Výroba čistej elektriny na Slovensku: Inovatívny prístup
Vo vyvýšenej kotline ktorá je medzi dvoma vrchmi sa nazbiera voda z daždov alebo z roztopeného snehu.
V tejto kotline sa vyhlbi jama až po úpätie kopca. Naspodok sa umiestni vodné kolo na výrobu elektriny. A do jamy sa bude z výšky vhadzovať voda, alebo ak bude vody nedostatok, tak hoc aj zemina. Cím vyššie položená kotlina tým bude vyššia dopadová rýchlosť na lopatky kola, a tým viac elektriny sa vyrobí. Tak napríklad v doline pod Gerlachom (ktorá je vo výške 2000 metrov) by sa len z 1m3 vody vyrobilo až 5 Kwh elektriny, a iba z 1 m3 zeminy až 8 Kwh elektriny.

@tomas123456789b nie si ty z tej sekty allatra?
@tomas123456789b a ten pas vo vylučovacej komore ktorý tu zeminu vynesie opäť nahor aby mohla znova dopadnut na to tvoje kolo pôjde na aký pohon??
Asi by ti fakt prospelo venovať svoju energiu do niečoho z čoho budeš mat aspoň úžitok 🤷
@tomas123456789b Nič si s toho nerob. Teslu tiež nikto nechápal. Pritom to bol génius a vizionár.
@tomas123456789b s tebou je zábava, máš I potvrdenú diagnózu od lekára? A len tak mimochodom, vieme ekologicky vyrobiť elektriku, volá sa to atómová elektráreň, máme vodné elektrárne, ktoré elektriku vyrobia lacnejšie a ekologickejšie ako tvoje devastovanie tatier, balenie hliny do vakov a zasypávanie kotlin. A len tak mimochodom, elektrika je jedna z veľmi málo vecí na Slovensku, v ktorej sme sebestačný.
Tak na tej fyzike doporucujem davat vacsi pozor. Obycajne koleso ma ucinnost do 20%. A to je iba ucinnost prenesenia tej kinetickej energie na otacanie kolesa. Ak za tym das generator, ucinnost vyroby elektriny ide este nizsie. Na vyuzitie velkeho vyskoveho rozdielu je lepsia sustava kolies. Idealne vyska hladiny len malo vyssia od vysky kolesa. Ak ma koleso spravny tvar (a dalsie vlastnosti), vtedy sa da dostat aj na 80%. Turbiny dosahuju takmer 100%. K ostatnemu sa ani nema zmysel vyjadrovat.
@tomas123456789b ty si buď veľmi veľmi prefíkaný troll alebo máš poruchu autistického spektra, prípadne psychiatrickú diagnózu..
@bloger no ked toto prirovnavas k teslovi tak ok. neni o com.
@bloger Tak génius a vizionár je aj náš Andriuša😝
@bloger teraz uplne vazne. Robis si na ucet toho chudaka tazku prdel, ale to myslis vazne, ze jeho “vynalezy” pokladas za vytvory nepochopeneho genia?
Nehovor mi, ze nevidis nedostatky jeho vynalezu, ked si len vizualne tu jeho masinu predstavis, ako ma akoze pracovat.
Keby si ju chlapec sam rozkreslil do detailu, tak na ne pride. V ktorom bode mu to prestane fungovat. Resp. to generuje slabu energiu, v podstate skor len na vlastnu existenciu (co nie je ciel).
Plus straty a dalsie veci. Po chvili sa mu to zastavi.
Skoda reci.
Neberiem mu, ze chce objavovat. Ale mal by viac o tom studovat. Straca cas objavovanim objaveneho (aj chyb s tym suvisiacich).
Su rôzne zakony, Archimedov, termodynamicke... a aj tzv. Prvy antitomasov zakon, ktory hovori:
Chutna kuracia polievka urobi viac uzitku pre človeka ako Tomasove snahy o pokrok ludstva.
Druhy antitomasov zakon hovori:
Maly krok pre Tomasa, ziadny pre ludstvo.
@tomas123456789b
Na Slovensku mame elektraren,ktora funguje na principe precerpavania vody.
https://www.seas.sk/elektraren/pve-cierny-vah/
Vo Švajciarsku zacali stavat v r.2006 nieco podobne,ale kapacitu ma 1000MW.
Priehradny mur je vo vyske 2500m a je 1km dlhy.
Sneh,ktory sa topi,zabezpecuje dostatok vody na turbinovanie,v noci ju cerpadla tlacia, zase hore.
Material a ludi prevazali 3 lanovky v trojsmennej prevadzke.Najväcsia pripustna nosnost bola 42 t.
V špicke tam pracovalo cez 1000 ludi.
Napr.len trafo k jednej turbine ma nosnost 250t.Trafaky sa prepravovali pozemnou lanovkou.Turbiny boli prototipy.
Projekt bol vyhodnoteny,ako stratovy,naklady 2,1mld frankov,napriek tomu ho postavili a sluzi na stabilizaciu vykyvov napätia.
Mohol si si vyguglit,ze max.hmotnost zdvihu vrtulnika je 20t,co je polovicna nosnost bagra alebo nakladaca.Nemusis vymyslat koleso,ked ho uz niekto davno,pred tebou vymyslel...
@tomas123456789b kedze si internetovo zdatny (aspon sa tak tvaris), nemoze ti robit ani ten najmensi problem pohladat na internete nejaky pasovy dopravnik, kde najdes udaje aj o prikone motora, aj o prepravnej kapacite. Mne to trvalo 5 sekund.
A ano, som technicky vzdelana, mam o tom papier s okruhlou peciatkou. A coby len papier, na mne ta skola zanechala aj nezmazatelne stopy v podobe vedomosti. Ty aky papier o vzdelani mas? Lebo to co tu prezentujes svedci o tom, ze ti chybaju vedomosti z fyziky 2. stupna ZS.
@viestta mne tiež chýbajú vedomosti z fyziky z 2. stupňa, ale aj bez nich vidím aká je toto nebotycna blbosť. 😅
A k autorovi, neboj sa, zem si s nami poradí, či už budeme eko alebo nie. Par výbuchov sopiek, zemetrasenia a sme fuč (ak sa medzitým neodpraceme sami vojnami a virusmi...). Hádam dovtedy vymyslime nejaké coolove vesmírne lode na ktorých sa budeme premávať vo vesmíre kým nevybuchne slnko.
@petracandle toto je ukážkový prípad schizofrénie, mám to v blízkej rodine s rovnakými prejavmi, netreba na to míňať žiadne emócie, ten človek za to nemôže že je chorý. Keďže ide o chorobu mozgu, nedá sa mu nejakými racionalnymi argumentmi vyvrátiť jeho bludy, práve naopak, môže to spôsobiť paranoju, agresivitu a pod. Je to veľmi ťažké pre okolie lebo pre zdravého človeka je náročné počúvať zjavné bludy bez možnosti reagovať. Takže je super že si môže pokecať tu a nezaťažuje s tým okolie, jeho rodina sa určite poteší.
@pralinka25 A prečo by som nemohol? Prečo by medzi obyčajnými ľudmi nemohol existovať niekto, kto vynájde niečo čo by mohlo poslúžiť v budúcnosti? Alebo to možno niekto vylepší. Každý má podľa mňa právo sa realizovať ohľadom vedy alebo čohokoľvek.
@moonlight1210 Nerobím si srandu. Nepovažujem ho ani za chudáka. Podľa mňa je väčšia úbohosť niekoho zhadzovať len preto, že sa snaží a má sny.
@bloger no mozno preto ze pise bludy a keby si to cital a mal aspon aky taky rozhlad vedel by si ze toto napisat je urazkou nie len teslu ale kazdeho ineho vynalezcu.
apropo a co si myslis ze vsetci velki vynalezcovia boli mimozemstania? ved samozrejme ze vsetci to boli obycajni ludia. dokonca mnohi pochadzajuci z chudoby a nedoceneni. ale toto nie je ten pripad.
ak sa niekto chce realizovat ohladom vedy alebo cohokolvek mal by mat v tom smere minimalne nejake znalosti. nemyslis? dnes uz je dostupnych tolko informacii. nie sme v stredoveku.
@bloger ty nevidis v tych jeho navrhoch a snoch medzery? Logicke, popierajuce fzikalne zakony? Fakt sa ti zda, ze ked mu niekto vysvetli, ze ma chybu vo vypoctoch tak to je vysmech. Nebudem dalej rozoberat to, ze svoju elektraren postavi na zniceni prirody pritom v mnohych inych svojich temach dava navrhy na zachranu planety. O etickom pohlade ani nehovorim, ked chce regulovat porodnost v rozvojovych krajinach interrupciami. Ty fakt mas pocit, ze je to nepochopeny genius?
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/ako-znizenie-likvidity-moze-zachranit-planetu/?page=3&scrollto=first
Len maly vyber:
Akože nemajú na výber, možu ísť na potrat. Dnes už nežijeme v stredoveku že ženy nemožu isť na potrat. Ked majú veľa detí tak skrátka preto že ich chcú mať toľko... a nevrav mi tu, že ženy v Indii/Cine a v iných ludnatých krajinách majú zakázané chodiť na potrat, a manžel ich drží zavreté v pivnici pod hrozbou ublíženia na zdraví ak mu neporodí 9 detí.... Ze sa tak stane v mizivom % žien ok, ale to čo ti tu chceš nahovoriť že to je bežná prax je úplne mimo.
Dávky sú nastavené dostatočne, len ľudia nevedia šetriť, majú často krát 0 finančnú gramotnosť. V tom je chyba, nie vo veľkosti dávok. Tie sú v mnohých prípadoch viac než dostatočné a to aj u tých čo nepracujú.
@bloger ja mu nebranim, kludne nech nasleduje svoje sny (ktore su skor forma sebavyjadrenia, zivota v jeho zjednodusenom svete, na urovni, aky maju sestrocne deti).
Ale ani ho nebudem oznacovat za nepochopeneho genia a prirovnavat ho k teslovi.
Lebo to nie je pravda ani zdaleka. Neprinasa inovativne pohlady, ani riesenia.
On sice objavuje svet, ako male dieta, ale… on nebude male dieta (podla stylu pisania.)
A zial ani novy tesla.
Skor sa po viacerych jeho prispevkoch priklanam k moznosti autizmu a zivota v jeho vlastnom svete.
Ktore, co sa tyka tych prispevkov o vyzive, dufam sam dlhodobo nedodrzuje, lebo si zdravotne ublizi.
Jo, a to, co ta nakoplo - pod pojmom chudak nemyslim uboziak, blbecek, ci nieco ine. Ok?
@bloger ano, chapem, ze ho branis lebo je tak trochu ako ty. Tiez vypisuje bludy a ked mu clovek predlozi dokazy, ze su to bludy nejde si dostudovat kde ma medzery ale vygeneruje este dalsie bludy. No a nesuhlas si obidvaja vykladate ako urazku. Tak ako skonstatovanie faktu, ze Tomasko to nema v hlave celkom v poriadku.
@viestta Predlož mi dôkaz, že sa dá vyžiť z 80 eur mesačne. Dávky sú nastavené dostatočne, len ľudia nevedia šetriť, majú často krát 0 finančnú gramotnosť. V tom je chyba, nie vo veľkosti dávok. Tie sú v mnohých prípadoch viac než dostatočné a to aj u tých čo nepracujú. Toto čo si napísala je okej?
@bloger ty co tu tocis o 80 eurach a financnej gramotnosti? Treba si zarobit, nie spoliehat sa na davky. Davky su len pre tych, ktori nemozu pracovat, aj ked ich zneuzvaju aj ti co pracovat nechcu. Ja som vobec o moznosti vyzit z 80€ mesacne nikde nepisala. Bud sa ti sniva alebo jednoducho (aj ty) bludy vymyslas.
Znova pripomeniem, ze tato debata je o (ne)moznosti vyrabat elektrinu navrhovanym sposobom, lebo samotna myslienka je sice vzletna ale prakticky nerealizovatelna. A na tu nerealizovatelnost tu poukazujeme uz do vcera vecera.

@tomas123456789b mňa už z tých tvojich nápadov bolí od smiechu brucho a tiež si každú chvíľu musím utierať mobil, čo mi naň od rehotu vyfrkne sopeľ. Chlapče, ako je možné, že ešte nemáš Nobelovu cenu? Veď ty si vlastne prišiel na skvelý nápad, zachraniš svet tým, že zdevastuješ nejaké nepotrebné tatranské kotliny. Vieš čo, nechaj to tak, daj si lieky, v umývadle si oper šaty, vyšti sa do fľaše, osprchuj sa v studenej vode a sadni si pred televízor. Alebo to skráť a z nepotrebných šiat si upleť lano a použi ho. Zachrániš svet.