"Vymretie po praslici"
Ti co mate len dievcata, ako vnimate, ze vas rod vymrie po praslici a uz vnuci nebudu mat vase priezvisko?
Prosím Vás niekto nech mi vysvetli čo je to "Ros vymrie po praslici"....mne to nedáva logiku ani zmysel .Aký Ros má vymreť po praslici?Ďakujem.
@anonym_autor Toto je doslova nuchutne sexisticke taketo zmyslanie.
Ludia si umelo zavedu pravidla a zmene priezviska u zien po svadbe a potom su nestasny ked sa im narodi zena.
Ved preboha ak vas to tak hrozne trapi ze vase priezvisko zanikde tak dajte svojim dievcatam priezvisko po mame. To preco ste otroci systemu? Jezis, ludia zobudte sa.
Niektori ludia su tu sice velmi "nad vecou" ... ale ano, riesi to podla mna vela rodin. Prave tie, kde im nastala situacia, ze nemaju uz ziadneho chlapa "pokracovatela"priezviska . A ak ste ti, co to neriesite, tak asi preto, ze taku situaciu nemate... Nie je to tragedia, nie je to nic, ze by kvoli tomu nespavali, ale prirodzene : aj ti, co mate synov, asi by ste na nich pozerali divne, preco by pri sobasi prijali priezvisko partnerky. To vadi zrazu aj tym, co tvrdia, ze je smiesne riesit to, ze rodina ma len dcery a prezvisko neprezije...
Mýliš si pojmy a dojmy:
Vymrieť po praslici znamená, že zomrie posledný potomok ženského rodu (tzn. že v tvojom prípade by zomreli všetky tvoje dcéry BEZ toho, aby mali čo i len jedného potomka).
Vymrieť po meči znamená, že zomrie posledný bezdetný potomok mužského rodu.
Takže ak budeš mať vnukov a vnučky, žiadne vymretie sa v tejto generácii nekoná.
@anonym_autor Mne to napriklad aj luto je, lebo tym konci nase priezvisko, minimalne na SK. Tu som nenasla nikoho s nasim priezviskom, hoci patrala som. Moj otec ma dve dcery a jediny jeho bratranec s nasim priezviskom nemal deti. Bratranec ma surodencov este v Brazilii, ale tym sa narodilo 6 dievcat a uz to konci aj tam. Poznam jednu rodinu s nasim priezviskom v USA, tam to zatial zostava.
Aj som rozmyslala, ze dam synovi moje priezvisko, ale manzel je na tom so svojim podobne 🙂
Ale inac to nie je ziadna tragedia samozrejme 🙂
@marianarem aj u mna je to tak, smrtou mojich rodicov vymrie nase priezvisko na sr
moja byvala svokra mi povedala,že synovia sú dôležitejší ako dcéry,mala dvoch synov ,jeden mal syna druhý nič a jej vnúčik je teplý
@minenkaa ty máš dcéru s novým partnerom?Som si myslela, že je iba tvoja po exovi.Toto ženy často robia, že syn je viac taky oipidovsky komplex.Tiez mám syna a veľmi naviazaný vzťah😂
Moja dcéra sa vydala za muža, pochádzajúceho z 3 chlapcov. Jeho bratia mali tiež iba chlapcov. Jeho mama pochádzala z 8. detí. Ona bola jediné dievča, mala 7 bratov a každý mal po 2 - 3 chlapcov, žiadne dievča. Jej svokor pochádzal zo 4 chlapcov, ktorí tiež mali iba chlapcov a žiadne dievča. Aj dcéra mala prvého syna a druhé bolo samozrejme predpokladaný syn, kým sa pohlavie neurčilo. A bol to šok. Nádejné dievčatko po prvý krát v 2 rodinách od narodenia jej svokry doslova všetci predýchavali. Teraz majú princeznú, ktorá má až až rozmaznávačov. Nikto nerieši meno, len to, že je konečne v rodine aj dievča.
Moja dcéra sa vydala za muža, pochádzajúceho z 3 chlapcov. Jeho bratia mali tiež iba chlapcov. Jeho mama pochádzala z 8. detí. Ona bola jediné dievča, mala 7 bratov a každý mal po 2 - 3 chlapcov, žiadne dievča. Jej svokor pochádzal zo 4 chlapcov, ktorí tiež mali iba chlapcov a žiadne dievča. Aj dcéra mala prvého syna a druhé bolo samozrejme predpokladaný syn, kým sa pohlavie neurčilo. A bol to šok. Nádejné dievčatko po prvý krát v 2 rodinách od narodenia jej svokry doslova všetci predýchavali. Teraz majú princeznú, ktorá má až až rozmaznávačov. Nikto nerieši meno, len to, že je konečne v rodine aj dievča.
@evkatk ale toto vobec nemozes porovnavat. Toto sa vobec ani naznakom nevyrovna, ked rod a meno ma zaniknut poslednym potomkom...
@evkatk dovodom je mozno aj to , ze mali kopec kopec kopec kopec chlapcov, kym prislo dievcatko...
moja byvala svokra mi povedala,že synovia sú dôležitejší ako dcéry,mala dvoch synov ,jeden mal syna druhý nič a jej vnúčik je teplý
@minenkaa jediný normálny je práve jej vnuk.

Na muzovej strane máme samé dievčatá, aj my máme dve baby. Ani by mi nenapadlo zaoberať sa tým, aké priezvisko raz budú mať. Veď už v dnešnej dobe si niektoré ženy nechávajú svoje alebo maju svoje+muzove.