icon

Viera v Boha

hnedovlaska1234
5. aug 2023

Ahojte vopred by som chcela povedať aby mi na túto diskusiu odpovedali len tie ktoré v Boha veríte🙏
Mám 19, (ale to nieje podstatné) a som z neveriacej rodiny. Nikto u nás moc v Boha neveril,do kostola ani nikam podobne sa nechodilo. Ja som odmalička verila,že niečo “vyššie” existuje ale nevedela som,či je to Boh alebo proste niečo iné. Stále som mala nejakú prirodzenú potrebu v niečo veriť. Viem,že som verila v anjelov,vo vesmír,zákon príťažlivosti,mala som kyvadlo,občas som pozeravala videa kde sa veštilo a neviem ani v čo ešte…ale nič z toho mi nepriniesol nejaký fakt,že pokoj do života. Mala som pocit,že to asi nieje správne a mala som z toho úzkosť.
Viem,že raz sa mi stala taká vec zvláštna,že sa mi sníval veľmi zlý sen. Aj by som to prirovnala k spánkovej paralýze. Z toho sna išiel taký strach,bol to taký živý sen akoby ma niečo ťahalo za nohu a stiahlo ma z postele. Dosť som sa bála a z tohto sna som sa zobudila v momente,keď som v sne povedala,že “Ježiš ťa miluje”.

No a potom tak postupne som sa začala zaujímať o Boha. To niečo “vyššie” v čo som stále verila som nazvala Bohom. Dávalo mi zmysel,že Boh stvoril svet a pod. A potom som sa začala aj modliť. Nepoužívala som žiadne naučené modlitebné frázy ani nič podobné. Rozprávala som k nemu ako ku kamarátovi. Potom sa mi stala aj taká vec, (teda myslim,ze to je vdaka Bohu),že mi poslal do života jednu osobu,aspoň verím,že sme sa mali stretnut akurat ked mne bolo dosť ťažko psychicky. Táto osoba je veriaca a aj sme sa rozpravali dost casto o Bohu a dokonca mi dala aj Bibliu. Tak aj tú som si začala študovať. A mala som chvile kedy som naozaj citila pokoj. A bolo mi fajn. Citila som sa dobre po velmi dlhej dobe. Mala som zrazu pocit,ze vsetko bude fajn,ze zivot ma zmysel a ze sa nemusim báť.

Lenže teraz v poslednej dobe neviem čo na mňa prišlo…ale začínam pochybovať o mojej viere. Začínam sa opäť pytat otazky seba ci Boh naozaj existuje? ale aj napriek tomu,že pochybujem,stále hovorím k Bohu. Do žiadneho spoločenstva ani cirkvi nechodím…ani neviem či by som chcela. Ale občas mám v hlave aj taký chaos keď čítam napríklad Bibliu. Niektoré veci sa mi ťažko predstavujú aj keď verím väčšine vecí čo je tam napísaných. A aj keď mi napríklad niekto povie,že Boh ma ľúbi…akoby som tomu ani neverila. Mám pocit,že si v živote nezaslúžim lásku. A celkom som z tohto smutná. Lebo cítim strašnú vzdialenost akoby nieco vo mne chýba. Premyslala som nad tym vykaslat sa na toto celé a žiť si taký život bez viery,alebo byť ateistka….ale keď vo mne je ten prirodzený chtíč veriť v niečo a mať nádej a istotu. Prešli ste si niečim podobným? Čo mi pomôže? Viem,že to asi na MK nepatrí,kľudne tuto tému neskôr vymažem.

Strana
z3
maja22
9. aug 2023

@hendikep Urcite nic nepokazis, ked sa budes utiekat k Bohu a Jezisovi 🙂 Ja chapem, ze ti napr. nejako "nesedia" tie zjavenia v Medzugori - ani nemusia, ziadny katolik nie je povinny verit v sukromne zjavenia niekoho ineho, nemusis verit ani v zjavenia v Lurdoch ci Fatime. Ja nejako nesledujem zivoty vizionarov z Medzugoria, len si vsimam ovocie tych zjaveni - prichadza tam k mnohym obrateniam, vnutornym uzdraveniam, duchovnym povolaniam.... je to proste miesto, kde sa na ludi vylieva Bozia milost. Maria vacsinou vyzyva k pokaniu, k modlitbe. Nechajme na posudeni kompetentnych, ci ide o prave zjavenia alebo nie, faktom je, ze Maria je Jezisova mamina 🙂 9 mesiacov ho nosila pod srdcom, bola zivym svatostankom, sprevadzala ho na jeho zivotnej puti, bola pri Jeho umuceni, Pismo na nu nezabuda. Mimochodom, nikde v Pisme sa nepise, ze Pismo (Biblia) ma byt zvrchovane nad vsetkym ucenim. Prave naopak - pise sa tam, ze stlpom a oporou pravdy je Cirkev. Je to logicke, kedze najprv sa formovala Cirkev a az potom vzniklo Pismo. Jezis po nociach nepisal knihy, aby sme mali rukolapne dokazy, ze toto povedal vtedy a vtedy a povedal to a to a riadili sa v zivote len tym... Nie, On ucil, ucenici pocuvali, zazili, videli, rozpravali o tom inym a pisali ovela neskor... Cirkev je opravnena a vlastne ma aj povinnost zachovavat poklady viery. Ma na to mandat, na apostolov sa vyliali charizmy Ducha Svateho a apostoli vkladanim ruk posuvali svoje pravomoci dalej a tak sa to v Cirkvi odovzdava az do dnesnych cias. Clovek moze vystudovat teologiu, mat vyborne znalosti, byt perfektny recnik, ale knazom len vdaka studiu nebude, pod jeho rukami sa chlieb a vino nepremenia na Jezisovo Telo a Krv. Tato moc sa odovzdava vkladanim ruk od biskupa, az vtedy Duch Svaty kona svoje dielo. Boh sa neda pochopit, mozeme filozofovat nad tym, preco kona tak, ako kona, ale nasa mozgova kapacita na Neho nestaci, nemozeme ho svojim rozumom obsiahnut, mozeme len v pokore vyznat, ze Mu verime. Tak sa netrap, ked nevies Mariu oslovit ako svoju Mamu, to este moze casom prist, ale oslovuj Boha ako Otca, to je zaklad 🙂

sunyrose
10. aug 2023

@loliki Zdravím, Boh vernému Abrahámovi sľúbil, že prostredníctvom neho budú požehnané všetky národy zeme, teda prostredníctvom jeho potomka, ktorým bol aj Ježiš. So zmluvou súhlasili, ale prestupovali ju... Boh vedel, že nedokonalý človek - potomok Adama a Evy - nedokáže na 100% žiť podľa Božích prikázaní. Ten sklon k neposlušnosti zdedili všetci ľudia, ktorí žili, či žijú na zemi. Preto, museli Židia prinášať obete Bohu /celý Zákon pozostával z vyše 600 prikázaní, mnohé pojednávajú práve o obetiach/. Tieto obete im mali pripomínať, že sú hriešni a potrebujú vykupiteľa, ak chcú byť zmierení s Bohom, teda zákon mal byť ich "vychovávateľom". Mária bola súčasťou tohto národa a vedela, prečo obeť predkladá. Keďže to bola výnimočná žena s veľkou vierou, ktorú si Boh vyvolil, Zákon dobre poznala a vedela, čo má po pôrode urobiť a prečo. Ak by to malo byť inak, záznam by v Písme o tom bol. V Galať. 3:19 je to jasne napísané: "Prečo bol potom daný Zákon? Bol pridaný, aby odhalil priestupky, kým nepríde potomstvo...." Gal. 3:24 - "Zákon sa teda stal naším vychovávateľom vedúcim ku Kristovi, aby sme boli vyhlásení za spravodlivých pomocou viery..." Ja výroky zo Zákona preformulovať nemienim, lebo Boh varuje tých, ktorí niečo pridajú, či odoberú..... Odvolávky si prečíta ten, kto chce, kto nie, nechá tak...A ako to vyššie užívateľka uvádza "biblia má byť zvrchovaná nad ostatným učením" s čím ja pokorne súhlasím, lebo mi to Boh v 2. Timot. 3:16 hovorí: "CELÉ PÍSMO POCHÁDZA OD BOHA a je užitočné na vyučovanie, na karhanie, na nápravu všetkého a na výchovu k tomu, čo je správne, aby bol Boží človek celkom spôsobilý, úplne vyzbrojený na každé dobré dielo".... Dostali sme úžasný dar - slobodnú vôľu a každý z nás ponesie svoj vlastný náklad, zariadi sa, ako chce....Ježiš bol mierumilovný človek, zmýšľanie Židov častokrát naprával, ale nikdy to nerobil násilým, je mi v tom príkladom. Robil to láskavo, niekedy aj pritvrdil, ale vždy sa zastával toho, čo Boh schvaľoval a mal v úcte slovo svojho Otca. Prajem všetko dobré.

loliki
10. aug 2023

@sunyrose Tvoj výrok a výmysel si preformuluj, nie Bibliu. A neosočuj Ježišovu Matku. Ty si hriešna, nie ona.

sunyrose
10. aug 2023

@loliki Ďakujem za vyjadrenie...Máte pravdu, samozrejme, som hriešna, ako podľa Božích výrokov každý z nás....Nikto tu nikoho neosočoval, treba čítať s porozumením, ale ani to nie je nutné. Ako píšem, máme slobodnú vôľu a vyjadriť názor snáď podložený Písmom snáď nie je trestné...Majte sa krásne.

loliki
10. aug 2023

@sunyrose Rozlišuj medzi Bibliou a bludmi. Keď napíšeš zlé a nepravdivé veci o inom, je to osočovanie.

hendikep
11. aug 2023

@maja22 Ďakujem ❤️ tiez si myslim ze to vo mne dozreje… je to vlastne dobre ze som prekopala vsetko v co verim … resp rozlozila na kusky a znova to skladam lebo sa pridalo jedno - viera je pre mna majakom v zivote - citanie pisma a sv. omsa radostou a nie povinnostou, predtym som to mala inak. Prajem vsetko dobre ❤️ a dakujem za povzbudive slova 🕊

maja22
11. aug 2023

@hendikep tesim sa, ze si nasla Lasku, aj pre mna je sv. omsa radostou, je to sucast mojho zivota, Boh je zivy a dava nam to pocitit, je to uzasne 😍🙂❤️

1motylik
21. dec 2023

Ahoj,myslim ze kazdy z nas tym prechadal a je to prirodzene ze sa pytame na nasho stvoritela.Boh nam dal mozog aby sme rozmyslali a ty ides na to dobre.Biblia neni pisana za zivota proroka Jezisa ale davno po jeho smrti.Jezis rozpraval aramejsky a trosku hebrejsky.V daka prekladu sa zmenil vyznam slova.Preto nerozumies vsetkemu co sa tam pise.Patraj dalej.Na pochopenie si precitaj aj stary zakon a nakonec si precitaj Koran.Koran odporucam s vysvetlivkami od Abdulwahab Al-Sbenaty.Pred zacatim hladania pravdy sa pomodli a ziadaj od Boha nech ta vedie spravnou cestou.

Strana
z3