icon

Výchova psa

natynatt
2. júl 2020

Dobrý deň ,mám otázku na každého majitelka psíka.
Mám šteniatko a má menší problém s Ľudmi. Avšak musím podotknúť ,že nejde o to ,že by môj pes nemal rad ľudí ,práve naopak, miluje ich.

Lenže v tom je ten problém. Je to veľké plemeno ,takže mi nevadí ,že “miluje” každého ,som rada ,že je priateľská. Má 4 mesiace.

No ale problém je v tom ,že ju potrebujem odnaučiť ,že nesmie chodiť za inými ľudmi. Nemôžem ju pustiť z voditka inak ide za prvým človekom ,ktorého uvidí. Takže sa snažím aby ju nehladkali cudzí ľudia ,ale úprimne už som nahnevaná ,pretože sa snažím niektorým ľuďom vysvetlit ,že mi to je ľúto ,ale nesmú ju hladkať ,no oni majú svoj názor a zo slovami “je to len šteňa ,chce sa maznať” nedbajú na moje slová a hladkajú ju.

Mala som nemeckého ovčiaka ,bola v rodinnom dome ,bola naučená ,že musí strážiť dom a tak nemala rada ľudí a ani psov ,čo mne osobne nevadilo ,pretože som vedela ,že nikam neutečie ,bude stále pri mne. Lenže tato moja potvora je úplný protiklad a ja ju potrebujem naučiť ,že za cudzími ľudmi nemôže chodiť ,nemáte prosím nejakú radu ?
Pretože ,moja snaha povedať ľuďom ,že ju nesmú hladkať bola márna ,pretože podľa nich je to šteňa a potrebuje lásku. Áno potrebuje ,ale nie od nich na to ma mňa a takto ma nebude poslúchať. Neviem či je problém vo mne a musím byt trpezlivá alebo sú niektorý ľudia naozaj nechápavý.

Vopred ďakujem za radu a nechápte ma zle, som rada ,že môj pes je sociálny typ, ale takto nemám istotu a nemôžem ju pustiť ,aby sa vybehla.

Strana
z3
fem
3. júl 2020

Zasa, ked budes aj ty socialna a poznat viac ludi so psami, tak mozes nechat aj dlhsie s nimi a byt. Lebo toto sa neda nahradit. Vela problemoch sa riesi so psom neskor dospelym , tak potrebujes inych psickarov, na to , aby ten pes bol socialny, lebo v kontakte sa to riesi. V kratkom kontakte. Nikdy inak, ci je pes bojazlivy alebo aj agresivny. Vsetky problemy psa v buducnosti su viacmenej nedostatocnej sociality a zlej socializacie. Na to pozor.

marsmykkok
3. júl 2020

@natynatt ešte je normálne že malé šteniatko od teba neodíde, lebo sa bojí, potrebuje istotu, ale už je staršia, pozná terén kade chodíte a teda už začína špekulovať a vymýšľať. Takze to nie je o ľuďoch ale o tom psíkovi a je na tebe ako si s tým poradíš. Držím palce

jankaovecka
3. júl 2020

@fem @marsmykkok dievcata, nemusite jej radit😀 Ona ma wolfdoga, vedela do coho ide! Taketo malichernosti ma predsa v malicku.. a navyse vyrastala medzi velkymi psami..
Vlastne by sme sa mali zamysliet, ci by nebolo rozumnejsie, keby sa ucime mi od nej😀
@natynatt nic v zlom, ale pockaj kym ti dospeje alebo stacit mu bude aj puberta, a budes mat jednu poslusnu wolfdoginku na voditku, zlate stvorenie, posluchat bude jak hodinky😀
Prepac no musela som si teraz trosku rypnut✌️

natynatt
autor
3. júl 2020

@fem áno skúsim ako čo som sa pýtala suseda ktorý trénoval psov ,mi naopak povedal ,že mám moc jemný hlas a mala by som pritvrdiť ak neposlúchnu aby vedela kto je pánom ,ale dakujem za radu. Budeš skúšať tak

natynatt
autor
3. júl 2020

@jankaovecka prepáčte ale ako pekne som požiadala o radu ,len vravím ,že som vyrastala s veľkými psami a to hlavne koli tomu ,že sme bývali na dedine a veľký pes bol samozrejmosť. Predsa len strážil dom. Za každú radu ,každému tu ďakujem ,každej si vážim. Je niečo iné keď mám psa v byte a iné keď na dome ,tam nieje toľko ľudí a cvičí sa ľahšie než keď idem von pred panelák a každú chvilku tu niekto prejde.

natynatt
autor
3. júl 2020

@jankaovecka ja verím že z nej bude potvora a s trochou trpezlivosti ma možno nezožerie a bude ma chrániť. Alebo budem dobrý obed keď dospeje 🤣ale naozaj si vážim každú jednu radu a modlim sa aby z nej vyrástla poslušná baba

fem
3. júl 2020

@natynatt hm zober si slepeckych psov, ti pocuvaju skoro bez slov, clovek nema marnit recou pri psovi, ma mat rovnaku intonaciu. A jednoducho ho ovladat tym voditkom naznacit, rukou. Ako som pisala nie som velmi za tvrde vychovy. Dolezita je rovnaka intonacia. Zasa agresivny nahnevany clvoek prave nema pevny hlas, ale naopak adrenalin a roztraseny hlas podobne ako ked mas strach. Podla mna normalny hlas intonacia.

fem
3. júl 2020

@natynatt ano poslusna bude s laskou a trpezlivostou, pevny hlas bez hnevu. Z nesocializovaneho psa, ti socialny nevyrastie, bude potom sa stavaju uz problem.

natynatt
autor
3. júl 2020

@fem ja moc ten hlas nemením jedine ak sme v byt a uvidím ju ,že zobrala čo nemá ,tak trochu pritvrdil aby vedela ,že to ma pustiť

natynatt
autor
3. júl 2020

@fem áno to chápem uvidíme čo čas Prinesie

princeznasevera
3. júl 2020

@natynatt mali sme doma tiez psa vacsieho plemena krizenec nadherny. Ludia ked ho stretli mali tendenciu ho hladkat. Tiez som vysvetlovala ale nedali si povedat tak som zacala robit to,ze ked sa opytali ci ho mozu pohladkat som povedala jasne kludne ak chcete prist o prsty a zrazu sa uvedomili a nechali ho na pokoji. Casom sa mu zmenila povaha a ked ho chcel niekto pohladkat isiel po rukach ale nevadi dobre strazil ale ludi mal rad

mirka585
3. júl 2020

@natynatt Určite makať na privolaní. Je to šteňa, po čase sa trocha skludni, skakanie na ľudí sa dá oducit. Co sa týka hladkania, je to síce nepríjemné, ale psík sa socializuje, čo je super. Neboj, keď porastie, aj ľudí čo ju budú chcieť pohladkat ubudne 😄.
Voditko je na obtiaž, ja osobne mam rada flexi Voditko.
Ak si si nie istá výcvikom, odporúčam skúseného kynológia, cvicak. Určite robia nejaké kurzy. Spomínala si, že si mala psíka, nejaké skúsenosti máš, ale toto bude asi iný oriešok 😊 ako NO. S tým voľným vybehom počkaj, kým ju úplne neodvolas, lebo si narobíš problémy. Nezabúdaj, že majiteľ je za psa zodpovedný

natynatt
autor
3. júl 2020

@mirka585 áno ďakujem ,ona je taká mrška, moc dobre si uvedomujem ,že je ako dieťa ,skúma a objavuje. Hlavne chytá všetko čo sa hýbe. Áno to hladkanie je taký problém ,ale ako vidím nič s tým nenarobím ,skúsim aspoň ľuďom vyvestlit ,že ju nesmú pohladkať pokým si nesadne pekne. Ešte raz dakujem za radu 😊

natynatt
autor
3. júl 2020

@princeznasevera to bolo záludné 😂určite fáz skúsim ak stretnem niekoho koho nemám rada a krpec bude väčší ,rozhodne sa pobavím.
No ono to hladkanie aj niekedy zdržuje keď mám pravdu povedať ,ja s ňou zvyknem byt dlho vonku aby behala ,ale keď už idem domov a ponáhľam sa koli niečomu ,zrazu je okolo snáď milión ľudí a všetci si ju musia pohladkať a nikto nechce prestať.

Uvidíme aké hovado z nej bude ,či sa bude ľuďom ešte páčiť keď bude veľká to Zrovna neviem.
S pitbullom sme to mali tiež tak ,každý mucinky muc ,keď bol šteňa ,ale keď dospel tak ľudia boli od nás snáď 10 metrov a pritom to bol macko ,naozaj také tupelko.
Ale tak čierny bol ako noc a zostrihnuté uši ,na ktorých si otec trval ,mu tiež moc nedodali na nežnom vzhľade.

miskooo1987
3. júl 2020

Aj moja malá mala strašne rada každého prešlo ju to asi v 1,5 roku. Odvtedy má len pár ľudí, ktorých keď uvidí, tak dáva šprinty cez celu ulicu... cudzích už ignoruje...

natynatt
autor
3. júl 2020

@miskooo1987 takže sa nemusím báť ,určite mi z toho vyrastie.

miskooo1987
3. júl 2020

@natynatt nie🙂 to je len anekdotalna skúsenosť že mne z toho vyrástla... tvoja taká možno bude cely život nadšená z ľudí... nedá sa povedať🙂 ale ja som ju dosť podporoval,a nebránil v kontaktoch... dokonca všetci bližšie známi mali nakazené jej robiť vyslovene zle(ťahať uši a tak)... len preto aby bola na to zvyknutá a nemala problém ak jej budú deti robiť zle...

natynatt
autor
4. júl 2020

@miskooo1987 s týmto nemá problém ona vzhľadom k malej sestre ,ktorá jej veľmi rada robí zle ,no ja môžem len dúfať v tom prípade ,že keď bude staršia ,tak už si pôjde po svojich a nie za každým na maznačku

princeznasevera
4. júl 2020

@natynatt to mas pravduuu presne tiez sme mali staforda a vsetci joj nunu tutu mutu hlavne muzi ( ale aspon boli fesaci- myslim ty muzi 🙂 ). A ked ma 4 mesiace dali mu tupirovat usi uz vsetci sa mu vyhybali a on bol take tupelo isli oproti ludia nie xe obidem ale priamo cez nich vsak co uhnu nie? Preco by mal on uhnut

miskooo1987
4. júl 2020

@natynatt ja som ju na bolestivé podnety učil kvôli mojim deťom... aby nereagovala nejako prudko na ne... ale celkom mi to vyšlo, mladšieho naučila chodiť viac-menej ona 🙂 držal sa jej postroja a chodil tak 🙂 a celkovo sa pri mladšom spravala hodne materinský... akohahle sa v noci zobudil, tak bola pri nás a mrncala hlasnejšie než on... lepšie než vysielačky... 🙂 a ešte aj rozlišovavala dôvody... ak bol povolaný, alebo pokakany, tak budila mna, ak bol len hladný tak išla rovno za ženou..🙂 chuda mala z nášho druhého väčšie stresy než my...

PS: raz došla svokra, a maly spal... tak že ho ide nakuknúť aspoň🙂 a nedostala sa cez ochranu... proste fena nahodila vyraz že ešte 1cm a zabijem ta a neprešla🙂

natynatt
autor
5. júl 2020

@princeznasevera presne ,uši narobili toľko poprasku ľudia sa toho boja. Moja čivava je rovnaká ,malinká je ako potkan ale ona neuhne keď chodí po chodníku ,ona je stará pani jej musia ľudia uhýbať ,nie ona tým ľuďom.

natynatt
autor
5. júl 2020

@miskooo1987 toto ju malá tiež pekne učí ,že aj keď ťahá tak nič nemize spraviť. Si to nechá potvora mala ,ale ja ju chytím a chcem dať dole z postele a ide mi ruky odkusnúť. Ale taktiež sme mali fenku pitbulla miešanú s rotvajlerom a to bola druha matka. Nikto nemohol ísť k bratovi ani na krok keď bol maličký ,to bože chráň. Tá sa onoho starala ako o vlastného.

daili
8. júl 2020

@natynatt presne tak toho sa bojím aj ja aj keď mam 8kg šteniatko, že skočí na nejaké dieťa alebo v rámci hry pokuse nejako silno.. No práveže tiež si myslím ze keď bude v kontakte pri cudzích tak ako keby osprostie ale tak záleží aj od povahy psíka aký je. Len ja osobne tiež fakt nechcem aby lietala moja za druhými a chodil od človeka k človeku. Lenže tiež už vie sadnúť, podať pac jednu druhu keď zavolám pod sem ide ale niekedy sa stane ze nepočúva a je strašne tvrdohlavá mam to s nou ťažké 😂

natynatt
autor
9. júl 2020

@daili áno práve toto a moja ma 5 mesiacov a 25kg. Ona si sadne a čaká keď jej poviem ,keď ju chce niekto pohladkať ,ale nie keď ten človek len tak pribehne a ňuňu ťuťu...mám takú susedu ,uvidí psa a okamžite za ním uteká ,bez opýtania hladka ,berie na ruky. Ja osobne pred ňou utekám. Navyše moja ma rada ľudí áno ,uteká za každým ,čo sa mi nepáči ,ale je to aj maličký nervak. Nemá rada keď ju chytá niekto na určitých miestach ,to vrčí potom. Ale iba pri dospelých ,pri deťoch malých jej to nevadí. A ja mám úžasného otca ,ktorú chytí tam kde to nemá rada a ešte ju nervuje. Navyše keď bude veľká ,nemusí jej niekto sadnúť a preto by sa mal človek radšej spýtať a nie sa hneď rozbehnúť ,že aha havinko.

daili
9. júl 2020

@natynatt jeej to ako keby píšem ja ja mam tiež takého otca že sa s ňou hra a nervuje ju 😂 aj ona je nervacka a hlavne je tvrdohlavá tiež keď sme na prechádzke striehnem a keď sa dá vyhnúť nejakým deťom idem bokom lebo tie väčšinou dobehnu a hľadkaju ju, ja som osoba ktorá nevie ani jasne povedať nie a kor deťom no dúfam že sa nám obom podarí psíka naučiť si aby nechodil za cudzími 🙂

natynatt
autor
10. júl 2020

@daili presne tak to mám aj ja ,nedokážem im povedať nie a ani na to nemám príležitosť ,pretože deti sa len rozbehnú. Tak dúfam aj ja ,pretože predsa len človek nikdy nevie a nezostáva mi nič iné než dúfať ,že ju to prejde ,pretože ak sa k nej raz rozbehne niekto a nebude sa jej páčiť tak boh somnou.

Toto sa mi stalo aj pri vlčiakovi čo som mala ,pán sa rozbehol a podotýkam že dospelý ,pretože vlčiak aha ..a Mária Krista ,keby ju nepotiahnem má po ruke ten pán a ešte sa sťažuje ,prečo nemá náhubok ,keď je agresívna. Akože keby sa za ňou nerozbehl bez rozmýšľania ako malý fagan ,tak by nič nespravila. Nieje to chyba psa ,ale nechápavých ľudí ,ktorý si asi neuvedomujú ,že každý pes je iný a podobne ako človeku ani psovi nemusí každý sadnúť ..preto ma strašne hnevá keď sa človek nespýta a potom povie ,že to je chyba majiteľa a psa.

Teraz to je maličký nervak ta moja mrška a bude tak o 15-20kg ťažšia než vlčiak ,ktorého som mala ,takže ak sa niečo stane ako predtým ,že nejakému géniovi napadne aha havinko a nebude sa jej páčiť ..no kamarát ,mal si sa spýtať. Ja neviem povedať ,že kto sa jej nebude páčiť a vyhnúť sa oblúkom.

Ešte aj moja stara mám nechápe ,prečo som na to pýtanie sa háklivá asi hodinu som jej to vysvetľovala a aj prečo nechcem aby ju úplne každý hladkal.

daili
10. júl 2020

@natynatt toto sa stalo aj mne keď som bola ešte na základnej škole, mali sme anglického buldog (neškodná rada) a išiel môj spolužiak s fľašou, môj pes skočil naňho, zhodil ho a zákusok sa mu do kratasí, ja som myslela ze je koniec on vôbec ma nepočúval a ako oni majú ten predkus tak keď sa zakusnu už ťažko s nimi pohnes... Potom na mňa kričal jeden pán aby som ho v zadu chytila pod stehno co máš takú ako keby dierku.. Tak som to spravila pes ho pustil a otočil sa na nohu chvalabohu... Ďalší krát zasa idem s nim a cudzi človek išiel s parazolom a opieral sa oň ako o barlu, tento anglicky buldog normálne nečakane jak sme išli okolo mu ten dáždnik zobral 😂 potom som ho po celom sídlisku naháňala... A to je proste to ze ti ľudia od šteniatka si hľadkaju psov pritom tomu psovy možno ten človek ani nesedí... Lenže jak šteniatko nič nespraví... A potom sa ľudia cudzí čudujú keď pes niečo vyvedie..

natynatt
autor
11. júl 2020

@daili áno práve toto ,pes ma vlastný rozum a ak sa raz naučí od šteniatka ,že môže prísť ku každému ,pretože ho pohladká ,bude to robiť stále ,aspoň tak sme to mali s pidbullom. Lenže potom sa ho každý bál keď vyrástol ,to už nebol taký zlatý. Naprosto neškodný bol ,bál sa vlastného tieňu ten pes. Ale ľudia sa čudovali prečo taký pes nemá náhubok. Je to o pohľade ľudí ,kým je to malé je to zlate budeme hladkať ,ale keď to je veľké tak to nie to môže niečo spraviť.

Teraz tu moju každý hladká, blázni ju a keď bude veľká ? To ju mám mat na metrovom vodítku pretože sa ako malá naučila ,že od každého sa jej dostane pozornosti keď príde, lenže ako väčšej sa jej každý bude báť a ja to tomu psovi nevysvetlím. Ona bude za každým utekať teraz a aj keď bude veľká lebo vie ,že vzdy dostala čo chcela ,to hladkanie od cudzích a ja sa môžem podrievkovať keď bude mať tých 60kg, ju len tak nezastavim.

Preto sa ju snažím teraz učiť ,že nesmie chodiť ku každému ,iba k tým čo poznáme. Predsa len ,známi ju budú poznať a keď sa za Jimi rozbehne 60kg chlpov o ktorých vedia ,že sú neškodné nezoaknu sa ako nežnými človek.

daili
12. júl 2020

@natynatt presne, ľudia nechápu že pre nich je zlaté iba šteniatko a keď to vyrastie minimálne si už veľkého psíka nevšimnú. Len by si mali uvedomiť co nám spôsobujú potom výchovou ktorú už v dospelosti psíka nezmeníme ten psík už ostane tak ako bol odmalička učený.. Keď sa psík už dospelý za niekym rozbehne už ako keby som teraz počula typu neviete si chytiť toho psa?! A bla bla.. Lenže za to z väčšej časti môžu práve cudzí ľudia. Keby sa nemazlaju so šteniatkama tak nič také by sme nemuseli riešiť lebo každý majiteľ si určite chce vycvičiť psíka aby nechodil za cudzími. To nám cudzí ľudia trápia psíkov, lebo ako si napísala, potom bude človek nútený mat na metrovom voditku psíka aby neutekal za cudzími keď si ho tak oni naučili...
Ja mam aj dosť veľký rešpekt pred druhými psami, lebo tento rok v marci rotvajler mi zabil pomeraniana toho co ľudia poznajú pod názvom BOO. A už nechcem takú stratu zažiť tak učím ju aby nebehala za druhými vôbec, lenže niektorý chovatelia ešte schválne prídu za nami aj keď vidia že im dávam najavo ze nechcem, pred týždňom moju takto pokúsal jeden pes a nebol ani veľký.

natynatt
autor
12. júl 2020

@daili toto ako keby píšem ja ,naprosto rozumiem. Ľudia nechápu ,že ten pes je ako dieta ,čo ho naučia v detsve to mu jednoducho zostane. A navyše je to stena ,ktoré potrebuje pozornosť a kto inú mu ju môže poskytnúť lepšie ,než naprosto neznámi človek ,ktorý sa vrhne na toho psa ako na lovnú zver a naprosto ignoruje majiteľa ,ktorému to prekáža ?
Áno aj dospelý pes sa dá naučiť nové povely ,ale je skoro nemožné ho odnaučiť chodiť za neznámymi ľudmi ,keď sa ako malý naučil ,že každý je jeho kamarát ,každý ho bude hladkať keď k nemu príde ,pretože fak svet fungoval keď bol malý a tak funguje určito ak teraz. Tomu psíkovi už nevysvetlim ,že ako veľkú ju nebudú ľudia chcieť ,že sa jej budú báť ,pretože to bude hovado prvej triedy.
Teraz má 25kg a 4 mesiace. Už teraz niektorý ľudia pozerajú ,že to bude veľké hovädo a iný stále vidia šteniatko prahnúce po ich dotykoch. Ale treba si uvedomiť ,že to tak nemusí zostať navždy. Jej sa nemusia ľudia páčiť navždy a ani všetky psi.

Jej sa už teraz nejaký ty psi nepáčia jej nesadnú jednoducho a cela sa najaží a šteká a pán toho psa pozerá ,že ty by si sa chcela hrať však ? A príde k nej. Na tom psovi je vidieť ,že sa jej nepáči ,ona nešteká na psov ,aspoň nie na všetkých ,to sa stalo asi 3x a to sa ich aj bála ,ale sak pod k nej bližšie ,nech si zapamätá ,že sa musí báť a znechutí si psov úplne.

Iný sú zas taký ,že keď sa teší tak si zoberú toho svojho psíka na ruky ,aby mu ta moja náhodou hlavu neodkusla. Ona má rada maličkých psov ,nebojí sa ich ,vzdy si k ním ľahne a teší sa ukazuje bruško ,ale ona ako sa teší ,tak majitelia tých maličkých psov to vida asi úplne inak a utekajú preč.

Ja prosto nepochopím ľudí ,hovorim ,že sa chce len hrať ,že ona nič nespraví ,ona sa boji viac toho vášho než on jej ,ale oni len ore istotu ,radšej nie. Naopak ,ona sa väčšiny väčších psov ešte bojí, oťukáva sa to áno ,ale stačí aby raz štekol a ona práši na opačnú stranu Slovenka.

Takže úžasný sú nielen ľudia typu : pohladkať toho psa aj keby ma to malo stať život ,pretože cudzie šteniatka sú najlepšie.

Ale aj niektorý psíčari ,ktorý sa prehnane boja o svoje lásky alebo tý čo nevedia pochopiť ,že 4 mesačne šteňa ešte objavuje svet a veľa veci sa bojí stále .

Však večer sa zľakla samej seba v odraze našej brány.

Strana
z3