icon

Von verzus vonku

6. dec 2022

Je to naozaj také ťažké sa naučiť? Dnes som tu 10x čítala ideme vonku. Boli sme von.
To naozaj? Nárečie, nenárečie, veľmi veľa žien to používa naopak.

V spisovnej slovenčine sa smerovanie zvnútra (z uzatvoreného priestoru) vyjadruje príslovkou von, napr. išiel som von (kam?). Príslovkou vonku sa vyjadruje umiestnenie, resp. miesto mimo obydlia alebo iného uzatvoreného priestoru, napr. bol som vonku, prechádzal som sa vonku (kde?). Spojenie typu ísť vonku, išiel som vonku je nespisovné, ale používa sa v niektorých nárečiach, takže sa s ním môžeme stretnúť v neoficiálnom jazykovom prejave. Spisovnej slovenčine zodpovedajú spojenia chcem ísť s deťmi von (t. j. chcem ísť niekam) a chcem byť s deťmi vonku (t. j. chcem byť niekde). Príslovky sú neohybný slovný druh, čo znamená že nevyjadrujú rod, číslo ani pád, takže nemožno uvažovať o rozdiele v používaní prísloviek von a vonku z hľadiska pádov.

Čítajte viac: https://jazykovaporadna.sme.sk/q/2764/#ixzz7mgj...

julish
6. dec 2022

Nárečia sú krásne a ja napríklad oceňujem každú ich prítomnosť. Potrebuju väčšiu mieru ochrany než štandardný jazyk.

benit
6. dec 2022

Mne vadi slovo mycka. sme na slovensku, tak preco ceske vyrazy. Mame normalne slovensky umyvacka.

tosomja
6. dec 2022

@marticka85po ale ja nepíšem, že je to správne, len že veľa ľudí to tak používa. 😃

tosomja
6. dec 2022

@h2 zo mňa sa zase smiali v škole, keď som povedala 'poľievka' (mäkčeň len pre predstavu ako mäkko som to vyslovovala) ...stále...povedz polievka, polievka. Vraj tak ľúbozvučne to znie 😃

h2
6. dec 2022

@tosomja Tak ten môj spolužiak, čo ma hrešil za moje tvrdé "klúče", zase hovoril "aľe, ľebo, ľipa, ľist, robiľi..." 🙂

qetka
6. dec 2022

dnes som to pocula povedat aj moderatorku na FUNku 🤦‍♀️

gabika128
6. dec 2022

Pochádzam z Martina a slovo vonku je tam úplne bežne používané, takže ja sa skôr pozastavujem nad tým, že toto niekto rieši 😂

belllinka
6. dec 2022

@gabika128 ano slovo “vonku” je spisovne, riesi sa to, ze je pouzivane v zlom slovnom spojeni - ideme vonku,

gabika128
6. dec 2022

@belllinka áno, presne takto ho používame 😂

lilope
6. dec 2022

Použitie slov von/vonku v nesprávnej súvislosti nemá absolútne nič spoločné s nárečím, takže aj tvoj príspevok je nepresný, keď tak trváš na presnosti používania správnych slov, aby sme si rozumeli. To je tá najmenšia vec, ktorá môže niekomu prekážať. Oveľa horšie sa príspevok číta, keď obsahuje xy gramatických chýb, zamieňanie nesprávnych hlások s/z, t/d, u/v, i/y či úplne skomolené, pre čitateľa v kontexte nepochopiteľné slová. Pri použití nárečových slov sa môžeš len naučiť nejaké nové slovo do slovnej zásoby, na tom nevidím naozaj nič zlé.
Šnuptichel a mnoho ďalších výrazov, rozumie aj stredoslovák, nie sme tak mimo, aby sme nerozumeli. 😉
A doboška je pre mňa a široké okolie úplne normálny bežný výraz, skôr napolitánka mi príde ako výraz z inej galaxie a napriek tomu, že ho poznám, nikdy ho používať nebudem. Rovnako ako slová hovník či vopcháčik. Tiež sú to spisovné slovenské slová a používaš ich či ich zahraničnú verziu? 😂

belllinka
6. dec 2022

@lilope doboška je pre mna odjakziva ten cokoladovy zakusok z cukrarne. Ale niekto pisal, ze je to vyraz pre keksik. Podla teba je to co? Napolitanka je v mojom okoli uplne bezny vyraz.

lilope
6. dec 2022

@belllinka to, čo myslíš, sú dobošove rezy či ako sa to presne volá. Doboška je u nás výraz pre napolitánku. Pre nás to bude navždy doboška, žiadna napolitánka. Nepovažujem to za nespisovný či nesprávny výraz.

belllinka
6. dec 2022

@lilope ano, ked das do googlu doboška, vyhodi ti iba dobošky 🙂 Napolitanku myslis ako keksik z obchodu, typu horalka a pod.? To sa u vas vola doboška?

lilope
6. dec 2022

@belllinka áno, nechcela som písať konkrétne názvy, ale presne tieto sú u nás dobošky ako celkom bežne používaný výraz, iný tu vlastne ani nepočuješ.

belllinka
6. dec 2022

@lilope aha, sranda, to som este nikdy nepocula, ze by to tak niekto volal 🙂

lilope
6. dec 2022

@belllinka tak okres Žilina určite a možno že aj ďalej. Práve som sa na to pýtala muža či vie rozdiel medzi týmito výrazmi. A on, že napolitánka je východniarsky výraz a doboška náš 😂🤦 tak asi tak to tu máme. Ale potvrdil, že východniari mu nerozumeli, keď ich poslal kúpiť dve dobošky.
Teta je tiež z Petržalky a tá teda vie, čo sú dobošky, asi sa prispôsobila. Tak ale dobre vedieť, že v tomto sme my tí ,,iní". 😁

belllinka
6. dec 2022

@lilope stale som si neni ista, ci to spravne chapem. Ked ta muz posle kupit dobosky, tak ako vies aky keksik mas kupit? A dobošku z cukrarne ako volate?

kvjetecko
6. dec 2022

@belllinka A co je doboska z cukrarne? Dobosovy rez - ten kolac- myslis? Doboska je u nas v Ziline horalka, mila, mata, lina, siesta atd....

lilope
6. dec 2022

@belllinka myslím, že to správne chápeš, tak dám príklady. Dobošky sú všetky druhy s tou tortovou oblátkou ako delisa, kávenky, mila, horalky atď. Koláč z cukrárne sa nazýva dobošové rezy, ale to ani nepotrebujem používať, lebo do cukrárne nechodím a ani neviem či som ho vôbec niekedy jedla.

belllinka
6. dec 2022

@kvjetecko ano, doboška je dobošovy rez.
@lilope aha, tak chapem to spravne 🙂

tosomja
6. dec 2022

A ešte čo používam, je "ošťa" (kornútok) prosím si zmrzlinu do ošti 🤣

tosomja
6. dec 2022

@belllinka joj, nie že autorku príspevku porazí pri výraze stále som si není istá 🙈😃
Môj ex volal keksíky napolitánky. Neznášam ten názov. Pripadá mi ako komunistický keksík 🙄
Ja to volám keksa 🤣

belllinka
6. dec 2022

@tosomja akože - tá keksa? 🙂

autor
6. dec 2022

@lilope specialne pre teba na margo toho, ze pises, ze vonku/von nema nic spolocne s narecim. Veru ma, mozes si precitat odpoved jazykovednej poradne

autor
6. dec 2022

@lilope este ti pridam dobosku, pozri jazykovednu poradnu. Doboska je naozaj oficialne zakusok😉, napolitanky (horalky, tatranky, mily) su napolitanky

timi247
6. dec 2022

No, ja síce chodím von, ale mať tvoje problémy....

autor
6. dec 2022

@timi247 co ty mozes vediet ake mam ja problemy. Radsej som mala dat diskusiu o tehotenskom teste? Bolo by to v poriadku?

timi247
6. dec 2022

Neviem aké mas problémy, píšem len na základe toho ako sa tu anonymne prezentujes

belllinka
6. dec 2022

@timi247 myslim, ze sa tu riesia ovela banalnejsie a horsie veci, ako toto 🙂 ak ta to nezaujima, nezapajaj sa. Mna von a vonku dost irituje :

slavomira236
6. dec 2022

Jej nižšie je zas taká diskusia z októbra aj tamtu si zalozila ty?