icon

Vyradila som uchádzačku o zamestnanie kvôli spomienkam zo ZŠ

22. feb 2020

Hladame do firmy cloveka. Doslo kopec ziadosti, tak sa nimi prehrnam. A natrafila som na spoluziacku zo zakladky. A dosli spomienky, ona a dve dievcata boli hrozne, vysmievali sa, robili zle, ponizovali, skratka sikanovali ostatnych, oni boli hviezdy. Nebola som s nou v kontakte roky, od strednej skoly, chodila do vedlajsej triedy ale vyhybala som sa jej a ona si ma nevsimala. Ja som jej teraz ziadost okamzite dala nabok aj ked zivotopis fajn, je mi jedno aka je teraz, nedokazala by som sa s nou stretavat v praci. Cloveka si vyberam ja. Mala by som byt jej sefka, mozno ani ona by to nezobrala keby ma uvidela na pohovore. Je mi z toho divne, ani som netusila ze to so mnou tak zamava po tych rokoch. Zakladnu skolu som uplne vytesnila. Ucitelky vedeli co robia a vobec to neriesili.

autor
22. feb 2020

@sissy27 naco pozyvat cloveka, ktoreho nechcem ani vidiet? Za mna by bolo detinske pozvat a dat pocitit ze mu to oplacam. Aspon si nebude mysliet ze neuspela z pomsty. Ak by som ju pozvala nevedela by som zarucit nezaujatost. Cloveka si vyberam vyhradne ja do timu. Myslim s odstupom par dni ze v tomto som sa zachovala spravne.
Len tie spomienky na mna dolahli...vytiahla som dnes fotky zo zakladky, pamatnicky, tak si tu pozeram...a zistila som ze tam bolo aj vela fajn deciek, s niektorymi som v kontakte...celkom dobre som si zaspominala 🙂

bluka2
22. feb 2020

Nad tym by som sa na tvojom mieste zamyslela, ze si prechovavas tolke roky negativne pocity voci niekomu tak irelevantnemu, ako spoluziacka zo zakladnej a dokonca sa nimi este riadis. Je to divne. Mozno ona dospela viac (a mozno nie, co nezistis...pohovor by napovedal), ale dobre pre nu, ze mozno najde pracu, kde bude mat prefosionalnejsiu sefku

bluka2
22. feb 2020

Je to detinske, ze vobec myslis na nejaku pomstu. Pozvat, aby si videla, co je zac (s otvorenou myslou a nie dopredu jasnym vysledkom) zrejme myslela @sissy27

judar
22. feb 2020

Prepac ale tvoj charakter sudenia je divny kedze ju nesudis podla schopnosti ale podla tvojho vlastneho pohladu len zato ze ako dieta bola cert co absolutne nema nic spolocne ani stym aka je po tych rokoch a preto by ta mali zaujimat skor jej pracovne atributy a nie tvoje spomienky...fakt haluz sudit podla minulosti ...takych ludi doslova mYlujem

autor
22. feb 2020

@judar ...ona nebola "cert" ono cielene robila zle a sikanovala, a vzdy jej to preslo. Vela deti z triedy kvoli nej plakalo, nechceli chodit do skoly. To nebolo ze "v prvej triede mi skryla peracnik" to boli roky sikany az do posledneho dna skoly. Ked som ju na strednej uvidela vo vedlajsej triede chcela som zmenit skolu. Nastastie si tam nasla ine obete a tvarila sa ze ma nepozna.
Nevedela by som sa k nej chovat korektne a ani ju uz nikdy nechcem vidiet.

autor
22. feb 2020

@judar ...a cloveka do timu si vyberas aj podla pocitu a sympatii, u mna v tomto nepresla ani triedenim zivotopisov, najlepsie bude ked uz sa vobec nestretneme a ani o tom nebude vediet, ked je sikovna najde si pracu inde. Ja mam z coho vyberat.

bluka2
22. feb 2020

A aka konkretne je tvoja otazka do diskusie? Ide o pochvalenie sa, ako si jej to natrela?

kotulicek
22. feb 2020

Ja sa ti nečudujem vždy som bola šikanovania žiaľ nikto to neriešil dosť že mám s toho traumu ešte sa bojím aby sa to nestalo aj mojim deťom ....poďme k veci urobila by som to isté proste nie nepotrebuješ si to teraz pripomínať každý deň aká ona bola, ľudí čo má sikanivali nechcem snimi mať uz nikdy nič spoločné!!! Nech to vyznie akokoľvek hlúpo kto nezažil nepochopí

otazka1
22. feb 2020

Mozno si prisla o osobu, ktora by bola prinosom do tvojho timu, co by vo finale ale zabezpecilo prospech tebe. Teraz si vyberies sympaticku ale neschopnu. Ja som sa po rokoch v praci stretla so spoluziackou, s ktorou sme sa neznasali na strednej, ale ze mega a teraz? Dve rozumne a dospele zeny pracuju na 100% a fici aj moja aj jej kancelaria vyborne. Nechodime spolu na kavu ale vždy sa zasmejeme alebo pokecame. Zachovala si sa horsie ako ona, lebo ona bola dieta a pubertacka, ale ty si uz predsa veľká. Ci?

autor
22. feb 2020

@kotulicek ...tiez si myslim ze kto bol sikanovany tak to pochopi...ja casom zase zabudnem a zs vytesnim...moje decka toto nastastie nezazivaju. Ja som vtedy na zs bola najstastnejsia ked som skoncila v nemocnici so zltackou a potom som este mesiac marodovala. S radostou som sa doma ucila, bola som vesela, uplne ine decko 🙂 ...po navrate do skoly som si zelala aby som radsej neexistovala, ucila som sa vyborne ale stale ma bolel zaludok zo stresu, rano som zvracala...kvoli jednej takejto "piiiip" a jej dvom poskokom. Vsetky spomienky sa mi teraz vratili. Ale co tam po nej...nech si zije stastne a dlho...ale daleko odomna 😁

sissy27
22. feb 2020

Tvoje predsudky a ego vyhrali nad profesionalitou. Koľko rokov ubehlo odkedy ste skončili školu? 10, 15, 20? Za ten čas sa s najväčšou pravdepodobnosťou zmenila a možno aj dospela, ale teba nič nezaujíma len tvoje ranené ego.
Len teda nejako nechápem pointu tejto diskusie - chcela si potľapkať po pleci a utvrdiť sa, že si spravila dobre? Tak to si mala radšej zorganizovať stretávku a mohla si sa tam pochváliť. Alebo cítiš, že si sa nezachovala až tak úžasne a tu si spytuješ svedomie?

autor
22. feb 2020

@otazka1 ...mozno...ale to uz nezistim, sancu nedostane a vobec mi nevadi ze sa to nedozvie, nemam zaujem jej to "natriet". A zatial som si ludi vzdy vybrala dobre tak sa aj teraz spolahnem na svoj pocit

kristik
22. feb 2020

Presne tak, pochopí len ten, kto zažil, prip. jeho blízky/priateľ. Diela známeho Roalda Dahla to krásne vykresľujú. Žil dávno, ale šikana v detstve v ňom zanechala celoživotné stopy...na základe nej vznikli mnohé jeho diela pre deti a dospelých! A to je nejaký pán spisovateľ! 😉

autor
22. feb 2020

@sissy27 ...niekedy si chce clovek len precitat nazory, skusenosti inych, utriedit myslienky...tak napuae co zazil, ako sa citi, nad cim rozmysla... Nic hlboke ani poucne v takej diskusii nemusi byt.

autor
22. feb 2020

@kristik .. ano aj o tom to je...ze nieco zle z detstva moze necakane vyplavat, nieco co clovek zabudol alebo zamerne potlacil...a ovplyvni to pritomnost aj takymto sposobom.
A Roalda Dahla mam rada, decka ho tiez maju rady.

777januska777
22. feb 2020

Myslím si, že väčšina z nás bola šikanovana, teda každý človek si prešiel určitým stupňom šikany. Aj ja som bola šikanovana na základnej troma spolužiačkami. Po rokoch som ich stretla a sú to v úplne v pohode baby, len ony mali svoj vlastný problém v živote, že potrebovali šikanovať a ja som asi bola vďačná obeť. Aj teraz sú tie baby stále dobrými kamarátkami, ale už sú úplne iné, na kávičku spolu chodiť nebudeme, ale vždy dokážeme pokecať. Ony dospeli, ja som dospela. A tak isto ty kým tu babu nespoznáš a nezistiš aká je teraz nikdy neodpustíš a keď neodpustíš, tak pri každej príležitosti ako si nato spomenieš sa budeš trápiť. Najlepší liek na minulosť je odpustenie. 🙂

sara07
22. feb 2020

aj keby si ju pozvala, divala by si sa na nu a všetko by si znova videla, bud to tam je alebo nie, ked to vyplavalo na povrch zrejme to tam niekde ostalo
nemalo vyznam ju pozyvat , tažko povedat či vôbec olutovala že bola taka

nefertiti5843
22. feb 2020

@judar Ináč by si hovorila, keby ti niekto roky robil zo života peklo....povaha človeka sa nemení....to zlo a zákernosť je v ňom, či má 14 ... 34 ...alebo 64 ☹

kikina84
22. feb 2020

Asi by som spravila to iste..aj ked po druhej stranke..ja mam napr podobnu skusenost a viem ze vela z tych ludi sa ani v dospelosti nezmenilo..mozno nam niektorych ludi zivot do cesty kladie zamerne,aby sa v nejakom smere ponaucili..mozno nejaky druh karmy..Ktovie..a mozno by bola otrasny zamestnanec a dala by si jej to pocitit,alebo naopak by makala a nakoniec by ste si k sebe nasli cestu a tebe by sa ulavilo..lebo taketo veci clovek vacsinou drzi dlho v sebe a bojuje s tym,aj ked to na vonok tak nevyzera 🙂

kotulicek
22. feb 2020

Ja som veľmi mierumilovný človek..... Ach bože až má srdce zabolelo . Doteraz si pamätám ako som mamu prosila že chcem ísť do inej skoly, povedala mi nech si to nevsimam ako keby to islo... Bohužiaľ musela som pretrpieť vždy.si našli namne niečo aby som bola terčom posmechu... Vymýšľala som si vždy inú chorobu len aby som tam nešla učenie má nebavilo bola to hrôza ... Pripomínať si to zas a znova s človekom ktorého z duše neznášam určite nieeee!!!!! Najviac ma stavu učitelia ako sa môžu len bezmocne prizerať?? Už sa mi to stalo aj v škôlke dcéra sa vysmial že je škaredo oblečená a učiteľka nič !?

januarova
22. feb 2020

Dobre si spravila

luuubik
22. feb 2020

Absolutne s tebou suhlasim, spravila si dobre. Je uplne nieco ine len obcas tak obycajne zle decko a ine je decko naozaj kruto sikanujuce. Tie, ktore tu pisete, ze treba mat otvorenu mysel, odpustit, ze prisla mozno o skveleho odbornika do timu... Hoci by bola dotycna nositelka nobelovky, taketo negativne pocity a spomienky ti lahko mozu znechutit akukolvek spolupracu s nou. Su to velmi silne pocity, to by potvrdil hociaky psycholog. Sikanu inak rozumom aj pocitmi spracuje dospely a uplne inak dieta - vo veku, ked je tak zranitelne, nevie sa nijako branit, nevie situaciu riesit, ako by to vedel dospely, ani z nej nemoze nijako ujst... Vravi sa, ze vsetko zle sa cloveku raz nejakym sposobom vrati, stalo sa to, co sa stat malo. Okrem toho, ziadna tragedia, ak je dotycna taka dobra, co sa tyka profesie, urcite dlho nezamestnana nezostane, cize kde je problem?

jaroe
22. feb 2020

Ja len, že áno, zamáva aj po toľkých rokoch...

judar
23. feb 2020

@nefertiti5843 a ver ze som si zazila tiez na zakladnej ze jedna co knam do triedy prepadla dokopy 3x robila zle vsetkym vratane mna a a tu som ...minuly rok som snou mala tu pracovnu cest a ver ze sa zmenila ze u nej som bola "pani xxxxxx" este aby nebolo malo mi do oci splechla ze sme spolu chodili do triedy :D vies co som jej na to povedala? Prepacte uz si nato nepamatam....zazila som aj horsie veci ze som musela ist na policajtnu stanicu a tu som....beriem cloveka taky aky je dnes a nie aky bol to iste plati aj pri niekom kto drogoval fetoval,bezdacil a podobne

rebellefleur
23. feb 2020

No fajne si si pohladkala svoje ego akurát tak

3009
23. feb 2020

Z vlastej skúsenosti nikdy do svojho tímu nebrať kamaráta/ku, rodinného známeho, známeho a pod. Nikdy to nerobí dobrotu.

thoughtfulweirdo
23. feb 2020

Kazdy si sam zodpoveda za svoju povest a velmi lahko sa moze stat, ze blbosti, ktore robil skor, nez si uvedomoval nasledky, mu budu jeho zivot ovplyvnovat. Ani ja by som nezobrala do timu cloveka, o ktorom viem, ze v minulosti niekoho sikanoval, ani sa ma to nemuselo osobne tykat. Zakladna skola, tipujem druhy stupen, to uz je aj 13-14 rokov, take deti uz chodia same do aj zo skoly, staraju sa o mladsich surodencov, ti sikovnejsi si uz mozu trosku privyrabat trebars roznasanim letakov, take deti uz urcite dokazu rozoznat, kedy druhym ublizuju. A bezdovodne ublizovanie druhym je pre mna "deal-breaker" pri tvoreni si mienky o ludoch. Nie je to nefer ani nahodou, v takej pozicii je kazdy jeden z nas, sami ovplyvnujeme mienku ostatnych ;)

via88
23. feb 2020

Karma je zdarma,Za mna ok 👌 😁 ja mam tak vytesnenu strednu a ked niektore pi.. stretnem po rokoch v meste mi zle pride ako by to vcera bolo..

autor
23. feb 2020

@rebellefleur Ego? Som sa skoro dogrcala ked som ten zivotopis uvidela. Ego v tom fakt nebolo. Skor znechutenie nad tym ze by ta osoba znova vstupila do mojho zivota. Brr nikdy, nech ostane tam kde bola doteraz.

autor
23. feb 2020

@via88 verim, aj mna az striaslo. Asi taky pocit ako keby som v chlebe nasla zapecenu mys, cisty hnus.