady uz totalne tym dnesnym zasranom bez ohladu na cokolvek
@juliacenc nemozu byt vylucene zo skoly, za nic. Nariadia im nejake posedenia s psychologom alebo sa znizi znamka so spravania, ak tie pokarhania nepomozu a to je vsetko.
@simca06022011 ano ja v tomto zdieľam tvoj názor , len sa zamýšľam nad tym, ze čo je potom za príčinu v prípade kybersikany u detí, ktoré sa poznaju z inokadial ako zo školy alebo sa nepoznajú a kybersikana tam je. To by som chcela vedieť, že aký má nazor na toto, lebo tam ten dôvod povinnej školskej dochádzky nema nejaku spojitosť 🙂
@simca06022011 No, mozno by si sa divila, co vsetko sa deje na VS a tam povinna dochadzka nie je. Myslis, ze tam nie je sikana?
@dskjhfdlkdjhl tak neviem, ja som na vs sikanu nezazila a ani nevidela, mala som ine starosti a problemy... a hlavne naozaj vela ucenia. Popravde aj by som sa s tym inak vysporiadala ako male dieta na zs. Ked chce clovek porovnavat a hladat chyby, sikanu najde uz vsade.. :D aj v obchode.
@simca06022011 Nevies, ale to neznamena, ze tam nie je. Sikana moze byt kdekolvek, kde su aspon dvaja ludia. A teda ziadna povinna dochadza ju neovplyvnuje.
@basullinka rovnako si tieto deti, tak ako aj dospeli online, myslia, ze im nik nic nemoze a vpodsate ani nemoze. Rovnako si svoje komplexy, problemy a friustarcie vybijaju na ludoch online. Lebo mozu.
@simca06022011 A nuti niekto tie deti, aby boli neustale online? Su tam povinne? Nie.
@dskjhfdlkdjhl Rovnako deti v skole, ako aj na nete sikanuju, lebo mozu. Nie preto, ze su niekde dobrovolne alebo povinne. Takze zrusenie povinnej dochadzky by toto nevyriesilo. Treba to riesit poriadne, nie nejakymi povrchnymi hovadinami, o ktorych sa da vela diskutovat, ale prinos je 0.0 nic.
Necitala som vsetko, ci sa nahodou tu nevyjadrili aj nejake ucitelky. Mozno by mohli napisat o tom, ake dnesne deti su, ako su ucitelia na nich kratki, lebo hned maju na krku rodicov, ze co si to k ich dietatu dovoluju. Myslim, ze dnes ucitelia uz nemaju u vacsiny pubertalnych ziakov ziadnu autoritu a vo vyssich rocnikoch sa mozno aj agresorov boja. Dnes je v domacnostiach vychova benevolentna, deti sa nesmu udriet, rodicia sa boja, aby neutrpela prisnou vychovou ich psychika. Potom take deti nemaju strach ani z rodicov, ani z ucitelov a vedia, ze sa im za zle veci nic nestane. Alebo, ze to ocko vybavi. Potom je uz len krok k dokazovaniu si svojej dolezitosti ublizovanim slabsim, tichym a utiahnutym spoluziakom. Ved si treba dokazovat svoju dolezitost v partii. Jeden pred druhym.
@oli18 zhruba toto (ale trochu strucnejsie) som tu uz pisala.
@dskjhfdlkdjhl tu sa riesi sikana na skole.. zakladnej. V tejto teme. Tam sa deti otravia savom, deti skacu zo striech, dievcata z druheho stupna si podrezavaju zily, alebo kovli sikane riesia bulimiu...
A nie deti, nik nenuti tam byt. TU NEJDE o nutenie byt v skole, ved som to pisala. Cize nejde o nutenie byt online. Ale to ze ked je nieco povinne, nemozes ho z toho nijak vylucit. Nemozes dieta za spravanie vyhodit, nemozes mu nic. Povie ti 5tacka ze si p**a a mas jej dat pokoj, mozes akurat tak jej dat 5 (mozno), postazovat sa riaditelov, poslat pokarhanie.. a to je vsetko. Rovnako aj v pirpadoch fyzickych napadnut medzi detmi, urazkami, hadkami.. je to uplne rovnake.
@simca06022011 No, a ja tu od zaciatku pisem to, ze ta povinna sk. dochadzka za toto nemoze. Za toto moze to, co som uz pisala a teraz to napisala aj @oli18 a sice moderna vychova. Dieta v skole nieco vyvedie, namiesto toho, aby mu doma vysvetlili, ze takto sa chovat nema, tak maminka alebo tecko nabehnu do skoly a vysvetlia ucitelovi, ze ich dieta je nedotknutelny poklad. A potom staci uz len to, ze takyto poklad si vyhliadne nejaku obet a sikanuje. Co to ma spolocne s povinnou dochadzkou? NIC.
@oli18 tak moja skúsenosti ako učiteľky z minulého týždňa. Zadala som známku 4 z písomnej práce. Do 3 minút som mala správu od matky, ako som si to dovolila, dať 4. Tento týždeň sme mali osobne stretnutie a tam ma poučovala, z ktorých tém mam dat písomku, ako mam učiť, hodnotiť.... Keďže ja som slušne, ale jasne dala svoj názor na jej nevyziadane rady, tak to síce zakceptovala, ale len do času..... Už teraz viem, že do konca roka ešte pokecame...
@simca06022011 Jednoducho nemozes nezvladnutu vychovu valat na povinnu sk. dochadzku. To je asi tak, ako keby si si myslela, ze ked si budes na matike nechty lakovat a nebudes potom vediet nic vypocitat, tak za to moze matikar.
@oli18 nie je to v domacnostiach az take benevolentne, benevolentne je to v skolach. Toto si psychologovia a pedagogovia sami "vyrabaju". Sice deti nebiju, ale uz ich ani nijak neucia, nevedu k nicomu, nieco deti vyvedu, nepotrestaju. My sme ako rodica odhlasovali, ze deti maju za zle srpavanie byt riesene, maju im dat naviac ulohy, maju ich proste "potrestat" alebo ako by som to napisala, ak vyrusuju. Rodicia suhlasili. Ucitelia povedali, ze to nemozu, lepsie je ticho stat a cakat, kym pubertaci dorobia zle. Pol vyucovania, sa caka... rovnako sa riesi sikana, milo a ustretovo., alebo este ina vec je, ze sa potresta cela trieda. Dokonca gdpr nepovoluje ani oznacit sikanatorov. Ver ci nie, detom to viac vysveltujeme ako si myslia ostatni rodicia, je to proste sprostost simysliet, ze rodic sa dozvie ze ma doma dieta, ktore ublizuje inym a este ho pochvali. Nepochvali.
A stale trvam na tom, ze velakrat sa to ten rodic ani nedozvie, co jeho dieta v skole robi. Zo skoly spatna vazba nepride. A rodic to naozaj nema ako vediet, lebo vela deti sa sprava doma a v kolektive uplne inak. Je to nezvladnuta vychova = v skole.
@simca06022011 a moj prispevok z 18:53 som chcela poslat Tebe, omylom som ho poslala sebe😀
@dskjhfdlkdjhl viem, citala som :D
Deti sa sikanuju aj mimo skolu a tam s tym dochadzka nema nic spolocne. Mohlo sa to stat aj niekde mimo skolu a tiez by sa tam nebali vylucenia… Povinna skolska dochdzka je dobra vec ( o tom co a ako sa uci je uz ina debata ) a vzdy sa da navstevovat aj sukromna skola, zmenit skolu. alebo sa ucit z domu ak niekomu nevyhovuje statna skola.
@simca06022011 No, a ja sa mnohym ucitelom ani necudujem, lebo ked napisu poznamku, tak hned tam maju rodica, tak si mozno povedia, ze chcu mat radsej kludny vecer. Lebo ver tomu, ale ucitel skor poriesi chovanie deti ako rodicov.
@simca06022011 no toto tvrdiť je veľmi odvážne, najma hodnotit prácu všetkých učiteľov jednou vetou. Pretože tak, ako su niektorí benenevolentni učitelia, su benevolentni aj rodičia. Su rodičia, ktorí drzo kryju svoje dieťa ( aj to co silanuje, dokonca aj to co sikanuje ucitela), nie jeden krát som mala ako učiteľka miestami az hnusne vulgarne urážky a vyhrážky od rodica lebo som si dovolila upozorniť alebo dat zápis žiakovi, nedvihla mu o 3 v noci, lebo on mal nočnú. Aj to je realita. Hodnotiť všeobecne tieto situácie sa nedaju, vždy to závisí od konkretnych akterov, ich povah a takisto aj od momentalneho stavu. Úprimne, učiteľ si so žiakmi často krát porozumie oveľa skôr ako s drzými rodičmi. Ale rovnako tak, je aj veľa učiteľov, čo už ma na salame s rôznych dôvodov.
V anglicku sú štvrte kde su značky, ze hrozí bodnutie nožom. To je jedno ze v skole nebudu chodit, zmenia, ta agresivita sa prejavi inde, ved sikanuju sa aj dospeli, seniori, v skolach tu bol postup napisala jedna prispievatelka, ze cela trieda odmietla sikanu, je na to postup, potom je pro lem zaplatit dobre ucitelky
@simca06022011 riesi sa, neustale sa vsetko komunikuje rodicom, vedu sa zapisy zo stretnuti s rodicom, ale ver, ze je velmi vela rodicov, ktori odmietaju spolupracovat
@dskjhfdlkdjhl ja si tiez myslim, ze to treba riadne riesit, ale nie tak, ze sa bude skola tvarit ako nevinna institucia. LEBO NIE JE. Su tam deti, vacsinu tyzdna, v podsate 1/3 cely prvy stupen, vsetko ich tam naucia, ako sa spravat, aj vzor co v skole sa robi a nerobi, ved tie male deti tam idu ako strana nepopisana, co ich ucitelka nauci to vedia, tak sa budu spravat. Vrieskajuce ucitelky, vychovavatelky = hlucne su aj deti. Nezakrocia ked je zle. A naozaj to nerobia. Deti sa naucia branit sa same, alebo sa citia ubliezne, zacnu byt sikanovane,a lebo zacnu sikanovat... JA ako rodic, neviem co sa tam deje, jeden rodic na rodicku sam povedal, ze nech si skolske veci riesia ucitelia, ze co ako doma spravia, ked pride poznamka, ze ferko nechcel umyt tabulu ? Dohovoria mu a ? a nic... ak nema ucitel autoritu, je to len kvoli jeho spravaniu. Poznamky maju ist za vazne veci a nie za somariny. Posledne tu, co som dostala ja, som sa fakt musela smiat... ani to nejdem pisat. Proste su ucitelia a ucitelia. Su tam ludia frustrovani zo svojho zivota, ktorym vadi aj kde deti dychaju, su taky, co dokazu po detoch vrieskat pol hodinu, za to ze si cez prestavku zakricali dve slova cez triedu, su taky, co im povyhadzuju skrinky na podlahu lebo sa im chce a kto mu ich dosikanuju viac ako deti medzi sebou. A to nie su vymysly, najviac v nasich skolach sikanuju a nicia deti ucitelia. Miesto toho aby ucili a vzdelavali, riesia kraviny. Cest vinimkam. Zaujimvae, vymenilo sa kopec ucitelov u nas, a zrazu nie je problem. Preco asi? :DDD Ale teda to je ina tema. Keby tie deti mali ine ucitleky do zaciatku, aj by sa inak v skole spravali... Podla man vela rodicov ma zle skusenosti so skolu z detstva, preto ich pristup je taky problematicky..
Ako pisem, riesenie nie je hadzat vinu na rodicov pausalne. Riesenie je zaviest jasne prisne pravidla, aby sa toto nestavalo. A aby sa nestalo ani to, ze staznost rodica, jednej alebo druhej strany sa ututle, lebo renome skoly to potrebuje. Alebo sa bude skola tvarit ze sa nic nestalo, lebo "sponzorka" skoly moze robit zle detom.
@basullinka tak treba riesit aj toto a jasne pravidla, ako a preco kontaktovat ucitelov, preco vobec maju volat mimo ucitelov pracovny cas, ako si mozu dovolit byt vulgarny... a co stym ako ucitelia viete robit. Zase nemozu byt aj ucitelia v strese, ze im tam niekto ublizi. CI z deti,alebo rodicov... A inak je to spravne, je treba aby ucitel v provom rade riesil ziakov. Nema co riesit rodicov.
VEd ani len tie skolske poriadky sa nedodrziavaju, resp. su tam zakazy, prava a povinnosti.. ale ake su postihy? no podla mna neprimerane,a musia byt primerane, ked niekoho okradnem nedostanem pokarhanie od sudu, ked niekoho zabijem, neprerusia mi dochadzku na dva tyzdne, ak vynadam do *** zamestanvatelovi, neznizi mi len odmeny. Dnes sa velmi zije sposobom kto do teba kamenom, ty do neho chlebom. a hlavne deti su velmi branene, len ta druha strana to neocenuje. Netreba zabudat, ze trestanie ani v rodine sa nenosi, cize rodic pekne dohovori.. a ked to nepomoze? lebo tiez vraj deita nema dostat bitku, nema byt trestane... ako popravde, keby moja dcera bolo to dievca z videa, tak ju preplieskam, ze jej nic nepomoze... ale vraj by som asi nemala... tak teraz co? kde je hranica, kedy riesit nieco s detmi, kedy neriesit, kedy prist k trestu, aby sa naucilo, kedy staci vysvetlit...?
jasne, tak ak sa to berie z tej stranky aby deti do skoly museli, napr. tu bol priklad z DE, tak ok, nemam probelm s povinnou skolskou dochadzkou, ale nech su mozne riande postihy deti a ich rodicov za porusovanie pravidiel. Napr. vylucenie zo skoly.
@basullinka Vieš čo pošli tej materi zoznam kníh ako vychovávať dieťa 😂 Také sú najhoršie a po skúsenostiach s takouto mrochtou sú potom učitelia presvedčeni že všetci rodičia sú idioti.

@hederamonstera vychadzam z toho co píšeš, ak môže za to, že je šikana na školách povinna skolska dochadzka, tak ako by si vysletlila kybersikanu? Lebo ta je rovnako bežná, ak nie častejšia ako šikana....