icon

Výroba čistej elektriny na Slovensku: Inovatívny prístup

tomas123456789b
25. jan 2025
Používateľ tomas123456789b je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od tomas123456789b.

Vo vyvýšenej kotline ktorá je medzi dvoma vrchmi sa nazbiera voda z daždov alebo z roztopeného snehu.
V tejto kotline sa vyhlbi jama až po úpätie kopca. Naspodok sa umiestni vodné kolo na výrobu elektriny. A do jamy sa bude z výšky vhadzovať voda, alebo ak bude vody nedostatok, tak hoc aj zemina. Cím vyššie položená kotlina tým bude vyššia dopadová rýchlosť na lopatky kola, a tým viac elektriny sa vyrobí. Tak napríklad v doline pod Gerlachom (ktorá je vo výške 2000 metrov) by sa len z 1m3 vody vyrobilo až 5 Kwh elektriny, a iba z 1 m3 zeminy až 8 Kwh elektriny.

Výroba čistej elektriny na Slovensku: Inovatívny prístupVýroba čistej elektriny na Slovensku: Inovatívny prístup
pralinka25
26. jan 2025

@bloger ale ona citovala tomasa. nechapes to? to nebol jej prispevok.

bloger
26. jan 2025

@pralinka25 Tak to mala uviesť na pravú mieru.

pralinka25
26. jan 2025

no a ja tu teda video k teme. toto je inovativna technologia https://www.facebook.com/reel/581326251479407

bloger
26. jan 2025

@pralinka25 Bez elektriny by nefungovalo ani ľudské telo.

viestta
26. jan 2025

@bloger ty nevidis uvodzovky? Uz aj moj stvrtak sa uci na co sa uvodzovky v pisanom texte pouzivaju

tomas123456789b
autor
26. jan 2025
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od tomas123456789b.

@viestta
"Fakt sa ti zda, ze ked mu niekto vysvetli, ze ma chybu vo vypoctoch tak to je vysmech."
Asi tak vysvetlíš že si z brucha vymýslíš číslo o 4 Kwh páse na ktorý nedáš ani zdroj a to ani po vyzvaní. (ale zdroj kde som písal o jedle za 56 eur s tým si už nemala problém spamovať do tém, hoci ťa nikto i neho nežiadal :D )
K tomu 4 Kwh pásu na 4 metre, ani nevieš kolko by ten pás musel premiestniť zeminy. Ja ti to vypočítam
W = F x s
F = W/s
F = 14,4 miliony Joulov / 4 metre
F = 3,6 miliona Newtonov = 360 tisíc kg = 360 ton
Takže pás by minul 4 Kwh na 4 metre len vtedy ak by premiestnil 360 ton zeminy.
Týchto 360000 kg zeminy dopadajúcich na lopatky kola by malo z výšky 2km kinetickú energiu
Ek = 1/2m x v2
Ek = 180000 x 195 x 195
Ek = 6844500000 Joulov = 1901 Kwh !!!
Minúť 4 Kwh energie na odvoz spadnutej zeminy ktorá vyrobí 1901 Kwh, a nazývať to faktorom ktorý znemožní projekt, je vydláždená cesta na zisk ocenenia "bludny balvan".
"ze svoju elektraren postavi na zniceni prirody"
Mať morbídnu obezitu, 9 deti a 30 tričiek v skrini, to nie je ničenie prírody, ale naopak, vyrábať elektrinu na malinkom území kde je len holá pustatina, tak to už je rovno apolakyptické ničenie prírody 🙂)
"Turbiny boli prototipy."
Turbíny nie sú konštruované k tomu aby naplno využili gravitačnú rýchlosť vody, na to je lepšie kolo. Okrem iného turbíny sa nedajú "zahadzovať" mechami zeminou takže sú závisle len na vode, no tým sa znižuje ich efektivita.
"Mohol si si vyguglit,ze max.hmotnost zdvihu vrtulnika je 20t,co je polovicna nosnost bagra"
40 tonové bagre ? Prepána Jána to čo za bludy píšeš. Bagre majú do 8 ton, tu máš aj zopár príkladov.
http://www.bager-ondricka.sk/index/bager/
@bloger
Ved to je u nich typické, ked nemajú argumenty tak sa zmožu na posmešky, urážky, alebo dávajú do úsť oponenta to čo nepovedal a potom to idú negovať - mlátenie slameného panáka. Ale čo od nich čakať, ved polka užívatelov MK spochybnuje globálne oteplovanie,

viestta
26. jan 2025

@tomas123456789b Jeziskove huslicky, ty chces to svoje obezne koleso umiestnit v nadmorskej vyske 0 metrov nad morom, cize pod Gerlachom vykopes 2 kilometrovu jamu, teda 2000 (slovom dva tisice) metrov hlboku a potom este budes prepravovat spadnutu zeminu neviem kde. (ale pri "mojich" plynovych vrtoch umreli zvieratka, tatranske kamziky a svste su asi bylinky) A ked sme uz pri vrtoch, pri ropnych vrtoch, kde sa ziskava ropa na vyrobu plastovej flase do ktorej curas zvietatka neumreli?
Ale hlavne, ze ti vypocet sedi🙄 Paneboze udri!

bloger
26. jan 2025

@viestta Paneboze udri! Zrazu je aj Boh dobrý. Odrazu ho vieš spomínať.

viestta
26. jan 2025

@bloger 🙄

pralinka25
26. jan 2025

@bloger no my co sme jeho bludy citali a preto sa k nim vyjadrujeme to vieme. Plus uvodzovky. Vidis chytil si sa a tiez to povazujes za blbost. Lenze on je tesla a viesta blba. Ze?

pralinka25
26. jan 2025

@tomas123456789b ale ludia tu praveze argumenty maju a relevantne

viestta
26. jan 2025

@pralinka25 a som blba zo zasady, pretoze aj Blogerovi som par krat vyvratila jeho bludy. My (hnusne mamicky, ktore ich sikanuju) jednoducho nemame pochopenie pre tychto dvoch geniov. Sranda je, ze sa tu ozvali aj chlapi, tiez vyvracali Tomaskove bludy, ale tych nechytaju za slova. Kto vie preco?

hellwant
26. jan 2025

@bloger Bolo mu aj normalne pisane a on si ide svoje, cize uz to je trapne, on nie je v poriadku. A co sa tyka tvojho komentu preco by normalny clovek nemohol vymysliet, ci vylepsit nieco. No mohol, ale taky clovek asi nebude pisat na MK, ci inde, takí ludia vylepsuju svoj navrh. Ved nebudu pisat hocikde aby im ho ukradol niekto. To fakt nechapes? Co potrebuje od ludi na MK slova: Chod podat patent? Nech ide, môzes mu aj pomôct ak nema odvahu, aspon uvidis, ze nic neurobite, lebo su to veci len v jeho hlave uskutocnitelne.

tundra
26. jan 2025

@tomas123456789b nemusis mi posielat linky na bagre...ty si nastuduj na co sa pouziva 8t bager🙈.Jasne,ja pisem bludy,ty inteligent.
Argumenty a fakty ta nezaujimaju,ides si svoje.
Môzes ist na prehliadku, tej elektrarne a tam ti vsetko vysvetlia a skus im vysvetlit tvoju teoriu,mozno uspejes...

pralinka25
26. jan 2025

@bloger ze ty si tie jeho clanky necital? davaj bacha co v buducnosti obhajujes. to len dobre mienena rada. nic v zlom.

kulumulu123
26. jan 2025

@tomas123456789b a vieš o tom ze na vyváža nie vriec hliny potrebuješ viac elektriny ako vyrobíš???? Alebo to už je vysoká matematika??

kulumulu123
26. jan 2025

@viestta ale musím uznať ze ako zábavné čítanie zaner sci fi sú autorove príspevky celkom zaujimave 🫣

tomas123456789b
autor
26. jan 2025

@kulumulu123
mlatis slameneho panaka, kde som ja pisal o tom ze vrecia zeminy by sa plnili na upäti kopca a vyvazali smerom navrch kopca ? Jasne som napisal ze zemina by sa tazila na vrchu kopca.

@tundra
hmm tie tvoje "fakty" o tom ze zeminu moze kopat len 40 tonovy bager ?

tundra
26. jan 2025

@tomas123456789b zdvihni zadok od pocitaca a chod sa pozriet do hôr a napis mi,kolko hliny si mal pod nohami😉.

rozculena
26. jan 2025

@tundra to mu píšeš zbytočne,on si myslí,že je tam ornica....

tundra
26. jan 2025

@rozculena 👍 hrdina za klavesnicou v detskej izbe.

pralinka25
26. jan 2025

@tomas123456789b takto chlapce. ano chapem ze mas nejaky problem zdravotny aj ze chces byt vynalezcom aj spasitelom. najlepsie co mozes urobit je ist cestou vzdelania. prihlas sa na nejaku skolu. zacni studovat trebars fyziku. alebo cokolvek co ti da moznost realizovat tvoje sny. studium .... nic ine nepomoze. nie samouk s interneom nestaci.
a este vrele odporucam realne navstivit afriku v ramci dobrovolnictva. to ta nauci o zivote asi vsetko. robi sa aj zo slovenska. mala som takto par spoluziakov priamo tam. jeden pomahal tie studne kopat, spoluziacka zas skoly riesila. chod uvidis sam. neteoretizuj. zacni realne nieco robit.

pralinka25
26. jan 2025

@tundra tak tak. z toho co sme sa dozvedeli z jeho prispevkov je 30 rocny panic v detskej izbe a urcitou poruchou ktoru sam o sebe aj napisal.
nic z toho by nemuselo byt problem keby otvoril oci ale tato zadubenost je najhorsia zo vsetkeho

tundra
26. jan 2025

@pralinka25 neviem ci by to logisticky zvladol s tymi flasami na curanie+flasu na vodu🤔

pralinka25
26. jan 2025

@tundra ok studniam radsej nech sa vyhne. moze im domy natierat. na bielo samozrejme

rozculena
26. jan 2025

@pralinka25 v Afrike bude stačiť aj 1x za rok

kulumulu123
27. jan 2025

@tomas123456789b toto sa nedá ani komentovať 🤦🤦🙏

hellwant
27. jan 2025

@kulumulu123 on si mysli aj to, ze ked to bude taka cista energia, ze to nicenie prirody by bolo ok. Cize chce cca 1500 a viac vrchy cele vybrat🤣. Lebo stromy, porasty a zver by isli bokom, nehovoriac, ze na vyssich horach nie je tolko zeminy, ale potom je skala. To nie je kopec v 500 m.n.m. Nad 1600 je uz iba kosodrevina, jatabina vtacia, travy a nad 1800 rôzne chladnomilnejsie travy, iba s malou vegetaciou, nielen kvôli teplote aj kvôli pôde.

kulumulu123
27. jan 2025

@hellwant ako som písala v rovine čítania ako scifi celkom ujde ale ďalej to bude asi horšie 🙈
Nevadí aj na neho svieti slnko 🌞

viestta
27. jan 2025

@tomas123456789b studj a pocitaj ako dopravis zeminu z vyprazdnovacej komory n nadmorskej vyske nula, popod cele Polsko az k Baltickemu moru, kde ju vysypes. Mas tam vsetky vzorce, mozes dosadit svoje hodnoty
https://www.vut.cz/www_base/zav_prace_soubor_ve...