icon

Východniari: Ako vnímate život na východe?

16. jan 2025

Ako vnimate vychodniarsku mentalitu? Chcela by som pocut najma nazor tych, ktore ste z vychodu( ci uz z KE alebo dediny pri malom meste) a odstahovali ste sa do Bratislavy, pripadne inde na zapad alebo do zahranicia. Ja sama som z vychodu, 10 rokov som bola na zapade/v zahranici, vratila som sa na 5 rokov a som zase v zahranici. Vzdy som si tam pripadala ako asocial, nerozumela som tym ludom napr v teme budovania kariery. Neviem, ci to je moja situacia( kedze rodinne vztahy su velmi zle) alebo to tak vnimate viaceri. Kupila som si tam byt, lebo som vychodu dala sancu, ale ako single som to najma financne nezvladala, tiez ako tazko pristupny introvert som nenaviazala vela kamaratskych vztahov(byvali kamarati si zalozili rodiny a maju vybudovany svoj okruh kamosov), ani len na kavu tam nemam s kym ist( par krat do roka s vydatymi kamoskami, ked si najdu vobec cas) a tak len bludim svetom a hladam sa.

Strana
z2
slecnazkosic
16. jan 2025

Ja som z Ke, bývali z Vranova bol. Úplne iná mentalita, sto rokov dozadu, žiadna snaha o lepší život. Aj to bol dôvod rozchodu, odlišná mentalita a životné ciele. Mne je dobre v KE, je tu všetko, aj pracovné možnosti 🙂

tetapetra
16. jan 2025

Tá, ja z východu, ale viac ako 20rokov žijem v Bratislave. Nie, nevrátila by som sa. Milujem východ, rada chodím na východ, mám tam rodinu a kamošky z mládí. Domov chodím 2-3x do roka. V lete na na Vianoce. Zakaždým, si dávam rande s kamoškami, vždy si nájdeme čas.

diewcatqoo
16. jan 2025

Ja som z vychodu, aj muz je z vychodu a zijeme v CR. Nevratila by som sa uz na vychod. Ak, tak jedine do KE, dalej na vychod uz nie. Tam je to podla mna marne. To zmyslanie ludi je tragicke. Rada sa vraciam "domov", ale nebavim sa tam s nikym o politike (bohuzial, to zmyslanie je take, ze radsej nech rus pride s tankom, nez mat za suseda gaya) a nikomu nehovorim o ziadnom uspechu (ak sa nestazujes, tak sa automaticky chvalis a hned si ohovoreny ako chvalenkar)... ja neviem, ale ten vychod bude stale v srackach, pokial sa nezmeni zmyslanie tych ludi. Nehovorim, ze vsetci su taki - najdu sa aj svetle vynimky - tie, samozrejme, hned vacsina ohovori, aki su...

viestta
16. jan 2025

Myslism si, ze problem nie je vo vychodniaroch. Ti su taki aj onaki, tak ako vsade inde na svete. Problem je asi v tebe, netvrdim, ze si chybna, to nie, ale proste si niekde ide ako tvoje okolie. Aj to sa stava. Mozno raz najdes aj takych, s ktorymi si sadnes a nebudes sa citit ako bludny Holandan. A asi treba aj sa trosku poznazit a vykrocit zo svojej konfortnej zony. Je ti jasne, ze nikto nepride zaklopat na tvoje dvere: Ahoj, ja som Zuza a chcem sa s tebou kamaratit? Kamaratku Zuzu stretnes niekde kde sa stretavaju ludia ś rovnakymi zaujmami ako mas ty.

jaass
16. jan 2025

Autorka, prestala som citat hneď pri tom, že máš v rodine zle vzťahy. Moja zlata. Keby si sa narodila v Ba a máš s rodinou zle vzťahy tak by ti vadila Ba. Nie je problém v mieste ale v tebe. Nie si vôbec nastavená pozitívne a to ťa zrejme ťaží. A keď niekto napíše, že vychodniarske zmýšľanie je tragické, tak znova napíšem svoje. Ak dana osoba pozná ľudí, ktorí takto rozmýšľajú, tak ma veľmi smutný a prázdny život. Ja som z východu a je mi tu super. Ono totiž veľa záleží od nastavenia. Ako človek žije, akých ľudí ma okolo seba, ako sa pozerá na svet, či je pozitívny alebo je negatívny a ešte aj každého vidi ako tragédiu. Autorka čiže skús sa pozerať inak na celu situáciu s pochopis snáď že chyba nie je na východe 🤦‍♀️😂🫠

midka
16. jan 2025

uplne suhlasim s komentarom vyssie, nie je problem ci s z vychodu, zapadu, severu, ci juhu,, , problem je v Tvojo nastaveni,,,nie je vela ludi z vychodu, co poznam, ale aj to malo,, je tak druzna kopa,, ze urcite to nebude v mentalite,,, a aby som nezabudla, su to velmi ambiciozni a karierne celkom uspesni ludia 🙂

annm81
16. jan 2025

Som z Košíc, žila som na viacerých kontinentoch v menších mestečkách aj v skutočných velkmestách. Vďaka práci poznám veľa ľudí z mnohých končín sveta a moje pozorovanie je také, že medzi Turkom, Nemcom, Kanaďanom, Austrálčanom a človekom z Čile môže byť oveľa menší rozdiel ako medzi Turkom z Istanbulu a Turkom z vidieka, Nemcom z Mníchova a Memcom dederončanom z dediny atď., zvlášť ak jeho rodičia a starí rodičia tiež pochádzajú z mesta, nie sú prisťahovalci. Jednoducho rozdiel mestské/vidiecke prostredie a vplyv rodiny má v tomto globalizovanom svete omnoho väčší vplyv ako hranice štátov - teda, ak zostávame niekde na úrovni nášho civilizačného okruhu.

nejdemaprihlasit
Autor odpoveď zmazal
oli18
16. jan 2025

Vychodniarka sa pyta na svoju vlastnu mentalitu?

earlgrey
16. jan 2025

Som z východu...odišla som do zahraničia ako 19 ročná, vrátila sa ako čerstvá 33 ročná...som tu skoro 5 rokov a pripadám si ako Majka z Gurunu...🤷‍♀️

yelena159
16. jan 2025

Ja som z východu a hoci ešte bývam na východe, chystám sa čoskoro na západ. Naspäť bývať dúfam neprídem. Moje názory sa líšia od väčšiny východniarov. Hlavne politické. Priznať sa tu k inej orientácii je nemyslitelné. Čo i len trochu sa vymykáš "normálu", si automaticky menej než človek. Čo sa mentality týka, východ slovenska (mínus Košice možno) je ekvivalent južných štátov USA.

lenka3454
16. jan 2025

Som z vychodu a zijem na zapade sk , na vychod by som sa uz nevratila zit,s rodinou mam super vztahy chodim tam casto ale zit by som tam nesla ,je fajn si tam ist oddychnut na par dni..mentalita ludi mi tam pride trocha pozadu, citim sa tam ako v inom svete

jaass
16. jan 2025

@lenka3454 vie tvoja rodina, že o nich na mk pises, že sú pozadu? Lebo neviem či si uvedomuješ, že si to práve napísala 🤦‍♀️ odporuješ si 🤷‍♀️

bu_bu_bubak
16. jan 2025

Neni vychod ako vychod.

Ja co som stretol vacsinu Slovakov v zahranici tak obvykle to bol vychodniar. Zo stredneho ci zapadneho Slovenska praveze menej. Preto sa vravi, ze na vychode niet roboty lebo je uz vsetko porobene. Drviva vacsina ktoru som stretol boli mili, ambiciozni a velmi pracoviti ludia cize naozaj suhlasim s tym co pisali baby vyssie.

Vela je aj vec akymi ludmi seba samu obklopujes. V herni ci krcme zrejme spriaznenu dusu nestretnes teda pokial to nie je tvoje hobby.

Je rozdiel zit v meste na vychode, na vidieku a niekde na valale kde po 10cm snehu je obec odrezana od sveta. Ja mam tiez rodinu dalej z vychodu ale zit by som tam napr tiez nesiel uz z vyssie spomenutych dovodov, ale do mojho kutika na vychode sa napr vzdy s radostou vraciam.

Intolerancia, xenofobia, homofobia, lenivost a take obecne spiatocnictvo je pre mna proste dealbreaker. Urcite regiony na vychode ci dokonca aj na juhu su na tom zle nielen skrz chybajucich investicii, ale aj skrz tu mentalitu ludi. Im to proste vyhovuje taky zivot zo dna na den. Mnohi z nich nic nevideli, nezazili, nikdy nevystrcili nohu za hranice krajiny ak neratas trhy na Uzhorode alebo v Madarsku.

Sam mam ale kamaratov / znamych s ktorymi som studoval a chodil do rovnakej skoly. Jeden v politike, dalsi uspesne podnika v realitach a dalsi bol napr Sefkucharom v Kempinskom na Plese takze su aj vychodniari ktori pisu uspesne pribehy a veru malo ich nie je.

Ja som tiez introvert ale nepopisal by som sa ako "tazko dostupny" ako ty uvadzas. Ano, mam rad svoje sukromie, ale nedistancujem sa od ludi. Myslim, ze skor doplacas na svoju extremnu introvertnost a nie nevyhnutne okolie.

V kazdom regione najdes roznych ludi, ale ty rozhodujes kym sa obklopis. Ty mas problem obklopit sa spravnymi ludmi. Za to vychod Slovenska nemoze ak su niektori ludia anti-spolocensky alebo samotari. Da sa s tym samozrejme nieco robit, ale otazka znie ci vobec chces.

autor
17. jan 2025

Vekovo som v polovici 30 a single s vlastnym byvanim, to bol jeden skandal v rodine a celkovo v praci a okoli( naco mi to je, co na to povedala mama, bude to drahe-najma ked to vraveli ti, co ziju 3 generacie v jednom dome), cotila som aj velku zavist od mnohych….ze nemam dlhodoba muza tu citim asi najviac( nieken co sa tyka vycitiek rodiny)…plati tu nemas chlopa, nemas pravdy aj dodnes….citila som to aj pri niektorych “majstroch” pri prerabke…v autoservise kolkokrat pozeraju jak na zazrak co tam chce zena a vela uz odflakli….v BA kamosky s detmi nemaju problem ist raz za mesiac na drink a zatancovat si aj so mnou single, tie na vychode sa stretavaju rodiny s detmi po domoch, inak sa im vacsinlu nikam nechce…u starsich kolegov nostalgicke spomienky na socializmus, mladi sa viezli v hesle nestuchaj do hovna, lebo bude smrdiet…mnohi najma stari ludia bez duse ako matohy ci uz po obchodoch alebo po chodnikoch…stale akoby som sa vratila do ineho sveta

bu_bu_bubak
17. jan 2025

Ale prosim ta, to je vsetko vec perspektivy. Ak by si chcela vidiet to pozitivne tak by si sa zamerala na pozitivne veci. Niekto si uziva slnko na oblohe, iny hundre ze sa zbieraju mraky.....taky je life.

Ja som tiez mid-30, single, vlastne byvanie a tiez kazdy dookola hundre, ze uz je cas usadit sa, najst si priatelku, mat deti etc. akoby zivot bol nejaky nakupny zoznam. Ked som bol mlady tak ma stastie v laske obchadzalo oblukom a teraz ked som spokojny aj sam tak kazdy ma zrazu slobodne kamaratky akoby sa s nimi roztrhlo vrece.

To je to krasne ked mas po 30-tke. Vacsina ludi ma uz zabehnuty svoj rezim popripade vlastne byvanie a akesi ohurovanie okolia aby bol clovek za chrumkaveho z nehrozi.

To chces fakt stravit zit frflanim okolo vsetkeho? Si slobodna, single, mozes robit co chces , ist kam chces.....svet na dlani 🙂. Je vela ludi ktori by s tebou na nejaky cas urcite menili aby si aspon na mesiac oddychli od deti.

sisaka
17. jan 2025

Prečo blúdiť svetom, načo nariekať? Usadim sa, kde mi vyhovuje mentalita ľudí a problém je vyriešený. Nikde nie je napísané, že kto sa niekde narodil musi tam aj zomrieť a musí byť s miestnymi rovnaká “krvná skupina”.

alenamihal
17. jan 2025

@diewcatqoo presne,moje slova..mne to pride,ze vsetci nadsenci Rusov su 100r za opicami..ja mam len 4. susedov, maju cerstvo po 50tke ,su na dochodku a len sedia doma,ohovaraju,zavidia atd...a hlavne sa nudia a sibe im potom na mozog... ale zase jedneho ,co poznam,tak je zase opak.,popri dochodku este pracuje a nastavenie zivota uplne ine..ale bohuzial mentalita na vychode je uplne hroza...takze na ''na vychode nic nie je §''mi uz dava trochu zmysel hahaha

sumalee
17. jan 2025

Zaujímavá diskusia, ja som zo stredneho Slovenska a už 10 rokov bývam na vychode( partner a deti), a hoci som nikdy nemala žiadne predsudky voči vychodniarom, bola som otvorená a myslela si ze proste vsade su aj taki aj taki ludia, je pravda ze som sem nezapadla , nedokazala si tu nájsť kamarátky ani nejake blizsie vzťahy, aj keď všade inde mam skvelé kamarátky, z cvičenia, výšky atď...je mi z toho smutno ale stále som neprišla na to prečo to tak je, či to je fakt iná mentalita aj keď som v meste...alebo som ja za tie roky zdivnela 🙈

trgypadl
17. jan 2025

Som zo stredneho svk,nejake obdobie som bola v Ba,aktualne zijem na vychode. Tu je moj domov,tieto predsudky ,ze na vychode nic nie je🙈
Dobri aj zli ludia su vsade….. tu mi pridu ludia viac sudrzni,viac kontaktnejsi…
Mam pocit,ze autorka sa pozastavuje nad nepodstatnymi vecami,je doslova alergicka na rodinnych prislusnikov,a tak su potom vychodniari cierne ovce…
Aj tu svieti slnko,nemam pocit,ze sme 100 rokov za opicami😉

bu_bu_bubak
17. jan 2025

Ludom pride, ze vychod vraj zaspal ale realita je taka, ze drviva vacsina ludi ktori su v zahranici su z vychodu.

Vam na zapade vystavali dialnice, fabriky tak vy ste z hladovych dolin utekat nemuseli. Samozrejme, ze ked clovek pride na vychod tak ma pocit, ze jedine co tam zostalo je nostalgia a spomienkovy bolsevizmus.

Mladi a sikovni odisli na zapad SK alebo do zahranicia. Ja rozumiem, ze clovek vidi akysi investicny dlh ci spolocensky upadok, ale to je 30 rokov zanedbavania tretiny uzemia krajiny.

Su skutocne casti vychodu kam sa sikovni ludia uz nevratia pretoze sa tam uz len preziva kedze ti co zostali uz z vacsej casti rezignovali 🤷🏻.

taktotedanie
17. jan 2025

To nieje vychodom ako takym ale tvojim spravanim, ludia tu ziju dalej, ty si odisla, pretrhala zavazky a oni s tebou, nasli si inych priatelov
Ja by som nikde inde ani zit nechcela

beronsche
17. jan 2025

Som vychodniarka, ktorá žila roky v zahraničí, teraz na strednom Slovensku.
Nemyslím si, že majú východniari inú mentalitu ako zvyšok Slovenska, vôbec nie.
To, že z východu "utekajú" skôr súvisí s pracovnými príležitosťami a aj s početnostou ľudí z vyčlenených komunít... ja by som v rodnom mestečku už bývať nechcela, práve kvôli problémom v súvislosti s neprispôsobivými občanmi.
Ale rada sa tam vraciam, pretože tam stále mám množstvo mne blízkych ľudí.

katulkagajdos
18. jan 2025

My bývame na vychode- moja mama, ale pochádza zo západného Slovenska- takze sme tam trávili veľa času aj ako malí, istý čas sme tam s manželom aj pracovali- mame kamarátov aj tu aj tam, ja som nejaký zásadný rozdiel v mentalite nepostrehla, všade máš super ľudí aj takých, ktorým sa radšej vyhýbať oblúkom. Vždy som chcela žiť v Nitre- to mesto mám veľmi rada, tak možno raz na staré kolena sa s mužom prestahujeme 😁, teraz tu cítim komfort, lebo tu máme rodinu, keď sú deti choré vedia sa postarať aj babky, nemusíme riešiť OČR a opatrovateľky a naopak vieme my pomôcť našim, keď pomoc potrebuju- takze neľutujem, že sme sa vrátili.

misicka31
18. jan 2025

Narodila som sa na východe,žijem na východe a myslím si,že blbci sa nájdu všade...aj keď je pravda,že nad názormi niektorých ľudí sa musím poriadne zamyslieť,ale tak dementi sú po celom svete 🤷

zuzulka558
18. jan 2025

Mala som východniara ja som zo západu, mne sa tam páčilo,mala som tam ísť aj bývať, ale mal strašne žiarlivu povahu takže som to nedala, v rodine boli vzdelaný a zabezpečený peniazmi a žili na východe ako my, západ im nechýbal ,, myslím ze chyba je v tebe nie v ľuďoch,

zeldia
18. jan 2025

Autorka suhlasim s tebou a rozumiem čo pises.
Pridám par postrehov ku komentárom:
Na východe nic nieje - to beriem pozitívne sudruh tým myslel že je tam ťažké niečo ukradnúť. Ma tam ale všetkých svojich dementných voličov. Dementných voličov ani uraziť nejde.
Stred Slovenska a prechlastani hejslováci no to je tiež super liga.
NR to je jedna hnusna mafiou prerastená diera.
Všeobecne hlupaci sú úplne vsade ale niekde ich je viac na kope.
Kosice sú stat v štáte (vzdy to tak bolo). Trocha sa to pokašľalo výstavbou vsž lebo prišli robotníci z východu vo veľkom množstve a intelektuálna úroveň prudko klesla.
Najviac ciganov je na východe, obohacujú región svojou mentalitou a úrovňou vzdelania.
Komunita v ktorej sa človek nachádza ho výrazne ovplyvňuje a prispôsobuje sa jej. Ak väčšinovú komunitu tvoria dochodci, robotníci cestujúci na týždňovky (vzdy to tak bolo najmä muži teraz už aj zeny ako opatrovateľky a upratovačky), nezamestnaní a negramotní nielen cigani potom tak prostredie aj vyzerá. Neviem ako sa to dá zmenit, ak by prišiel neaky opozičný politik napríklad do Stropkova ci by to malo význam.

lubkovaandrejka
18. jan 2025

@alenamihal na dôchodku? V 50tke? Jedine ak na invalidnom alebo vysluhovom :D

zuzulka558
18. jan 2025

@misicka31 presne a práve taký čo odtiaľ odídu nie všetci samozrejme sú aj normálny sa ide povysovat nad západniarom co sa tu narodil,, mame v rodine takych 4 prizenenych ale zo stredu , keď im poviem nech sa tu nehrajú na najmúdrejších ako keby ich sem Boh povolal ešte sa urazia prečo ich porovnávam z inými východniarmi a stredné Slovensko, pred mesiacom som im na oslave povedala ze 4 dementi v IT sektore na západe zo stredu co sa nevedia chovať k iným rodákom co sú tu, 🤣🤣

zeldia
18. jan 2025

@zuzulka558 zuzulka prosim mozem copyright? 😂 Toto je nadherne čo si napísala “ nech sa tu nehrajú na najmúdrejších ako keby ich sem Boh povolal”…
Toto ma tak pobavilo😉

Strana
z2