icon

Video zo šikany na škole šokovalo rodičov

23. nov 2023

Väčšinou sa ma takto tragédie nedotknú, ale videla som video z aktuálne riešenej šikany na škole kedy chlapec skočil zo strechy a som tak strašne rozhodená!!! Zhnusená, nahnevaná z časti aj zúfalá keď si predstavím, že sa toto môže diať v budúcnosti môjmu dieťaťu a je mi to strašne ľúto za tých rodičov.. keď tam počujem kričať vo videu tie deti ako naňho kričia dvíha sa mi žalúdok, poznám sa a viem, že v iných prípadoch by som obraňovala deti, že sú odrazom rodičov a podobne, nikdy neprajem nikomu nič zlé a snažím sa vždy pochopiť “obe strany”, ale v tomto prípade by som ich chcela vidieť a prefackať aj ich aj ich rodičov a aby niesli následky a trápilo ich svedomie DO KONCA ŽIVOTA
Len toľko k môjmu výlevu, ale prišlo mi vhodne sa vypísať sem - väčšinou tu sme rodičia a berieme takéto veci inak

dskjhfdlkdjhl
23. nov 2023

@simca06022011 No, ale to len pises presne to, co som ja napisala asi jednou vetou hned na zaciatku-problem skolstva treba riesit zmenou vzdelavania ucitelov. Takze sme sa opat dostali k tomu, co som uz pisala a teda opat je to len o tom, ze ak niekto operuje zrusenim povinnej sk. dochadzky, tak chce riesit len formality a nie problem.

simca06022011
23. nov 2023

@zuzana76 to tvrdis ty, urcite sa to lisi medzi skolami, niekde sa venuju a inde nie.. ale v mojom okoli= neriesi sa. Otrava savom ci cim v BB = neriesilo sa predtym. Na tej skole mam par znamych, sikana tam prekvita roky, rodicia nedokazali nic urobit, len prekladat deti alebo ich proste nejak "prisposobit". U nas v skole sikana, keby som sa nedozvedela nahodou od inej maminy, tak by som sa to nikdy nedozvedela. Nechcela mi ucitelka povedat co, kto, kde, kedy.. nic sa neriesi. Vsetko sa ututlava a az ked je zle, tak sa tvari, ze sa nieco riesi. Pripadne na tajnasa, nejakeho ziaka poslu na "konzultacie", ale uz jeho obete.. neriesia. Aj to sa musi intenzivne nejaky rodic niektoreho sikanovaneho dietata ozvat a fakt to hrotit. Pripadne to musi byt vplyvnejsia osoba. Tu nejde len o tych co sikanuju, ale tie obete sa absolutne neriesia, a ti mali fagani su chraneni gdpr, a co ja viem co... cize mne ako rodicovi neostava nic len dolovat z dietat co sa deje. A zistovat po kamaratkach a pod. TAK komunikuju skoly.

simca06022011
23. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl tak to som necitala asi, ALE zase aj ja som trochu diskusiou zmenila nazor :D mne sa hlavne povinna skolska dochadza nepaci kovli homescholingu a pod projektoch...

markus1
Odpoveď bola odstránená
luccija
23. nov 2023

Nemám odvahu si pozrieť to video viem čo so mnou spravilo video z Miloslavova.Kazdy pedadog sa učí aké sú stupne šikany a čo robiť a kedy je najlepšia cesta dať dieťa preč zo skoly, lebo keď je šikana rozbehnutá a nezarazena v začiatkoch už sa to zvrhne úplne.Zaujimalo by ma koľko x tam bol psychológ ako robil s triedou a pod...Ked sa chlapec liečil u psychiatra neverím, že rodičia nehovorili s vedením o príčine jeho depresii a pod.
Je mi z toho smutno čo sa deje voľakedy bol raz za čas nejaký dopichany, postrelený človek posledné mesiace už ani nepozerám TN čo deň, to hrôza.Prave som minule čítala článok od psychológa, že bežný rodič sa rozpráva s pubertakom 15 min denne je na nich vyvijany veľký tlak v škole, rodine, medzi vrstovnikmi koľko detí sa reze, anorexia ...aj rodičia by si mali vstupit do svedomia ako sa aj takým "veľkým" deti venujú.Casto tu čítam má 13,14 r nechce s nami chodiť von, na dovolenky nie je to správne, aby pre také decká bola partia a kamaráti viac ako rodina

basullinka
23. nov 2023

@simca06022011 veľa z týchto vecí sa rieši, ale nevyrieši ani za týždeň, ani mesiac, ani roky. Jednou správou je ľahko napísať, čo treba robiť ale ta realizácia je uz náročnejšia a úspešnosť závisí od veľa premenných. Ono je ľahké teoretizovat na internetoch, ale je to veľa dlhodobej práce v praxi, ktora aj dosť vyčerpáva a preto sa na to niektorí učitelia vykašlu alebo im prepne. A potom je skupina učiteľov, ktorí nimi ani nemali byť. Mňa na tom motivuje to, že naša pani riaditeľka stojí za nami a máme veľa opatrení, aby branila naše súkromie... 🙂 ja som ti len chcela tým povedať, že nemôžeme zovšeobecnovat lebo každá situácia je skrátka ina...

vreckovka2
23. nov 2023

@oli18 samozrejme, ze su aj vynimky, ale dovolim si tvrdit, ze sa mylis. Mne sa skor ukazuje, ze agresormi su prave deti, ktore maju velmi prisnu vychovu. Zakazy, prikazy, castejsia alebo menej casta bitka. Krik, nadavky zo strany rodicov. Nerespektovanie deti. Mozes tu vidiet v diskusiach ako je to pre mnoho matiek uplne bezne, ze dieta musi posluchat na slovo. Ked nieco vyvedie, uz by ho trieskali. Neuvedomuju si, ze tym stracaju doveru dietata. A potom to moze dopadnut aj tak, ze dieta sice nesikanuje, ale ani sa neozve. Boji sa rodica, ucitela. A pritom by zachranil spoluziaka. Strach nie je dobry.

luccija
23. nov 2023

@vreckovka2 áno, často šikanujú deti, ktoré majú doma agresívnu výchovu, alebo potrebujú byť uznaní a zaujímaví, lebo doma nie su a stanú sa vodcami triedy

simca06022011
23. nov 2023

@basullinka lenze na zachranu deti, aj dobrych ucitelov, to treba riesit rychlo.. proste ked mam v zahrade burinu vytrham ju. Ked treba nieco prisposobit prisposobim. necakam rok dva desat... ked ide detom o zivot, lebo niekto ich terorizuje, pripadne aj ucitelom, lebo maju tam deti, co nabehnu do skoly s nozom napriklad, tak treba to aj rychlo riesit. Spolocnost sa meni, deti sa meni aj rodicia. A podla mna dost rychlo. Ci cakame, ze na skole bude ochranka, kamery, detektory kovu.. hura amerika? Pootm aj skoly pre neprisposobive deti, potom sukromne pre tych co vedia zaplatit lepsie atd? A kto bude ucit? potom ani ta povinna dochadzka nebude mat vyznam, lebo nebudu mat do akych skol chodit...
A ano, vela spravi ked ma riaditel rozum a stoji za ludmi v skole a neboji sa ani tych rodicov.

basullinka
23. nov 2023

@simca06022011 tak ked vieš ako na to, tak šup, treba nam ist pomáhať to riešiť hned, dávať to do praxe a nie len teoretizovat. Všetci, ktori sa snažíme veci meniť a robime co môžeme , uvitame ďalšiu silu 🙂

simca06022011
23. nov 2023

@luccija @vreckovka2 kludne opisem tych co poznam, jedno dieta nadmerne nadane, sikovne, mama v 7nebi od mala, proste mala polobohyna, povinnosti zaviedli az po dohovore psychloga. Sikana, vysmievanie, bitky. Druha tiez nadana, tlacena na silu do aktivity z domu, len sa ucit, vsetko ovladat, byt stihla, krasna, uz aj VS ma vybratu, musi sa so spravnymi kamosmi kamaratit = ziadna volnost, ziadna zabava, este aj prazdninovy program musi mat "zmysel". Sikana od tejto krasavice vysmievanie, intrigy, zly vzduch robi v kolektive, okrem toho poruchy prijmu potravy urcite minimalne zacinajuce. Dalsia je dievca, podla mna chudatko, neustale terorizovane matkou, bita za vsetko, lietajuca medzi rodicmi, podozrievana zo vsetkeho.. a ta vacsinou len vysmievacnie sa a urazanie.
Cize myslim, ze to nie je take, vseobecne dane.. ze kto najviac...

simca06022011
23. nov 2023

@basullinka no rozmyslim si to.. len do pedagogickeho zboru sa dostat, tiez nie je lahka vec :DDD sikanujete sa aj medzi sebou... :DDD Mame to v rodine, ze zmenime profesiu a ideme do skolstva :DDD

zanka777
23. nov 2023

No pozrite ja dám môj názor ako sa poznám..... Keby moje dieťa niekto roky šikanoval posmieval sa mu a urážal ho až by ho dohnal k takému zúfalému činu že si siahne na život ..... Keby toto niekto urobil môjmu jedinému dieťaťu.... Prišla by som a tej zasranej by som na šupu vykrutila krk a zhnila by som v base!!!!!!

simca06022011
23. nov 2023

@zanka777 no.. nechcem byt extremista, ale tiez si to myslim. Ale ja ak by som vedela, ze mi niekto roky toto dietatu robi a nic sa nelepsi, uz by na tej skole davno moje dieta nebolo.

dskjhfdlkdjhl
23. nov 2023

@vreckovka2 tak zase netreba ist z extremu do extremu-nie je dobra ani benevolentna vychova, ani tyrania. Treba vychovavat deti normalne, len toto je prave to najtazsie. Lebo jednoduchsie je na vychovu kaslat, alebo dieta strieskat. Ale venovat sa dietatu a byt mu naozaj rodic, to je narocne.

basullinka
23. nov 2023

@simca06022011 "sikanujete sa medzi sebou". Ja nikoho nesikanujem! Takze zase treba vážiť slová. Ja som sa so sikanou ako učiteľka v rámci pedagogickeho kolektivu nestretla. Za to som sa stretla s bossingom v predchádzajúca zamestnani mimo školstva 🙂 ale ano, su pripady aj sikany medzi učiteľmi navzajom.... Je to vždy o ľuďoch

zuzana76
23. nov 2023

@simca06022011 vidis a sme tu take, co zo skolstva odchadzame, takze volnych miest bude a je dost. Neviem teda region, ale podla mna na zapadnom slovensku hadam ani nie je nezamestnany ucitel. Takze ak ma niekto chut ucit a naucit inych ako ucit, moze svoju sancu vyuzit. Lebo lahko sa teoretizuje ako by to malo byt, ale ked nechodim v topankach ucitela, nikdy ho nepochopim a neviem.

simca06022011
23. nov 2023

@basullinka ja som to myslela vseobecne, urcite som ta nechcela urazit, nebud vztahovacna :D ja som o tom neraz pocula (myslim ze aj tu bola diskusia o tom niekde) a aj som to videla a zazila u nas v skole dcerinej. Urcite to nie je pravidlo, ale boj stareho a noveho k tomu veru moze este viac dopomoct...

mariazatkova
23. nov 2023

Tiež som s toho zostala šokovaná. Ako mu hovorili aby skočil. Normálne mi rozum zastal ze v takejto situácii si niekto môže robiť žarty. Neviem podľa mňa tie deti to už riadne prehnali. Nejaké nápravné zariadenie aspoň na rok by im neuškodilo. Plus od rodičov vysoké odškodné. Tak isto riaditeľ školy a triedna učiteľka úplná ľahostajnosť. Aj im by sa zišiel nejaký trest. Dúfam že sa to nejako vyrieši a každý si odnesie vinu. Keď nie tak sa už ozaj budem báť o svoje deti.

akvi
23. nov 2023

@vreckovka2 zrusenim povinnosti dochadzat, by sa zaviedla povinnost vzdelavat. Vylucene komunity by dostavali adresnu pomoc, lebo ako si spravne povedala, niektori maju to chodenie do skoly aj tak v pazi. Takze pre tieto skupiny je aj PSD kratka. A prave koli nim podla mna aj stale je, az nato, ze argumenty pre jej zachovaie su chybne. A priam az skodlive, nakolko sa vytvara iluzia, ze dochadzka rovna sa vzdelanie. Vsetci vieme, ze to tak nie je..

akvi
23. nov 2023

@slovakboy opat zdanie. Mas pocit, ze dnes tu nemame kopec negramotnych? To je presne ta iluzia, ktoru stat vytvara. Dochadzat neznamena byt vzdelany.

miggy
23. nov 2023

Ja neviem či má viac šokovalo to vykrikovanie spolužiakov (reedukacny ústav by mal byť samozrejmosťou) alebo ten prístup riaditeľa školy. Ja mám v tomto prípade veľmi veľa otáznikov a neviem k tomu zaujať postoj. Každopádne, vyhasol mladý život, život chlapca, úplne nezmyselne.

A ženy, šikana je už aj v škôlke, riešila som to, keď mala dcéra modriny, stále na jednom mieste. Spolužiačka ju stipala vždy, keď moja dcéra "neposlúchla". Našťastie, rodičia sa poznáme, porozprávali sme sa o tom na káve, potom aj s dievčatami a teraz sú najlepšie kamošky. Este sme sa radili aj so psychológom a vraj sme to dobre podchytili, lebo na ZŠ dievčatá spolu ísť nemusia a z mojej "sikanovanej" by sa kľudne v novom kolektíve mohla stať "sikanatorka". Bez ohľadu na našu výchovu. Ale mala by vzorec správania - ak má kamarátka nepočúva, ustipnem ju a pôjde, kam budem chcieť.

bloger
23. nov 2023

Nevidel som video ani som o tom nepočul. Bohu žiaľ šikana niekedy končí aj takto tragicky.

luccija
23. nov 2023

@simca06022011 trafila si klinec po hlavičke.Aj preto som odišla zo škôlky a práve minulý týždeň tu písala mladá učiteľka ako je atakovana od staršej kolegyne a tá zase od riaditeľky.Inak to, či píšeš kamery je najlepšie riešenie jeden riaditeľ ZŠ v Ba ich zaviedol a odvtedy nie je šikana písali o nom aj na webe a mali by byť všade aj v škôlke, jasliach, internátoch
@dskjhfdlkdjhl veď tu často čítaš, že škôlka a škola má deti vychovávať a učiť a, keď to chces robiť, tak sa rodičia búria a sťažujú🙂

lapersefona
23. nov 2023

@nikpa úplne s tebou suhlasim . Rodicia chcú mat hlavne uspesne deti aby mal donre vzdelanie s dobre zarobili lebo toto je naj.
Za zvysene otupenke voci agresivnemy spravaniu mozu aj filmy a serialy ved to je neskutočne co sa filmuje.
Miesto sexualnej vychove by na skole mohli zaviest predmet manzelstvo a rodicovstvo

ivangeline
23. nov 2023

Video som nevidela. Citala som o tom. Je to smutne. Ale tak to chodi. Chodilo. Chodit bude. Nehadzme vinu na rodicov. Pubertiaci vedia byt riadne svine. ;D Uz maju nejaky ten rozum,ze? Mali by niest zodpovednosť a pocitit ju, nech sa hanbia...

eva112014
23. nov 2023

Toto celé je smutné. Škoda, že rodičia nepreložili chlapca na inú školu. A mohli chlapcovi zaplatiť psychológa. On bol proste na problémy akoby sám. 😥
V Nemecku bol prípad Luise, ktorú dobodali dievčatá na smrť vo Februári. A že vraj jedna z nich bola jej kamarátka. V takomto prípade rodič nemá ani potuchy resp. ani šancu zabrániť celej situácii.
Nech odpočíva v pokoji. Škoda ho, veľmi!

akvi
23. nov 2023

@ivangeline myslím si, že pubertaci už pocítili dôsledky svojich činov, neverím, že niekto z nich teraz neľutuje, ako sa správal, určite sú v šoku, nastal tu prirodzený dôsledok. Veľmi krutý, ale bohužiaľ. A zlyhali hlavne dospelí. Deti sú deti, nedomyslia dôsledky, nikto z nich určite nechcel, aby chlapec takto skončil. Presiahlo to mieru. A za to sú zodpovední dospelí, nie deti. Som zvedavá, či dostanú nejakú podporu, toto je trauma ako sviňa pre všetkých zúčastnených a je mi ich úprimne ľúto.

eva112014
Autor odpoveď zmazal
dagmarovita
23. nov 2023

@eva112014 šokujúce o tim nemecku co si napisala preco to spravili?