Výpovede lekárov
Co si myslite ako tato kauza dopadne?
Ja len ze... vláda ako vždy stavila na starú dobru taktiku. Vyhecovať u verejnosti typickú slovenskú vlastnosť-závisť. A evidentne sa im to darí. Stačí vybrať z 8 požiadaviek LOZ jedno slovíčko a to je PLAT. Toto pôsobí na priemerného Slováka ako červené súkno na býka. Preto je SR tam kde je. Vždy to tak bolo a obávam sa, že ešte dlho bude. Slovák závidí druhému aj rakovinu a skrz tú závisť žiaľ nevidí, ze svojim vykrikovanim si píli konár aj pod vlastným zadkom.
@slaviivals ako začínajúca lekárka, kolko by si si tak predstavovala... vsak napis. Nech vieme.
@huginko presne tak, zacina, tak co chce hned? Koľko? Ci ja som lekar, kto je viac?
U mňa si chirurg "pomylil" cystu s folikulom pred menzesom... cize skúšku z gynekológie mal asi po známosti! (to skonštatoval moj gynekolog). O jeho následnom "empatickom" prístupe ku mne radšej pomlcim. (Vsak dajte si to vybrať a možno budete môcť mať ešte deti)👎👎👎 . Takýto človek by si nezaslúžil ani jedno jediné euro naviac!!!
Trošku prispejem aj, téma zaujímavá. Zvyšovanie platov a vyjadrenie sa opakuje v pravidelných cykloch. Nič zaujímavé. Čo však je zarážajúcejšie je, že namiesto, aby toľko pištali po platoch, už tak nebojujú o to, aby mali prístrojové vybavenie, nemocničné posteli nevyzerali ako artefakty, nemocničné steny ako z Azkabanu, či sa snažili pretlačiť z poisťovní viac peňazí do zdravotníctva. Najväčší gól, čo tu pretláčajú zástankyne lekárov je ako sa lekár pri štúdiu nadre/naštuduje. No moje milé taká novinka. Existujú aj iné vysokoškolské profesie, ktoré treba jednak vyštudovať a naďalej sa celý život vzdelávať a pracovať na sebe – viď manažéri, auditori, ekonómovia, itčkari, právnici, účtovníci, podnikatelia a iný. Tiež to nie sú profesie, že odrobím 8 hodín a idem preč. Ak chceli byť úspešní museli sa predrať cez konkurenciu a bežne pracovali aj 12-16 hodín, aby sa dostali vyššie. Samozrejme tieto profesie nemajú teplé miestečko a za každú chybu sa platí v súkromnom sektore a veľmi rýchlo môže byť takýto zamestnanec vyhodený, či podnikanie ide smer krach. Za to keď lekár urobí chybu, tak nalejme si čistého vína, v realite sa nič nestane. Lekár určí zle diagnózu s následkom dlhodobej liečby, trvalých následokou či smrti – nevadí nič sa nestane. Lekár zanedbá zdravotný stav – načo riešiť, tiež sa nikto nepostaví z toho zo stoličky. Pacient sa môže ísť sťažovať tak na lampáreň, tam dostane väčšie pochopenie ako by išiel sa sťažovať na úrad nad dohľadom nad zdravotnou starostlivosťou (tam je vždy všetko v poriadku na 100%). Lekári si kryjú zadky rad radom, však raz ty mne a potom ja tebe pomôžem. Vymeniť koleno na druhej nohe – nevadí, vyoperovať druhé oko – tiež nevadí, lekár berie úplatky – preukáže sa to – nevadí, zachvíľku ordinuje ďalej. Kým všetko toto vyplávalo na povrch, tiež to dlho trvalo. Nemocnica vždy bude stáť za lekárom, ktorý ponesie minimálne následky za svoje zlyhanie. Slovenský pacienti by mohli písať rozsiahle romány o liečbe, prístupe, správaní lekárov a nemocničného personálu, že by sa to nezmestilo ani do slovenskej národnej knižnice. Tiež je úsmevné ako sa tu obhajuje koľko sa lekár narobí nadčasov. Hm hlavne, že každý druhý má úväzok na súkromnej klinike alebo vo svojej súkromnej ordinácii. Až tak čierne to s tým pracovným časom nevidím. Keď tam zaplatíš, zrazu už sa ľady vedia pohnúť a už to ide. A že my máme neplatené zdravotníctvo. No haha. Poplatky u lekárov sú už takmer všade kam sa pohneš. Ešte aj od poisťovne si vypýtajú. Čo sa týka vedomosti lekárov o tom by sa dalo tiež písať, resp. v recenziach si človek často krát prečíta a isto má mnoho z nás pacientov svoje vlastné skúsenosti ako lekár nevedel prísť na diagnózu alebo nechcel a radšej ho poslal preč a inde už to išlo – zrazu bola aj diagnóza aj liečba. Keď je lekár vedomostne slabý, tak nikto mu výpoveď nedá (lebo je nedostatok lekár) a v súkromnou sektore budú pacienti naďalej chodiť, lebo však znova je lekárov málo. Prácu bude mať vždy aj keď na to rozumovo nestačí. Takto to v iných zamestnaniach nefunguje. To si môžu dovoliť len v zdravotníctve. Správanie u niektorých je tiež hrozné, že ani bicykel by o neho nikto neoprel. Treba si uvedomiť, že lekár tu študuje zadarmo (v zahraničí sa to platí, študenti medicíny berú na to pôžičku a splácajú ju ešte xy rokov po škole). Čiže, ak tu niekto silno pretláča názor, že má byť zdravotníctvo platené (áno pacient si povinne platí poistenie, čiže je) ale ešte nad rámec, tak snáď by nechcel, aby sa daňový poplatníci skladali na jeho 9-15 ročné štúdium, ktoré on má teraz zadarmo. Či áno ? Čo sa týka zdravotníctva vo svete, ono to nie je také jednoduché, je spoplatnené nad rámec a mnoho mnoho ľudí nemá na základné ošetrenia. To by ste chceli ? V USA, v canade, v mexiku, v anglicku to majú výrazne horšie ako u nás. Je pekné, že majú novú budovu s prístrojmi, ale čo z toho keď polka štátu tam nemôže vkročiť, lebo si to nemôže dovoliť. Netvrdím, že kvôli inflácií by si lekári nezaslúži pridať, ale skôr treba vybojovať lepšie podmienky ako sa stále oháňať platom, lebo nakoniec im pridané bude ale podmienky pre lekárov aj pacientov zlepšené nebudú. Začínajúci lekár má mzdu 1400 e ( je mladé ucho, ktoré sa potrebuje ešte veľa naučiť a zase sa investuje do jeho vzdelávania, aby mal atestáciu) , toľko cca majú aj iný vysokoškoláci hneď po škole alebo teda menej. Plat začínajúceho lekára je primeraný, môže stúpnuť max o tú infláciu. Ja tam teda vôbec nevidím priestor na iný zvyšovanie.
@lienka.7 ja som bola so svojim platom spokojna (nemala som este rodinu, zivila som len seba). Hoci 24-ky mohli byt zaplatene lepsie (v nedelu 4€/hod). Myslim, ze akykolvek absolvent je zaplateny lepsie 🤷🏼♀️
@zuzanka.zuzu tlieskam👏🏼👏🏼👏🏼
A kde by išli však tu majú majetky
@slaviivals Ja sa nehádam, aj keď tomu neverím. Keď počítame s tým, že spia aspoň 6 hodín, tak to nevychádza aj keby boli celé víkendy v robote a každý jeden deň v mesiaci. Čo nemôžu byť, to je jasné. Ale zvýšenie platov im prajem, ako každému jednému v tomto štáte, kto pracuje. Aj pekárom, aj zváračom, aj predavačkám. Všetci by mali mať slušnejší plat ako majú.
@89michaela89 prepac k tomu platu... v roku 2009 som mala v ruke dve pracovne zmluvy lekarov, ktory tyzden po skonceni MuDr. Nastupili pracovat do nemocnice ( VUCkovej) a ich nastupny plat bol 1890eur v hrubom ! To je 13 rokov spat, dnes su upne inde platovo, a obaja stale pracuju v tej istej nemocnici... v tej v ktorej sa podla mna od 89 nic nezmenilo, nemyslim plastove okna, ale ani vztah pacient-lekar.... ja som za to ze ak su nespokojni nech odidu do zahranicia... ako sa vyhrazaju... nepojde prec ani 20percent z tychto ...
@slaviivals a z akého dovodu si vyhorela po 1 roku prace? Nerypem, len ma to normalne zaujima (tusim predtým si to niekde pisala).
@141117mmn 🤣 jasne, prachy sa sypu do zdravotnictva a ja som buducorocna miss world 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@gemerka17 ani nemusim citat zvysok prispevku a aj ty potvrdzujes moje slova, ze zaslepena zavistliva slovač vidi furt len platy.
“Čo však je zarážajúcejšie je, že namiesto, aby toľko pištali po platoch, už tak nebojujú o to, aby mali prístrojové vybavenie, nemocničné posteli nevyzerali ako artefakty, nemocničné steny ako z Azkabanu, či sa snažili pretlačiť z poisťovní viac peňazí do zdravotníctva. ” - a odkial mas ze nebojuju? z medii? z telky?
ale oni praveze uz 30 rokov bojuju za podmienky, rekonstrukcie, pristroje, blbu klimu na operacke, alebo aby si pacient nemusel vl. toaletak nosit, ale to nevzbudzuje vasne, o tom sa z telky a sprav, netu a novin nedozvies.
nemocnica Razsochy ti nieco hovori?
@lienka.7 lebo som sluzievala oddelenie + jisku + pohotovost. Vsetko naraz a bez pomoci starsieho lekara. Cize som nevedela, kde mi hlava stoji. Riesila som oddelenie a do toho telefonaty, ze mi kolabuje jiska a na pohotovosti (respektive urgentnom prijme) su nahnevani pacienti ( napriklad so stipancom od komara 🤌🏻), v horsom pripade urgentny stav. Kto by nevyhorel? Nervy v prdeli, s prepacenim. Inak to je krasna praca, ale takto sa to fakt neda.
@zuzuliennka1 a že sa im to za tých 30 rokov nepodarilo ? Čím to asi tak bude ? Zato vždy si vypižlikali zvýšenie platov. Vychádza mi, že im dali na výber buď platy alebo lepšie vybavenie. Hm každý vie, čo si vybrali. S výpoveďami a so zvyšujúcimi sa mzdami to nebolo prvý krát. Ja im tie peniaze nezávidím a kľudne im aj doprajem, ale treba za to podať aj nejaký výkon. Sú nemocnice, zariadenia a lekári, ktorí sa veľmi snažia ale buď k sebe úprimná, niekde je ten výkon katastrofálny - a tu by sa dali písať rozsiahle knihy o tom.
@zuzuliennka1 Ja sa vám čudujem, že tu strácate cas. Slováci majú, čo chceli.
@zuzuliennka1 prosím ťa o akej závisti píšeš??? Za mňa nech ma lekár aj 8tis ALE má mať dostatočné vedomosti, prístup a ochotu. Na základe mojich doterajších skúseností ti môžem napísať, že takýchto lekárov je málo. A toto je celý problém. A tak ako ja veľa ľudí má rovnakú skúsenosť. A toto je ten problém. Vieš v Nemecku má lekár veľmi slušnú mzdu ale aj prístup. Možno je treba zamyslieť sa prečo je to na svk tak ako je. Prístrojové vybavenie či samotné nemocnice je treba zlepšiť to bez debaty. Ale ani ten najlepší ultrazvuk nerobí zázrak pokiaľ lekár nevie správne vyhodnotiť výsledok...
@zuzuliennka1 mo máme v rodine 2 lekárov a tí dostali byty. To poslanie som myslela v dobrom, lebo nie každý ma na to hlavu, povahu a hlavne odvahu ísť robiť lekára.
@gemerka17 zeby vladou??? ked sa tu xy rokov po sebe voli smer? a predtym podobni nimandi? ty chapes, kto ma v tomto state na starosti zdravotnictvo? a dalsie odvetvia? (aby sa tu ucitelia neobuli) ocividne nemas.
ak sa tu chceme bavit o rukojemnikoch - tak su to skor lekari (ucitelia) v rukach statu, v statnom sektore
a aky si predstavujes vykon? ked lekar drie ako kon na niekolkych oddeleniach naraz, taha aj 36, vikendy, sviatky,…
@zuzuliennka1 máš novú vládu, ktorá je tu 3 roky a čo spravila ? Tiež veľký prd. Keď si lekári vydobili vyššie platy pred 11 rokmi, aj teraz a stále niečo, prečo toľko úsilia neinvestovali aby vyjednali vybavenie, rekonštrukcie a nepochválili sa s tým ? A vláda fakt nemôže zato, keď je lekár nemorálny, agresívny hlupák, ktorý viac pacientom poškodí ako pomôže. Tu ľudia volajú aj o prístupe a odbornosti lekárov, ako ti tu už mnohé písali. Nech sa páči obháj toto.
@slaviivals pohotovosti je treba riešiť a pokutovať ľudí za ich zneužívanie. Ležala som na urgentne pred rokmi na Silvestra, vozili tam ľudí s opicou doslova sa vyspať pretože im bolo zle. Sestričky museli ten bordel upratovať. Neskôr zas v čakárni sedel pán s krvacajúcou rukou a prednosť mal ožran ktorý si zavolal záchranku. Samozrejme, neviem posúdiť jeho zdravotný stav ale keďže odišiel po 20 min veselý a po vlastných asi to nebolo zlé. Čiže v tomto sa ti nečudujem, len za toto môže systém... ten je u nás mám pocit veky vekov zlý
@zarrinka lekarov mame kvalitnych, ale neohodnotenych. Ostalo tu zopar skalnych, najcastejsie je pricinou rodina.
a aky cakas pristup prosim ta? v podmienkach, v akych pracuju, pocet hodin, ktory stoja na nohach,.. uz sa opakujem.
a nevyspaty otec rodiny, lekar s 40r praxou a rodinou doma, o ktoru sa musi postarat a vladat,… sa ma este po mozno 2h spanku este usmievat na prevazne arogantnych pacientov na ambulancii, ktori si myslia, ze tam popija kavicku
@zuzuliennka1 už som to písala aj v príspevku. Obhajujes neobhajitelne. Lekár, čo ledva stojí na nohách ako si ho nazvala si pekne odcupita do svojich súkromných priestorov, kde má ďalší plat a robí si svoje ksefty. Prosím ta už netrep a pozri sa realite do očí.
@gemerka17 🤣🤣 za 3 roky ma jedna vlada postavit na nohy zdravotnictvo rozd*bane poslednych 30 rokov? vazne?
obhajim - nech laskavo vlada a stat da lekarom podmienky na pracu, nemocnice bez plesnivych stien, a aj pristup lekarov by bol hned o inom, keby nerobili jak kone nadcasy, v katastrofalnych podmienkach, ze si poriadne ani rodinu nevidia,… ty by si v takych ubohych podmienkach, v akych su nase statne nemocnice, robila 30 r s umevom na tvari? to by som sa pozrela…. ohodnotme lekarov, platovo aj psychicky….
ale mentalita slovaka na toto nedospeje asi nikdy
@gemerka17 🤦🏼♀️ poznam niekolko desiatok lekarov, a maju tolko sluzieb, studium popri praci, atestacie, prednasky, kongresy a samozrejme v neposlednom rade vlastne rodiny, ze sa nestihaju bez vyhorenia venovat ani im, nie este “vlastnym kseftom”.
netrep somariny, ocividne ani ziadneho lekara osobne nepoznas, lebo netusis ako to funguje
@zuzuliennka1 si fakt taká pribrzde*ná,alebo to len hraš?... píšeš blaboly, ktorým ani sama neveríš...
@gemerka17 presne,supermani s 2hodinovym spánkom..🥴ordinuju v nemocnici+ vo svojich súkromných ambulanciach.. tomu sa hovorí nenazranost..
@miskakyska ale blaboly? necham si to vysvetlit od teba, ocividne sa “vyznas”, nech sa paci
@zuzuliennka1 z mojej skúsenosti ti poviem, že dobrý lekár je ako šafran. A to nie som náročná len očakávam vyšetrenie, komunikáciu... pretože lekár, ktorý sa zamyka na lekárskej izbe keď sa ho pýtam na manželove výsledky či lekár, ktorý mi tvrdí, že moju babku idú operovať síce urgentne o ôsmej večer ale že len tak vlastne zo srandy teda nie je ok. Stal pri jej lôžku ako malý chlapec a vyhýbal sa absolútne komunikácii. A to som sa pýtala slusne a na základné veci. Mám známeho lekára, ktorý je fajn a odborník k veci. Tiež mi rozprával strašidelné príbehy z covid oddelenia a viem,ze to boli fakt zle. Veľmi ma mrzelo ako to ľudia zľahčovali a hanlivo sa o nich vyjadrovali. S tým ale nič nespravíme. Ľudí nezmeníme...mrzí ma,že viem že pokiaľ potrebujem lekára musím si ho "vybaviť ".

@slaviivals a v ktorom odvetví ma absolvent vysoký plat? Prepáčte, prečo ho teda mal mat lekár? Za vysokú školu???? Takých by bolo