Von verzus vonku
Je to naozaj také ťažké sa naučiť? Dnes som tu 10x čítala ideme vonku. Boli sme von.
To naozaj? Nárečie, nenárečie, veľmi veľa žien to používa naopak.
V spisovnej slovenčine sa smerovanie zvnútra (z uzatvoreného priestoru) vyjadruje príslovkou von, napr. išiel som von (kam?). Príslovkou vonku sa vyjadruje umiestnenie, resp. miesto mimo obydlia alebo iného uzatvoreného priestoru, napr. bol som vonku, prechádzal som sa vonku (kde?). Spojenie typu ísť vonku, išiel som vonku je nespisovné, ale používa sa v niektorých nárečiach, takže sa s ním môžeme stretnúť v neoficiálnom jazykovom prejave. Spisovnej slovenčine zodpovedajú spojenia chcem ísť s deťmi von (t. j. chcem ísť niekam) a chcem byť s deťmi vonku (t. j. chcem byť niekde). Príslovky sú neohybný slovný druh, čo znamená že nevyjadrujú rod, číslo ani pád, takže nemožno uvažovať o rozdiele v používaní prísloviek von a vonku z hľadiska pádov.
Čítajte viac: https://jazykovaporadna.sme.sk/q/2764/#ixzz7mgj...
Podľa mňa každý má slovíčka, pri ktorých sa mu nožík vo vrecku otvára a také, ktoré nerieši. Ja napríklad nedokážem pochopiť, prečo toľko ľudí používa slovo odcudzovat v zmysle odsudzovať. Alebo hrubky. Ale v diskusiách sa nikdy človek, ktorého niekto upozorní na chyby, nepodakuje a nezamysli, ale začne útočiť. Takže nemá zmysel na to poukazovať, pretože to nepomôže. Preto radšej v diskusiách píšem do tém, v ktorých chcem vyjadriť názor a neriešim to okolo.
@ukulela tebe pokojne môže trhať uši niečo iné, či už gramatického, jazykovedného alebo štylistického razenia. A pokojne o tom môžeš založiť diskusiu alebo aj nemusíš. Je to na tebe. Tak ako bolo na mojom rozhodnutí založiť práve túto.
@zuzuliatko18 práveže som zažila normálne baby, ktoré keď som upozornila poďakovali a napísali, že už si to budú pamätať. Boli asi tri, takže až tak by som to nezatracovala. Aj ja som raz bola upozornená pri použití nesprávneho slova, tiež si na to dávam pozor a snažím sa nespisovné slová nepoužívať.
Ja si neskromne dovolím tvrdiť, že gramatiku mám dobrú. Ale bola som už, konkrétne na tomto fóre, upozornená, že nesprávne dávam veľké písmeno na začiatku slov, ako "Ťa, Tebe, Tvojim...". Vraj v neformálnej internetovej komunikácii sa to píše s malým. Tiež som vtedy poďakovala a presne odvtedy to už nepoužívam. 🙂
pozri, ja sa ozaj snazim hovorit spisovne, v praci to mam ako povinnost. na PC mam aktualne pred sebou nalepku NASHO (nie naseho) VASHO (nie vaseho) - aby sa mi to vbilo do oci. ale v beznom neuradnom rozhovore si teda pozor nedavam. ty tu celu tu komunikaciu prilis prezivas ....
No neviem autorka, je pekné poukazovať na chyby druhých ale čítam a tiež tomu moc nedáš,,, dĺžne, mäkčene, ô ti chýba v jednom príspevku,,, sa nečuduj, že aj nepekne komentujú, keď sa ti samej nechce do detailu písať ale píšeš ako slovíčko vyskočí a len ťukneš
@zuzulka558 dlzne a makcene nepouzivam, ked pisem z mobilu🤦♀️, ked pisem z pc, tak ich pouzivam. Teraz pisem opat z mobilu a dlzne nepouzivam momentalne, bezna prax🙄
Treba sa premôcť aspoň vtedy keď chcem poúčať druhých 😅 možno aj cez mobil niekomu nabehne miesto von slovo vonka 😅😅
Dnes ti mobily už bezne sami opravujú slová na slová s dĺžňami a mäkčeňmi. Ale je to pravda,von a vonku je asi tak chyb ako keď ty píšeš bez mäkčeňov a dĺžňov , pochopí jedno aj druhé každý a nie je potrebné sa nad tým pozastavovať
tymto prispevkom si nic nezmenila a ani nezmenis setri energiu, vyuzi ju efektivnejsie
@hayabusa1337 napodobne, setri energiu, nemusis sa obtazovat pisat do diskusie, ktora ta nezaujima.
@zuzulka558
@evica17 je smutne ze to beriete ako poucanie a zbytocnost.
Nečítala som všetko...von a vonku mi nevadí 😁 vlastne nič mi nevadí...všetko je len vizitka dotyčného človeka...
Ale...ak mi niekto napíše POHODE, tak končím komunikáciu...dám príklad...mám o niečo záujem...bla bla bla...napíšem...Ďakujem, dám vám vedieť. A odpoveď od predávajúceho POHODE.
Toto ja nepochopím, čo pohode? kde je "v"??????
Dievca, ty si teda riadna samonasieracka, teba tu vytaca kazdy clovek a kazdy nazor, ktory ti nelahodi. Daj sa uz do kludu, gramatiku na konovi nezachranis.
@petricka22 som v pokoji, klud je cechizmus, nie spisovne slovo😉
A co teraz? Das mi zakaz na kona? 😂😂😂 boze dievca, ze nemas nic lepsie na robote, chod robit nieco zmysluplnejsie ako sa tu hrat na pani ucitelku.
@petricka22 nemam kompetencie davat zakazy niekomu chodit na kona, ale nie si rada, ze uz vies, ze slovo klud je nespisovne?
Nieco zmysluplnejsie mozes ist robit pokojne aj ty, o moj volny cas sa nestaraj. To je moja zalezitost. Pa, peknu nedelu.
Si o sebe musis mysliet, ako tu s kazdym zatocis a ze mas vzdy navrch… ale vlastne si tu ludom viac na smiech… tak maj peknu nedelu aj ty s tymto poznanim. Pa 😘
@petricka22 nic si nemyslim, to co si akoze ja myslim si domyslas. Naco toto pises? Je to cele mimo...
@petricka22 a pokojne sa na mne zasmej aj s ostatnymi, ked ti to sprijemni nedelu, posluz si😉
@mimka2019 uz som to vysvetlovala, nejdem sa opakovat, prijemnu zabavu👍
@mimka2019 ano, v pohode je spravne, aj k lekarke je spravne.
Smutné je skôr to,že na takejto banalite ako je gramatika sa tu dokážeš s ľuďmi povadit a zdvihne ti to tlak. Však ok,príspevok si napísala,kto chce si vezme k srdcu, a koho to netrápi,toho nezmenis a bude to používať stále tak ako to používal doteraz (ja si to vysvetlenie napr už po tých pár dňoch čo som čítala tvoj príspevok nepamätám, a zas mikpride slovo von a vonku rovnaké 🤣
@evica17 tak sme si posmutili, kto chcel sa zamyslel, kto nechcel sa nezamyslel. Mne to teda rovnake nepride a trha mi to usi.

@ukulela pozri, tebe je vonku a von normálne, lebo to sama používaš. Pre tých, ktorí to používajú správne je to na trhanie uší. Každému kole oči niečo iné. Mne aj toto, mám to na úrovní zimušného, niejakého, nieakého a iných čudných tvarov. A?