icon

"Vymretie po praslici"

14. aug 2025

Ti co mate len dievcata, ako vnimate, ze vas rod vymrie po praslici a uz vnuci nebudu mat vase priezvisko?

Strana
z4
aalt
14. aug 2025

To fakt niekto riesi?

reela
14. aug 2025

@anonym_autor si chlap? Z hladiska genetiky si predal do dalsej generacie cez dievcata viacej svojich genov, nez keby si mal chlapca. Lebo X chromozom ma ovela viac genetickej informacie nez Y, ktory je malicky. Mysli na to takto.

dskjhfdlkdjhl
14. aug 2025

@anonym_autor Toto v tomto storoci niekto riesi?

reela
14. aug 2025

@anonym_autor

viestta
14. aug 2025

To v dnešnej dobe ešte niekto rieši? Ty ako matka to riešiš keď si prijala cudzie meno alebo to rieši tvoj muž alebo svokor?

anonym_d8b1db
14. aug 2025

@anonym_autor vies, ze priezvisko si mozu vziat aj opacne... ak by to teda bol taky uzasny problem

stankadu
14. aug 2025

Ešte je tu možnosť, že manžel dcéry prijme jej priezvisko. Rod s tvojím priezviskom pokračuje.

aalt
14. aug 2025

Mam iba dcery. Nemam brata. Takze ani ja a ani moj otec nema muzskeho potomka, ktory by "dalej niesol" jeho priezvisko. Nikdy som to neriesil ani neviem, ze by to riesil moj otec. Vnukov ma od sestier. Vlastne uz ma aj pravnuka.
Mame tak asi priemerne rozsirene priezvisko, takze obcas stretnem menovca, popytame sa, ci "nahodou" nie sme rodina - nie sme - ale tak priezvisko nevymrie.
Stale si mozu priezvisko nechat dcery a potomkovia s priezviskom budu. Alebo nie. Fakt ma to netrapi.

rakywanda
14. aug 2025

Tak tento výraz som naposledy počula na dejepise na základnej škole. A to sú už nejaké roky.

refly
14. aug 2025

Nie ste jediná odnož rodiny... a aj keby, ľudí je na svete jak hadov. Aj tak je to iba kvapka vody v mori. Mimo iné, ľudský genóm je veľmi limitovaný, keďže sme pred cca 70000 rokmi takmer vyhynuli. Genóm dvoch náhodných ľudí má menej rozdielov ako genóm dvoch náhodných šimpanzov. Všetci ľudia sú si veľmi vzdialená rodina.
Takže meno tak ľahko nevyhynie.... menovcov behá po svete kopa. A genóm máš prakticky rovnaký ako sused.
A hlavne nikde nie je písané že deti sa budú chcieť množiť ďalej 😅 Neviem či mám iba ja šťastie, ale z mojej sociálnej skupiny (30-40 ročný) má iba jeden dieťa a partnerku. Takže môžete vyhynúť aj tak aj tak, neboj.

pribinak
14. aug 2025

To fakt toto niekto v roku 2025 ešte rieši?

Nie som odborník, ale ak nemáte mužského pokračovateľa tak vymiera rod po meči a nie po praslici

mane01
14. aug 2025

@anonym_autor ak nemate chlapcov tak vymriete po meči, po praslici je zenska linia…

anonym_36c641
14. aug 2025

@anonym_autor v nešnej dobe kludne môžu dievčatá nechať rodné priezvisko hoc aj po svadbe aj mať deti dokonca bez manželstva a všetky tvoje vnúčatá priezvisko po matke.
A problém vyriešený

catherinah
14. aug 2025

Áno, to je vymretie po meci. A áno, rieši to veľa ľudí. Možno o tom nepíšu, ale tajne si želajú vnuka 😀

anonym_f6a3f5
14. aug 2025

"nesenie priezvyska" detmi a vnucatami resp kto sa ako bude volat je totalne irelevantna vec ktora ma nezaujima

januska12323
14. aug 2025

Budeš rád ak budú mať tvoji potomkovia vôbec krvných potomkov. A keby aj nemali už ti to bude jedno umrieš tak či tak.

anonym_36c641
14. aug 2025
@catherinah

Áno, to je vymretie po meci. A áno, rieši to veľa ľudí. Možno o tom nepíšu, ale tajne si želajú vnuka 😀

@catherinah aj môj otec si prial mať vnuka(má dve vnučky) vôbec to nesúvisí s rodom či priezviskom.
Ak jeho priezvisko vymrie ,,po meči,, tak to bude jedine ,,chyba,, môjho brata.

bystrozraky
14. aug 2025
@reela

@anonym_autor si chlap? Z hladiska genetiky si predal do dalsej generacie cez dievcata viacej svojich genov, nez keby si mal chlapca. Lebo X chromozom ma ovela viac genetickej informacie nez Y, ktory je malicky. Mysli na to takto.

@reela Ja ti len dam k tomu taky fakt, aby tvoje info bolo kompletne: Jeden z tych dvoch X chromozomov je vzdy epigeneticky vypnuty v zenach...takze sa pouziva vzdy len jeden z nich, nidy nie oba. Inak to sedi 🙂 A este jeden taky fakt: po 12 generaciach sa tvoji potomkovia nicim nelisia od ostatnej populacie - cize ak by som si pozrel tvoj geneticky profil a porovnal ho s tvojim potomkom 12 generacia, nenasiel by som absolutne ziadnu pribuznost 🙂

sara07
14. aug 2025

to ako keby sme boli šlachtičné, že vymrie rod a pol uhorska bude bez správneho rodu 😂😂
jednoduché riešenie, ty aj tvoje dcéry si môžu kedykolvek zmeniť priezvisko na rodné , ked sa vydaju takžieš si môžu nechat svoje priezvisko, manžel si zoberie môže nemusí jej priezvisko a deti sa tiež môžu volat tvojím priezviskom takže priezvisko nevymrie
príklad . lasicová ,nechala si svoje a dieta sa tiež vola ,priznám sa že či ma partnera manžela a ako sa on vola som nehladala len som zachytila že sa z toho robí halo
pritom je to možné xy rokov
dakedy bolo uplne bežné ked boli dievčatá len tak pri priženení sa si bral jej priezvisko, hlavne kde boli hospodárstva atd...
to že má mat po mužovi priezvisko zaviedla mária terazia, dovtedy si nechala bežne svoje ale aj teraz to zákon neprikazuje len kecy typu zvyk, udajne tradicia a podobné kecy
len to je všetko o ČO povedia ludia, to je najdôležitejšie

larinka552
14. aug 2025

Tak toto je vec, ktora by ma ani nenapadla. Neviem ci vy ste nejaky urodzeny slachticky rod s vyznamnym priezviskom, ze ,,vymretie po praslici" vobec riesis 😄 Inac asi je to skor ,,vymretie po meci" ako pisu dievcata vyssie a ja som precitala vymretie po prasnici 😂

letfenixa
14. aug 2025
@reela

@reela nie predal, ale odovzdal.

letfenixa
14. aug 2025

@anonym_autor nie po praslici, ale po meči.
A naviac sa to stať nemusí, môj syn má priezvisko po mne, takže pokračuje ďalej.

vevesh
14. aug 2025

No, ja sa tu cudujem, lebo v mojom okoli sa to riesi. Moja babka a dedko mali s tym velky problem (ako jasne nevyriesili nic, lebo oni synov mali, bohuzial uz synovia synov nie). A takisto moj otec, cim je starsi, ma s tym problem a vidno, ze mu chyba "pokracovanie rodu cez muzskeho potomka". Takisto v druheh rodine to riesili, ale kedze syn syna mal- i ked jedneho, tak ten bol chraneny ako oko v hlave a uprednostnovany pred vsetkymi dievkami v rodine🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️a v okoli detto maju s tym problem vacsina, pokial sa zaklada na rodine a tradiciach. V rodinach, ktore si ziju same pre seba, je to dve na tri, ci a akeho pohlavia potomkov maju....

doriiis
14. aug 2025

Nemusí žiadne meno vymriet.Moj otec má dve dcéry.Ja som dala priezvisko po mne,takže moje deti majú aj priezvisko môjho otca.Mam aj syna,takže nase priezvisko pôjde ďalej.🤷🏻‍♀️

minenkaa
14. aug 2025

moja byvala svokra mi povedala,že synovia sú dôležitejší ako dcéry,mala dvoch synov ,jeden mal syna druhý nič a jej vnúčik je teplý

anonym_eaac2c
14. aug 2025

Ja som jedináčik - dievča. Mám priezvisko, ktoré na Slovensku neexistuje, čiže mojim výdajom otcove meno vymrelo. A?

anonym_736ddb
14. aug 2025

v rodine mame opacny problem, otec, synovia, vnuci, pravnuci, vyse 60 rokov iba muzi, ani jedna dcera, co teraz?

mandzula
14. aug 2025

Toto ma kvári, odkedy sa mi narodilo dievča, aj som dumala, či ho radšej neutratiť.

anonym_9d3b58
14. aug 2025

@anonym_autor v prvom rade to vnimam tak ze - Ty si pamatas meno tvojho rodu z roku 1901?

Pamatas si svoj rod z roku 1880?

KAZDY rod vymrie. Malokto spred 200 rokov ma dnes este tu dnes nejaky rod.
Kde su potomkovia Kleopatry???

.... nezalezi absolutne na tom, ci nejaky "rod" vymrie.
Zalezi na tom, ci zanecham svetu dobre , mudre veci, ako Sokrates, Budha, Florence Nightingale, Beethoven, Corrie ten Boom, Harriet Tubman ...

jamimo
14. aug 2025

@anonym_autor toto dnes riešia len zakomlexovaný, zadubený chudáci s akože vysokým egom a preceňovanou mienkou o svojom rode a priezvisku+ stredovek v hlave a pohŕdanie voči ženskému pokoleniu 🙄 A veruže takých poznám aj 30-40 ročných 🤦

marianarem
14. aug 2025

@anonym_autor Mne to napriklad aj luto je, lebo tym konci nase priezvisko, minimalne na SK. Tu som nenasla nikoho s nasim priezviskom, hoci patrala som. Moj otec ma dve dcery a jediny jeho bratranec s nasim priezviskom nemal deti. Bratranec ma surodencov este v Brazilii, ale tym sa narodilo 6 dievcat a uz to konci aj tam. Poznam jednu rodinu s nasim priezviskom v USA, tam to zatial zostava.
Aj som rozmyslala, ze dam synovi moje priezvisko, ale manzel je na tom so svojim podobne 🙂
Ale inac to nie je ziadna tragedia samozrejme 🙂

Strana
z4