Vypraté veci zapáchajú
Poraďte, čo robiť ak mi smrdia vyprané veci.
@nikolal
Suhlasim, ako prve vycisti filter a daj cistit pracku. Mozes si kupit extra cistic, alebo najel ocot. Sodu zaroven s octom nedavaj, ocot je kyselina, soda je zasada, krasne sa zneutralizuju 😝 Mozes oprat na dva krat, ze raz das ocot a raz das sodu. Co najvyssiu teplotu, najlepsie 90°C. MOzes prihodit par uterakov: nove pracky beru mnoztvo vody podla mnozstva pradla, tak sa moze stat, ze naberu prilis malo vody. A odrazu si odsrmadis pripadne smradlave uteraky 😉
Vycisti vsetko, k comu sa dostanes, utri vsetky tesnenia, vyber suflik na prasok, a umy aj tu dieru, v ktorej je zastrceny.
Smradlave pradlo moze byt paradoxne z pracich gelov a prilis vela avivaze. A tiez z prania na nizkych teplotach. Takze, z casu na cas pouzi prasok na pranie, nie gel. Aj lepsie vyperie, a ani sa nausada v pracke. Avivaz davaj malo, alebo skus isty cas nedavat vobec.
Pradlo zaves tak, aby sa k nemu dostalo co najviac vzduchu a odkladaj iba absolutne suche do skrine. Pozor, v tychto horkach sa mne casto pradlo zosmradlo, ked bolo v horku na priamom slnku. Najma rifle ublne bleee. A to by si cvlovek myslel, ze vonku skoro 40°C, ze sa bude super susit. No ale nie hrubsie veci...
Na odsmradenie pradla patri ten isty trik ako na pracku: dat prat na co najvyssiu teplotu. Najprv pridat ocot (1/4l), nechat prat cele dlhe pranie. Potom nasypat sodu na prane (krystalicku sodu), tiez asi pohar, a zase nechat prat na dlhom programe na co najvyssej teplote, ako to pradlo znesie. Nepridavat prasok ani avivaz. Ide o to, aby najprv ten ocot a potom ta soda zbavili pradlo nanosov praskov, avivaze a vodneho kamena.
Pradlo vobec nebude srmdiet, bude vonat iba cistotou. Potom ususit a hotovo. Funguje to na 100%. Tak som odsmradila uteraky a dokonca aj rifle, tie mi prezili 60°C pranie (tie bez elastanu, iba bavlnene).

dat prat na prazdno s octom...moze byt zaneseny nejaky filter alebo nieco v pracke 🙂