Vplyv internetu na správanie seniorov
Ahojte
Začínam sa zamýšľať nad vplyvom internetu a množstva informácií, ktoré ovplyvňujú nie len deti a mládež, no aj našich dôchodcov.
Neviem, či je náhoda, že v priebehu dvoch mesiacov som sa buď dostala do konfliktu s agresívnym dôchodcom alebo som bola svedkom ozaj nevhodného správania na prvý pohľad slušných starých ľudí.
Zažila som nadávky, pretože som zdržala predvačku pri pokladni otázkou, fyzicky atak asi 70 ročného pána na môjho manžela, pravidelne mi vrážajú košikmi v obchode do kočíka pretože nevedia povedať " s dovolením", naposledy to bolo až tak, že kočík otočilo na bok aj s dieťaťom atď.
Preto si hovorím, prečo. Veď toto majú byť ľudia, ktorí nám majú byť príkladom, ku ktorým máme vzhliadať a ja vidím úplný opak.
Na FB je za väčšinou najhroznejších komentárov dôchodca. Mám len ja pocit, že to prenášajú do reality?
Je mi to ľúto....
ja všeobecne keď čítam o vzťahoch tu na mk tak normálne neverím a zamýšľam sa, že čím som si zaslúžila také šťastie, že žijem v príjemnej komunite ľudí mladých aj starých
@cherrystone vo vláde je kopu mladých ľudí a taktiež v štátnej správe aj verejnej že by volili PS?😉
Ja len tolko mile damy, ako by se sa citili keby sa tak ako sa vy vyjadrujete o neznamych dochodcoch neejaky cudzi clovek vyjadroval o vasich rodicoch? Ako by se sa citili ak by sa k nim spraval tak ako sa niekori spravate k cudzim dochodcom? Vam nedochadza, ze okydavate aj ich? Kazdy z tych starych ludi je niekoho rodic, babka, dedko. A nezabudnite, ze raz (ak dozijete) budete stare aj vy.
@majamat týmto sa asi mnohí budú cítiť dotknutí, ale čo už. Slovensko bola až do medzivojnového obdobia nevzdelaná, civilizačne zaostalá oblasť, ak ju porovnáme s okolitými národmi. Po príchode Čechov začalo prudké skultúrňovanie, ale každá jedna krajina, kde to netrvalo storočia, ale prišlo ako prudká zmena, trpí silným neduhom rozdelenia spoločnosti na dve skupiny - tých, čo sa rýchlo prispôsobili modernej vzdelanostnej spoločnosti a tými, ktorí mentálne ostávajú v minulosti. Tých prvých je zvyčajne menej, ale mávajú väčšiu moc, pretože ich otvorenosť novým podmienkam, podnikovosť a schopnosti, im dáva väčšiu šancu získať vzdelanie, kapitál a úspech.
V tom období prišiel komunizmus, ktorý síce hlásal pokrokovosť, ale pokrok nestaval na úzkej vzdelanej kultúrnej vrstve obyvateľstva. Naopak, postavil ho na širokej robotníckej triede a na chudobe. Vôbec nezáležalo, čo človek v živote dosiahol. Dôležité bolo, aký mal pôvod - konkrétne, či mal predkov, ktorí neboli príliš úspešní. To si spoj s potrebou vnútorného nepriateľa, ktorá je nutná pre každú modernú diktatúru a ktorá prebúdza tú najhoršiu skrytú nevraživosť medzi ľuďmi. Komunizmus teda namiesto toho, aby kultivoval humanistické hodnoty modernej západnej civilizácie, ich ponížil a ich nositeľov staval do úlohy nepriateľa ľudu. Daj moc nevzdelanej vrstve roľníkov a máš to, čo vidíš. Toto celé je dnes ešte okatejšie, lebo
sa nám opakuje ten istý vzorec - nekultúrni nevzdelanci - tí s pozíciami, aj tí, ktorých zastupujú
- získali moc a to im umožňuje otvorene prejavovať svoje najhoršie vlastnosti, v čom sa vzájomne povzbudzujú.
@alenka58 Úprimne, ja ak si porovnám úradníčky od 40-50 rokov vyššie a mladých, tak to je úplne iná dimenzia. Reálne práve úrady sú tie, kde je najokatejšie vidieť generačný rozdiel v úctivom správaní.
Otázne je, ako dlho bude tým mladým trvať, až ich prostredie prevalcuje a zmení na svoj obraz.
@viestta keby sa moji rodicia v dochodkovom veku spravali tak, ze slovne utocia na ludi, veria konspiraciam alebo zrazaju nakupujucich v obchode ci nadavaju u doktora, tak by som citila akurat tak hanbu.
@viestta Práve mi jedna staršia pani vynadala, že som vystúpila dverami z autobusu v BA, na ktorých nebolo označenie kočík a že druhýkrát mám vystúpiť dverami, ktorými mám. Vystupovala som jediná a druhými dverami asi štyria, čakala by tam rovnako dlho. Ja tiež vnímam ten trend agresívnych dôchodcov. Je nehorázne, keď cudzi človek kričí v podstate bezdôvodne ešte pred malým dieťaťom.
@cherrystone presne, nečakala som, že bude niekto zrazu na mna slovne útočiť. A ja sa mám cítiť nepríjemne, že ju tu ohovaram. Necítim, lebo mne po jej útoku prijemne tiež nie je.
@annm81 Včera na Katastri: na dverách nápis klopať. Zaklopem, vyletela teta, nadala mi a zabuchla dvere. 65+. Extrém.
@drahomirrra veď si jej mala na to niečo povedať.
@lukbe Nestihla som. Bol to zlomok sekundy. Potom, keď som prišla na rad som sa spýtala, prečo majú na dverách klopať, keď sa nesmie klopať. Očervenela a nič nepovedala.
Ja som bola s mamkou v lidl cca pred mesiacom. Mamka má 70 rokov. Naberala si do sacka jablka a ja som brala granátové. A taká mierumilovná mamicka s kočíkom ju nabrala tak,že keby nestojím prinej tak ju zvalcuje. Nezavadzala jej stala normálne a bolo tam kopec miesta. Takze nielen starí ľudia sú takí,ale aj “ja som matka,kto je viac”
@drahomirrra No pozor, mne sa to už raz stalo tiež, a potom sa zistilo, že niekto zoskriabal zo srandy predponu "ne". Aj som intuitívne zaváhala pred klooanim, predsa len úrad na SK a klopať, že je to divné, no a mala som poslúchať svoj vnútorný hlas.. čo som ja vtedy dostala 😅
Viem, že to až tak nesúvisí s témou, ale keď už úrady a ľudia.. ja zbožňujem vizity v nemocniciach, teda niektoré sestričky pred a počas vizitu. To nemá chybu 🙈
Myslim si, ze to ma nieco s vychodoeuropskou povahou a vplyvom komunizmu. Tu v Irsku su dochodcovia slusni, nehovorim, ze vsetci, ale take tie utoky v supermarketoch alebo na ulici su skor vynimkou. Aj tu sa stazuju na politiku atd, ale vsetko vramci slusnosti. Za 20rokov co tu zijem som nezazila agresivneho dochodcu.
@annm81 neverim, ze si si kopla do rolnikov, ktorym nikto ziadnu moc nedal, to mas zle info zo Zomri. Komanci vyhlasovali 3 vrstvy, robotnici, rolnici, pracujuca inteligencia a ze by bola Litvajka, Colotka, Strugal, Husak, Clementis rolnikmi, ci ktorych si myslela, ci len ta serie, ze mal tvojich predkov kto krmit? V lidli si nekupili, ani kamiony nevozili, kazdy mal zranicu z okruhu 100km, a blahobyt s kakaom, juznym ovocim, kavou🥜🍍🫒ako ho hlasal arcb. Sokol bol len pred Vanocami. Ci rolnici usili tu budu s kolektivizaciou sami na seba, ked im trhali kravy z chlievov a sejacky zo stodol a kto mal nad 2 hektare, Leopoldov to istil?
@viestta Tlieskam vám. Mám 70+ a stotožňujem sa s vaším názorom. Nie je to vôbec o veku. Mne sa ešte nestalo, že by som v obchode videl agresívneho dôchodcu. Že sa šmatlú, vrážajú do vás je ale fakt. Pár takých som zažil aj ja. Ale určite by som to nezovšeobecňoval na všetkých dôchodcov. Čo mi ale na SK chýba je vľúdne slovo, úsmev. Som často v NDR, ale fakt sa tam málokedy stretnem so zachmúreným človekom. U nás som v pozoroval, že mnohí ľudia už nie sú schopní predavačkám ani poďakovať. Naložia, zaplatia a ani mú, ani bú. Ja sa snažím vždy byť milý ku všetkým. Dokonca aj k tým nervným. A funguje to. Ak do mňa vrazí s košíkom, milo ho, ju upozorním, že asi premeškal/la kontrolu u očného. Slušnosť nadovšetko.
@staryjarec s tým očným, ak by to povedal mladší dôchodcovi, tak je oheň na streche, že aký je drzi a nevychovany😉 Na SVK Vám vytknú aj to, že sa usmievate🫢
@veronikakos väčšina z nich žije ďaleko od deti, s chorobami, nie s veľa peniazmi.Nestastny človek je často zlý.Ale ja nemám zlé skúsenosti práve naopak často sa s nimi dám do reči posrandujem.Nikto ich nepotrebuje, nevypocuje veľa dôchodcov má psychické problémy, ovdoveju po x rokoch spoločného života.Ja si neviem predstaviť tú samotu musí to byť ubijajúce.
Videli ste ten film s TOmom Hanksom?Aj on bol zlý a nepríjemny a bol iba nešťastný.
@ahhola ja som sa nikde o svojej rodine nezmienila a môj príspevok nebol ani v najmenšom citovo podfarbemý. Za to ty si sa svojou dotknutou reakciou a prednáškou o tom, kto nám dáva chlieb, spomínaním zomri a atď. , zaradila úplne jasne, bez ohľadu na to, koľko máš rokov - lebo presne o tom, že niektoré vzorce myslenia sa dedia v rodinách celé generácie, môj príspevok bol.
@annm81 Daj moc nevzdelanej vrstve roľníkov a máš to, čo vidíš. Toto celé je dnes ešte okatejšie, lebo
sa nám opakuje ten istý vzorec - nekultúrni nevzdelanci - tí s pozíciami, aj tí, ktorých zastupujú
- získali moc a to im umožňuje otvorene prejavovať svoje najhoršie vlastnosti, v čom sa vzájomne povzbudzujú.
Ja pisem, ze rolnici ziadnu moc nemali a ty si mi nedala jeden priklad, ktory rolnik mal moc. Rolnici - vacsi rolnik rozlohou pody - kulak- zvycajne nemal politicke ambicie. Aj tak to bol clovek osvieteny, lebo spatost s prirodou nemoze mat napr. nomad a primitiv, ktory dokaze plochu priehrady pokryt odpadkami. Ten "nevzdelany rolnik" vollil v 1946 Demokratov a spriemerovanim s CR to prevalcovali komanci. Ale ano, nebyt rolnikov, mame tu raj na zemi, tvojim mozockom myslene. 🌾🌾🌾
@cherrystone a toto je dalšie hejtovanie dôchodcov že koho volili. Pričom RF volili aj extrémistický voliči a tam je veľa mladých, prvovoličov a tak. A prečo teda nehejtujeme aj matky čo kvôli sľubu vyšších príspevkov na deti volili minulé voľby blázna Matoviča a dali mu neobmedzenú moc? Proste Slováci sú jednoduchší, emoční a tak aj volia a preto je Slovensko tam kde je, ale vôbec to nie je len o starých, tvrdo povedané ked umrú nebude to lepšie. Aj veľa mladých a stredná generácia vyhľadáva populistické alebo extrémistické strany...
@veronikakos ja neviem kde ty chodíš, a kde bývaš, ale ja takýchto ľudí nestretávam
@ahhola Nedala som ti príklad? Čítala si môj posledný príspevok, ktorý ti bol adresovaný? Chceš meno konkrétneho riaditeľa a konkrétneho kuriča??? Že ty nerozumieš, že moc nie je len o najvyšších politických funkciách, ale o akejkoľvek oblasti života, kde máš možnosť ovplyvňovať akéhokoľvek iného človeka, je možno dôsledok toho, že nasrdene dotknuto prskáš okolo. Keby si sa skúsila odosobniť, tak by ti to prospelo. Moc sa týka aj úradníka, ktorý nedá pečiatku pod žiadosť o stavebné povolenie, učiteľa, ktorý dá žiakovi zlé hodnotenie a riaditeľa, ktorý študenta vyrazí zo školy, colníka, ktorý otočí človeka na hranici, pohraničiaria, ktorý strieľa na utečenca, mäsiara, ktorý pod pultom predáva len po známosti, člena komisie, ktorá ponižuje umelca hodnotiac jeho "závadné" dielo. A v tejto debate je táto malá moc malých ľudí oveľa relevantnejšiia ako moc zákonodarcu. Lebo agresívny dôchodca, ktorý na teba nakričí v obchode či na úrade, bol s omnoho väčšou pravdepodobnosťou práve ten úradník, učiteľ či mäsiar (alebo ich potomok) než vysoký štátny funkcionár (potomok funkcionára).
Keby si sa vedela na problém pozrieť bez urážania sa a emócií, tak by si možno tiež pochopila, že to nie je nevyhnutne o ľuďoch, ktorí aktuálne obrábajú pôdu, ale o potomkoch tej nevzdelanej chudobnej masy spred medzivojnového obdobia, kedy bolo Slovensko agrárnou krajinou. Ich myslenie - chudobného poddaného - podedilo mnoho ich detí, vnukov a pravnukov a dodnes to vidieť nielen pri voľbách, ale aj v každodennom živote.
@veronikakos ja mam.opacnu skusenost, hlavne matky s detmi sa pasuju za neohrozeny druh, ktory na vsade prednost, deti mozu vsetko a veru aj to tukanie kosikom do noh je ich domena hlavne v Lidli.
Nedavno v buse ich dokonca 15-17rocna mladez napomenula ci by ich dieta nepustilo jednu pani sadnut si. To si mala picut ten slovnik ala kocis.
@veronikakos Nie tak dávno som čakala v rade pred pokladňou.Surovo mi odtiahli nakupny kosik staršia pani a nič.Zjavne to brala automaticky-"Som staršia,po..r sa!"
Mam niekoľko podobných "zazitkov".
A pracujem s kolektívom,ktorí sú v dôchodkovom veku.Podkopavaju nohy,ohovaraju,súperia,klamu....a dávajú mi neskutočne pocítiť,že ma tam nechcú.Som o dooost mladšia.A čerešnička na zaver-kradnu.
Nie,nepotrebujú kradnúť,aby prezili🙈
Toľko môj výlev.
@oli18 Nuz, po tomto prispevku sa mi trochu ulavilo. Tolko pohrdania a odsudzovania ako som citala, mi naozaj nerobilo dobre. Naozj sme vsetci dochodci rovnaki? Bezohladni, surovi, panovacni? Aj vase stare mamy a stari otcovia su taki?
V om celom mi chyba trocha empatie. Mozno senior do niekoho strci vozíkom a nemusi to byt zo zlomyselnosti, mozno len problem s koordinaciou, ci iny zdravotny problem. Nie kazdy senior je hulvat a nie kazdy mladsi je vzor slusneho chovania.
Myslim si, ze seniori su taki isti ako vsetci ostatni, vsade sa najdu taki aj onaki.
Som senior a nikdy som s nikym ziadny spor nemala. Aj preto ma boli aky vseobecny pohlad na seniorov sa tu prejavil.

@veronikakos ake ocakavania mas od charakteru ludi, ktori nam zvolili tuto nadhernu vladu plnu charakterov a este ju aj obhajuju. este dnes sa mi natriasa zaludok, ked si spomeniem na nadsene tetusky dochodkyne na mdz.