icon

Vojna na Ukrajine: Znepokojenie rodičov o Európu?

veronika19895
25. jan 2024

Maminky ako vy vnímate vojnu za rohom a pripadne riziko o tom, že by mohol konflikt sa presunúť ďalej do Európy?

katkami123
25. jan 2024

@viestta
A ako sa k nám dostali v 1968 tie tanky z Ruska a Ruskí vojaci, ktorí tu strieľali do civilistov, ak sme neboli pod rusovládou? Prečo sa musela iba ruština učiť v školách a všetko zo západu bolo zlé a zakázané? Úplne samostatná jednotka sme boli, veru tak…

timea301196
25. jan 2024

Vieš ako? Že ani jeden z nich nie je normálny. Pretože tá vojna trvá už pár rokov kedy a ani Ukrajinci nie sú svätý.. keby putin chce tak ich tam vyvraždi behom chvíľky...

kp7333
25. jan 2024

@katkami123 tie tanky neboli len z Ruska, boli to vojska Varsavskej zmluvy, ktore k nam vtrhli na zaklade "pozvania" nasich sudruhov, menovite Bilaka, aby obranili socializmus. Jasne, ze aj ked sme neboli sucastou ZSSR boli sme pod ich nadvladou, kedze nas Rusi "oslobodili" od fasizmu.

kp7333
25. jan 2024

Po 2.sv.vojne sme de facto vymenili totalitny fasisticky rezim za koministicku totalitu. V novembri 89 sme zvrhli totalitu a zacali od zakladov budovat demokraciu. A to ze tie zaklady boli slabe a skusenosti s demokraciou nulove sa neskor ukazalo viac krat - ked sa k moci dostal Meciar, Slota a spol. a teraz Fico, Danko a spol. Ludia maju kratku pamat a nizke povedomie o demokracii. Asi tento narod holubici nevie narabat so slobodou alebo nevie, co od dobroty...

katkami123
25. jan 2024

@kp7333
Možno by bolo na mieste aby sa tu veľavážené vybrali to povedať do očí tým rodinám, ktorím tu ruskí vojaci postrieľali - otcov, manzelov, bratov alebo tým ženám, ktoré tú ti vojaci znásilňovali, boli to väčšie zvery k ženám ako vojaci z Nemecka počas 2.sv vojn, tí mnohí fakt iba prechádzali, pri rusákoch sa dievky klepali v pivniciach. Vôbec sme neboli pod ich nadvládou, ani socializmus tu nebol, ani nás Nemci do teraz nenazývajú krajiny z východného bloku. Do dnes tu máme prosperitu a ako krajina, len kvitneme.

viestta
25. jan 2024

@katkami123 lebo sme boli vo Varsavskej zmluve a batuska Breznev v Moskve si uzmyslel, ze treba s nami spravit poriadok, pretoze sa tu privelmi uvolnovali opraty, ktore mala drzat v rukach KSC a socializmus s ludskou tvarou ohrozoval ich mocenske podśtavenie. To je ta tragedia 1968, ze cudzie vojska vstupili na uzemie cudzieho suverenneho statu.

slovakboy
25. jan 2024

@veronika19895 vojna na Ukrajine je hrozná. Už sme si na ňu zvykli čo je tiež veľmi zlé. Ale zas nedá sa len báť. Stačilo by aspoň podporovať Ukrajincov. Pred vojnou som hovoril že vojna nebude lebo niet zbraní. Zatiaľ to stále platí lebo tie čo aj boli sa minuli a míňajú tam. No keďže Putin roztočil koleso vojnového hospodárstva, tak do troch rokov budú mat Rusi tolko zbraní že môžu hravo obsadiť celu Európu podobne ako to vtedy urobil Hitler. Preto je veľmi dôležité dodávať zbrane Ukrajine ale súčasne aj zbrojiť u nás a to že poriadne. Aby chudáci nebojovali sami ale ak padnú aby nešiel Putin ďalej. Keď už sa rozhodol zničiť si reputáciu a vraziť do toho všetko, tak určite sa neuspokojí len s Ukrajinou. To som vtedy nedomyslel keď som tvrdil že na vojnu je zbraní malo. Nevedel som že Putin bude taký hlupák a nedomyslel som, že bude mat takú podporu u obyvateľstva, že začne zbrojiť totálne. Proste teraz už treba počítať aj s časovým elementom. S časom sa naša situácia zhoršuje. Žiaľ je to tak.

kp7333
25. jan 2024

@katkami123 Problem je, ze generacia ludi, co zazili "oslobodenie", znarodnenie, tvrde roky stalinizmu, normalizacie a prenasledovania uz takmer vymrela. Ich deti (dnesni dochodcovia) si to nepamataju, a hovorit sa o tom nesmelo, plus im 40 rokov masirovali mozgy. Tito ludia (cest vynimkam) ziju spomienkovym optimizmom, pamataju si zo sociku len pionierske tabory, oslavy MDZ a socialne istoty. To ostatne im uniklo, zle stranky nechcu vidiet. Cakaju na prveho vodcu, ktory ich pevnou rukou prevedie cez neiste vody demokratickych cias. A preto sa upinaju k diktatorom typu Putin, Meciar, Fico... Ti hovoria presne to, co potrebuju pocut a je im jedno, ze poza ich chrbat robia spinavosti. Za 13.dochodok zapredaju buducnost svojich deti a vnucat.

katkami123
25. jan 2024

@slovakboy
Zle mi je to čítať. Ako to vidíš ty v časovom horizonte? Lebo každá krajina zbrojí.

katkami123
25. jan 2024

@kp7333
A ty to ako vidíš? Myslím do budúcna s Putinom?

euka210
25. jan 2024

@kp7333
@katkami123
Tak zeny, po 2.sv.vojne tu boli snahy o demokraciu a aj vladli demokrati do r.1948, kedy boli sfalsovane volby a vyhrali komunisti, ktori sa dostali k moci a spolupracovali a boli sme pod riadenim Moskvy. Ale nikdy sme neboli sucastou ZSSR ako Ukrajina do r.1991.
Vstup vojsk varsavskej zmluvy 1968 na SR bolo dosledkom tohk, ze Dubcek sa snazil o zmiernenie komunizmu, co sa jasne, ze moskve nepacilo. Svokra to ako dieta zazila...ze vkuse celu noc a den od hranice sli tanky, nic nemohlo prejst, ludia sa jasne ze bali, lebo nevedeli co sa robi, ale inak normalny zivot dalej.
Boli sme sucastou vychodneho bloku, lebo tak sa politici po vojne dohodli...aj Berlin bol kvoli tomu rozdeleny na 2 casti...ale toto hadam kazdy priemerne vzdelany clovek vie.
Ja preto nesuhlasim s tym znizovanim poctu hodin dejepisu na ZS, lebo vidno dosledky slabeho povedomia, z minulosti sa mame poucit a mame vediet odkial prichadzame, aby sme sli dalej...

euka210
25. jan 2024

@kp7333 ja som vnuca tych, co zazili znarodnovanie aj prenasledovanie a viem o tychto veciach...mne babka o svojom zivote vela hovorila, druha zase o prenasledovani greckokatolikov...ale po poznani zivota manzelovej strany vidim velke rozdiely v zivote a "moci" komunizmu v meste a na dedine na "konci sveta". Manzel bol v pohode v cerkvi pokrsteny a moj rovnako stary brat len v tajnosti...a az tak, ze po r.1989 ked siel na PSP nevedeli najst jeho krstny list...a ani ho nikdy nenasli.
Treba vybrat zo vsetkeho to najlepsie...len kazdy hrabe k sebe, to bohuzial. Take druzstva na nasu sebestacnost by sa dnes velmi hodili, kedze ludia uz doma chovaju len malo.

riyadh
26. jan 2024

@refly a ty smer psychiatria...

slovakboy
26. jan 2024

@katkami123 no Nemci to odhadli na 3-5 rokov. Treba sa pozrieť do histórie. Hitler začal zbrojiť v 1933 a za 6 rokov začal obsadzovať Poľsko a potom ďalšie štáty. Skutočná vojna začala v 1941 čiže po 8 rokoch od začiatku zbrojenia. Rusi boli napadnutí v 1941 a Američania im vybudovali za Uralom oceliarne a fabriky na výrobu tankov. Za dva roky už boli Rusi schopní Nemcov tlačiť späť. Američania vstúpili do vojny v 1942 a do troch rokov mali aj jadrovú bombu. Tempo zbrojenia ale bolo veľmi veľké vtedy. Celé hospodárstvo sa zmenilo na vojnové. Európske hospodárstvo makalo v prospech Hitlera. Aj v Československu bolo veľa fabrík v ktorých makali otroci pre nemecké vojska. Len Británia a USA a Rusko to museli všetko zvládnuť a prezbrojiť to zlo. A nezabudnime na Japoncov. Putin vyhlasuje, že vojnové hospodárstvo už začal otázka je aké to ma tempo. V 40 tých rokoch ešte nebola všade rozšírená vedecko technická revolúcia. Aj Nemci stavali diaľnice (20km mimochodom) ručne, vodné diela sa robili ručne. Teraz už sú na všetko veľké stroje. Zas je tu iná situácia čo sa týka frontu. Je len jeden. Je menší ako bol vtedy. Hitler sa vtedy prepočítal zabudol že keď prejde Poľsko ponad Karpaty tak sa mu línia roztiahne na trojnásobnú dĺžku. Teraz to už vojaci vedia. Karpaty sú veľká prekážka a obchádza sa cez Poľsko zo Severu alebo cez Moldavsko a južnú polovicu Rumunska z Juhu. Pozri sa na google maps a zmenší si Európu. Hneď ti bude jasne prečo Poľsko a Rumunsko budú prvé na rane. A aj prečo môže byt Rakúsko a Svajciarsko neutrálne. Mimochodom neutrálne a doteraz neutrálne krajiny sú aj najviac vyzbrojené. Ale to som odbočil. Záver: časovo to zavosinod stupňa eskalácii. Fica na jednej strane chápem. Zbrojenie len eskaluje všetko a urýchľuje a aj Ukrajinci zomierajú. Na druhej strane ak sa zlo už rozhodlo, tak my len reagujeme. A Fico sa vlastne vzdáva Rusom a núti do toho aj Ukrajinu. Zapadne krajiny sa môžu ale aj nemusia báť. Putin pred vojnou vyhlasoval že chce mat pod kontrolou územie až po Odru a jedine čo uznava po 1989 je len zjednotenie Nemecka. Ale ak uvidí Európu bezbrannu ak nás opustí aj USA na celé s Trumpom tak kľudne môže ísť Putin aj ďalej. Vojensky ho nebude mat kto a hlavne čo zastaviť.

dadis
Odpoveď bola odstránená
cafelatte
26. jan 2024

@annm81 my nepatríte do východnej ale do strednej Európy.

vevesh
26. jan 2024

Konflikt sa presunie dalej len, ak bude celosvetova a potom to uz bude jedno, kde sme-nie sme. V sucasnosti ma najviac znepokojuje, ze eu a usa vyzbrojili saudov este lepsie ako hitlera za 2 sv. A nikto nic. Ze usa s gb napadlo len tak Jemen a nikto nic, ani sa nechumeli. Ze tisice obyvatelov gazy zomieraju denne a nikto nic - zo strachu, aby nebol obvineny z antisemitzmu- to musi Juhoafricka republika zazalovat Izrael- akato fraska na medzinarodnej scene. A pomlcim o vyzbrojovani ciny a indie, ako aj ich ekonomickej spolupraci s ruskom. Ukrajina, je ten najmensi problem, ktori sme si dodavanim zbrani vyrobili a zamestnavame sa somarinamy, len aby sme sa nevenovali veciam, ktore budu pre nas vacsi problem....

valeria_h
26. jan 2024

@slovakboy Ale veď my sme v NATO. Aj keď to je tiež otázka, Trump sa vyjadril, že nepomôže Európe v prípade vojnového útoku. Ale tiež sa vyjadril, že ak by bol prezident on, žiadna vojna medzi Ruskom a Ukrajinou by nebola.

diewcatqoo
26. jan 2024

Je smutne, ze tak vela ludi neovlada dejepis. Stavim sa, ze z x dospelych v produktivnom veku nebude vediet odpovedat ani polovica, kedy zacala prva a druha svetova vojna a o tom, ake udalosti tomu predchadzali, ani nehovorim. Je to smutne kvoli tomu, ze vlastne ta historia sa opakuje a v dnesnej situacii sa da najst vela paralel s druhou svetovou.
Prave preto, ze ludia zabudaju a nemaju zakladne povedomie o tychto veciach, sme tam, kde sme. Ludia veria hlupakom a nechavaju sa opit silnymi recami vodcov, ktori ich dokazu oslovit tym, ze posobia na tie najzakladnejsie pudy. Aj v Madarsku, aj na Slovensku vladnu proruski populisti. Zachvilu to bude aj v Cesku a coraz hlasnejsie sa ozyvaju aj z Nemecka. Ako tu uz odznelo vyssie, nakoniec nas vlastne ta demokracia a to, ze mozeme mat slobodu prejavu a svoj nazor na vsetko, znici. Pretoze hlupaci kricia najhlasnejsie. Ti hlupaci, ktori nevedia, co je demokracia 🤷‍♀️

januelik
26. jan 2024

@diewcatqoo Ja som tam bola 4 mesiace do zadu a som tu, žiadna vojna, ľudia tam žijú normálne. Jasné, že majú obavy, ale s obavamy sa tiež nedá žiť večne

cafelatte
26. jan 2024

V 68 nás nenapadli Rusi ale ZSSR a kto o tom rozhodoval, Ukrajinci.

eva8
26. jan 2024

@diewcatqoo nemecka AFD coraz viac zvazuje referendum o vystupe Nemecka z EU. Vyhovovalo by aj obnovenie monarchie niektorym clenom

petulda333
26. jan 2024

@januelik a kde konkretne si bola? Muzov ujo chodi tiez na ukrajinu. Tu len za hranice,tam nic nie je,ale to neznamena,ze dalej vojna nie je. Musova teta je zas ukrajinka,ma tam rodinu a ti vravia nieco ine

valeria_h
26. jan 2024

@cafelatte No napadli nás vojská varšavskej zmluvy a tam boli aj Maďarsko a Poľsko atď...

eva8
26. jan 2024

A Varsavska zmluva vznikla ako "odpoved" na NATO

diewcatqoo
26. jan 2024

@januelik a preco maju obavy, ked tam vojna nie je?

cafelatte
26. jan 2024

@valeria_h rozhodol o tom Breznev a Ukrajinci v ZSSR a nenapadlo nás Rusko, ale vojská Varšavskej zmluvy.

valeria_h
26. jan 2024

@cafelatte Aj Rusi tam boli.

dadis
26. jan 2024

@cafelatte Aki Ukrajinci? 🤣 Ved bol Sovietsky zvaz. Vlastne ani Stalin nebol Rus, tak pardooooon, podme dalej ospevovat Rusko. Lebo vsetko zle, co Rusko sposobilo vlastne nie je ich chyba. A ze to boli vojska Varsavskej zmluvy?? Kazdy normalny a scitany clovek vie, ze v tych krajinach bolo vtedy asi tolko autonomie ako u nas, tak ked Moskva rozhodla, tak sa podvolili. Bol Dubcek vari povolany do Varsavy ci Budapesti na kobercek?

anett9
26. jan 2024

@katkami123 tak ako je dnes povinná angličtina už od 1.rocnika, tiež ju nemôžeš odmietnuť.A okrem toho sme mali za socíku na ZŠ aj nemčinu a predstav si, že na gympli aj AJ,alebo NJ povinne...maturovala som v 1989